Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1874 a na Divokém Západě probíhá stavba železnice. Když při průzkumu terénu narazí na tekuté písky, tak musí trasu změnit. Jedinou možností je, že povede Rock Ridgem - pohraničním městem, kde se každý jmenuje "Johnson".  Intrikán a generální prokurátor státu Hedley Lamarr chce koupit pozemky podél nové železniční trasy co nejlevněji, a tak se rozhodne vyhnat obyvatele městečka. Posílá na ně gang desperátů pod vedením svého asistenta Taggarta. Zaskočení obyvatelé městečka požadují, aby byl jmenován nový šerif, protože již několik let ve městě žádný není. Na radu Lamarra je vybrán Bart - černoch pracující na stavbě železnice. Ten měl být původně oběšen za to, že udeřil Taggarta do hlavy lopatou. Lamarr se domnívá, že Bart pohorší obyvatele města natolik, že dobrovolně opustí Rock Ridge a on pak převezme "neposlušné" město. Jenže šerif je důvtipný, a když v městském vězení narazí na opilce a bývalého pistolníka Jima, známého jako "The Kid Waco", začne pracovat na překonání nevraživosti vůči své osobě. Lamarr zuří, že se mu nedaří zbavit se Barta, a tak se rozhodne zničit Rock Ridge s pomocí armády kriminálníků. Bart má 24 hodin na to, aby vymyslel, jak město ušetřit. (TV Nova)

(více)

Recenze (124)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"MY MIND IS AGLOW WITH WHIRLING, TRANSIENT NODES OF THOUGHT CAREENING THROUGH A COSMIC VAPOR OF INVENTION." ------------- Nemusím mať napozeranú kompletnú filmografiu, aby som vedel, že sa jedná o najlepší film dvojice Mel Brooks – Cleavon Little (a keby nebolo Willyho Wonku, k tejto dvojke by sa pripísal aj Gene Wilder, aj keď na päty tesne dýchajú Producenti). Blazing Saddles – filmová legenda v zámorí, dosahujúca status kultu, veľa úspechov a pozornosti v našich končinách nezožala. To sa stáva pomerne často, netreba nad tým moc krútiť hlavou. Komédia je na vysokej úrovni, gagy & hlášky detto. Kulisy taktiež. Cleavon Little si to tu neskutočne dáva, totálne ho žeriem každou jednou sekundou a vždy len čakám na túto scénu... úplné nebo. A nie je to len môj osobný pocit, o jeho priam ikonickom stvárnení Čierneho Barta som toho načítal už hodne, práve preto nerozumiem trajektórii jeho kariéry. Mel tu (spolu s Producentmi) započal svoje, Gene sa už len nakopol v úspešnom hereckom živote, no a Cleavon, pre ktorého to bola konečne jedna z väčších rolí po Vanishing Point, a ktorú zvládol doslova bravúrne, ho neposlala na výslnie, ale na smetisko dejín alias k drobnej hŕstke hlúpych TV filmov, ktoré nikto poriadne ani nevidel. Aspoňže vďaka Ohnivým sedlám zostane navždy v pamäti. --- (x) (x) --- (10.7.2018) (9.6.2019) (23.6.2020) (27.7.2021) -------- ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Ve své době jistě přelomová komedie zásluhou zcela nového stylu parodování a dříve vetovaného vulgárního humoru, dnes už jen poněkud trapná slátanina zesměšňující základní westernové motivy a očividně poukazující na rasovou problematiku. Komické situace tu "bohužel" nabývají nevídaných rozměrů, když vedle sebe stojí vtipy naprosto geniální (šachy, ku-klux-klan), povedené (fazole), trapné i vyloženě ubohé (prvních 20 minut jsem docela trpěl). Ty 3* jsou vysloveně s krvavýma ušima, od Mela Brookse jsem rozhodně čekal víc. 50% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Já nejsu žádnej rasista, pro mne negr jak indián....jen ty irové......Keby som prednedávnom nevidel Buňuelov Zlatý vek, asi by mi táto Brooksova paródia na westerny, respektíve regulérna komédia nepripadala až tak vtipná. Ale je zaujímavé sledovať, kde všade tento režisér bral inšpiráciu. Kravy prechádzajúce rôznymi miestnosťami a zjavujúce sa na nepravdepodobných miestach nech sú toho príkladom. Je pravda, že nahlas sa asi nezasmejete, ale to je pri podobnom druhu suchého humoru akosi samo sebou a nájsť rozdiel medzi trápnosťou a trefou do čierneho je občas dosť ťažké a tunajšie hodnotenia tomu dávajú za pravdu. Ako vypointovať scénu so šachovou figúrkou alebo šiestimi strelcami proti jednému? Jedine maximálne nereálne, keď je brutálne zhodené jedno zo základných klišé westernového žánru a vy neviete, či sa práve pri nej neinšpirovali ďalší majstri žánru, ktorých pokladáme automaticky za geniálnych. V tomto sú Sedlá trochu podcenené. Začiatok super, záver geniálny, to medzitým kolísavý priemer. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Docela slušná parodie, která se nedá srovnávat s Brooksovou klasikou Mladý Frankenstein, ale narozdíl od jeho posledních trapných pokusů (Bláznivý příběh Robina Hooda, Drákuloviny) je celkem vtipná. ()

klerik

všechny recenze uživatele

Mám rád westerny. Dokonca aj tie komediálne (PODPORUJTE SVOJHO ŠERIFA, MAVERICK, MANITUOVA TOPÁNKA), ale Ohnivé sedlá boli na mňa príliš kŕčovité... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Po puštění filmu jsem byl překvapen, že to není úplně klasický western. Pak jsem se dočetl, že režisér Mel Brooks je legenda amerických bláznivých komedií a parodií. Děj umístil do roku 1874 do amerického příhraničního zapadákova Rock Ridge. Jméno je zřejmě fiktivní protože podle map existuje pouze střední škola tohoto jména nedaleko Washingtonu, kde je zřejmě tento film povinný. Děj je nepodstatný, zápletka stojí na záplavě absurdních gagů. Nominováno na tři Oscary. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Snáď by som už naivne očakával, že Mel Brooks pojme „Divoký západ” absolútne vážne, i keď nechýbajú tradičné westernové prvky o utláčaných obyvateľov...+ typické črty-Nový šerif v Rock Ridge, sprvoti outsider, asi kvôli tomu, že je černoch, jeho budúci parťák, beloch Waco Kid, zaťažený minulosťou, a preto je závislý od nadmerného pitia Whisky, ale našťastie disponuje rýchlymi prstami, a tak je iba otázkou času, kedy bude nápomocný kolegovi Bartovi, aby zabránil vedeniu železnice cez rozkvitajúce sa mestečko, kde sa každý volá JOHNSON. Hedley Lamarr chce všetko preto urobiť, čo je vôbec možné, aby vyhnal všetkých farmárov, najprv povoláva obávanú gorilu Mongoa, keď ani to nepomáha, ďalej skúša nastražiť imitáciu Marlene Dietrich (Lili Von Shtupp), ktorá má za úlohu zviesť šerifa, čo sa jej aj podarí, ale v opačnom slova zmysle, posledná možnosť spočíva v ozname pre ostatných banditov a hrdlorezov, keď prvá skupina už zlyhala, ktorí musia za každú cenu spraviť nevyhnuteľné... Totálne nabrúsení sa vyrútia oproti svojej odmene, a ako to nakoniec dopadne, nie je ťažké uhádnuť ? _ Mel ešte pridáva na razantnej bizarnosti, s ktorou stúpa z filmu do filmu, čiže opäť tu mám 2 in 1, ak ešte nie 3 in 1 ? Obľúbil som si Genea Wildera, ktorý je excelentný, ako jeho menovec-Billy, každý ale vo svojom význame, defacto, obaja sa zaujímali o vzhľad svojich komédií, jeden ich ozvláštňoval svojími hereckými kreáciami, druhý na ne dozeral čisto za kamerou. _Taktiež ma zaujali rezké pesničky, či aj širokoúhla kamera Jožka Biroca. Vedúci sa polepšil, čo som strašne rád. ()

Nancy 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie. Je taková střídavě povedená. Někdy je to hrozná sranda, ale chvílema je to úděsná nuda. Hlavní hrdina má skvělé hlášky a fórky, ale samozřejmě je nemůže plácat celý film, takže chvílema je to nudný western asi jako pozdější Vinetouové. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Průměrně zábavné, na úrovni základní školy. Pár vtípků k pousmání, všechny zde najdete v komentářích, protože víc se jich ve filmu nevyskytuje. Linie příběhu chabá, potěší spíš epizodky. Muzikálové vstupy mírně trapné. Narušování plátna tentokrát ústí ve velké dadaistické finále, kdy se konec filmu střetne s celým filmovým studiem - to bylo jak od Monty Python a tleskám takové míře absurdity. SHRNUTÍ: Divoký Západ lehce parodicky. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jistý,co si mám o Blazing Saddles myslet.V několika vzácných momentech,ve kterých figurují Gene Wilder a Cleavon Little (nejlépe oba) je to skutečně brilantní westernová pocta,plná vkusných vtipů a skvělých dialogů.Ovšem jakmile je na scéně jiná postava nebo jiná postava v kombinaci s výše zmíněnými,film upadá do trapné a naprosto nevtipné křeče,na kterou si moc dobře vzpomínám z Producentů,kteří v ní strávili celou stopáž.Mel Brooks má bezpochyby zvláštní smysl pro humor,který mi dokonale sednul v Mladém Frankensteinovi,jeho další filmy mě ale zklamaly,což do značné míry platí i tady.Pár skvělých momentů totiž dobrý film nedělá a nudil jsem se až nepříjemně často,což jsem opravdu nečekal a vzhledem ke krátké stopáži je to docela smutné. 65 % ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

No tak oproti Space Balls je to teda dost slabé. Začátek je sice příslibem dobré komedie ale už po takové půl hodince se divák začíná nudit. Můžu vyzdvihnout snad jen výkon Gene Wildera, jehož sympatický xicht a rychlé prsty bylo asi to jediné, co mě v průběhu filmu dokázalo vykouzlit úsměv na tváři. Zase abych film jen nehanil, tak dalším pozitivem je dobrá hudba (originál Mela Brookse) a kulisy westernového městečka. A pak samozřejmě závěr filmu, kde Mel dokázal dobře propojit film s realitou což je snad jediný originální a vtipný prvek ve filmu. No ale přesto dávám 3*, nevím ani proč, snad z nostalgie, snad ze sympatie k Melu Brooksovi. 45%, Dovolte mi, abych přivítal našeho nového ....... Negra! ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Ocenění: Oscar - nominace: vedlejší herečka (M. Kahn), střih, píseň (Blazing Saddles) Writers Guild of America - původní komediální scénář. Jeden gag za druhým. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Tento film se mi nepovedlo dokoukat a to z jednoho prostého důvodu - DVDčko se osm minut před koncem zaseklo a už se mi ho nepovedlo rozběhnout. Takže nevím, jak to dopadlo, a le předpokládám, že dobře :-) No ale myslím si, že ta hodina a dvacet čtyři minut, kterou jsem viděl k utvoření názoru stačí. Žhavá sedla pro mě rozhodně nebyla takovou peckou jako třeba Drákula dead and loving it nebo Young Frankenstein, bylo to taky o něco málo méně vtipné než Brooksův Robin Hood. Nějaké výraznější záchvaty smíchu nepřicházely, ale jinak úplně bez vtipu to nebylo. (To, že jsem se moc nesmál připisuji tomu, že kromě Rio Bravo jsem neviděl filmy, ze kterých si Brooks utahoval). A rozhodně jsem se nenudil a to je myslím u filmu to hlavní. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Človek by ani nečakal, že pri sledovaní filmu od Mela Brooksa bude strnulo sedieť a zisťovať krutú skutočnosť, že sa prakticky ani raz nezasmial. Je to moja prvá skúsenosť pri snímku tohto skvelého priekopníka paródie. Pri tomto by som sa snáď nebavil, ani keby som mal najlepšiu náladu v živote. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Beru svůj starý komentář zpět. Blazing Saddles by určitě udělat šlo, ale není k tomu už moc důvod. Pro člověka, který viděl sem tam nějaký ten western s Eastwoodem a zejména Mayovky to byla sranda k popukání - důkaz toho, že Mel Brooks umí komedii, která nezná hranic - ani státních ani těch, která značí nějaká tabu. Ani v roce 2020 to ze své absurdity a parodizování klasických westernových trop a figur příliš neztratilo, naopak je to stále celkem aktuální vzhledem k lidem jako byli George Floyd nebo Breonna Taylor. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Naprosto trefná parodie! Jaký pocit zadostiučinění po hodinách strávených u pitomých westernů, ve kterých se každý druhý jmenuje Johnson a zápletka se už po stotisící točí kolem plánované železnice. A hlavně si uvědomme, že Žhavá sedla vznikla rok před Svatým grálem Montyho Pythona! Závěrečná (v dnešní době možná trochu ohraná) honička po filmových ateliérech tak dostává jiný rozměr. Chtěl bych být na premiéře, určitě bych se byl tenkrát plácal smíchy do kolen! ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Naprosto brilantní a neotřelý nápad s tak neskutečně rychlým pistolníkem, jehož pohyby jsou doslova nepostřehnutelné, filmu ušetřil peníze a námahu při řešení filmování střeleckých scén. ~ To je, bohužel, jediné plus téhle ztřeštěné koniny, která z pouhého WTF ke konci klesla do naprostých... exkrementů. ~ 0,5* ()

Související novinky

Zemřel Gene Wilder

Zemřel Gene Wilder

30.08.2016

Alzheimerova choroba nám v neděli sebrala třiaosmdesátiletého herce Genea Wildera. Pokud jste viděli Producenty, Ohnivá sedla nebo Mladého Frankensteina, dobře víte, o koho jde. Tohle je ale jen… (více)

Tvůrce Médi chce umřít na Divokém západě

Tvůrce Médi chce umřít na Divokém západě

06.12.2012

Když přišel s projektem Méďa, většina hollywoodských studií ho odmítla. Včetně Foxů, pro které Seth MacFarlane vytvořil veleúspěšný animovaný seriál Griffinovi. Nakonec se Méďu ujala menší produkční… (více)

Reklama

Reklama