Reklama

Reklama

Oliver Twist

  • Velká Británie Oliver Twist (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh klasického románu anglického spisovatele Charlese Dickense, v němž malý sirotek, navzdory tomu, že v životě nepoznal nic než hlad a kruté zacházení, nikdy neztratí víru v lidskou dobrotu a po mnoha ústrcích se dočká lepšího života, asi netřeba blíže představovat. A je také pochopitelné, čím tento košatý příběh plný emocí a dramatických zvratů přitahoval filmaře. Vždyť svého prvního filmového zpracování se dočkal již v roce 1909 v době němého filmu a od té doby byl zfilmován ještě mnohokrát. V roce 2005 se předlohy chopil světoznámý režisér Roman Polanski, který chtěl natočit příběh tak, aby zaujal jeho děti a jejich vrstevníky. Se zkušeným scenáristou Ronaldem Harwoodem zpracovali látku jako tradiční historické vyprávění s důrazem na dickensovskou atmosféru chudoby třicátých let devatenáctého století. Toto pojetí podtrhují již úvodní titulky, vycházející z rytin Gustava Dorého. Z hereckého obsazení je kromě dětských představitelů Barneyho Clarka (Oliver) a Harryho Edena (Lišák Ferina) potřeba vyzdvihnout zejména Bena Kingsleyho v roli Fagina. Koprodukční snímek vznikal z větší části v České republice za účasti českého koproducenta a českého filmového štábu. (Česká televize)

(více)

Recenze (249)

jenjan 

všechny recenze uživatele

Zajímavě vizuálně ztvárněno, ale celkově tak nějak multiplexově sterilní. Oliver Twist, jako první morálně pokrokově-osvícenské dítě, které ke svému poznání dospělo převážně vlastní zkušeností. Ten poměr pocitů spravedlnosti, soucitu a dobra na tehdejší dobu nevídaný! A možná i na tu dnešní.. To by si zasloužilo více osobitějšího pojetí! ()

rusty09 

všechny recenze uživatele

Nečetl jsem knihu, ani neviděl jiný zfilmování. Tohle mi přišlo v pořádku, nic světobornýho to ale nebylo, ale krásnej příklad českýho státu v posledních několika letech. ()

Ham.and.eggs 

všechny recenze uživatele

Nevim, jestli je knižní předloha taky tak groteskní, absurdní a šílená, ale určitě Dickens nepočítal s tim, že jí někdo pro Českou televizi tak debilně nadabuje. Celej zvukovej mastering je v týhle verzi příšernej a na bizarnosti jednotlivých dějových situací jenom přidává. Je to jak koukat na film od Terryho Gilliama, i když jste původně čekali Polanskiho v tý nejvážnější poloze. Naštěstí je většinou zábava sledovat vývoj děje, takže se ty dvě hoďky daj zvládnout... ()

Yomega 

všechny recenze uživatele

Tak řekl bych, že toto pan Polanski opravdu nezvládl. Film má sice nádhernou výpravu a sympatické herecké výkony (hlavně jalo vždy vynikající Ben Kingsley) ovšem to na dobrý film bohužel nestačí. Celé se to neskutečně vleče, snímek nemá vůbec žádný spád a i na scény které by měly zvedat ze židle (závěrečný útěk pře střechu), koukáte bez většího zájmu. Přiznám se, že snad nebyla jediná scéna, jediný záběr, který by mě opravdu zaujal a uvízl mě hlouběji v paměti. Naprosto sterilní podívaná. Beru to jen jako hezký průřez do života v Londýně v 19. století. Slabé tři hvězdičky. ()

ex.it 

všechny recenze uživatele

Čtu tady dost rozdílná hodnocení od dvou až do pěti hvězdiček a musím přiznat, že i když jsem byla ochotná dát filmu 4 hvězdičky, ostatní názory mne přivedly na vážky. Na jednu stranu jsem jiné zpracování Dickensova románu neviděla, ale četla jsem ho, takže to můžu posoudit pouze podle knihy, což si myslím taky není zrovna dobré. Ale na druhou stranu mne příběh hodně připoutal a vážně se mi líbil. Nejen pro to, že se kupodivu shodoval i s mými představami z knihy. Vždy jsem tvrdila, že Roman Polanski je opravdu dobrý režisér a za tím si stojím. Proto dávám tomuto filmu přecejen ty 4 hvězdičky. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Mě se to líbilo a navíc jsem díky tomu "zabil" jeden maturitní okruh :-) ale vážně, přišlo mi to hodně povedené, bylo to dle mého názoru dobře vyvážené a asi i dost blízké knižní předloze. ()

Mukunda 

všechny recenze uživatele

Spíše než anglický realismus v tom vidím německý romantismus, hromada pozlátka, nudné, rozvleklé, místy vyloženě klopýtající. Výprava sice pěkná, do prostředí příběhu však se nehodící, hudba, až na pár momentů byla vyloženě hrozná. Podobné adaptace by měl dělat někdo, kdo se v tom vyzná. Polanski má být dobrým režisérem. Tento snímek mě o tom ale nepřesvědčil. ()

chlebos 

všechny recenze uživatele

Neni to sice spicka ale rozhodne je to film ktery ma skvelou atmosferu stare Anglie. Rodinny film podle Polanskeho je na mile vzdalene tomu co se nataci nyni a myslim si ze mensi deti by mohli mit v noci nocni mury. ()

Fido 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem nikdy Olivera pořádně nedočetl, či spíše místy hodně přeskakoval řádky květnatého díla Charlese Dickense. A tak jsem měl možnost nyní vidět celek a nebyl jsem vůbec zklamán. Skutečně výborná výprava, dobrá kamera, úžasný Ben Kingsley, příjemná hudba. Velmi přijemně strávené nedělní odpoledne. ()

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

Mno tak 5 * jednoznacne a to za - kamera, pribeh, rezia (Roman Polanski), a herci Ben Kingsley (Fagin) a Barney Clark (Oliver). Myslim ze toto je jedno z diel povysene z filmu na umenie. ()

sledge 

všechny recenze uživatele

Asi pred polrokom som cital knihu, a bola vynikajuca. Filmove spracovanie od tak kvalitneho rezisera ma ale ktovie preco vobec nezaujalo, ba priam nudilo. Hoci cele kapitoly citania boli zachytene v par minutach zaberov, film sa mi aj tak hrozne vliekol. ()

artuš 

všechny recenze uživatele

Dobře zpracovaný Dickens, ale zdálo se mi, že se režisér příliš knižní podoby, alespoň kdyby zkusil trochu za experimentovat. Herci také pořádně přehrávají, důkazem přehrávání je ta scéna u pohřebáka, kdy ta ženská dostane histerický záchvat a začne předstírat, že nemůže dýchat. To se mi zdálo až moc. I ta honička v Londýně, kdy jednoho chlapce pronásleduje skoro celé město, bylo trochu moc. Ani mě nesklamo to co se dalo čekat, že se někde objeví nějaká truhla pod podlahou s penězi a šperky. I to vysvětlení, že jsou to jeho věci, bylo chabé. Každý by hned poznal, že jsou ty věci ukradené. Vždyť ta hra byla jasná, ukázka zlodějského řemesla. Navození atmosféry starého londýna 19. století bylo přímo úžasné. I přesto všechno všechno se mi tento film líbil. ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Co říct k fimu, který neudrží mou pozornost déle než pár minut? Jen úcta ke jménu režiséra mě nutí k aspoň nějakému hodnocení. ()

jaki96 

všechny recenze uživatele

Kavlitní film s dobrým hereckým obsazením a takovým zpracováním, které nenechá diváka ani trochu nudit se. Ano, tento film přesně splňuje základní požadavky dobrého snímku. Režisér Roman Polanski předvedl další skvělou práci. Nezaostávali herci Barney Clark, Mark Strong či Ben Kingsley. Děj se pomalu rozvíjí a z venkovského prostředí se nakonec dostává do velkého finále odehrávajícím se v temném a chladném Londýně. Celý film pak nabízí stoprocentně dobrou podívanou, za kterou si zaslouží 95% a 5*. ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Obrazově působivá klasika, hezká leč trochu provařená historka, ale režijne zvládnutá a s neodolatelně slizkym B. Kingsleym... ()

sisimiut 

všechny recenze uživatele

Je velmi zvlaštní porovnávat knižní předlohu a filmové zpracování. Zatímco kniha se jen hemží černobílími postavami a žid Fagin je zde vylíčen zcela zaporně, ve filmu z tímto člověkem začináte soucítit a ze zcela černobílích rysů se hned stávají rysy šedé. Film mi dal přesně to,co mi v knize chybělo, hlubší rozvinutí hlavní dějové linie,namísto vytváření stále nových,kdy by se jinak vše vyřešilo už o 100 stránek dřív. Tim však rozhodně nechci hanět knižní předlohu a skládám hold jak Charlesi Dickensovi, tak Polanskému. ()

Reklama

Reklama