Reklama

Reklama

Oliver Twist

  • Velká Británie Oliver Twist (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh klasického románu anglického spisovatele Charlese Dickense, v němž malý sirotek, navzdory tomu, že v životě nepoznal nic než hlad a kruté zacházení, nikdy neztratí víru v lidskou dobrotu a po mnoha ústrcích se dočká lepšího života, asi netřeba blíže představovat. A je také pochopitelné, čím tento košatý příběh plný emocí a dramatických zvratů přitahoval filmaře. Vždyť svého prvního filmového zpracování se dočkal již v roce 1909 v době němého filmu a od té doby byl zfilmován ještě mnohokrát. V roce 2005 se předlohy chopil světoznámý režisér Roman Polanski, který chtěl natočit příběh tak, aby zaujal jeho děti a jejich vrstevníky. Se zkušeným scenáristou Ronaldem Harwoodem zpracovali látku jako tradiční historické vyprávění s důrazem na dickensovskou atmosféru chudoby třicátých let devatenáctého století. Toto pojetí podtrhují již úvodní titulky, vycházející z rytin Gustava Dorého. Z hereckého obsazení je kromě dětských představitelů Barneyho Clarka (Oliver) a Harryho Edena (Lišák Ferina) potřeba vyzdvihnout zejména Bena Kingsleyho v roli Fagina. Koprodukční snímek vznikal z větší části v České republice za účasti českého koproducenta a českého filmového štábu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (249)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ronald Harwood .. Roman Polanski .. už mnohokrát dokázal jak výtečný je to režisér a jeho nejnovější počin vše jen utvrzuje. Veškeré rozdíly oproti knižní předloze Oliwer Twist jdou na vrub režisérově představě. Dějových zvratů je několik a pořád se něco děje. Začíná v sirotčinci někde na venkově, ale převážná část příběhu se odehrává v Londýně. Řemeslně špičkově zvládnutý film, od bezchybné výpravy (skutečně oceňuji práci filmařů, kdy pomocí kulis a kostýmů reálně vytvoří něco, co už dávno není), přes slušnou kameru a velice příjemný hudební doprovod. Stejně bezchybné jsou herecké výkony, zejména hlavní přestavitel je "sladká tvářička“ ovšem herecky to plně zvládl. Dále lze pochválit Ben Kingsley za roli Fagina nebo postavu Lišáka. Přesto jde o film bez nějakých extra výtečných scén či momentů! Což je trochu škoda, stejně tak je pomálu vtipných či lehce odlehčujících scén. Ale jak jsem už v úvodu uvedl, Roman Polanski se režijně opět předvedl v tom nejlepším možném světle a jeho nejnovější počin téměř určitě sklidí minimálně nějaké Oscar nominace! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Žiadnu adaptáciu slávnej knižnej klasiky klasík som ešte nevidel, nepočítajúc akýsi seriál z mladosti, kde som bol platonicky zaľúbený do jednej z postáv. Takže nemám s čím pororvnávať a je to dobre, pretože som v podstate o deji nič nevedel a tak som si ho mohol užívať bez toho, aby som sa zaoberal myšlienkou, čo Polanski vynechal, alebo pozmenil oproti predlohe a iným adaptáciám. Púšťal by som ho deťom na školách v rámci "povinného čítania" namiesto povinného čítania z knižiek. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Hanba mi. Dnes som si uvedomil, že ja som vlastne nevidel žiadne spracovanie tohto Dickensovho románu. Je to moja prvá skúsenosť s “Oliverom” (alebo si nepamätám) no a podľa mňa to Polanski zvládol viac než slušne. Samotný príbeh baví, snímok je dostatočne špinavý, doba ako taká vďaka kulisám či kostýmom veľmi vierohodne vyobrazená. Tu sa skutočne dá len málo čo vytknúť. Pekný film. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Je to Polanski, ale asi už nikdy to nebude autor Rosemary. Zkrátka a dobře, čím je starší, tím míň mě baví. Tenhle film je takový průměr, parádní exteriér, masky i kostýmy, znásobené natáčením v Praze, průměrné výkony herců a tak nějak sám pro sebe napsaný scénář. Je pravda, že Dickens je dost nestravitelný a přesto často adaptovaný. Možná kdyby si RP vybral jako předlohu něco akčnějšího, mohl natočit zajímavý a přínosný film. Takhle, bohužel vyplodil jen dalšího průměrného adepta na pomalou smrt v zapomnění. Škoda. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Místama velká nuda, místama docela dost dobré. Knížku jsem nečetl, ale myslím že takhle nudný nebyl hlavní hrdina ani v knížce. Výprava filmu je ovšem parádní a Londýn je zde vylíčen velice dobře. Ben Kingsley taky září a ostatní herci (až na toho Olivera) jsou taky dobří. Takže vcelku nic výjimečného. Polanski měl rozhodně na víc. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Ve filmu si zahrály obě děti režiséra. Morgane Polanski ztvárnila dceru farmáře a Elvis Polanski se objevil jako chlapec s obručí. (don corleone)
  • Většina kulis byla navržena podle tvorby známého malíře Gustave Doré. I když on přímo neilustroval žádnou z Dickensových knih. (don corleone)
  • Lokace na pražském Barrandově byly tak velké, že se mezi nimi režisér Roman Polanski přemisťoval na skútru. Dále se natáčelo v Berouně a Žatci. (don corleone)

Reklama

Reklama