Reklama

Reklama

Oliver Twist

  • Velká Británie Oliver Twist (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh klasického románu anglického spisovatele Charlese Dickense, v němž malý sirotek, navzdory tomu, že v životě nepoznal nic než hlad a kruté zacházení, nikdy neztratí víru v lidskou dobrotu a po mnoha ústrcích se dočká lepšího života, asi netřeba blíže představovat. A je také pochopitelné, čím tento košatý příběh plný emocí a dramatických zvratů přitahoval filmaře. Vždyť svého prvního filmového zpracování se dočkal již v roce 1909 v době němého filmu a od té doby byl zfilmován ještě mnohokrát. V roce 2005 se předlohy chopil světoznámý režisér Roman Polanski, který chtěl natočit příběh tak, aby zaujal jeho děti a jejich vrstevníky. Se zkušeným scenáristou Ronaldem Harwoodem zpracovali látku jako tradiční historické vyprávění s důrazem na dickensovskou atmosféru chudoby třicátých let devatenáctého století. Toto pojetí podtrhují již úvodní titulky, vycházející z rytin Gustava Dorého. Z hereckého obsazení je kromě dětských představitelů Barneyho Clarka (Oliver) a Harryho Edena (Lišák Ferina) potřeba vyzdvihnout zejména Bena Kingsleyho v roli Fagina. Koprodukční snímek vznikal z větší části v České republice za účasti českého koproducenta a českého filmového štábu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (249)

ivishka 

všechny recenze uživatele

Podle mě skvělý režisér , který dostal za svoji práci Oscara za film Pianista. Koukala jsem na ten film od začátku do konce s naprostým nadšením a i když znám knižní předlohu nemohu to jakýmkoliv způsobem očernit, protože to bylo stejně dobré jako Dickensův román. Smekám jeden z mála výborných snímků. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Tusil som, ze Roman Polanski vdaka svojim rozpravacskym schopnostiam dokaze z Olivera Twista vytvorit putavy film. A tak sa aj stalo. V prvom rade som rad, ze do role Fagina tvorcovia obuli prave Kingsleyho, idealna volba. Pacil sa mi aj maly Oliver v podani Barneyho Clarka, chalan ked bude chciet caka ho prijemna buducnost, uvidime. Celych 130 minut som sa nadmieru dobre bavil. Styri ako vino. ()

Reklama

paascha 

všechny recenze uživatele

Je to Polanski, ale asi už nikdy to nebude autor Rosemary. Zkrátka a dobře, čím je starší, tím míň mě baví. Tenhle film je takový průměr, parádní exteriér, masky i kostýmy, znásobené natáčením v Praze, průměrné výkony herců a tak nějak sám pro sebe napsaný scénář. Je pravda, že Dickens je dost nestravitelný a přesto často adaptovaný. Možná kdyby si RP vybral jako předlohu něco akčnějšího, mohl natočit zajímavý a přínosný film. Takhle, bohužel vyplodil jen dalšího průměrného adepta na pomalou smrt v zapomnění. Škoda. ()

Diamant 

všechny recenze uživatele

NAČRTNUTIE OBSAHU: Filmová adaptácia svetoznámeho románu Charlesa Dickensa sa odohráva v 19. storočí, prevažne v Londýne. Oliver Twist je už ako malý chlapec sirotou. Stávame sa svedkami jeho stretov s rôznymi ľuďmi. Sú také, čo mu robia život ešte ťažším, ale aj také, ktoré mu prinášajú novú nádej... KOMENTÁR: Aj v našich životoch ide predovšetkým o vzťahy! ODPORÚČANÁ PRÍSTUPNOSŤ: Od 12 rokov. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Üžasné zpracování Dickensova románu bralo dech. Polanskému se dokonale podařilo vystihnout Londýn devatenáctého století. Možná zde si Tim Burton bral inspiraci v Ďábelském holiči co se týče exteriérů.... Londýn páchl zatuchlinou, mlhou, smradem a kouřem z tisíců komínů deroucích se z křivolakých střech mezi věžemi kostelů... Tam níž v opršelých domech chudáků u skrovných ohníčků či krbů se zimomřivě krčilo chudé obyvatelstvo této světové metropole. A ještě níž v zabahněných ulicích plných krys máme možnost sledovat našeho hrdinu, kterému osud nerozdal právě nejlepší karty do začátku. Devatenácté století byla doba plynových lamp, kočárů, gentlemanů ve vysokých cilindrech, dlouhých pláštích s vycházkovými holemi, dam vychovaných anglickým stylem výchovy, sirotků, zlodějíčků, policistů i šibenic... Zástupce Olivera byl vybrán skvěle, stejně tak ostatní herci skvěle hráli své postavy. Už jen ty kostýmy! Všímal jsem si i detailů, kdy např. když Olivera pronásleduje vrah kolem stoky na které je vpovzdálí zakotvena velká plachetnice (soudě dle vykukujících stěžňů) ozve se z paluby lodi Jejího Veličenstva bocmanova píšťalka . Prostě celý film je vypilován do detailu. Příběh je notoricky znýmý takže jej zde nebudu rozebírat. Velmi jsem si film užil. * * * * ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Mezinárodní produkce si vyžádala na evropské poměry slušných 50 mil. eur, ale u diváků neměla ohlas. Například v Anglii vydělala jen 2,3 mil. liber a v USA 1,9 mil. dolarů. (imro)
  • Lokace na pražském Barrandově byly tak velké, že se mezi nimi režisér Roman Polanski přemisťoval na skútru. Dále se natáčelo v Berouně a Žatci. (don corleone)
  • Na Barrandově vyrostly kulisy Londýna 19.století, v jehož ulicích korzovalo osm set komparistů a prohánělo se dvacet kočárů. (EMMY)

Reklama

Reklama