Reklama

Reklama

Oliver Twist

  • Velká Británie Oliver Twist (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh klasického románu anglického spisovatele Charlese Dickense, v němž malý sirotek, navzdory tomu, že v životě nepoznal nic než hlad a kruté zacházení, nikdy neztratí víru v lidskou dobrotu a po mnoha ústrcích se dočká lepšího života, asi netřeba blíže představovat. A je také pochopitelné, čím tento košatý příběh plný emocí a dramatických zvratů přitahoval filmaře. Vždyť svého prvního filmového zpracování se dočkal již v roce 1909 v době němého filmu a od té doby byl zfilmován ještě mnohokrát. V roce 2005 se předlohy chopil světoznámý režisér Roman Polanski, který chtěl natočit příběh tak, aby zaujal jeho děti a jejich vrstevníky. Se zkušeným scenáristou Ronaldem Harwoodem zpracovali látku jako tradiční historické vyprávění s důrazem na dickensovskou atmosféru chudoby třicátých let devatenáctého století. Toto pojetí podtrhují již úvodní titulky, vycházející z rytin Gustava Dorého. Z hereckého obsazení je kromě dětských představitelů Barneyho Clarka (Oliver) a Harryho Edena (Lišák Ferina) potřeba vyzdvihnout zejména Bena Kingsleyho v roli Fagina. Koprodukční snímek vznikal z větší části v České republice za účasti českého koproducenta a českého filmového štábu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (249)

wipeout 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekne natočený film v ktorom mi bez urážky v ústrety predlohe vadil najmä dej, ktorý postrádal napätie a schopnosť vtiahnuť ma do deja. Ono prvých 20 minút vyzeralo veľmi snubne no potom sa film snažil držať na tej istej hladine a začalo to byť trošilinku otravné. Takisto by nezaškodilo atmosfére londýna minulosti keby sa viac popracovalo na efektoch, pretože v niektorých momentoch boli až príliš badateľné. Proste priemer , ktorý síce nesklame ale ani neočarí.2,5* ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Je to Polanski, ale asi už nikdy to nebude autor Rosemary. Zkrátka a dobře, čím je starší, tím míň mě baví. Tenhle film je takový průměr, parádní exteriér, masky i kostýmy, znásobené natáčením v Praze, průměrné výkony herců a tak nějak sám pro sebe napsaný scénář. Je pravda, že Dickens je dost nestravitelný a přesto často adaptovaný. Možná kdyby si RP vybral jako předlohu něco akčnějšího, mohl natočit zajímavý a přínosný film. Takhle, bohužel vyplodil jen dalšího průměrného adepta na pomalou smrt v zapomnění. Škoda. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Já, jakožto člověk románem nepolíbený nemám oprávnění hodnotit veškeré odchylky. Co ale hodnotit můžu je naprosto okouzlující prostředí tehdejšího Londýna a hlavně precizní kostýmy všech postav. Film velmi pěkně vykreslil tehdejší dobu. Nicméně tohle podání příběhu mi nepřišlo nijak závratně zajímavé, tudíž jsem se i několik úseků vyloženě nudil. Lepší * * *. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Polanskemu sa krásne podarilo vytvoriť atmosféru doby, s ktorou sa vie divák stotožniť aj keď ju nikdy nezažil. Kingsley v značne nedôstojnej úlohe (na svoje pomery) obstál s prehľadom. Chlapec, ktorý stvárnil hlavného hrdinu, bol dostatočne presvedčivý a choval sa prirodzene vydesene v situáciách, ktoré by dieťa nikdy nemalo zažiť. Len škoda sympaticky kyprej redhead Nancy, ktorá sa snažila Olivera Twista zachrániť a sama na to doplatila. Toľko k postavám, resp. tvorcom. Dejom sa nechajte už uniesť sami... ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Podivně komplikované příbuzenské svazky v ponurých příbězích Ch.Dickense jsem nikdy neměla ráda a i když jsem Olivera Twista (dávno tomu), navíc se značným přemáháním, přečetla. Nijak zvlášť se mi to nelíbilo. A přestože si Roman Polanski poradil s nezáživnou klasikou víc než dobře, tenhle film si s největší pravděpodobností už nikdy nepustím, a že bych si znovu otevřela nějakou knihu od autora předlohy .... .nesmysl. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Nápad na zfilmování románu pochází od Polanského ženy, a jelikož on hledal něco, v čem by si mohly zahrát i jejich děti, ihned se pustil do Olivera Twista. (don corleone)
  • Polanski si do štábu přivedl své spolupracovníky (kameramana, kostymérku, hudební skladatelku atd.) z předcházejícího projektu Pianista (2002), za který získal Oscara režisér a scénárista Ronald Harwood. (imro)
  • Aby děti vydržely natáčení, snažil se Ben Kingsley udržet chování své postavy i mimo záběry. (don corleone)

Reklama

Reklama