Reklama

Reklama

Beowulf: Král barbarů

  • Kanada Beowulf & Grendel (více)
Trailer

Obsahy(1)

Krvavý příběh o bitvě válečníka Beowulfa s obrem Grendelem. V této moderní verzi anglosaské epické báje vede norský hrdina Beowulf (Gerard Butler) svou družinu na pomoc starému příteli, dánskému králi Hrothgarovi (Stellan Skarsgaard), jehož království je pustošeno Grendelem (Ingvar Sigurdsson). Jakékoli Beowulfovi pokusy o bitvu jsou však mařeny jeho odmítnutím bojovat. Poté, co se hrdina setká s tajemnou čarodějkou Selmou (Sarah Polley), začíná chápat, že obrova zuřivost je jen odpovědí na bezpráví, kterého se vůči němu král dopustil. Beowulf, který jako voják není vůbec zvyklý váhat, už ale není přesvědčen, že by obr měl zemřít. Bouřlivý příběh o pomstě, loajalitě, soucitu a odpuštění. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (168)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zpracovat historickou látku severských zemí není žádná legrace, už jen proto, že se do ní dříve málokdo odvážil a tak se není co divit, že právě tento film si snaží vzít příklad a pokouší se o zfilmování největší severské legendy Písně o Beowulfovi, která vznikla někdy kolem 8. století a vypráví jednoduchý příběh o králi, který se chystá zabít trola Grendela. Příběh samotný je vcelku jednoduchý a tak jsem nečekal žádnou epickou výpravu, ale skromnou hrst válečníků, což se podepisuje hlavně na filmové výpravě, která za moc nestojí a i bitek je pomálu. Právě proto mě to tak nudilo až jsem v půlce filmu nadobro usnul a nakonec to dokoukaval toho večera nutno dodat z donucení. Sice z donucení, ale také rozhodně ze zájmu k severským legendám a k nádherným kulisám Islandu. --- Štěstí stálo při mně - Štěstí může být i děfka ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $68,820Tržby Celosvetovo $92,076║ Dejovo to je strašne chatrne podané, v podstate ide o nehorázne pasívnu TV produkciu, ktorá nič neponúkne. /20%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Skvělé, byť značně komorní, zpracování eposu o Beowulfovi. Ubírá mu však, že v úvodu jsou jednotlivé linie dosti nekonzistentní a jaksi zmatené - moc tomu nepřidává, že ani tempo není z největších. Ovšem pokud si na tuto podivnost zvyknete (docela pomůže znalost předlohy), tak již není co vytýkat. Herci do svých rolí sednou, výprava je více než slušná, hudba také není z nejhorších a k tomu nádherné lokality drsné severské krajiny. Především zůstala zachována poetika předlohy "evropským" způsobem, jakým by to Hollywood pravděpodobně nikdy nedokázal. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Mám rád atmosférické příběhy z dávných dob, a Beowulf atmosféru určitě má. Vizuálně to taky není špatné (nádherná krajina) a hudba je přesná. Navíc Gerard Butler je pro heroické role stvořen. Háček je bohužel v tom, že děj je dost chabý. Parta vojáků loví trolla, toť vše, nic víc, takže jsem se chvílemi trochu nudil. Btw Stellan Skarsgård mi tam neuvěřitelně vadil. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Hej! jak nádherné jsou básně o starých Dánech. Jak pokořovali své nepřátele a prolévali jejich krev. Jak krotili Severní moře.... A jaké to je být hrdinou? Posekat všechny sekerou, pořezat mečem? Není to tak trochu šílenství?"..... Aniž bych cokoliv tušil, pustil jsem se pln zvědavosti do tohoto snímku. Pocity? Rozporuplné. Nezávislý (?) snímek, ve kterém mi prostě chybí ty ,,hollywodské věci", které by jej zřejmě posunuly někam jinam. Pomalé tempo, pramalé navození atmosféry starých časů a přestože se nic neděje, tak se všichni tváří, jako by šlo o život. O ten ve skutečnosti jde, ale jde to maličko mimo mě. Kladem jsou kostýmy, masky a stavby, které spolu s reáliemi drsné krajiny trošičku přibližují obraz života na severu Evropy dávných časů. ,,Ó Velký Odine ... dovol nám vrátit se domů." (P.S.: poděkování pro Lenuse a Uzi za titule.) ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Všichni příznivci Zemeckisova Beowulfa prominou, ale dívat se tuto verzi, nebylo pro mě takové utrpení. Sice zde byla malá (téměř žádná) výprava, akčních scén velice poskromnu, masky úděsné.. ale krásná krajina a pro mě to nejdůležitější, Beowulf nebyl takový vůl. Celý film stojí na Butlerovi, který má neskutečné charisma (to mi nikdo nevymluví) a dokazuje, že je podceňovaným hercem (to už mi vůbec nikdo nevymluví). Škoda jen, že neodhalil své tělo, jako Zemeckisův Beowulf.. Nevýhodou toho filmu je evidentně malý rozpočet, jinak by se z Beowulfa mohl stát hrdina i u nás. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak tohle se moc nepovedlo. I kdyby neexistoval Zemeckisovo Beowulf a ja tak nemel srovnani, ze to samy muze vypadat daleko lip, stejne bych tenhle film zkritizoval. Pribeh je vicemene totoznej, samozrejme ze tu jsou odlisnosti, ale ta hlavni linie, nejdulezitejsi udalosti a postavy jsou jak tady, tak v Beowulfovi. Problem je, ze tady to vsechno vypada desne chude. Priroda je sice pekna, ale co z toho, kdyz taky zustane jen u ty prirody, to sem si moh pustit nakej dokument. Akce tu prakticky neni, tech par souboju je po strance choreografie spis podprumer a tak se tu vetsinou jen keca. Coz je problem, protoze takle jednoduchej pribeh je jako stvorenej pro bitky a ne pro hromadu kecu. Dalsi problem jsou samotny potvory, jsou tu vlastne tri a kazda vypada jak uchylak natazenej v gumovym oblecku s chlupatym svetrem. A nezachrani to ani Butler, kterej se sice na podobny role hodi, ale tady jsem mu to bohuzel moc neveril, nic moc nepredvede a charisma taky moc nema. Jedinej vcelku slusnej tu je Stellan Skarsgard. Takze celkove pekny zabery prirody, docela povedena hudba a to je tak asi vse, slabsi 3*. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem v jedné knize četl báji o Grendelovi - monstru z bažin, které se vkrádá do hodovních síní, sbírá lidi po desítkách a odnáší je s sebou do mokřadů, kde je požírá. Příběh mě zaujal a proto, když jsem se dozvěděl, že Robert Zemeckis bude natáčet film Beowulf(hrdina, jenž se Grendelovi postaví), zaradoval jsem se. A teď se mi dostal do rukou snímek Beowulf and Grendel. Věru, zajímavé zpracování. Grendel tu je vykreslen nikoliv jako nějaké šílené zvíře, osm metrů vysoké s rozpětím paží jako fotbalová branka, nýbrž jako troll, na první pohled nepříliš odlišný od lidí, jemuž vrchnost zabije otce. A Grendel se mstí.... Snímek zasazený do nehostinného kraje se neskutečně vleče. Scény na sebe nepříliš dobře navazují. Téměř celý film je točen v exteriérech - jedna bouda, jedna chatrč, pár dřevěných konstrukcí...výprava tudíž nic moc, pár panáků ověšených kožešinami, jedna kocábka a deset zrezivělých mečů, nic víc. Ani vizuálních efektů se nedočkáte - Grendel je tvor z masa a kostí(žádný počítačový výplod). Bitek je poskrovnu, nejsou natočeny příliš umě. Gerard Butler v roli Beowulfa si střihnul takovou předskokanskou roli, do historie se bude vracet ve vizuální bombě tohoto roku - 300: Bitva u Thermopyl. Předloha filmu, tak jak jsem ji četl, zůstala víceméně zachována. Nadále se však moc těším na výtvor Zemeckise... ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Tož jestli byli páni Dáni k trollům tak milosrdní a tak ochotně si s nimi vyměňovali tělní tekutiny, tak není divu, že to na těch internetech dneska vypadá tak, jak to vypadá. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

To je jako Vítr z hor, vykutálené divadelní hry z pera fiktivního českého génia Járy Cimrmana. No, nebo spíš Monty Pythoni a Svatý grál. Tam taky tvůrci věděli, jak ušetřit. Rytíř předstíral cval koně a sluha za ním o sebe mlátil kokosama. Tady si tvůrci také našli roztomilou kličku. Grendel, mýtický obr v podání velkýho vousatýho ošousta, se přiřítí k síním krále Hoegaardena... a střih... V dalším záběru vidíme, jak Hoegaarden přichází do hodovní síně a vidí všechny své muže roztrhané na kusy. Fíha, to byla tak ždímající scéna, že jsem si přál, aby pro mě ten retard Grendel přišel taky. A mohl bych jmenovat dál. Ale to je zbytečný. Tenhle film za to prostě nestál. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Neholí se od pěti let, močí na dveře, v ložnici má taťkovu lebku, s hlavami nepřátel hraje kuželky a obcuje s čarodějnicemi v jejich příbytcích (4 x tam a zpět a zapomeň na alimenty). Konečně vykreslili Grendela jako veselou trolí kopu.. Klimatické i finanční nesnáze provázející natáčení jsou více než zřetelné, přesto lze Gunnarssonovo zpracování legendárního staroanglického eposu považovat za důstojné. Střídmé, nekašírované, silné svou obyčejností, opírající se o přesný casting a úchvatné islandské scenérie. Nechlemtal jsem v Hrothgarových síních medovinu a nevískal ve vlasech fešnou Grendelovu mámu, ale ze všech těch filmových adaptací jsem měl právě u této nejsilnější pocit, že nějak takhle to kdysi mohlo být.. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

O bájích z nehostinných zemí studeného a drsného severu jsem doposud neměl ani tušení. Beowulf & Grendel bylo tedy mé první setkání s tímto tématem. Film jen potvrzuje, že v severních zemích byli (ať už se jedná o báji nebo ne) lidé nuceni žít v drsných podmínkách. Studeno na diváka fouká každým záběrem a já jen musím kroutit hlavou, neb v dnešní době by člověk takto oblečen dostal zápal plic raz dva. Krajina, které by slušel po celou dobu mírný déšť, je pustá, přesto nádherná. Gerard Butler je v roli hrdiny přesvědčivý a já už se těším, až ho uvidím ve Snyderově 300. Sarah Polley je jistým způsobem přitažlivá a jediný, kdo mi snad vadil byl Stellan Skarsgård. Příjemněji na mě působil dokonce i samotný Grendel. Severké báje jsou pro mě něco naprosto nového a díky Beowulfovi se o ně začnu zajímat trochu podrobněji. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Podle všeho by měl Grendel kolovat v krvi mnoha z nás. Evidentně chodí po světě dostatek jeho potomků a ani se nedivím, že to tímpádem mnohým z nás v hlavě haraší. Geny se holt nezapřou. Pěkné zpracování severské báje. Trochu nudnější, ale jinak dobré. Bez oslepující výpravy, bez zbytečných serepetiček a omáček kolem a dokola. Prostě drsní seveřani, drsná příroda s drsným trolem a s ještě drsnější trolí babčou. 3,5* ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Prijemne, pomaly sa odvijajuce fantasy, v ktorom hlavnu ulohu hra uzasna severska krajina, snimana pokojnou, takmer statickou kamerou, vdaka ktorej su prirodne scenerie naozaj dychberuce. Necakajte ziadne velke dejove zvraty, ziadne bombasticke bitky, ziadne drahe efekty. Ale verte mi, ze vam nic z toho ani chybat nebude. Mozno aj koli tomu, ze cely film posobi velmi realne a uveritelne a ziadna pompeznost a rozsafnost by sa tu proste nehodila. Posobiva alternativa k hollywoodskym filmom. (8/10) ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Kompletne nakrúcané na Islande, takže čo scéna v exteriéroch, to úchvatný pohľad na prírodné krásy severu. Fasádne zábery charizmatického a sexi Gerarda Butlera tiež nie sú na zahodenie. Beowulf a Grendel (načo do názvu distribútor trepal toho Kráľa barbarov? - aby si ho viac ľudí vzalo z požičovne?) ako adaptácia starej legendy si zaslúži 4* za vierohodnú atmosféru i tomu prispôsobené dialógy. História z neho dýcha a citlivý divák ocení aj detaily, spolu tvoriace čistý celok na hony vzdialený hollywoodskemu poňatiu stredoveku. A ak niekto náhodou čítal Zrzavého Orma od Fransa Bengtssona, dostanú aj tie drobné detaily veľmi vtipný podtón. Chvalabohu, že Islanďania dostali možnosť podieľať sa na sfilmovaní svojej legendy, kto vie ako by to skončilo v opačnom prípade (to pravdepodobne uvidíme v novom, čisto americkom Beowulfovi). ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Další převyprávění této legendy a tentokrát lepší a tak trochu i komornější než digitální hrátky Roberta Zemeckise. Tady se víc sází na atmosféru než na nějaké opulentní bitvy a to vyšlo na jedničku a záběry na krajinu jsou taky místy úchvatné. Děj je možná trochu jednodušší v porovnání se Zemeckisem, ale to mi zas tak tolik nevadilo, aspoň to bylo zase trochu něco jiného. Navíc je tu Gerard Butler, který má charizmatu na rozdávání a záda mu kryje Stellan Skarsgad, kterému takovéto role vždycky sednou a je tu také krásná Sarah Polley, která také nic nezkazí. Prostě taková fajn historická jednohubka. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Atmosféra filmu zďaleka presahuje tú umelú vyčačkanú veľkorozpočtovú produkciu Hollywoodu počnúc Gladiátorom končiac Kráľovstvom nebeským. Dej je jednoduchý nesúci sa v duchu 13teho bojovníka no oveľa konzistentnejší. Navyše tu máme Gerarda Butlera ako Beowulfa ktorý sa onedlho zaskvie v 300, Sarah Polley v úlohe čarodejnice zo Snyderovho Dawn of the Dead a Stellan Skarsgard v kostýme z Kráľa Artuša ako Dánsky kráľ prepadajúci beznádeji po tom čo mu neznámi známi Troll (Grendel) pozabíja 200 vojakov. Tu už prichádza na pomoc hrdina Boewulf so svojou skupinkou 13tich bojovníkov aby sa postarali o pokoj v dedine. Jednoduché ako facka a pritom rovnako účinné. Potešila i tá štioka fantasy. Ale v žiadnom prípade nečakajke nejaké veľké boje. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Príbeh vyznie podstatne reálnejšie ako Zemeckisová animovaná verzia, čo je pre diváka plus. Mŕtve oči postáv v animáku vystriedali oči skutočných hercov zvučnejších mien. G. Butler i S. Skarsgard predvádzajú slušné, ale nijako strhujúce výkony, čo ale v konečnom dôsledku nie je ich vina. Scenár myslím poskytuje dosť možností ako nenechať diváka vydýchnuť od napätia, ale réžia je jednoducho nezáživná a stereotypná. Režisér nedokázal ani v jedinom prípade poriadne oživiť dej adrenalínom a to ani v scénach, kde sa už niečo deje. Týmto sa dopracoval iba k priemernému výsledku, čo mňa ako milovníka historických filmov až tak nepotešilo. 60%. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

U mě vítěz soutěže o nejsnadněji zapomenutelný snímek roku. Až na pár drobných záchvěvů totiž postrádá jakoukoliv zajímavost, vzrušivost nebo akčnost. Příběh je prostinký, pozornost tím pádem sám držet též nedokáže, rostoucí Beowulfova zvědavost ohledně Grendelových pohnutek je načrtnuta zase a zase nevýrazně, postavy jsou nezajímavé. Beowulf je velký hrdina v podstatě jen proto, že se to na začátku řekne a basta. Nuda. Body za krásné islandské exteriéry, slušnou atmosféru a přinejmenším zajímavě obsazené role. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jako Beowulf bojoval s Grendellem, tak jsem i já po celý film sváděla hrdinnou bitvu - mým protivníkem byl Morpheus, nelítostný bůh spánku. Beowulf zvítězil (ups, spoiler:-)), já musela vyhlásit spravedlivou remízu; nechrápala jsem konstantně a větší část příběhu jsem viděla. Film je dobře obsazený, prostředí vypadalo správně seversky, kostýmy a kulisy se docela povedly (masky mohly být lepší), nadsázka se zajímavě mísila s pochmurností, ale něco tomu prostě chybělo. Možná by stačilo nesledovat "Beowulfa" v hodinách, kdy (slovy poslance ČSSD Krátkého) pracují jen zloději a kurvy... a možná tohle zpracování legendy opravdu postrádalo šmrnc - přinejmenším na choreografii soubojů se určitě dalo zapracovat, Gerard mával mečem, jako když rekreační hráč badmintonu odhání mouchy. Někdy v budoucnu dám filmu druhou šanci, tentokrát vynáším ortel 65%. ()

Reklama

Reklama