Reklama

Reklama

Beowulf: Král barbarů

  • Kanada Beowulf & Grendel (více)
Trailer

Obsahy(1)

Krvavý příběh o bitvě válečníka Beowulfa s obrem Grendelem. V této moderní verzi anglosaské epické báje vede norský hrdina Beowulf (Gerard Butler) svou družinu na pomoc starému příteli, dánskému králi Hrothgarovi (Stellan Skarsgaard), jehož království je pustošeno Grendelem (Ingvar Sigurdsson). Jakékoli Beowulfovi pokusy o bitvu jsou však mařeny jeho odmítnutím bojovat. Poté, co se hrdina setká s tajemnou čarodějkou Selmou (Sarah Polley), začíná chápat, že obrova zuřivost je jen odpovědí na bezpráví, kterého se vůči němu král dopustil. Beowulf, který jako voják není vůbec zvyklý váhat, už ale není přesvědčen, že by obr měl zemřít. Bouřlivý příběh o pomstě, loajalitě, soucitu a odpuštění. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (168)

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Sem tam se povedl nějaký záběr na islandskou krajinu či vtipné prohlášení, jinak těžká přetěžká bída s nouzí. Celou dobu jsem nepochopila, proč je Beowulf vlastně hrdina, neb hrdinských činů se jaksi moc nedopouštěl - asi byl hrdina proto, že se to o něm povídalo. Ubohá výprava je poměrně dvojsečná; musím uznat, že co se prostředí, budov etc. týče, tak byla v kontextu doby asi nepoměrně více realistická, než mohutné hrady a drahé zbroje (ale upřímně, kdo stojí v případě mýtu o realističnost? já ani ne), ovšem masky, respektive Grendel & matinka, jsou úděsné. Grendel vypadá ze všeho nejvíc jako mírně přerostlý, lehce dementní Viking a jeho máteř měla raději zůstat ve vodě. No, jsem zvědavá na Zemeckisovu versi, horší než tahle snad být nemůže. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Zlo není vždy tam, kde ho vidíme, respektive kde ho chceme vidět. Severská báje, jež je jednoduchá jako ta facka, s příjemným Butlerem a pramálo souboji. A pro mne jakýmsi zvláštním způsobem podmanivá. Mám totiž rád hrdinské eposy s rozsáhlými exteriéry, příjemným, leč vážným hudebním doprovodem, a hrdinnými válečníky ve stylu Krále Artuše (který je téměř všemi zatracován) nebo Vikingů (kteří také nepatří k nejopěvovanějším). Navíc mám rád Stellana. Ale přesto filmu něco chybělo. Možná to byla výprava, možná duchaplnější scénář. Možná oboje. 60% ()

Reklama

cab 

všechny recenze uživatele

Uskromnena adaptace baje o udatnem Beowulfovi (verim, ze v 300 se Gerald Butler predvede v lepsim svetle) a jim pronasledovanym Grendelovi. Natahovany dej, kde se pramalo deje, plus zabery nadherne severske krajiny se po nekolika minutach okoukaji a vy mate tendenci sledovat cas na hodinkach, kdy uz ta poeticky, a ne akcne-fantasy uchycena vyprava do dob davno minulych skonci. 35% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak tohle se moc nepovedlo. I kdyby neexistoval Zemeckisovo Beowulf a ja tak nemel srovnani, ze to samy muze vypadat daleko lip, stejne bych tenhle film zkritizoval. Pribeh je vicemene totoznej, samozrejme ze tu jsou odlisnosti, ale ta hlavni linie, nejdulezitejsi udalosti a postavy jsou jak tady, tak v Beowulfovi. Problem je, ze tady to vsechno vypada desne chude. Priroda je sice pekna, ale co z toho, kdyz taky zustane jen u ty prirody, to sem si moh pustit nakej dokument. Akce tu prakticky neni, tech par souboju je po strance choreografie spis podprumer a tak se tu vetsinou jen keca. Coz je problem, protoze takle jednoduchej pribeh je jako stvorenej pro bitky a ne pro hromadu kecu. Dalsi problem jsou samotny potvory, jsou tu vlastne tri a kazda vypada jak uchylak natazenej v gumovym oblecku s chlupatym svetrem. A nezachrani to ani Butler, kterej se sice na podobny role hodi, ale tady jsem mu to bohuzel moc neveril, nic moc nepredvede a charisma taky moc nema. Jedinej vcelku slusnej tu je Stellan Skarsgard. Takze celkove pekny zabery prirody, docela povedena hudba a to je tak asi vse, slabsi 3*. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zpracovat historickou látku severských zemí není žádná legrace, už jen proto, že se do ní dříve málokdo odvážil a tak se není co divit, že právě tento film si snaží vzít příklad a pokouší se o zfilmování největší severské legendy Písně o Beowulfovi, která vznikla někdy kolem 8. století a vypráví jednoduchý příběh o králi, který se chystá zabít trola Grendela. Příběh samotný je vcelku jednoduchý a tak jsem nečekal žádnou epickou výpravu, ale skromnou hrst válečníků, což se podepisuje hlavně na filmové výpravě, která za moc nestojí a i bitek je pomálu. Právě proto mě to tak nudilo až jsem v půlce filmu nadobro usnul a nakonec to dokoukaval toho večera nutno dodat z donucení. Sice z donucení, ale také rozhodně ze zájmu k severským legendám a k nádherným kulisám Islandu. --- Štěstí stálo při mně - Štěstí může být i děfka ()

Galerie (23)

Zajímavosti (5)

  • Grendelův otec (Spencer Wilding), čarodějnice Selma (Sarah Polley) a Grendelův syn se v původní básni neobjevují. Tyto postavy byly vytvořeny speciálně pro film. (Ajka1)
  • Vo filme sa niekoľkokrát spomína slovo Kelt. Avšak slovo Kelt, označujúce obyvateľa Britských ostrovov, sa až do osemnásteho storočia nepoužívalo. (misterz)
  • Film je volně inspirován anglo-saskou epickou básní o Beowulfovi. (Ajka1)

Reklama

Reklama