Reklama

Reklama

Roku 1607 připlouvá do Nového světa ke břehům Virginie anglická loď. Na její palubě se nachází spoutaný kapitán John Smith (C. Farrel), který má být krátce po přistání popraven za pokus o vzpouru. Je však velitelem výpravy, kapitánem Christopherem Newportem (C. Plummer) omilostněn a pověřen navázáním kontaktů s místními domorodci a získáním zásob pro nadcházející zimu. Na své cestě je zajat a život mu zachrání dcera indiánského náčelníka Pocahontas (Q. Kilcherová). Oba se do sebe zamilují, Smith Pocahontas učí svůj jazyk a ona mu zase ukazuje krásy svého světa. Jejich láska je však ohrožena, když začnou narůstat konflikty mezi nově vzniklou kolonií Jamestownem a indiány, které přerostou v otevřený boj… (Česká televize)

(více)

Recenze (640)

mikulem 

všechny recenze uživatele

Je to tak úžasně hypnoticky vyprávěné, že vše ostatní jde stranou. O spoustě postav bych chtěl vědět víc, chtěl se dozvědět víc historických faktů, zasadit příběh do reálnějšího rámce. Tenhle film se ale vzpírá jakémukoliv uchopení. Nevěřil jsem, že je dnes možné natočit něco tak jinak, než jak je nám obvykle vnucováno. ()

Josefin 

všechny recenze uživatele

Nádhera Nový svět od Terrence Malika mě okouzlil, první naprosto snová poetická část s Colinem Farrellem jako Johnem Smithem a pocahontas láska , poetika dokonalost, druhá část trošku pokulhává, ale je to jen tím, že díky nástupu anglikánství na novou půdu už to prostě nemuže být tak okouzlující. Opravdu 3 v 1 dobrodružství, drama, romantika. Nadšení, bralo mi to dech, 130 minut uteklo jako nic! One dream and must ending. ()

ImNotThere 

všechny recenze uživatele

Nad lehkostí a elegancí umu některých režisérů zůstává rozum stát. Tato lyricko-epická poema mi neodvolatelně utkvěla v paměti, přestože jsem si k ní našla cestu až na druhý pokus. Po prvním promítání jsem si byla jistá, že nic utahanějšího nikdo ještě nenatočil, paradoxně ve mně stále něco hlodalo a já musela New World vidět znovu. Na podruhé jsem se odprostila od veškerých starostí, zapomněla jsem na realitu, nechala se unášet autentičností příběhu a vychutnávala si ho plnými doušky. Ohromenou výkonem herců, barvami, hudbou, mě ovládl pocit, že potřebuji víc. Jako kdyby se na plátně otevřel celý svět a mě začal hřát pocit, že si na něj můžu sáhnout, cítit všechny ty vůně, potápět se do barev a zvuků. Co bych možná vytkla je příliš dlouhá stopáž, nedotaženost dialogů, a extrémně přetažené záběry na přírodní scenérie. No jo, Malick si točí co chce, kdy che. Příště krapet ubrat na snaze o dojem, ale poetično a romantično ať zůstane. 90% ()

jenik71 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Neskutečně zdlouhavé a často i zbytečné záběry kamery. Tenhle film mi vůbec nic nedal, naopak mi sebral víc jak dvě hodiny života. Dvě hvězdičky dávám jen za výpravu. ()

milancecil 

všechny recenze uživatele

Nádherné, opět spíše meditativně laděné komorní dílo, s výraznou, až povznášející poetikou, jakoby další blištivá perla ve skvostné filmografii Terrence Malicka, svým námětem tentokrát zasazená do počátku sedmnáctého století, do období zámořské expanze, v jedinečně ztvárněném příběhu vypráví svým výjimečným, obrazovým jazykem o událostech spojených s částí života velmi silné, ve své době mimořádné, vybočující historické osobnosti, Angličana Sira Johna Smithe, vojáka, průzkumníka, objevitele, kolonizátora, zakladatele Jamestownu, stálé osady zbudované na pobřeží dnešní Virginie, prvního pokusu o trvalé osídlení Angličany v Severní Americe, v prostředí obývaném a ovládaném domorodým národem, v krajině, kde nad životy všech vládne nepokořitelná příroda, štědrá i nemilosrdně krutá, záleží jen, jak lidé k životu v ní přistupují, zda ohleduplně, až se zbožnou úctou nebo naopak s pohrdáním, s bezohlednou, kořistnou povýšeností, že právě tím si oni předurčují úspěšnost své existence, ovlivňují naději na své přežití, právě to je brzkým a neočekávaným poznáním nových osadníků, lidí převážně nepřipravených na každodenní tvrdou konfrontaci se světem, pro který oni všichni jsou jen s nelibostí trpěnými vetřelci a že jen s největšími obtížemi mohou obstát se svými dosavadními civilizačními návyky a postoji, poznávají, jak důležitá je pokora a osobní obětavost pro životaschopnost tak malé, nepočetné kolonie, k jak hrůzné existenční zkáze, společenskému rozkladu vede jejich neschopnost efektivně spolupracovat, spolupodílet se, přispívat, tvořit komunitu na nových, pro všechny užitečných principech, kde nikdo není nikomu pánem a nikdo není nikoho sluhou, jen člověk člověku vzájemně životní oporou, skvělé, vskutku mimořádné, až filozoficky formované dílo v překrásných přírodních kulisách, bohužel pro mnohé diváky opět kontroverzní, nepochopené dílo. ()

Lektor 

všechny recenze uživatele

Skloubení lásky s lhostejností. Já se chci nechat ale celkově unést a né jen občas žasnout nad jednotlivými momenty... ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Typický Malick s jeho obvyklými lyrickými obrazy, doteky, božským promlouváním a detaily lidství a přírody. Film má mnoho rovin, podtónů a barev a ukazuje to děsivé i hezké z nás. Využil k tomu kulisy Nového světa a staré Anglie, které příběhu Pocahontas velmi sluší. ()

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Niečo také úžasné som ani nečakala, keď som tento film začala náhodne pozerať. Odporúčam všetkým romantickým dušiam. A podľa možnosti na veľkom plátne a s kvalitným zvukom. ()

NALBERTik 

všechny recenze uživatele

Opravdu působivý snímek.... Děj sám o sobje nic moc ( originalita Pocahontas proste neexistuje ) ale natočené to je opravdu úžasně... Pokud máte náladu třeba na procházku v lese nebo tak, tendle film se přesně do této nálady trefí... Poslední závěr na kymácející se stromy prostě dokonalý. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Velmi jinak podaný romantický příběh s obligátní zápletkou.Autoři nás dějem provádí především vizuálně krásnými záběry a vnitřními monology hlavních hrdinů.Přímých dialogů je poskromnu,tím spíš právě ale dostává přednost ona zmiňovaná síla obrazu.Celý film oplývá melancholickou náladou,poetikou,důrazem na detail.Vše je protkáno dlouhými záběry a myšlenkami ústředního tria,ve kterých se odehrává mnoho vnitřních bojů,rozhodnutí a zklamání.Herečtí představitelé byly vybráni velmi trefně,jen škoda malého prostoru pro Ch.Balea,ale C.Farrell se mi tu zdál zatím v nejlepší roli,co jsem ho měl možnost vidět.Kdo má rád pomalé,zajímavě natočené,téměř až meditativní romantické drama,neměl by si jistě nechat Nový svět ujít.Určitě nejde o žádnou "tucťárnu" :)! ()

fabuloz 

všechny recenze uživatele

Upřímně jsem od tohoto filmu čekal daleko víc! Těšil jsem se na nadupanou roli Collina Farrella, očekával jsem větší náboj. Únavné monology postav hledající spíše odpovědi na fílozoficke otázky jsem opravdu nepobral. Proti gustu žádný dišputát, dávám 2*! ()

Heraldika 

všechny recenze uživatele

Překrásný Colin bohužel nezachránil tuhle ambiciozní historickou fresku, Malickovo pojetí love story na pozadí americké divočiny mě opravdu dost zklamalo. Bylo to nádherně natočené a výpravné, ale bez emocí - navrch huj a vespod fuj. ()

lskala 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, pomalu plynoucí film, který překvapivě nenudí. Možná je to skvělým Farellem, Malickovo citlivou režií, krásnou přírodní scenérií, Hornerovo hudebním doprovodem, to netuším. Bylo zajímavé sledovat, jak se z ničeho tvoří kolonie, město, stát. Naopak mírné zklamání byl Ch. Bale, který překvapivě nebyl výrazný a nevystoupil ze stínu Farella. A ještě ne příliš přitažlivá Pocahontas. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Uf, je s podivem, že sem u tohodle kousku měl pouhopouhý dva neúspěšný pokusy o usnutí. Už je mi to ale naprosto jasný, Terrence Malick je druhým povoláním uspávač hadů :o). Jako scénář by ještě šel, taková ta objevitelská klasika, no ale to zpracování, to je nad moje síly. Všechny dialogy jsou tak pomalý, tak zdlouhavý a tak s prominutím stupidní, brr. Je vidět, že je to skutečně osobitý režisér, který se odprošťuje od běžného a divácky zajímavého stylu natáčení. No, ale to není rozhodně nic pro mě. Díky bohu se mi nedostala pod ruku nekrájená verze, která trvá neskutečných 172 minut. Něco mi říká, že tohle je moje poslední setkání s podobným filmařským panáčkem. Sice před sebou mám ještě Strom života, ale to v sobě nese hrůzostrašný "podnázev" podobenství, a já se pojím, že bych se z toho podobenství už nemusel probudit :o). Podobnou tématikou se zabývají mnohem lepší a záživnější filmy : 1492 : Dobytí ráje a Mise. Pane Malick, poroučím se :o) ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

No... asi nejvíc nafackovat by zasloužil distributor za ten "dobyvatelsky laděný" plakát. Další by zasloužil ten co ho napadlo krom dvou a čtvrt hodinové nudy standardní verze, udělat i prodlouženou co má skoro tři hodiny... Sledováni filmu bych přirovnal k jedení dortu. Když si dáte jeden kousek, dobrý. přidáte si druhý a stále fajn. Ale sežrat celý kotouč té sladké polevy, krému a kalorií na jeden zátah vyžaduje dost silný žaludek (nebo nějakou úchylku). Tak se dívám na to co předvedl režisér. Chvilku se na tu poetickou podívanou dá dívat a působí sakra dobře. Po dvou hodinách non-stop toho samého sladkého nic už je to akorát tak na prst do krku... sorry, ale prázdné kalorie ve velkých dávkách moc nemusím. ()

Bobek15 

všechny recenze uživatele

Dej je doplnený predostieraním utopických úvah a názorov (ako sme už v Malickových filmoch zvyknutí) o tom, ako mala vyzerať, akým smerom sa mala uberať nová krajina, ktorá sa začala na Americkom kontinente budovať a aký obrovský potenciál v nej bol zmarený. Nepriehliadnuteľnou vo filme bola aj krásna kamera s krásnymi zábermi ešte krajšej prírody s nádherným Hornerovým hudobným doprovodom. Ale aj napriek tomu, že to bolo nádherné pozeranie, tak musím priznať, že som sa v istých miestach nudil. Ale za tie kvality, ktoré som vyššie uviedol a ktorými sa film nesporne vyznačuje, si určite min. tie 4* zaslúži. ()

Borec3 

všechny recenze uživatele

Splývajíce s betonovým podkladem zimního stadionu Uherského Hradiště ulehli jsme k malickovu Novému světu. Vybroušené záběry + meditativní hudba = pokud nejste připraveni a předešlou noc jste věnovali jiné, než-li běžné, činnosti, pak vás, podobně jako mou přítelkyni, přemůže spánek. Já byl ohromen. Neexistuje objektivně a univerzálně dokonalý film, proto jsou všechny dohady mezi příznivci a odpůrci Malicka liché. Subjektivita lidského ducha je nepřekonatelná. Kdo hledá technickou dokonalost najde ji zde, proto markantněji vyplouvají na povrch obavy o prázdnotě obsahu. Nemůže snad trpět ledabyle zpracovaný film (schovaný pod křídly dokumentárního ladění) stejným postižením? A já říkám... jistě, jen to není tolik na očích. Pokud je jeden prvek dokonalý, najdou si hnidopichové chyby na průstřelnějším místě. P.S.: Farrella prý obsadili jen kvůli jeho dokonalému psímu pohledu. Víc místa pro Balea! ()

chmíří 

všechny recenze uživatele

Krásná meditace na téma láska v stylu vyprávění Thin Red Line, s minimem dialogů moc myšlenek a krásných obrazů. Pro někoho možná dlouhé a nudné, pro mě ovšem krásné a velkolepé.... ()

Související novinky

Malick se rozjíždí

Malick se rozjíždí

05.02.2010

Ještě ani neměla premiéru jeho „kosmická óda na život“ s Bradem Pittem a Seanem Pennem The Tree of Life (vlastně se vůbec neví, kdy by měl být film uveden, protože nemá distributora), a Terrence… (více)

Projekt 100 pro rok 2008

Projekt 100 pro rok 2008

29.11.2007

V první půli příštího roku připravila Asociace českých filmových klubů už 14. ročník Projektu 100, který nabídne do české distribuce dalších deset kvalitních a celosvětovou kritikou oceňovaných… (více)

Malickova Fontána?

Malickova Fontána?

02.11.2007

Když už Terrence Malick jednou za pár let něco natočí, i přes zdánlivě tradiční náměty to nikdy není typický hollywoodský výplach. S tím bohužel ruku v ruce kráčí fakt, že si jeho filmy těžko hledají… (více)

Reklama

Reklama