Reklama

Reklama

Roku 1607 připlouvá do Nového světa ke břehům Virginie anglická loď. Na její palubě se nachází spoutaný kapitán John Smith (C. Farrel), který má být krátce po přistání popraven za pokus o vzpouru. Je však velitelem výpravy, kapitánem Christopherem Newportem (C. Plummer) omilostněn a pověřen navázáním kontaktů s místními domorodci a získáním zásob pro nadcházející zimu. Na své cestě je zajat a život mu zachrání dcera indiánského náčelníka Pocahontas (Q. Kilcherová). Oba se do sebe zamilují, Smith Pocahontas učí svůj jazyk a ona mu zase ukazuje krásy svého světa. Jejich láska je však ohrožena, když začnou narůstat konflikty mezi nově vzniklou kolonií Jamestownem a indiány, které přerostou v otevřený boj… (Česká televize)

(více)

Recenze (640)

sehe 

všechny recenze uživatele

Film jedna báseň.Je to starý,dobrý Malick,tak výnimočný režisér.Nádherný príbeh lásky,zobrazenie sveta divochov žijúcich v súlade s prírodou a sveta "nadradených"európanov žijúcich v špine,závisti,nádherná kamera,nádherná iba 15 ročná Q´Orianka ako Pocahontas alias Rebecca a úžasný výber hudby počnúc Mozartom a končiac Wagnerom.A vďaka Nova Cinemas,že som tak emotívny žážitok mohla mať, i keď veľké plátno kina, by k tomuto filmu viac pasoval. ()

danny_21 

všechny recenze uživatele

Terrence a Danny, si prostě nerozumí. Nemám pochopení pro jeho styl předlouhého, zahleděného do sebe, poetického vyprávění, při kterém by se jeden uzíval nudou. Když už chci pěkně obrázky, pustím si Baraku, ale tebe Malicku, už asi ne, s hodnocením je to u mě o 5 procent lepší než u filozického Quadalcanalu - 40 % ()

Pavel82 

všechny recenze uživatele

Na tomhle snímku je vidět, že ho natočil člověk, kterého to hooodně bavilo... Ale očividně mu bylo jedno, jestli bude bavit i široké publikum. Spousta nekonečných, nicneříkajících záběrů na trávu, na vodu, nebo na lidi honící se v trávě, ve vodě... Paradoxně je tu příběh zbytečnou vatou těmto úchvatným záběrům, protože i s přibývající stopáží jsou bohužel tím nejlepším, co Vám nabídne. Duševně se tu vyřádíte dosytosti, ale kdo chce nějakou vyšší přidanou hodnotu, nedostane nic. Tomu odpovídá i celkové vyústění tohoto tříhodinového dílka... Nesmyslné, rozpačité, bez většího dopadu na diváka... Ale to se vlastně dá říct o celém Novém světě. ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Pozvolna plynoucí dvouapůlhodinové zobrazení jednoho z prvních mýtů nové americké civilizace je především hluboce intimním vyprávěním o bolestném střetu základních pojmů: nevinnosti a potřeby podmaňovat si. Svobody a krutosti. Oddané lásky a neustálého hledání. Meditativně zahloubané a příběhem jen volně svázané obrazy Malickova filmu působí díky kameře až uhrančivou krásou. Nádheru záběrů ještě umocňuje působivý soundtrack, v němž se originální motivy skladatele Jamese Hornera proplétají s hudbou Mozartovou či Wagnerovou. V hlavních rolích pak vedle sebe stojí hollywoodská star Colin Farrell a patnáctiletá začínající herečka s exotickým jménem, zjevem i původem Q´Orianka Kilcher. Dalo se tušit, že T. Malick natočí mistrovské dílo, ale souznění těch dvou je opravdu nečekané... ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Audiovizuálně vytříbené dílo. Jinak ale chaotické skákání z děje do děje, nerespektování historie a idealizace jednání a chování dobyvatelů Nového světa. Nicméně za tu kameru, hudbu a hlavní hrdinku si film průměrné hodnocení zaslouží. ()

dustur 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný a krásny film to je ,z vôňou dramatu a histórie... Na čele z príjemným hereckým obsadením ,, skvelý Colin Farrell, dobrý Christian Bale ( ktorého považujem za veľmi skvelého az vynikajúceho herca ) fajnovy August Schellenberg ktorého som videl zatiaľ len v pár filmoch okrem tochto ,,Zachráňte Wilyho a Osem statočných".... Vo svojich úlohách mi prišli každý sympatický,ale tento film z môjho pohľadu nieje na plný počet bodov.... Moje hodnotenie filmu,je.: 3 / 5 ()

Hashirama 

všechny recenze uživatele

Lyrická báseň o lásce a nutnosti následovat svůj osud podaná skrze panensky čistou výpravu, poetické vnitřní monology a rozvolněnou vyprávěcí strukturu. Dost možná nezaujme na první pohled, ale jen co skončí, dozraje do umělecky osobitého a nenapodobitelného zážitku, který těží nejen z dost výrazného režijního podání, ale také z klavírního doprovodu, melancholické atmosféry a umírněných perfektně zacílených hereckých výkonů. Trochu nuda při sledování, čirá krása při vzpomínání. ()

Smrtholka 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, čekala jsem daleko víc živější prozaičtější vyprávění, které by naplňovalo význam slova dobrodružný. Když na to nahlédnu jako člověk, který se chce zamyšlet, musím dát více, ale mé zaujetí nedalo jinak. Příliš zkratkovitého vyprávění, kdy si divák musí domýšlet a necítiti se jak blbec, je to mnoho. Citlivka ale ve mně odporuje a říká: ,,Poetický příběh o lásce, která se neměla naplnit" -dobře, ale mnohatvárné proslovy k sobě, lineárně se vlekoucí prostě uspávaly pozornost... Zkrátka mezi 3 a 4 *, dávám nižší, zklamána jsme bohužel byla, The Thin red Line byla o něco lepší, a to mám prosím ráda období kolonizátorů, zejména kolonizace Nového světa!!!§ ()

xylofonka 

všechny recenze uživatele

Těžko říct jestli je to ještě film nebu už něco, co patří do odlišné, na hony vzdálené dimenze. Skutečný zážitek. ()

7duster 

všechny recenze uživatele

nevím - kamera výborná, krajina vůkol nádherná, ale zbytek? tak strašně se to tááááhne - nebýt těch dvou dříve zmiňovaných aspektů tak bych asi usnul ..... ()

Mischko 

všechny recenze uživatele

Snaha vytvořit kouzlo plynulosti a pomalé elegance vzala filmu náboj, který do tohoto období prostě patří. Tehdejší osadníci se určitě necítili tak romanticky a vznešeně, jak jsou mnhdy líčeni. Lyrika je fajn, ale všeho moc škodí. Přechody mezi scénami, které zdánlivě bez návaznosti, přesně naznačovaly, co se ve vynechané době stalo mi taky připadají jako trochu laciné umění. A herci? Colin Farell s neměnným výrazem důstojné hrdosti, krásná, ale malinko zpomalená, až unylá (pokud to byl záměr, tak to vyšlo) Q'Orianka Kilcher a Christian Bale, který se jen tak zjevil bez sebemenší předchozí výstrahy. Dále drobné chybičky typu nečekaného množení osadníků (38 přeživších zimu - xx zabitých v boji = plná pevnost, loď i molo???) či historické překlepy a přehánění. A pozitiva? Samozřejmě! Pěkná krajina snímaná citlivou kamerou, takže hezké záběry nebijou kýčovitě do očí a tvoří spolu s hudbou celkovou příjenou, mírně uspávací atmosféru. Takže trochu rychlosti a dynamiky by neškodilo, ale dojem není špatný:) ()

JamesLeon 

všechny recenze uživatele

I přes značnou délku jsem byl téměř po celou dobu soustředěn a s potěšením jsem sledoval, jak film hezky plyne. Terrence Malick napsal krásný scénář a sám si ho i zrežíroval a povedlo se mu to skvěle. Taktéž herci (a zejména Q'Orianka Kilcher, ze které jsem nemohl spustit oči) byli výborní... Akorát nevím, proč musela na konci zemřít... ()

Zajija 

všechny recenze uživatele

Amerika 17.století, velký romantický příběh a boj domorodých indianů proti angličanům. To vše nám film nesoucí jméno Nový svět nabídne. Byl jsem mile překvapen, sice na mě bylo trochu moc veršů, ale film se mi líbil a nevidím důvod proč nedát ***. ()

tucnak 

všechny recenze uživatele

"Nudné........... Žádná akce, žádné drama........... Neslané nemastné..............Bez nosné příběhové linie........." ??? To jsem zas koukala na něco uplně jiného? Prostě si k těmto a podobným výkřikům představte naprostý opak a to je zhruba můj komentář. ()

s_c_o_r_p 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale tak trochu mám problém s Colinem Farrellem. Mnohými chválen, mě nechává na pochybách. Snad až na Tábor tygrů. Nový svět na mě působil podobně jako Alexandr Veliký. Táhnoucí se cajdák - ovšem viděn v klidu doma s možností přetáčení. Alexandra jsem v kině horkotěžko vydýchávala. Opravdu povedená byla kamera, hudba Jamese Hornera a lehce mrazivé roztoužené scény. Více ve mě tento film nezanechal. ()

Izz 

všechny recenze uživatele

Jediný film,do kterého mi Malickův přepečlivý a pomalý styl sednul.Pořád jde hlavně o vyprávění v obrazech,ale v tomto případě se ty obrazy skutečně skládají v jeden nádherný a smysluplný celek,což u jiných filmů tohoto režiséra silně postrádám.Těžko soudit,jak moc je dílem mého nadšení správná nálada a správný moment,ale o to nejde.Tohle je úžasné filmové dílo,na kterém nenacházím jediného kazu.Pravda,já ho ani nechci nacházet. ()

JeanMarthan 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu měl bravurní atmosféru, dýchal z toho opravdu "nový svět". Nádherně nasnímaná příroda, nedotčená a klidná - do doby než přišli nenasytní, bezohlední Evropané a začali parazitovat. A čím víc se točil děj kolem nich, tím víc mě přestával film bavit :( Nakonec to padlo až na 2-3 hvězdičky, ale dávám tři za již zmíněnou jedinečnou atmosféru, která mě uhranula! ()

Muhehee 

všechny recenze uživatele

Tak trochu schizofrení film. Film, který vás pohladí jako letní vánek a vzápětí unudí jako projevy poslanců ve sněmovně. Byly chvíle, kdy jsem chtěl dát filmu 4 * za jeho neobyčejný lyrický styl vyprávění a s ním spojenou nevšední atmosféru, za období ve kterém se odehrává, jenž je filmaři v podstatě ignorováno a pak byly chvíle, kdy jsem filmu chtěl dát 2 *, za jeho zdlouhavost, nudnost a absenci výraznějšího a chytlavějšího děje. Nový svět je filmem o obyčejných radostech ze života, kde méně může znamenat více. Filmem, kde si člověk uvědomí jak málo stačí ke štěstí. Je to takové nudnější umělecké dílko. ()

Související novinky

Malick se rozjíždí

Malick se rozjíždí

05.02.2010

Ještě ani neměla premiéru jeho „kosmická óda na život“ s Bradem Pittem a Seanem Pennem The Tree of Life (vlastně se vůbec neví, kdy by měl být film uveden, protože nemá distributora), a Terrence… (více)

Projekt 100 pro rok 2008

Projekt 100 pro rok 2008

29.11.2007

V první půli příštího roku připravila Asociace českých filmových klubů už 14. ročník Projektu 100, který nabídne do české distribuce dalších deset kvalitních a celosvětovou kritikou oceňovaných… (více)

Malickova Fontána?

Malickova Fontána?

02.11.2007

Když už Terrence Malick jednou za pár let něco natočí, i přes zdánlivě tradiční náměty to nikdy není typický hollywoodský výplach. S tím bohužel ruku v ruce kráčí fakt, že si jeho filmy těžko hledají… (více)

Reklama

Reklama