Reklama

Reklama

Tomuhle pistolníkovi nikdo nezkřížil cestu dvakrát. Až dosud… Během vzpoury proti habsburskému císaři Maxmiliánovi je obávaný pistolník Sabata najat, aby pro mexické povstalce ukradl rakouský zlatý poklad milionové hodnoty. O zlato má však zájem i pochybný Brite Ballantine… Ve filmu Sbohem, Sabato se oproti prvnímu filmu se Sabatou odehrála podstatná změna: Lee Van Cleefa nahradil Yul Brynner, pro kterého se jednalo o první a poslední účinkování ve spaghetti westernu. Režisér Gianfranco Parolini zde dává větší důraz na příběh než v prvním filmu o Sabatovi,s využitím pro western netradičního tématu habsburské nadvlády nad Mexikem. Zbytek klasických ingrediencí ale zůstává: prohnilí zloduši, množství netradičních rekvizit v roli zbraní, neustálá akce včetně parkuru a výrazná hudba Bruna Nicolaie. Pro pamětníky je třešničkou na dortu účast zpěváka Deana Reeda, který v době totality ze západu emigroval do Sovětského svazu a byl hojně využíván tamní propagandou. (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Sabata pomáhá skupince mexických revolucionářů ukrást vozový náklad zlata. Sabata tentokrát s tváří Yula Brynnera, což vyvolalo docela zmatek, neboť ve stejnou dobu vtrhnul do kin ještě další snímek 'Návrat Sabaty' (1971), kde si ho opět zahrál Lee Van Cleef. A co víc, snímek je považovaný za třetí díl série. Tak kdo je tedy pravý Sabata? 'Název 'Návrat Sabaty' na takovou otázku určitě odpovídá. Yul Brunner však předvedl Sabatu o něco drsnějšího a celý snímek, jako takový, se daleko více přibližuje k atmosféře a vůbec konceptu spaghetti westernu. Snímek obsahuje jak brutální scény násilí, tak i zábavné momenty. Ani dlouhé pohledy a divácké očekávání, co se bude dít, samozřejmě nechybí. Snímek má dokonce i o něco rychlejší tempo a větší důraz na dějství. Ale i tak to přesto všechno vytváří dojem, jakoby tomu přeci jen ještě něco chybělo. Každopádně snímek dokáže fanoušky spaghetti westernů uspokojit, byť něco, co vytvářel Sergio Leone, nelze očekávat. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Poslední díl trilogie a diskutovat, zda bal lepší pan Cleef nebo pan Brynner je zcela zbytečná. Oba mají své a nedá se jim upřít. Horší je ten fakt, že ani jeden z filmů mne moc nebavil a tento poslední to byla pořád stejná a obehraná písnička. Děj skáče jako splašený, scénárista zbytečně kombinuje, a celé je to takové nedomrlé. Tu košili, co měl Sabata na sobě chci a hotovo. Dávám za ni dvacet. Další za profi přístup a občasné pousmání. Ale podruhé to opravdu nechci. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno jsem moc nepochopil, co měl tento díl znamenat. Rejža asi kapánek zapomněl na to, že Lee Van Cleef nosil pod kloboukem ještě knír. Celkově je ale Mexický lid pod vládou Habsburků něco zcela neznámého a o to víc zajímavého. Yul Brynner, když pomineme jisté rozdíly, je jinak dost kvalitní herec, aby kvalitativně herecky zastoupil hereckého kolegu. Mezi prvním a druhým dílem je jen pár rozdílů. Opět zde najdeme hodně přestřelek a akce. Hudba není je usměrněnější. Mě film svou dějovou linkou tak trochu připomínal snímek Všechny zabij a vrať se sám, kde zase pro změnu kradli banditi zlato Severu. Zde tedy Mexičané kradou Rakousku, aby provedlo svou revoluci. ()

Domas88 

všechny recenze uživatele

Yul a jeho užasně charisma... A co k tomu potřebuje? Nic.. Někteří to nezvládnou ani s nagelovanýma vlasama a svaly až...... Prostě Yul vám udělá celý film sám :) ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Hm... ďalší Sabata, tentoraz Yul Brynner a rakúska tajná služba v Mexiku. Nič nové, len viac naivných scén... rýchlopalná puška s krátkou hlavňou je zbraň snáď čarovná, Sabata bez mierenia postrieľa celý voz nepriateľov, ovšem viac je zarážajúci jej dostrel... neuveriteľné. Lee Van Cleef mal podobnú zbraň... ale on si kvôli dostrelu montoval na pušku externú hlaveň. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Gianfranco Parolini sa pokúsil pokračovať v Sabatových dobrodružstvách, ale z nejasných dôvodov vymenil Lee Van Cleefa za Yula Brynnera (pikoška: v pokračovaní Siedmich statočných nahradil Yula Brynnera pre zmenu Lee Van Cleef). Príbeh sa preniesol do Mexika ale snaží pokračovať v podobnom duchu a hoci postavy sú iné, charakterovo sa podobajú. Namiesto Stengela stojí proti Sabatovi rakúsky plukovník Skimmel s podobným pocitom nadradenosti, tentokrát dokonca národnej. Banja nahradil Ballantine, Carrincha nahradil Escudo (ale hrá ho stále Ignazio Spalla), India nahradil iný akrobat, ktorý naviac tancuje flamenco. Yul je tvrdý pištoľník, ale rozpráva ešte menej ako Van Cleef. Citeľne ubudlo hlášok a všeobecne je to menšia zábava. Ak mal niekto pocit, že v deji predchádzajúceho filmu bol trocha zmätok, tak tu je zmätok už evidentný. Hudba je však stále dobrá. PS: Rakúšanov vo westernoch nemám rád ;) 50% ()

Grimaldi 

všechny recenze uživatele

Adiós, Sabata doznalo oproti prvnímu snímku několika významných změn. Ne všechny bohužel byly pozitivní. Přesto jimi začnu. Viditelně větší rozpočet a spolupráce se Španělskem dodala filmu velkolepost a zajímavé lokace. O to horší bohužel bylo mé první filmové setkání s Yulem Brynnerem. Dle mého, minimálně v tomto snímku, člověk postrádající charisma a to zvlášť ve srovnání se svým předchůdcem Lee Van Cleefem. Po této zkušenosti se začínám bát konečně shlédnout Sedm statečných, až tak moc mi nesedl. Pro třetí a poslední díl doufám že se konečně vše dobře sejde, jak Van Cleef, tak pořádný rozpočet, lokace a příběh. Naději mám, ale obavy taky. ()

Svadbos 

všechny recenze uživatele

Šialené pokračovanie filmu "Sabata" (Lee Van Cleefa tu nahradil Yul Brynner) bolo najprv nazvané "Indio Black", až kým nebolo predabované a premenované pre americký trh. ()

Arakasi 

všechny recenze uživatele

Komu se líbily předchozí díly Sabaty, tak ho určitě Yul ve třetím díle neurazí, technických vychytávek je méně, ale na druhou stranu si s nimi znovuomlazený Sabata nemusí vypomáhat, teď už si stačí sám s několika svými pomocníky. Opakovaný vtip už ale přestává být vtipem a to je kámen pravdy, se kterým ani Sabata nepohne. ()

pumprdlik

všechny recenze uživatele

Adios Sabata je druhy dil. (Ne treti jak se nekteri domnivaji). To znamena, ze Lee Van Cleef hral v prvnim a tretim filmu. Podivejte se na imdb do podrobneho rozpisu vydani - Italie - 30 September 1970, zbytek sveta az 1971. Asi to vypada, ze csfd ignoruje originalni vydani filmu, a prebira vydani v UK nebo USA. Tam se to totiz muze mit spozdeni rok i vice (jako v tomto pripade). Zde je link: https://www.imdb.com/title/tt0066745/releaseinfo?ref_=tt_dt_dt ()

Reklama

Reklama