Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Takové spiknutí a takovou lásku svět ještě nezažil. Legenda o ztracené a znovunalezené ruské velkokněžně ožívá. Ingrid Bergmanová v oscarové roli údajné Anastázie a Yul Brynner jako ruský spiklenec Bunin v klasickém americkém melodramatu... V roce 1917 svrhla revoluce z ruského trůnu dynastii Romanovců. O rok později byl poslední ruský car Mikuláš II. s celou svojí nejbližší rodinou zavražděn na rozkaz bolševiků v Jekatěrinburgu. Krátce na to se začaly šířit spekulace a zvěsti, že nejmladší carově dceři Anastázii se podařilo přežít a uniknout v utajení z místa smrti. Několik žen se za ní dokonce neúspěšně vydávalo. Tou nejznámější byla Anna Andersonová, jejíž neuvěřitelný osud představoval volnou inspiraci pro úspěšnou divadelní hru a posléze filmovou adaptaci symbolicky nazvané podle titulní hrdinky Anastázie. Děj rozvíjí atraktivní téma kolem legendy o přeživší velkokněžně a odehrává se v meziválečné Francii. Kolem Seiny bloumá tajemná a zoufalá žena s těžko uvěřitelným životním osudem, který svěřila jeptišce při svém pobytu v tamějším ústavu. Údajně zosobňuje nejmladší dceru ruského cara Anastázii, které se zázračně podařilo přežít masakr carské rodiny v režii bolševiků. Překvapující podoby obou žen se proto rozhodne využít bývalý carský pobočník Bunin, který zoufale hledá přijatelnou kopii ztracené velkokněžny, která by se stala klíčem k lákavému dědictví deseti milionů liber. Se svými společníky vymyslel riskantní plán, že vzdáleným členům carské rodiny představí falešnou Anastázii, která je dokáže dokonale obelstít a společně se zmocní dědictví. Cestu za vysněnou kořistí ovšem nečekaně zkomplikují překážky v podobě tvrdošíjné carevny vdovy a náhlého milostného vzplanutí. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (19)

  • Ingrid Bergman za svůj výkon získala Cenu newyorských kritiků za nejlepší ženský herecký výkon. (Zdroj: Kniha Charlotte Chandler: Ingrid - biografie Ingrid Bergman). (Pavlínka9)
  • Příběh filmu je založen na případu Anny Anderson, která tvrdila, že je velkovévodkyní Anastasií a přežila vyvraždění své rodiny. Byla natolik přesvědčivá, že jejímu příběhu uvěřilo mnoho lidí a ani příbuzní a známí carské rodiny si nebyli jisti. Až po její smrti bylo pomocí testu DNA zjištěno, že Anderson nebyla s Romanovci příbuzná. (vesper001)
  • Ingrid Bergman byla v době příprav na natáčení ve filmovém světě na černé listině kvůli svému poměru s režisérem Robertem Rosselinim a jejich nemanželskému dítěti. Yul Brynner však využil svého práva spolurozhodovat o castingu a prosadil ji do hlavní role. Bergman tím získala nejen Oscara, ale i comeback na výsluní popularity. (vesper001)
  • Cigánski speváci v reštaurácii generála Bounina (Yul Brynner) sú členmi slávnej cigánskej rodiny Dmitrevič. (Arsenal83)
  • Yul Brynner (generál Bounine) vo filme často fajčí. Na rozdiel od mnohých hercov, ktorí fajčenie len predstierajú bez toho, aby reálne vdychovali dym, bol Brynner viac ako 50 rokov tuhým fajčiarom a nakoniec zomrel na rakovinu pľúc. (Arsenal83)
  • Ingrid Bergman, ktorá mala v čase uvedenia filmu 41 rokov, bola mnohými považovaná za príliš starú na to, aby hrala 27-ročnú postavu. Problém bol aj s Helen Hayes, ktorá mala v čase uvedenia filmu 56 rokov, no hrala 80-ročnú cárovnú vdovu. (Arsenal83)
  • Jedna z postáv spomína „Šialeného mnícha“. Má na mysli Grigorija Rasputina, neslávne známeho sibírskeho mnícha, ktorý istý čas pôsobil na kráľovskom dvore ako liečiteľ Alexeja Nikolajeviča Romanova, syna cára Mikuláša II. a brata Anastasie (Ingrid Bergman). (Arsenal83)
  • V čase nakrúcania si filmári neboli vedomí toho, že skutočná Anna Anderson, ktorá bola inšpiráciou pre tento film, ešte žije. Keď to zistili, prileteli k nej až do Nemecka a požiadali o povolenie použiť jej meno pre hlavnú postavu. (Arsenal83)
  • V jednej z prvých scén filmu je ruská pravoslávna katedrála Alexandra Nevského v Paríži, ktorá bola centrom duchovného života ruských aristokratov a iných emigrantov z Petrohradu. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Kodani, Londýne a Paríži. Interiéry štúdií boli natočené v MGM-British Studios v Borehamwood, Anglicko. (Arsenal83)
  • Anastasia bola adaptovaná podľa hry z roku 1952, ktorú napísali Guy Bolton a Marcelle Maurette. Niektorí kritici sa domnievali, že film bol príliš viazaný na statické prostredie a divadelné „scény“ hry. (Arsenal83)

Reklama

Reklama