Reklama

Reklama

VOD (1)

Jeho návštěva se změní v očistu. Yul Brynner jako nájemný střelec, jehož úkolem je zabít nepohodlného válečného rebela... Konfederační voják Matt Weaver se po válce vrací zpět na svou farmu v Novém Mexiku. V zapadlém městečku však zjišťuje, že se během války řada věcí změnila. Jeho matka je po smrti, jejich farmu prodal místní bankéř jako zabavený majetek a unionističtí sousedé ho považují za svého nepřítele. Zatvrzelý Matt se však se ztrátou rodinného majetku odmítá jen tak smířit a stává se z něj rebel, jehož je potřeba zneškodnit. Vypočítavý bankéř Sam Brewster povolává na pomoc nájemného kreolského pistolníka Julese. Charismatický muž s přesným koltem se ale jeví velmi nevyzpytatelně a atmosféra v prohnilém městečku začíná nebezpečně houstnout... Westernový snímek režiséra Richarda Wilsona poutavě zachycuje společenské poměry v období po skončení americké občanské války a vyniká hereckým obsazením. V roli nepohodlného vojína se představí začínající George Segal a v roli nesmiřitelného střelce Yul Brynner, který zde typově navazuje na svou nejslavnější roli ve filmu Sedm statečných (1960). (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Yul Brynner jako nemilosrdný pistolník, který občas usedne ke spinetu a zpívá tklivé francouzské písně! Zajímavý western. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Malé městečko na jihu USA po občanské válce, Jižan Weaver okradený o svůj ranč i milou a nepřátelští starousedlíci manipulovaní místní zbohatlíkem proti Weaverovi. Situaci může vyřešit pozvání pro pistolníka a tím je charismatický Yul Brynner jako Jules Gaspard d'Estaing, jehož herectví je jedinou nadprůměrnou vlastností tohoto příliš pomalého westernu místy trochu připomínajícího červenou knihovnu. Trailer: http://www.zimbio.com/watch/nbqBZ6GAeXf/Invitation+To+A+Gunfighter/Invitation+To+A+Gunfighter ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tradiční western, v němž hudba dělá z dramatických scén teatrální a v jeho středu exoticky působící pistolník, co předčasně vystoupí z dostavníku ve zkaženém městečku. Udělal to, protože: a) chce vypsanou odměnu, b) má zálusk na paničku jednorukého kovboje (tzn. oboje je snadný cíl), c) chce místní poučit o předsudcích a rasové nerovnosti a předchozí body oželí v rámci své cti. Správnou odpověď už tak nějak od začátku tušíte, takže si můžete vychutnat elegantního páva Yula Brynnera, jak dává lekce ve francouzské výslovnosti, střelbě dle školy Riviery Kida a rovnosti charakteru a ještě při tom brnkáním na cembalo snižuje prašnost v klínech místních vdov a nespokojených manželek. Je smutné, že jeho osvěta nepřinesla žádné plody a Američané mají doteď bordel v tom, na čích životech vlastně matter.. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Yul Brynner je sympatický chlapík a viac s klobúkom ako bez neho. Príbeh je celkom zaujímavý, ale réžia a nedostatok napínavejších momentov ma nejako nedokázali strhnúť.Pri westernoch som si vždy potrpel aj na dobrý hudobný doprovod a tu je to všetko priemerné a časom ľahko zabudnuteľné.60%. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Klasický nadprůměrný western, v němž celý štáb od herců po režiséra krouží kolem výkonu Yula Brynnera v jeho nejlepších letech a formě. Pomalu gradující děj a stoupající napětí až k ne zcela očekávanému závěru je přesně to, co tento žánr vyžaduje, a co, je-li ctěno, z něj dělá nesmrtelné filmy. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Menej známy western, o ktorom som nikdy nepočul a preto som ani nič extra neočakával a možno práve preto som bol aj veľmi príjemne prekvapený. Okrem jasného zloducha tu ale nemáme klasických hrdinov "bez bázne a hany", ale ambivalentnejšie postavy s nejakou tou temnejšou stránkou. Dej sa tiež neodvíja úplne priamočiaro, čo vyplýva práve z onej ambivalentnosti. Ono nájomný pištoľník sa začne zaujímať o pozadie udalostí, čím si značne komplikuje situáciu a aj prístup k peniazom, ale svedomie sa oklamať nedá. Brynner je opäť dokonalý, nestrácajú sa ale ani ostatné postavy a to najmä preto, že sú dobre napísané. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní western. Minimum akce a nepříliš velký rozpočet, jehož největší část si pro sebe schramstl Yul, ale koukat se na to dá. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Pozvánka pro pistolníka je opravdu zvláštní western. No, on to western vlastně ani není. Je to spíše takové psychologické a sociální drama o zkorumpovaném městečku, které se musí vypořádat samo se sebou i s právě ukončenou válkou. A mezi všemi těmi pokřivenými vztahy a zlou krví stojí Yul Brynner, čestnější a plešatější než kdy dřív. A i přesto, že zde nejsou žádné přestřelky ani souboje, celé je to opravdu hodně civilně natočené a film se odehrává pouze v jediném malém městečku, tak jsem se docela dobře bavil a proto tasím solidní čtyřhvězdičkové hodnocení. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Zámerne zvláštny western. Brynnerova postava je nevypočitateľná a nie vyslovene kladná. Veľa sa nestrieľa, film značný čas venuje odhaľovaniu motivácií hlavného hrdinu, ale psychológia nie je práve prepracovaná. Film vlastne spracuváva tému divného mesta rovnako ako NA PRAVÉ POLUDNIE alebo STRÁŽCA ZÁKONA, ale práve pri zrovnaní s klasikami tento western neobstojí... ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že sa tu za hodinu a pol neudeje nič obzvlášť akčného a finálna prestrelka tiež za veľa nestojí, nemôžem povedať, že by bol Invitation to a Gunfighter zrovna nudným westernom. Dôvodom je suverénne pôsobiaci Yul Brynner v úlohe profesionálneho strelca, majúceho nad nepríliš odvážnymi malomeštiakmi, ktorí si ho najali na zabijácky džob tak drvivú psychologickú prevahu, že zväčša nemusí vôbec siahať po kolte na to, aby niekomu nahnal do gatí a hravo docielil to, čo má práve za ľubom... Podobnú postavu dominantného pištoľníka, ovládajúceho obyvateľov prehnitého malého mestečka si o deväť rokov neskôr strihol aj Clint Eastwood v o dosť drsnejšom westerne Tulák zo šírych plání... ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Westernové prostředí a hlubší myšlenka, než u westernů bývá obvyklá. Duchem se tedy jedná o nadprůměrný western, kde nechybí ostří muži, přesná střelba a vztah k ženě. I padouchů je dost. Závěr? Konec špatný, všechno dobré. Budiž jim odpuštěno. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Myslím, že nám lžete !! Tak řekněte, kdo jste !!" - "Řeknu vám, kdo jsem já a kdo jste vy !! Jsem ten chlápek s pistolí a vy.. Ožrala !!" ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Je to spíše průměrný western, ve kterém není žádná akce a soustředí se to na dialogy. Bohužel ani příběh nezaujme natolik, abych se na to vydržela dívat vkuse, i když je to docela krátký film. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Ze "Sedmi statečných" tady účinkuje jen jeden jediný - a je to sakra znát. Ne že by nedokázal unést celý film na svých mužných bedrech, ale je to pro něho velká dřina - a výsledek zdaleka neodpovídá vynaložené námaze ... Maličko ukecaný western, který si hraje na psychologii víc, než je zdrávo, neboť do problémů zabředává dosti nešťasným způsobem - nehledě k tomu, že finále je pro vyhlášeného pistolníka přece jenom poněkud degradující ... 2,5* ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Zvláštní western. Yul Brynner ukázal, že herecký koncert lze rozehrát i v pistolnickém žánru a že hra na spinet a zpěv mohou drsňákovi přidat body. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Nevyzut ze sedmimílových bot. Kultu koltu vzdává hold. Kulkou podepisuje každý komplot. V klobouku i bez. Yul Brynner - Fantom(as). ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Jeden statočný je menej ako sedem statočných, ale aj ten urobí v malom skazenom mestečku pekný rozruch. Hlavne keď sa rozhodne vyčistiť mesto trochu iným spôsobom, ako znie jeho objednávka. Film tak nie je ani o pištoľníkoch, hoci sa tam stieľa, ale o kritike bankovníctva, a úžery ako takej. Aj s Brynnerom je to len na priemerné tri hviezdy. –––– Moje heslo zní: Obejdi prostředníky, ať se jim to líbí, nebo ne. ()

Reklama

Reklama