Reklama

Reklama

I na královském dvoře se chodí do školy. Yul Brynner a Deborah Kerrová v hlavních rolích slavného amerického muzikálu, oceněného pěti Oscary... Proslulý americký herec Yul Brynner (1920–1985) je u nás patrně nejznámější postavou pistolníka Chrise z legendárního westernu Sedm statečných. Pravdou ovšem je, že jeho nejslavnější rolí byl siamský panovník Mongkut v muzikálu Král a já dvojice Richard Rodgers-Oscar Hammerstein II. Jeho premiérové nasazení se odehrálo na Broadwayi v letech 1951–54 a obnášelo celkem 1246 představení. Mimořádný divácký úspěch této inscenace korunovala i různá ocenění, mj. pět prestižních cen Tony (z nichž jedna byla i pro hlavního představitele). Brynner se s touto rolí na broadwayské jeviště ještě dvakrát vrátil (1977; 1985) a samozřejmě byl prakticky jediným kandidátem i do připravované filmové verze. Ta vznikla v produkci hollywoodského studia 20th Century Fox v roce 1956 ve scenáristické úpravě Ernesta Lehmana a v režii zkušeného specialisty Waltera Langa, který vedle Brynnera použil i další tvůrce z jevištní verze (mj. choreograf Jerome Robbins a kostýmní výtvarnice Irene Sharaffová). Jeho partnerku ve filmu hrála britská herečka Deborah Kerrová, neboť divadelní představitelka Anny Leonowensové, známá diva Gertrude Lawrenceová, už v době natáčení nežila. 
(Česká televize)

(více)

Recenze (34)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 5 : Herec HR - Yul Brynner, Výprava, Kostýmy, Hudba - M, Zvuk + 4 nominace: Nejlepší film, Režie, Herečka HR - Deborah Kerr, Kamera ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Velkofilm své doby, dnes působící na diváka poněkud kulisovitě divadelně, o to víc zde však září Yul Brynner. A kdo se chystá navázat poznámkou o bleskovce, říká si o ránu. Siamská inscenace Chaloupky Strýčka Toma je svojí "šíleností" nezapomenutelná. Více než dvouhodinová stopáž je snesitelná - pro mě osobně daleko lépe než třeba u My Fair Lady. Mimochodem Anna A Král s Jodie Foster a Chow Yun-Fatem trvá ještě o čtvrt hodiny déle, za což ale nemohou hudební čísla, ale akční scény;) 80% především za Yula a jeho nechtěný humor, pro nové zpracování v době prolezlé politickou korektností zřejmě nevhodný. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4,55miliónaTržby USA $21,300,000Tržby Celosvetovo $21,300,000║ pekná súhra hlavných aktérov, miestami príjemné zábavné, dobré kulisy, kostými /70%/ ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Krásný a celkem i úspěšný hudební film natočený podle broadwayského muzikálu Anna a siamský král. Není to jen čistě hudební film na které jsme u většiny podobných snímku zvyklí, ale film je i humorný což si myslím že bylo veliké plus a velice to tomuto snímku prospělo. Jinak film je krásný a úžasný i po barevné stránce, barvami to v něm přímo hýří. Kostýmy jsou též pěkně pestrobarevné a ten Yulluv červeno-puntíkový je také moc fajn. Trochu málo s děje filmu: Despotický siamský král (Yul Brynner) zaměstná na svém dvoře anglickou vdovu (Deborah Kerrová) jako dvorní vychovatelku. Po počátečních nesnázích se velice energické ženě podaří naučit krále civilizovaným způsobům. Později si tím získá nejen velké uznání, ale i jistou náklonnost. Královy názory a jeho způsob vládnutí jsou den po dni, aniž by to panovník postřehl, stále více ovlivňovány vychovatelkou. Yul je v tomto filmu velice přesvědčivý, a sehrál doopravdy parádní roli, podobně jako na muzikálové scéně kde tuto roli ztvárnil také. Moc milé překvapení. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jako mocný vládce Siamu a přilehlých vesmírů si dovoluji tvrdit, že musím mít hlavu nejvýš ze všech, že Lincolnovi chybí k úspěšnému vedení války sloni a že Britové nejsou dost na úrovni, aby jedli hůlkami. A taky si troufnu tvrdit, že Yul Brynner je jako vědecky mazaný král prostě dokonalý - i v těch srandovních pumpkách. Jenže to kolem jedinečného krále je celkem průměrné - děj, písničky, neposlušná Anna, více či méně poslušné manželky, jejich 106 dětí, et cetera, et cetera, et cetera. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pozrite si Kráľa a ja po sérii experimentálnejších filmov, alebo aspoň francúzskej novej vlny. Film je totiž ukážkou pravého opaku. Neviditeľný kontinuálny strih, anti-autorstvo, prirodzene neprirodzená načančanosť. A tróni tu Yul Brynner. Hlavne to neberte ako faktografický historický film, naivita podporená a motivovaná pesničkami je súčasťou hry. Podstatná je chémia medzi hlavnými predstaviteľmi a tá je vďaka rozdielnosti ich názorov takmer dokonalá. Vrcholom filmu je Hamletovské divadlo. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je pomerne málo muzikálov, ktoré si ma získali a tento medzi ne nebude nikdy patriť. V mojich očiach predstavuje rozmáchnuté honosné predstavenie, ktorých sa Hollywood dopúšťal v povojnových rokoch. Chabý dej ani nevýrazná hudba ma nezaujali a tak priemerné tri hviezdičky zachránil iba dobre hrajúci Yul Brynner. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro starší filmové kousky a zároveň si umím představit, že v roce 1956 to muselo být zjevení... Očima dnešního diváka to může být místy úsměvné a možná i příliš divadelní, ale mně to vůbec nevadilo... Yul Brynner je jako král Siamu úžasný, jeho ohromné a krásně mužné charisma mě dostalo, no a k němu půvabná Deborah Kerrová v roli učitelky Anny, která přináší nový vítr do plachet.. Pro mě velice příjemné pokoukání... ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Od začátku jsem si říkala: Nemám ráda muzikály, nemám ráda muzikály, to není nic pro mne! - - - A nakonec mne tenhle film stejně dostal! Pobavil, rozesmál i slzičku mne donutil uronit... Vzdávám se, 4 *. ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

No, písně nejsou nijak zvlášť chytlavé. To jako první. Některé scény zdlouhavé. To jako druhé. Ale chápu, že ve své době to byla opravdu podívaná. Ústřední dvojice skvělá a Yul si roli vyloženě užíval a svéhlavý král mu vyloženě slušel. Takže nelituji shlédnutí, ale nepustím si to podruhé, natož několikrát, jako jiné muzikálové kousky. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-2* po pár měsích od shlédnutí nejnovějšího zpracování knihy Anna a král Siamu z roku 1999 jsem zkusil pro srovnání i tuhle vyzdvihovanou starší muzikálovou verzi. A musím napsat, že tohle zpracování historického melodramatu mě nebavilo a dost mi vadila divadelní přehrávanost a tehdejší naivita, proto jsem to zvládnul jen s přetáčením. Svoje kouzlo to má a aspoň každý si může svobodně vybrat v jaké formě si tento příběh nechá vyprávět.[ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Dokonalé. Prožívala jsem každou minutu filmu, skvělé písně, herecké výkony, s obsazením jsem spokojená. Je to vtipné, dojemné a hudební film, ve kterém si každý najde něco, co se mu líbí. ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

14. Zlatý Glóbus za rok 1956 - cena (2) - *Nejlepší film (komedie / muzikál), *Nejlepší herečka (komedie / muzikál) - Deborah Kerr + nominace (2) - Nejlepší herec (komedie / muzikál) - Yul Brynner, Nejlepší film (podporující porozumění) - Walter Lang ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Genderové potýkání ve výpravné broadwayské adaptaci, která dává tušit, že expanze komerční velkofilmové produkce v kvazi-kosmopolitním, orientem okouzleném hávu operně-operetní tradice dosáhla svých mezí. Na svět už se přitom dere RnR a bouří kvas postkolonialismu. 2-3* ()

otík 

všechny recenze uživatele

Příběhově a herecky moc hezké a kvalitní, po muzikálové stránce však pro mně osobně o ničem. Ani jediná píseň se mi nelíbila, taneční výstup pouze jediný, a to ještě skočná polka (tedy nic vizuálně zajímavého). Filmu by spíše slušel klasický vypravěčský formát bez písní. Jsem až překvapen, jak mě to vůbec nedostalo. I přesto však určitě kvalitní film. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Jsem moc ráda, že se divadelní hra Král a já stala filmem (resp. velkofilmem), protože jinak bychom my, později narození, byli odkázáni na remaky, které jsou v lepším případě akční, v horším animované. Verze z roku 1956 ale nemá chybu. Anna je kultivovaná anglická lady s místy až neanglickým smyslem pro humor, její zaměstnavatel je svérázný vladař pevných zásad a železné nelogiky s početným harémem i potomstvem. „Kolik dětí máte?“ „Jenom 106. Nejsem ženatý moc dlouho.“ V prvních scénách král působí jako typický orientální diktátor, brzy se však ukáže, že i přes své „barbarství“ (= neevropský původ) je to muž, který nejen přemýšlí, ale i tak trochu filozofuje, nejen vládne, ale snaží se být i dobrým vládcem. Vyžaduje, aby se mu jeho ženy i děti klaněly až k zemi a byly mu naprosto poddány, ale zároveň by byl rád dobrým manželem i otcem všem z nich (kromě těch, co jsou v nemilosti, pochopitelně). Obdivuhodné na výkonu Yula Brynnera je skutečnost, že ať je král zrovna zábavný, panovačný, škodolibý nebo krutý, každou polohu mu stoprocentně věříte. Zároveň to mezi oběma hlavními postavami fantasticky jiskří, jejich vzájemná chemie je bezchybná. Nejlepší ze všech jsou proto scény jejich slovních konfrontací. („Jak mi tedy vysvětlíte, Vaše Veličenstvo, že je tolik mužů věrných jedné ženě?“ „Jsou nemocní.“) Výprava je překrásná a kostýmy – už dlouho se mi nestalo, aby se mi ty mužské líbily víc než ženské. Dialogy jsou politicky velmi nekorektní a velmi vtipné, stopáž je delší, ale únosná, zkrátka…et cetera, et cetera, et cetera. 10/10. (více zde) ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Pro člověka muzikálově odkojeného na Moulin Rouge! a Hairspray je tenhle výlet do pravěku dost velká facka. Režie mi přišla hrozně unylá a pomalá, co stačilo, a jistě působilo "šokantně" v roce 1956 je dnes jenom přespříliš naivní pohádka. Ale v roli krále je Yul Brynner opravdu skvělý. 50 % ()

Reklama

Reklama