Reklama

Reklama

Králové slunce

  • USA Kings of the Sun
Trailer

Obsahy(1)

Mladý a neskúsený mayský kráľ Balam (Georg Chakiris) musí ujsť zo svojej krajiny pred krutým Hunack Kellom. Na úteku žiada o pomoc rybárov, aby sa k nemu pridali a previezli ho na lodiach spolu so zvyšnými bojovníkmi cez more niekam, kde bude môcť založiť nové kráľovstvo. Ich náčelník mu sľúbi pomoc pod podmienkou, že sa ožení s jeho dcérou Ixchel (Shirley Anne Field), ktorá sa tak stane kráľovnou. Preplavia sa cez more na neznáme a neobývané pobrežie, kde začne Balam budovať nové mesto a nový chrám, do ktorého by dávali bohom ľudské obete. Vo vnútrozemí však žijú indiáni a ich náčelník Čierny Orol (Yull Brynner) sa dostane do konfliktu s Balamom a jeho bojovníkmi, je ranený a uväznený. Mayský veľkňaz ho chce obetovať na oltári bohom. Raneného Čierneho Orla lieči Ixchel, ktorá sa do neho zamiluje. Balam, hoci sám neverí na ľudské obete, ustúpi nátlaku veľkňaza a súhlasí s obetovaním Čierneho Orla. Ten sa však odmieta podvoliť mayským zvykom a stať sa poslušnou obetou. K mestu prichádzajú tisíce indiánov, aby oslobodili Čierneho Orla. Balam ho teda prepustí na slobodu a aby bohovia dostali svoju obeť a krv, veľkňaz na oltári prebodne sám seba. Čierny Orol uzavrie spojenectvo s Balamom: oba národy sa majú navzájom čo naučiť. Po čase však dochádza medzi nimi k roztržke a indiáni na čele s Čiernym Orlom odchádzajú. Hunack Kell ale tiež nezabúda na svoju pomstu, preplaví sa na lodiach cez more a napadne Balamove mesto... (Dragonlanc)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

Han22 

všechny recenze uživatele

Velice netradiční historický film. Mayové prchají na sever před strašlivým nepřítelem a dostávají se do Severní Ameriky, kde naráží na domorodé indiány. Je to střet kultur, přístupu k životu a také dvou osobností. Mladý král Balan se snaží zlomit tisícileté tradice a přístup kněží vyžadující krvavé oběti Bohům. Náčelník Černý orel je tvrdý bojovník, který nezná spoustu věcí z "civilizace", ale žije v souladu s přírodou. Mezi nimi stojí žena a také podezíravost a válečné choutky obou kmenů. Je to něco mezi historickým filmem, dobrodružným filmem a téměř mayovskou indiánkou, přičemž tři věci to vytahují na 4*. Heroic hudba, fantastická finální bitva a především Yul Brynner. Ten se opět doslova převtělil do nějaké exotické postavy, v jeho podání tak vidíte tvrdého, pyšného, moudrého indiána, který nemá strach ze smrti ale místo "pocty" oběti Bohům chce zvolit smrt válečníka. Skvělá podívaná. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Když mladý mayský král Balam (George Chakirismit) se svým lidem uprchl před mocným protivníkem, podařilo se mu po dlouhé plavbě přistát na zdánlivě neobydleném pobřeží. Zde do jejich zajetí upadne náčelník severoamerických indiánů "Černý orel" (Yul Brynner), který má být obětován mayským bohům. Balam mu však daruje život a získá tak mocného spojence... Barvitý dobrodružný film, v němž zaujme především zajímavé prostředí, Yulova lebka a "akční" hudební doprovod. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Mayové. Do dnešních dob velmi záhadní lidé. Naposledy se na ně v roce 2006 podíval Mel Gibson ve svém snímku ´Apocalypto´ a to víc než surrealisticky. Tady máme snímek z roku 1963 a na svou dobu neméně skvostný. Lidská úskalí a snaha o dosažení svého v zájmu svých a bohů. Mayského krále si střihl Yul Brunner a jako vždy úchvatně. Osobité charisma ve snaze pojmout svoji postavu co nejušlechtivěji z něj doslova září. Epický snímek po technické stránce typický na svou dobu, kde není nouze o plynulost děje s patřičným vývojem, dramatizace, akce a hlavně ve finále množstevní válečné scény. Studiovost je místy hodně patrná, ale oproti tomu je u exteriérových scén dobrá výprava. V 50. a 60. letech vzniklo mnoho historických snímků a tento se klade mezi ty lepší. Snad je to i vlivem účasti právě Yula Brunnera. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Nepochybuji o tom, že tento film v době svého vzniku dovedl plnit kina a byl jistě zábavný. Jenže pro dnešek je tenhle zážitek pro mě nepřenosný. Většina herců tu splývá jako loutky z pohádkové iluze. Dostávám se tedy k samotnému ději, který má pravda pohádkový ráz, ale nic nadprůměrného. Je mi jedno, jak je to staré. Nebo kdo to vlastně režíroval, hlavně by to mělo bavit. Víc nepotřebuji. Co dodat dál? Tenhle film mě vůbec nevtáhl do děje. Najednou mi to přišlo naivní a barvotiskové. Chtěl jsem si užít příjemný večer, ale mohl být lepší, kdybych si dal dvě deci červeného, sedíc ve starém křesle a pustil oblíbené CD Bridge Over Troubled Water od Simona a Garfunkla. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Mayové prchají před nepřáteli a objeví Ameriku. Jenomže místním indiánským starousedlíkům se úplně nezamlouvá představa, že by se na jejich území měla nasomrovat nějaká banda náboženských fanatiků. Náčelník Černý Orel se to mayskému králi pokusí vysvětlit ručně, leč padne do zajetí. Je raněn a v mayské osadě jej ošetřuje princezna, aby se hezky uzdravil a mohl zemřít mučednickou smrtí. Nakonec se ale bílý a rudý muž usmíří, stanou se div ne pokrevními bratry… a kdybych nevěděla, že je absolutně, ale absolutně vyloučeno, aby jeden scénárista opisoval od druhého, byla bych si to skoro myslela…:) Film trpí klasickými nešvary levnějších historických pohádek (spousta papundeklu, žádná malinovka, bitevní pole ihned po skončení válečného konfliktu dokonale uklizené...), a Yul Brynner je v podstatě jediný, kdo tu skutečně hraje – ale zato hraje tak dobře, že kvůli němu stojí film za vidění. ()

Galerie (41)

Reklama

Reklama