Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Frankie, muž postižený trpasličím vzrůstem, píše příběh svého života. Ten začal na vojenské transportní lodi, kterou se jeho matka, mladá dívka, na konci druhé světové války pokusila na černo dostat do Ameriky. Chytili ji a vrátili zpět do jejího rodného Irska. Tam se sama starala o svého postiženého syna, později se na čas jeho náhradním otcem stal její přítel. Ten často s malým Frankiem sedával na střeše a pozorovali spolu hvězdy. Za čas se on a jeho matka s jiným mužem do vysněné Ameriky dostanou, ale necítí se tam dobře a brzy se vracejí zpět do Irska. Tam se po letech už dospělý Frankie pokouší překonat svůj trpký osud člověka lišícího se od ostatních, že nenachází ani přátelství ani lásku. A píše svoji knihu. (prkalil)

(více)

Recenze (16)

emma53 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch osamocených, málo známých snímků, který je přitom velmi dojemný a citlivý, kde jste chvíli s Frankiem ve hvězdách, abyste se s ním vzápětí ocitli na tvrdé zemi, ve skutečném reálu. Přestože šlo o smutný úděl, kterým si Frankie procházel, neměla jsem vůbec pocit nějakého výrazného tlaku na moje city a to byla jedna z věcí, kterou obzvlášť na tomhle snímku oceňuji. A i když bych na konci nějaké to "ale" našla, tak tady to nebudu brát vůbec na zřetel, protože jsem se přistihla, že mně to moc příjemně zahřálo u srdce. Frankie hvězdář je opravdu srdeční záležitost a Elmer Bernstein si zaslouží za hudbu můj velký dík, je totiž skvostná. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Opravdu silný zážitek. Přes nejrůznější bizarnosti, které život může přinést ,autoři vyprávějí příběh, který je naprosto přirozeným snímkem života. Ani na vteřinu mě nenechali zapochybovat, že to tak muselo skutečně být. Romantika, tragédie, napětí, fantazie a věrohodnost, všechno je zde na jedno nadechnutí. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný motivačný snímoček, výborne natočený a dejovo zaujímavo vyskladaný. Aj na najväčšieho outsidera sa môže usmiať šťastie, či už v podobe nečakanej lásky, alebo pracovného úspechu. Chce to hlavne vydržať a nevzdávať sa, veď byť malým nič neznamená, pokiaľ je človek vo svojom vnútri veľký... 80/100 ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

V poslednej dobe bez toho, aby to bol môj zámer sledujem filmy, ktoré sú dobre hodnotené, ale hodnotilo ich málo divákov. Vo viacerých prípadoch to býva odôvodnené, ale Frankie hvězdář je iný prípad. Považujem ho za veľmi zaujímavý, citlivo nakrútený film, v ktorom sa tvorcom podarilo vyhnúť všetkým úskaliam, ktoré na filmy tohto typu číhajú. Ocenil som nielen herecké výkony, Annou Parrilaud počnúc, ale aj priliehavú Bernsteinovu hudbu. Celkovo veľmi silný zážitok o kľukatej ceste ľudí, ktorým osud neprial a napriek tomu kráčali za naplnením svojich túžob a snov. ()

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Byla chudá a měla jen sny. Nebe jí seslalo Frankiho hvězdáře, z kterého se stal malý princ s velkou duší. Uvnitř jsem po celou dobu měla letmý úsměv, který mi vydržel ješně několik dní po shlédnutí tohoto velmi osobitého filmu. Rozhodně se na něj chci podívat znovu, ale počkám si na sedmou noc, sedmého měsíce. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemným, i když rozhodně ne jen krásný film, protože tady jde o život a o emoce, které jsou s ním spojené, takže i smutek ze ztráty, z toho, že se na vás lidé dívají jinak, než byste si přáli. A je to jednoduché ve chvíli, kdy jste jiný. Neznamená to ale, že byste žili méněcenný život. Ten film podává téma jinakosti krásně lidsky. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Film pro vánoční/sváteční promítání. Ke komentování v něm sice moc není, ale připomněl mi (a jsem mu za to vděčný) povídku Alberta Moravii "Bassetto" (česky: trpaslík, mrňous, ale také podlost a nízkost). Myslím, že na pěti stránkách, dovede Moravia vyjádřit mnohem víc, než Ronan O'Leary za půldruha hodiny - a hlavně: nestaví z prefabrikátů. - A přitom trpaslíkovi se líbily velké ženy s malou hlavou a mně malé s velkou hlavou. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Moc fajn a citlive natoceny film o boji s neprizni osudu, kdysi davno jsem jej videl na CT2 ve filmovem klubu, svym silnym nabojem mi utkvel v pameti dodnes... ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

„Všichni jsme částečky hvězdného prachu. Ale ty vaše částečky jsou pěkněji uspořádané.“ Překrásný, nesentimentální film, u nás bohužel stejně opomíjený jako W. B. Yeats, kterého často cituje. Příběh malého velkého muže, který si nikdy nestěžoval na osud, jež by jiní denně proklínali, člověka, který dokázal přijmout sebe i druhé takové, jací jsou, a nepřestal milovat hvězdy, přestože mu dlouho nepřály. ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

"Mít tak vyšívaný nebeský šat,protkaný paprsky zlatými a stříbrnými, šat modrý a šerý a temný,z noci světla a šerosvitu utkaný. Rozprostřel bych ti jej pod nohama. Ale protože jsem chudý a mám jen své sny, rozprostřel jsem ti pod nohama snění. Našlapuj opatrně,kráčíš po mých snech." ...I hvězdy mají své příběhy a Frankie hvězdář o nich vypráví ve svých vzpomínkách. ...."Jen ty budeš mít hvězdy,které se smějí." ()

Austen 

všechny recenze uživatele

Příběh člověka, který navzdory svému trpasličímu vzrůstu hledá vyrovnanost a lásku a to tak, že vypráví příběh své zvláštní a krásné matky. Zároveň se tak seznamujeme s hlavním hrdinou, který je navzdory a nebo právě pro svůj vzhled vnitřně zajímavější a bohatší dítě než jeho vrstevníci. Muži života jeho matky jsou zaujati nejen jí, ale i tímto silným dítětem. Je smutnou pravdou, že ani intelektuální síla a talent neuchrání Frankieho před osamělostí, kterou přináší jeho vzrůst. Příběh míchající poezii, krásu s drsnou pravdu o lidské krutosti a sobectví. Přiznám se, že mě film nepřišel zcela kompaktní, ale měl tak silné a krásné momenty , že jsem ráda, že mě neminul. ()

jessic 

všechny recenze uživatele

Navzdory dějovým zvratům tohoto autobiografického příběhu trpaslíka a jeho matky je to poetický a jednoduchý příběh o jinakosti, samotě a hledání lásky. Anne Parillaud (brutální Nikita) uhranula nejen Gabriela Byrneho a Matta Dillona. ()

Arehanah 

všechny recenze uživatele

Nemám co vytknout. Dojemný, působivý a skvěle zahraný film s krásným příběhem o chlapci, který hledá své místo v životě. Pouze postava Emmy mě iritovala, ani nevím proč. Každopádně Frankie Starlight si 5* zaslouží. ()

Reklama

Reklama