Reklama

Reklama

Seukaendeul - Joseon namnyeo sangyeoljisa

  • Jižní Korea 스캔들 - 조선남녀상열지사 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh Nebezpečných známostí Choderlose de Laclose se ve světové kinematografii objevuje pravidelně, vzpomeňme Formanova Valmonta či Nebezpečné známosti Stephena Frearse. Korejská verze zachycuje intriky a kupčení s city v asijské zemi 18. století. Svůdná paní Cho požádá svého bratrance Jo-wona, aby připravil o panenství mladou a naivní Soh-ok, která se má stát konkubínou manžela paní Cho. Roli ctnostné dámy, která převrátí život Jo-wona naruby, ve Skandálu převzala katolicky založená paní Sook. Od prvního záběru se na plátně odvíjí film vysoce vytříbené estetiky a erotiky, který do nejmenšího detailu zachycuje atributy korejské smetánky 18. století. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Krásna výtvarná stránka, zaujímavý backround príbehu v súvislosti s kresťanskou vierou v histórii juhokórejcov. Len škoda toho, že ide o príbeh, ktorý som osobne videl spracovaný viackrát, čím pre mňa jasná odhadnuteľnosť deja snímku neúmerne naťahovala. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Untold Scandal je filmovou adaptací, francouzké knižní novely Les Liaisons Dangereuses(1782), která se dočkala již 5 filmových zpracování z toho asi nejznámější Dangerous Liaisons a Valmont. Korejská verze se nijak zvlášť neodtrhává od původního děje i když některé postavy jsou jemně předělané, zpracováni je velice zdařilé. Jediné co mi dost vadilo bylo tempo příběhu, které postrádalo jakékoli větší napětí či spád, což neznamená že by se člověk nudil. Korejská verze je odlehčeným, ale přesto dobrým filmem 70 % ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrá historická dráma. Má pomerne dobrý príbeh o mužovi z vyššej triedy, ktorého vôbec nezaujíma politická moc a vplyv, miesto toho si užíva bezstarostný život plného priazne mladých žien, ale aj tak najviac túži po svojej staršej sesternici, ktorá sa baví podobne. A keďže sa práve v blízkosti objavila nová žena, slušná katolíčka, ktorá chce zostať navždy verná svojmu snúbencovi, ktorý ale predčasne zahynul, muž sa rozhodne prijať stávku sesternice, ktorá sa mu ponechá, ak získa jej srdce. Ale tento život plný intríg im môže všetkým priniesť aj mnoho problémov. Spracovanie je na tom dobre, táto zápletka pre mňa nepatrí práve medzi tie najatraktívnejšie, ale napriek tomu som v tomto prípade dosť spokojný, síce to celé pôsobí pomerne jednotvárne, v obmedzenom prostredí niekoľko výrazných postáv po niekom túži, ale cesta k nim je pre nich vzdialenejšia, než na prvý pohľad vyzerá a tak musia pred tým niečo splniť, ale pozerá sa na to dobre, dej je po celý čas dostatočne zaujímavý, podobne ako všetky tie intrigy a intímne dobrodružstvá, nemám väčší problém. Takže tu nechýba ani niekoľko erotických scén, ktoré sú na pomery žánru výrazné, rozhodne to nestojí len na nejakých náznakoch a celkom potešia aj dve kratšie a menšie akčné sekvencie, v tomto filme o akciu samozrejme vôbec nejde, ale len predsa to celé osvieži. Herecké obsadenie je výborné, jediným sklamaním je hlavný hrdina a to po všetkých stránkach, vôbec ma nebavila jeho postava a aj ten úlisný prejav, ktorý je ale kvôli typu postavy potrebný mi prišiel skôr nepríjemný, nefandil som mu ani trochu. Omnoho lepšie sú ženské postavy, výborná Lee Mi-Suk, Jeon Do-Youn a aj Lee So-Yeon, všetky to zahrali úplne ideálne. Réžia a technická stránka sú vydarené, výborný vizuál, zaujímavé prostredie, skvelé kostýmy, hlavne táto historická vložka tu skutočne vyniká. Ja som spokojný, viac sa z tejto tématiky takmer ani nedalo získať, navyše je to výborne natočené a až na hlavného hrdinu aj výborne zahrané, takže preto aj dobré hodnotenie. 70% ()

balone 

všechny recenze uživatele

Barevnost a kostýmy v tomto filmu mě opravdu držely v úžasu, i když příběh znám, stále se mi velmi dobře na film dívalo a korejci dokázali, že francouzská literatura jde dobře použít i v jejich kultůře, i když dosti pochybuji o tom, že by se někdy něco takového mohlo stát. 75% ()

pm 

všechny recenze uživatele

Je pět literárních a filmových postav, kterými jsem posedlá, přičemž dekadentní vikomt z pera Choderlose de Laclose je jednou z nich. Je svým způsobem sympatické, to vědomí skutečnosti, jak tento proslulý příběh intrik, vztahů, moci a lásky ladí s jakoukoli společenskou organizací a může fungovat svébytně v mondénní Francii i na asijském venkově někdy za feudalismu. Tváří v tvář jinak celkem vizuálně nápadité jihokorejské adaptaci "Nebezpečných známostí", která místy neodbytně připomíná Formanovu verzi, jsem si ovšem uvědomila pro mne bolestnou prázdnotu Valmonta bez magnetismu Johna Malkoviche nebo odzbrojujícího kouzla Colina Firthe. Asi tak. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Jedna sa o jednu z tych vydarenejsich adaptacii Nebezpečných známostí, ktora ma napriek notoricky znamemu deju dokazala strhnúť a nenudil som sa ani na chvilu. 8/10 ()

Folpa 

všechny recenze uživatele

Typy filmů jako byli Nebezpečné známosti mám moc rád ale vůbec mi nesedlo zasazení do Koreje v 18.století... Bylo tam tolik intrik, že i když jsem se snažil tak jsem se ztrácel. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Kórejská melodráma Scandal.., adaptácia De Laclosových Nebezpečných známostí, je zaujímavá najmä v detailoch, ktorými z francúzskych reálií urobila kórejské, doplnila dobový "problém" - kresťanstvo (ktoré bolo v období 19. storočia na vratkej pôde). Klasicky je na mieste povzdychnúť si nad kamerovou krajinomaľbou, perfektným rámovaním, voľbou farieb pre priestory a kostýmy - dokopy dávajúce potešenie pre oko a tiež nad výberom hudby. Čo som však trochu postrádala bola intenzita napätia, reálnosť onoho nebezpečenstva aspoň na tej spodnej línii, pričom už som sa viackrát presvedčila, že práve toto plazivé, nepríjemné sťahovanie sľučky je niečo, čo Kórejci vedia rovnako dobre, ako vnášať erotickú iskru (pričom "písanie listov" sa môže zrovnať s Formanovým Valmontom). Tým, že ide o príbeh známy či už prostredníctvom knihy, alebo viacerých filmových spracovaní, nenaplnenie potreby výraznejšie sa odlíšiť a aj pri "jemnom" spracovaní poskytnúť zimomriavky na viacerých miestach (nielen v mrazivej scéne na zamrznutom jazere), necháva Secret.. v skupinke dobrých filmov, ktoré mali na viac. ()

Sarpele 

všechny recenze uživatele

Zajímavá adaptace Nebezpečných známostí. Režisér se evidentně inspiroval nejen knihou, ale i oběma "západními" filmovými adaptacemi (ovšem víc Valmontem), přesto je výklad postav opět trochu jiný, než v obou těchto filmech. Velmi zdařile převedeno do korejských reálií 18. století (např. postava "Valmonta" je vdovcem, protože svobodný muž jeho věku a postavení by byl v té době něco nemyslitelného), příběhy Valmonta-pana Cho jsou nejen psané, ale i ilustrované. Velkou předností filmu je vizuální stránka. Jediné, co mi vadilo, byla místy přílišná doslovnost. (viz scéna, kdy paní Cho odplouvá do Číny a dívá se na svazek uschlých květin. Režisér hbitě přispěchá s již dříve viděným záběrem, ve kterém tyto květiny dostává od svého bratrance, aby divák nebyl na nejmenších pochybách, kdože je její tajná láska.) ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Pokud máte rádi Nebezpečné známosti a podobné "intrikářské" příběhy, tak mohu Untold Scandal jen doporučit. Já jsem se hlavně díky ohranému námětu (i přes celkem zajímavou kameru) dost nudil. 50 % ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Páté (?) filmové zpracování Laclosovy satirické SM kroniky, tentokrát z Jižní Koreje, částečně staví na Frearsově verzi, ale z hlediska našince za ní pokulhává téměř ve všech ohledech : namísto jemnocitného rytmu rozvláčnost, namísto sametového povrchu smrtelně jedovatých jazykových strategií dopovězenost, namísto závěrečného odložení masky v předpeklí vplynutí do blankytného sladkobolu.... Jako album asijských krasavic a pochutin lze jen doporučit. (Přibližný český překlad původního názvu : "Skandál : milostný příběh mužů a žen v říši Džoseon".) ()

Vardara 

všechny recenze uživatele

Průměrné ztvárnění Nebezpečných známostí, kde byla na škodu přílišná délka filmu a pro mě zřejmě i znalost románu. Na druhou stranu se psaného díla drželi vcelku dobře, tedy až na menší změny v rodinných vztazích jednotlivých postav, to vše však bylo spíše k dobru, než ke škodě, protože se tím film odlišoval od těch ostatních verzí. ()

Reklama

Reklama