Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1990 - policie eviduje několik náhle zmizelých dětí. Ministerstvo obrany vytvoří speciální jednotku vojáků, vyšetřovatelů a vědců s tajným posláním. O 30 let dříve - nevyřešený případ vzbudí pozornost vlády potom, co se zjistí, že všichni členové týmu zmizeli nebo zemřeli násilnou smrtí. Vytvoří proto speciální záchrannou misi s krycím názvem "Yesterday". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Výborná audiovizuálna stránka. Práca s úrovňou hlasitosti pri dialógoch je naschvál takmer po celý čas tlmená, aby korešpondovala s depresívnosťou príbehu (atmosféra apatie, vyčerpanosti až snovej letargie aj vďaka výbornej zvukovej - ruchovej stope je načisto pohlcujúca) a v akčných obrazoch sa často využíva "zreálňujúci" efekt vynechaných políčok. Veľmi presvedčujúce je taktiež vykreslenie prostredia blízkej budúcnosti (napr. vydarená narážka na všadeprítomné reklamy ako trest za insolvenciu...). Rovnako mi nevadil ani komplikovane rozvrstvený dej, ktorý na pomery komerčných filmov vyžaduje trochu usilovnejšie zapojenie mozgových závitov (často sa tu pracuje iba s náznakmi). Horšie to už bolo s jeho ukončením - pretože sofistikovanosť príbehu je zároveň aj silným negatívom - s rozuzlením deja dochádza spätne zároveň k objaveniu viacerých nelogickostí. 70% P.S: Je veľmi zaujímavé, že práve v roku 2002, kedy sa v Soule konali Majstrovstvá sveta vo futbale, Kórea vyprodukovala dve sci-fi s alternatívnou budúcnosťou spojenej Kórey (okrem Yesterday aj 2009: Lost memories), pričom obidve z komerčného hľadiska prepadli. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Nu, tohle je prostě i v rámci žánru trošku zvláštní film, navíc vedle všeho musíte u něj trošku myslet... Akční sci-fi drama a la Korea se špetkou té asijské filozofie. Taky mám pocit, po prvním shlédnutí, že se mi tohle dílo bude těžko hodnotit. Je mi ale jasné, že brzo se na tenhle film podívám s odstupem znovu. Možná ho potom budu muset ještě přehodnotit. A myslím, že nejspíš nahoru... - - - P.S. Typické bláboly distributora (Intersonic) o obsahu a technických parametrech na přebalu dvd nevnímejte: Film není 4:3, nemá anglický dabing, netrvá 89 minut :-( ...Uvnitř na disku je zdá se naštěstí zcela jiný film :-)... ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Děj je celkem zmatený, ale místo téměř snová a filozofující atmosféra byla fajn. Akční scény byly taky poměrně slušné, i když samozřejmě hodně nadsazené. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Priznam se, ze mi tento film zas az tak nepochopitelny neprisel a spis si myslim, ze vse do sebe nejakym zpusobem zapada. Co bych vytkl je proste celkova nevyraznost a klisovitost. Nekdy me klise bavi, ale tentokrat... .Technicla stranka v sobe pak nese opravdu velkou nevyvazenost. Ano, vizualne urcite zajimave, ale nemohl jsem si nevsimnout i slabsich momentu, ktere prave protoze vetsina filmu je tak precizni, tolik vystupuji navenek. Zaver filmu je ovsem velmi vydareny. ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

2 roky příprav, 9 měsíců filmování, na 3D grafice se pracovalo 5 měsíců, více než 100 druhů zbraní, vystřílených víc než 10000 nábojů, 250 převleků a filmových triků, rozpočet překročil 7 miliónů USD, speciální efekty za 2 milióny USD, kinohit promítaný ve více než 20 zemích světa... "Yesterday je Pátý element nového tisíciletí! Spolu s popisom deja to znie maximálne lákavo, nie? Pozor, zdanie klame. Efekty, kostýmy a celá technická stránka filmu sú na vynikajúcej úrovni, horšie je to však so scenárom. Ten je žiaľ tak neuveriteľne zložitý, prekombinovaný (to by nemusel byť až taký problém, keby nakoniec všetko do seba pekne zapadalo) a často nedovysvetlený a nelogický (to už ale problém je), že sa v ňom stratí asi každý. Tým pádom sa ťažko buduje aj nejaká atmosféra a napätie, lebo človek často nevie, čo sa deje, koho hľadajú, prečo ho hľadajú, ako to súvisí s predošlou scénou, ako sa tam dostali... Výsledok je asi taký, že som práve videl prvý kórejský film, z ktorého som sklamaný. Bohužiaľ. 4/10 P.S.: S Piatym elementom som nenašiel žiadnu paralelu (teda pokiaľ to, že sa film odohráva v budúcnosti, neberiem ako paralelu). ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na tyhlety korejský šílenosti vážně už nemám. Zvykl jsem si, že Korejci nedokážou dát dohromady alespoň smysluplný scénář, který by odněkud vycházel a někde končil, a že vyprávějí podobně zmateně, jako když mi chtěl tuhle vyprávět obsah jednoho dílu seriálu picnutý alkoholik. Je to jejich trade mark. Ale zvyknout si neznamená nechat se dobrovolně mrzačit. Tohle je prostě sled volně poskládaných scén, kde jde jen o sugestivní obraz a vypiplanou technickou kvalitu (a to taky neplatí vždy, třeba v tom tunelu je to pěkně mizerné CGI), důležité je, že někdo má důvod někam rychle jet, střílet, honit se, mlátit se. Logiku v tom už vůbec nemá smysl hledat - jestli by takhle skutečně fungovala policie, asi by nikdy nic nevyřešila nebo by její členové šli pěkně rychle od válu. Postavy jsou mi ukradené, nikomu jsem nefandil, a že jednotlivé scény vypadají jako načinčané kousky z komiksu beru spíše jako minus. Tahle "estetika" zkrátka není pro mne. A příběh vlastně není nijak složitý, to jen tak vypadá, protože je naprosto nesmyslně vyprávěn - hrdinové někam jedou, nikdo neví kam a a proč, tam se zahoní, zastřílí, nikdo neví proč a proti komu (chvílemi to dokonce vypadá, že proti sobě jdou tři čtyři organizace, a ne pět poldů a jeden Robur Dobyvatel), občas někoho bolí hlava, občas neví, co je za den, a vlastně je to jedno, podstatné je, aby zheblo co nejvíc lidí a bylo to co nejvíc CGI krvavé. Takže když to shrnu - prostinký příběh o jednom vědeckém pokusu, který se vymkl díky jednomu jedinci kontrole, následné odplatě, a vše podáno natolik zmateně a napřeskáčku, bez motivací postav i jejich jednání, že z toho vznikl jeden velký mišmaš. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Hodně náročný akčně dramatický film, který je tak složitý, že je téměř nepochopitelný. Je v něm zachycena snaha policistů vypátrat osobu zvanou Goliáš, která je velmi nebezpečná svému okolí. Akce ja nasnímána dobře, drsně a syrově, střihy často do sebe nazapadají, postavy mluví hodně v nesouvislosti s dějem, objevují se z ničeho nic a hodně zmateně. Je to naší kultuře jen stěží pochopitelný a přijatelný film. ()

Cloud 

všechny recenze uživatele

Já si myslím, že je chybou čekat od tohohle filmu akční sci-fi. Je tam sice trocha obojího, ale spíš mi to jinak přišlo jako krimi s troškou detektivky. Svým způsobem to bylo jako některé filmy staré škole - americké či francouzské ze sedmdesátých let... ()

Ronyk7 

všechny recenze uživatele

Totálně zmatené, nepřehledné. By mě zajímalo jestli tomu, co se ve filmu děje rozumí aspoň tvůrci. Se dívám, že tady nikdo. 01.02.2007 ()

hiczech 

všechny recenze uživatele

Domnívám se, že film má jistý potenciál a mohl by oslovit vyhraněnou skupinu diváků. Mě však vůbec neoslovil i přes jisté sci-fi prvky v podobě práce s geny v budoucnu. K filmu bych ještě dodal, že je to také film zčásti psychologický a myslím, že by mu to také sedlo. Na to, že korejská kinematografie vyprodukovala v poslední době skvělé perly (My Sassy Girl, Taegukgi hwinalrimyeo) je toto jen slabý kus. V hlavní ženské roli jsem poznal Yoon-jin Kim z mého oblibeného seríálu LOST. Nemohu dát více než jsem dal. ()

retrix 

všechny recenze uživatele

U tohohle filmu mně připadalo, že je točený pro někoho jiného než pro diváky v kině či u televize. Scény jsou často točeny, jako by kameru držel někdo z herců filmu (podobné jako když URNA točí své akce) a hlavně měl jsem pocit, že scény na sebe nenavazovaly a jednou se něco děje na jednom místě a vzápětí se všichni přesunou někam jinam, aniž by bylo vysvětleno proč a kdo koho nahání. Vcelku zmatené i když to má působit jednolitě. ()

ostre_pero odpad!

všechny recenze uživatele

Tak som si obľúbil ázijské filmy po zhliadnutí Samsary, Oka či Jaro, leto, jeseň, zima..., ale toto ma akoby uviedlo späť do reality. Všetky tie "úžasné" efekty a doba prípravy filmu sa totálne míňajú účinku a celý film pôsobil na mňa ako zlý žart... ()

TylerD. 

všechny recenze uživatele

Ke korejskému akčnímu filmu mě přemluvilo pouze to scifi. Toho jsem si ale nevšiml. Je to zmatené, vůbec jsem netušil, proč ta jednotka zrovna je tam kde je. Z počátku jsem fandil hlavnímu hrdinovi ale to celý film opravdu neutáhne. A co je nejhorší? Ty asijský oduševnělý filosofický žvásty, který tu neměli co dělat, druhou polovinu jsme se pronudil. Za pár dní nebudu vědět, o čem to bylo. ()

Reklama

Reklama