Reklama

Reklama

Speer a Hitler

(seriál)
  • Německo Speer und er (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Scénárista a režisér Heinrich Brelör se představil v roce 2001 trilogií Bratři Mannovi – román století, ve které unikátním způsobem spojil historické archivní dokumenty, výpovědi zúčastněných a hrané pasáže. Projekt získal řadu významných uznání včetně prestižní televizní ceny Emmy. Ve své minisérii z roku 2005 Speer a Hitler se autor věnuje postavě nadějného architekta, blízkého Hitlerova spolupracovníka, patřícího k duchovní elitě Třetí říše, Albertu Speerovi. Tento muž byl v Norimberském procesu odsouzen na „pouhých“ 20 let, zatímco nad ostatními důležitými aktéry Třetí říše byl vynesen rozsudek smrti. Hrané pasáže, prokládané unikátními záběry a nahrávkami i výpověďmi tří dětí Alberta Speera, se mj. snaží odpovědět na otázku, jaký díl viny nesl na svých ramenou tento člověk. Broelörova „dokudramatická“ mozaika se snaží vyvrátit všechny mýty a polopravdy, vytvořit celistvý a pravdivý portrét člověka, nadaného architekta, spořádaného otce rodiny i muže, který významným způsobem ovlivnil dějiny. (Česká televize)

(více)

Recenze (28)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mix původních a hraných záběru se zdá být originální a vskutku je, jen ti herci jsou krapet nesourodí a právě Hitler alias Tobias Moretti z Komisaře Rexe se mi do oné role absolutně nehodí a taky to tak dopadá. Historicky je to sice takřka přesné, ale herecky je to opravdu průměrné a spíše nudné než zajímavé. Na druhou stranu se to dá vydržet, jelikož i když je to mini-serial a není tolik o Hitlerovi jako o Speerovi, tak jako zajímavost o něm to rozhodně stojí. Kdo vůbec zná tak geniálního architekta jako byl právě on a právě tento polodokument za tu znalost rozhodně stojí. (5/10) ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Dokumetární miniseriál o jednom z nejzasloužilejších mužů Třetí říše, budovateli zbrojní výroby Albertu Speerovi, jenž si stačil užít i Norimberský proces, kde tvrdil, že přes svoje kamarádství s Hitlerem o genocidě nic nevěděl. Silně mě šokovalo, kdo si v tomto filme zahrál Dolfiho - Tobias Moretti z Komisaře Rexe! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na první dojem jsem dal tomuhle hranému dokumentu tři hvězdičky, ale po důkladné úvaze jsem jednu musel slevit. Problém není ani tak v průměrném hereckém výkonu většiny zúčastněných, televizně nezáživné režii nebo hereckém obsazení, kdy se někteří herci evidentně svým historickým protějškům nepodobají, jako spíš v manipultivním vyznění, kdy hraná forma Speera až příliš zlidšťuje a emocionálně se staví na jeho stranu. Rozsáhlé výpovědi jeho dětí, takové ty lacině sentimentální historky a čtení korespondence, do profesionálního a nestranně se tvářícího dokumentu prostě nepatří. Vyznění je manipulativní v tom, že, byť nepřímo, ale nepřece jen přitakává Speerovi v jeho tvrzeních, že nevěděl, neznal, netušil a že jeho vina je pouze v tom, že teoreticky znát a vědět mohl. Protože ze své pozice a z hlediska historických faktů prostě znal, věděl a hlavně byl za mnohé odpovědný. Tenhle televizní pseudodokument přesně odpovídá snahám části německé veřejnosti hodit odpovědnost za hrůzy nacistického režimu na pár jednotlivců....Celkový dojem: 40 %. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

3/3 Klasická televizní mini, která se vyrovnává s dědictvím Třetí říše. Celé to stojí a padá na vysloveně zajímavém obsazení: Sebastian Koch (Albert Speer) a Tobias Moretti (Adolf Hitler). V Německu se už dávno naučili zpřítomňovat minulost a nebojí se celospolečenské debaty. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Vy Rusi ste predsa taktiež čítali Hitlerov Main kamf, keďže vyšiel pred rokom 39, v dobe keď ste podpísali pakt o neútočení..." Film o najsympatickejšom a najrozumnejšom nacistovi, ktorý v Norimbergu ako jediný oľutoval svoju minulosť a bol pripravený za to niesť zodpovednosť ma lákal už dlho. Túto dokumentárne pojatú drámu som konečne mohol vidieť na STV2. Netušil som, že celý 3-dielny film je z Norimbergu a jeho mega procesu a iba prestrihmi a spomienkami sa vraciame v čase. Odhalíme Speerov rodinný život, jeho stretnutia s Hitlerom i jeho pobyt v Norimberskom väzení, kde je spolu s ostatnými nacistami a samozrejme je tu samotný súdny proces. Film je občas prerušený rozhovormi so Speerovými skutočnými deťmi, dnes už dôchodcami. Veľmi ma zaujalo, že jeho syn, rovnako s menom Alebert Speer je tiež architekt...To som nevedel. Film sa snaží byť hodnoverný a o postave A. Speera sa dozviete všetko podstatné. 80%. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

To uz davaji zase? :) Ten cas leti. Videl jsem pouze dva dily, ale myslim, ze to staci pro hodnoceni. Je tam zachycen prubeh, ale nic moc mi to nedalo, vsechno, co jsem vedel. Prumer, cisty prumer. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dvorní architekt říše, ten, jenž uskutečnil projekty plynových komor v Osvětimi a jiné smutné stavby Říše, ten, jenž celou dobu před tribunálem v Norimberku tvrdil, že naprosto netušil, k čemu budou jeho komory využity. Nejvyšší a poslední muž III. říše, který se dožil "moderní" doby. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Hitlerův architekt, ministr zbrojního průmyslu. Tak vstoupil Albert Speer do dějin. Pracovitý technokrat plný ambicí v Hitlerovi našel svého Mefista. Stejně jako mnoho dalších mu zasvětil svou duši. Nechal se opájet slávou v závětří Führerových křídel. Aby se zavděčil, neštítil se ničeho. Ve své knize „V srdci Třetí říše“ odhalil mnoho pikantností z života nacistické smetánky, večerů na Berghofu a Hitlerova soukromého života. Byl nejblíže tomu, co by se dalo nazvat Hitlerův přítel. Ačkoli se ve svých pamětech maximálně snažil distancovat od Hitlera a ubránit se sentimentu, jsem přesvědčen, že za svou slávu mu zůstal do smrti vděčný. I jeho prohlášení nakladateli Siedlerovi na jeho otázku: "Kdybyste měl možnost žít ještě jednou, byl byste raději hodným a ušlechtilým architektem v Heidelbergu, nebo zvolil svůj minulý osud?" odpovídá: "Prodělal bych to ještě jednou. Ještě jednou sláva a moc, ještě jednou potupná ostuda, ještě jednou zločin a ještě jednou cesta do dějin." ____ Z tohoto pohledu jasně vyplývá, že Speer považoval svoje temné slavné roky vyměněné za 20 let kriminálu, za dobrý obchod. A to nechci spekulovat, nakolik jde o sentiment nad zážitky z mládí, neomezených možností a ambic, nerealizovaných staveb. Ani na okamžik nepochybuji o tom, že pokud by se znovu setkal s Hitlerem, padl by mu do náruče bez mrknutí oka. Pojem „hodný“ nacista tak zůstává prázdným morálním symbolem, ale tolik nutným pro přežití zbytku válečné generace. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Zbytočne dlhé, pričom som vôbec nepochopil, prečo nespravia samostatne normálny hraný film a samostatne normálny dokument. Mix hraných a historických záberov narúša celkový príbeh i zžitie sa s postavami... ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Me se zase naopak Hitler zde docela libil, ale rekl bych ze je tam asi hodne idealizovany, nebo byl skutecne obcas takovy...lidsky? Pripravy a norimbersky proces je super.... ()

janek85 

všechny recenze uživatele

Celkem dobře zpracovaný dokument o Speerovi a Hitlerovi. První díl byl celkem nezáživný, ale druhý už to poměrně napravil, tam se právě stkáme s tím rozhodujícím verdiktem pro všechny nacistické vyvrželce. Ve třetím díle se setkáme se životem ve vězení Alberta Speera, tenhle díl je rozhodně lepší než první, ale horší než třetí. Ale co mě moc nepotěšilo, byl Hitler, jeho napodobitel vypadal naprosto jinak. Taky se mi líbí, že do dokumentu připletli dobové záběry, z Norimberského procesu, až po záběry přímo z války. To strašně moc obohatilo tento dokument. Ale celkově se povedl 75% ()

filmharmony 

všechny recenze uživatele

...představit si celou mašinérii nacistů je asi velmi složité... od vůdce přes jeho kamarády, vojáky mrznoucí u Stalingradu až po výkonné síly, které musely dobíjet umírající v plynových komorách... pochopit vinu jedince v soukolí II. světové války je asi nemožné... v nějakou chvíli musel každý svou rekapitulaci udělat každý sám... seriál se snaží být objektivní, ale pro mě vyznívá naprázdno... genialita v moci Vůdce přerůstající ve vloastní velikost nějak mizela mezi jednotlivými záběry... ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Docela to šlo, jenom si myslím, že i Charlie Chaplin byl Adolfu Hitlerovi podobnější víc než Tobias Moretti, který tentokrát vlčáka Rexe vyměnil za vlčici Blondie. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Skvele natoceno, skvele udelano.Ja nemohu vytknout vubec nic.Nezbyva mi ne zpodekovat nemecke tv za to, ze toto natocila.Nepripada mi vubec nedustojne a nepatricne venovat tolik prostoru a casu takove osobe jako byl Speer.Take kvituji vstupy Speerovych potomku do filmu a rozhovory s nimi.Kazdy jenom s trochou zajmu o svetovou historii by mel takovyto film-porad ocenit. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mě překvapily a následně mi trochu vadily přechody mezi hranými pasážemi a dokumentem, měla jsem problém přepnout se z jednoho na druhé tak, abych "nevypadla z příběhu". Nicméně zvykla jsem si a ve výsledku jsem ráda, že již dávno dospělé Speerovy děti dostaly prostor vyjádřit se. Ani ony nám ale neosvětlí, kolik toho Speer ve skutečnosti věděl, kolik vědět mohl a jen se po tom nepídil, kolik věcí mu bylo jedno a kterých naopak později třeba litoval. Některé věci okolo Speera nám už asi prostě zůstanou skryty. I když by snad člověk při sledování chvílemi Speera i politoval, je ale asi jasné, že i Hitlerův dvorní architekt "má na svých rukou krev". Domnívám se, že tento miniseriál, ačkoli nám nedá (a asi ani nemůže dát) odpovědi na všechny otázky, dokáže Speera, jeho povahové rysy, specifika jeho vztahu s Hitlerem, ale i třeba obrysy jeho rodinných vztahů přiblížit poměrně podrobně, zároveň poutavě. Více mě zaujaly první dva díly, ani poslední ale nenudil. A skoro až fascinovala mě v něm procházka kolem světa za zdmi věznice. Ne, že bych se kvůli realizaci něčeho takového chtěla nechat zabásnout, obdivuji ale, že taková věc Speera napadla a věřím, že mu to ve své podstatě mohlo výrazně pomoci přežít nebo se minimálně nezbláznit. Zároveň se v tom podle mě hezky projevila Speerova kreativita, kterou jako architekt zřejmě celý život, ať byl jako člověk jaký chtěl, měl opravdu bohatou. Na rozdíl od některých ostatních bych v minisérii ocenila i výběr představitelů dvou hlavních rolí. Sebastian Koch je můj oblíbený herec, který se mi líbil asi ve všem, co jsem s ním viděla, do role Speera se dle mého názoru hodil i čistě typově, fyzicky je nacistickému architektovi docela podobný. A Tobias Moretti se nelehké úlohy Hitlera zhostil také na výbornou, vůbec mi nepřišlo, že by se na to nehodil, že by jeho pojetí byla nějaká karikatura nebo něco podobného (možná bych ale mluvila jinak, kdybych ho měla více zafixovaného jako vyšetřovatele z Komisaře Rexe, kterého jsem nikdy nesledovala nějak pravidelně). Celkově povedená minisérie, prostřednictvím níž se může poutavou formou člověk i spoustu dozvědět. 75 %. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Velice poučný seriál. Překvapilo mě pojetí Hitlera-milej týpek, ale ke Speerovu příběhu se hodil. Bohužel Moretti je coby Hitler přesvědčivej tak z poloviny. V prvním díle je nemastný neslaný, ale coby šílený vůdce z bunkru, schovaný neustále ve stinu, z něhož jsou hlavně vidět oči-to je nezapomenutelné. Jinak se zbylí herci (hlavně představitel Heese) opravdu snaží a hrají jak jen to nejlépe jde. Hlavní silou však je mix hraných pasáží a skutečných dokumentárních záběrů a výpovědí dětí samotného Speera. To dohromady dělá tento dokumenární seriál nadprůměrným a hodnotným dílem, který nenudí i na vícero podívání. A jeho autoři by mohli tímto způsobem vystihnout i jiné potentáty Třetí říše. ()

blues 

všechny recenze uživatele

vubec ne spatne natoceny polo-dokument/polo-hrany film, verohodne postavy (az na Dolfa), pro fajnsmekry je tu nastineni priprav a prubehu norimberskeho procesu, dovedene do nejmensich detailu. ()

Tominecek 

všechny recenze uživatele

Ocenění ELSA 2007 v kategorii "Zahraniční televizní pořad dramatický (hraný)", udělená Českou filmovou a televizní akademií. ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Vynikající 'dokument'. Sebastian byl naprosto neuvěřitelný, jeho herecký výkon byl opravdu dokonalý. Je to opravdu výborný herec, který si zaslouží daleko víc pozornosti. Vzhledem k tomu, že jsem příběh Speera neznala, byl pro mě tento miniseriál obrovským zdrojem informací a myslím, že i tak trochu poupravil můj názor na druhou světovou válku ... Každopádně velké mínus filmu je výběr Tobiase Morettiho do role Hitlera. Myslím, že ať už by tam dali kohokoliv, byl by daleko věrohodnější než Tobias. Jinak ale na filmu nedokážu najít žádnou jinou chybu. Prolínání filmu s realitou a komentáři lidmi blízkými Speerovi dodává filmu na té správné atmosféře. Takže naprosto čistých pět hvězdiček! ()

Reklama

Reklama