Graham BakerScénář:
Rockne S. O'BannonKamera:
Adam GreenbergHudba:
Curt SobelHrají:
James Caan, Mandy Patinkin, Terence Stamp, Leslie Bevis, Brian Thompson, Peter Jason, Abraham Alvarez, Tom DeFranco, Angela O'Neill, Frank Collison (více)Obsahy(2)
Parťáka mu zabili před očima – a to se neodpouští. Detektiv Sykes chce dostat vrahy za každou cenu. Ti však patří k mimozemšťanům, kteří na Zemi získali před několika lety azyl. A dodnes jsou pro většinu lidí velkou neznámou... Seržant Matthew Sykes projíždí se svým parťákem Dougem losangeleskou čtvrť Lebkounů. Jsou to právě tři roky, co přistáli v roce 1991 v Los Angeles. Nejprve byli drženi v karanténě, ale nyní tu žijí spolu s původními obyvateli. Jejich loď přepravovala trestance. Lebkouni jsou geneticky upraveni tak, aby se snadno přizpůsobili jakémukoli prostředí. Mají dvě srdce a chtějí-li se opít, stačí jim kyselé mléko. Matt je nemá rád a nijak se tím netají. Právě když to s Dougem znovu probírá, dojde v blízkém obchodě k přepadení. Policisté vidí dva Lebkouny v dlouhých černých pláštích, kterak zastřelili majitele obchodu Cecila Portera. Matt jednoho lupiče zastřelí, dalšího pronásleduje. Doug je ale v přestřelce zabit. Matthew si za nového partnera překvapivě vybírá Lebkouna, prvního, který se stal detektivem. I když se jmenuje Samuel Francisco, začne mu říkat George. Tento Lebkoun je velice ukázněný a vždy slušný. S postupem vyšetřování se proto Mattův negativní postoj k "návštěvníkům" začne pomalu měnit… (oficiální text distributora)
(více)Recenze (57)
To byl zase námět… víceméně jde o klasickou kriminálku, která je ozvláštněna jen tím, že jeden z detektivů je mimozemšťan a řeší se mimozemšťané, kteří jsou opět velmi podobní lidem a ničím nezaujmou. Vzpomínám si na pár vtípků, ale asi to nemá cenu vůbec sledovat a už vůbec ne se pouštět do dalších dílů a seriálu. Jsem překvapený, že vůbec došlo na pokračování tohoto nezajímavého filmového světa. Téměř jakákoli běžná kriminálka je lepší, stejně jako většina sci-fi filmů. ()
Mimozemšťané řádící mezi lidi jsou možná atraktivním námětem, ale natolik specifickým, že jen velice stěží dokážu brát podobné filmy vážně. Vypadá to, že Lelouchovo Ať žije život (1985) s neobvyklým filosofickým pojetím mimozemské invaze v několika vrstvách zůstává pro mě v tomto směru asi jediná opravdová výjimka. Lebkouni se bohužel berou na můj vkus až smrtelně vážně a tento dojem se u mě nenabouralo ani pravidelné hláškování policejního detektivka v podání Jamese Caana. Ten mě sice dokázal bavit, ale jinak z filmu mám dojem silně nevyužitého potenciálu. Scenáristicky jde ve výsledku o neskutečný bizár (slovy detektiva prostě "oh, shit!"), akční béčko se vším všudy se nevyhne v závěru strašným klišé a filmová 80. léta se tady projevují v tom nejhorším smyslu slova. Naštěstí to má krátkou stopáž a svižný akční spád, takže s vypnutím poloviny mozku jsem to zvládl a při dobré náladě to coby kuriózní žánrovou oddechovku na jedno zhlédnutí mohu částečně ocenit 2 hvězdičkami. 40% ()
Nostalgickú spomienku zo základnej školy mi oživil film Bright. V oboch je policajná dvojica v zložení človek a ten iný. Tu je iným mimozemšťan. Najviac mi v pamäti utkvelo to, že sa lebkouni dokázali ožrať len z mlieka. Detektívka s čisto TV rozmerom napumpovaná princípami Mužov v čiernom (bez špeci serepetičiek a dôrazu na nadsázku). ()
Neviem či to je chyba vo filme, alebo v preklade: Lebkouni pristáli v Los Angeles v roku 1991, ale počas filmu v Tv správach hlásili, že jeden bol pustený z karantény v roku 1988 (všetci boli dočasne v karanténe). Možno sa tvorcovia sami splietli, keďže film je z roku 1988 a niekto to chcel nadčasovo posunúť o tri roky, aby bol film akože aktuálny, alebo to je len mýlka v preklade, ale to sa mi nezdá takto preložiť rok. V tom čase sa často objavovali kadejaké banálne chyby vo filmoch, ktoré časom pri tvorbe boli odstranované, ale táto bije do očí. Film je zaujmavý a videl som ho už asi tretí možno štvrtý krát. Na tu dobu dosť dobré. ()
Ono je to spíš takové krimi s mutantem, který má koule v podpaží (a proto je to i takový upjatý mimoň), než sci-fi. A už vůbec ne akční sci-fi. V tom to bylo tehdy obrovské zklamání, ale nakonec stejně, ta atmosféra přítomnosti cizáků, kterou jsem si po letech vychutnal až u Districtu 9, měla něco do sebe, i když to bylo legrační, viz například z mléka ožralí emzáci. No, ha ha... ()
Photo © 20th Century Fox

- V úvodní scéně, kdy hlavní hrdnové projíždějí městem, míjejí kino, kde promítají fiktivní snímek Rambo 6. (dopita)
- Jerry Goldsmith začal skládat ústřední motiv pro tento film, ale byl odmítnut. Nakonec ten samý motiv použil ve filmu Ruský dům (1990). [Zdroj: měsíčník Cinema 12/99] (Locksley)