Reklama

Reklama

Parťáka mu zabili před očima – a to se neodpouští. Detektiv Sykes chce dostat vrahy za každou cenu. Ti však patří k mimozemšťanům, kteří na Zemi získali před několika lety azyl. A dodnes jsou pro většinu lidí velkou neznámou... Seržant Matthew Sykes projíždí se svým parťákem Dougem losangeleskou čtvrť Lebkounů. Jsou to právě tři roky, co přistáli v roce 1991 v Los Angeles. Nejprve byli drženi v karanténě, ale nyní tu žijí spolu s původními obyvateli. Jejich loď přepravovala trestance. Lebkouni jsou geneticky upraveni tak, aby se snadno přizpůsobili jakémukoli prostředí. Mají dvě srdce a chtějí-li se opít, stačí jim kyselé mléko. Matt je nemá rád a nijak se tím netají. Právě když to s Dougem znovu probírá, dojde v blízkém obchodě k přepadení. Policisté vidí dva Lebkouny v dlouhých černých pláštích, kterak zastřelili majitele obchodu Cecila Portera. Matt jednoho lupiče zastřelí, dalšího pronásleduje. Doug je ale v přestřelce zabit. Matthew si za nového partnera překvapivě vybírá Lebkouna, prvního, který se stal detektivem. I když se jmenuje Samuel Francisco, začne mu říkat George. Tento Lebkoun je velice ukázněný a vždy slušný. S postupem vyšetřování se proto Mattův negativní postoj k "návštěvníkům" začne pomalu měnit… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (58)

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

Ani při nejvyšší míře tolerance nemohu této naprosto stupidní slátanině dát ani špičku z hvězdičky. Na mozek naprosto nemohoucí scenárista zplodil něco, zač by se styděl i blboun nejapný. Odporný osmdesátkový look, hnusná hudba, režisér zádumčivě dloubající se v nose a herci zoufale se snažící o nějaké hraní tam, kde není absolutně co hrát. Výsledkem je trapné akční béčko s mimozemšťany, které Amerika zapojila do programu multikulturalismu. Film by se měl raději jmenovat Lobotomouni. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Taková oddychová scifárna, přijde mi to dělané spíše pro televizi, než pro kino. Námětově poměrně jednoduché, herecky standartní, dějově předvídatelné. Ale když je dlouhá chvíle, dá se na to kouknout i podruhé. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Ne nezajimavy popis souziti lidi s jinou mimozemskou civilizaci. Obcas film potesi vtipnymi narazkami, ale jinak docela o cicem. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Budem ti hovoriť George.“ Neil Blomkamp nemôže mať s Districtom 9 čisté svedomie, určite ako decko videl Lebkáčov a v roku 2009 sa rozhodol nakrútiť niečo podobné, ale trikovo a maskérsky náročnejšie. Samotní Lebkáči (pardon, Návštevníci) skutočne nevyzerajú nijako extra komplikovane (rozpočet bol 16 miliónov). Sú to proste normálni chlapi a ženy, akurát majú holú lebku a namiesto vlasov podobné hnedé škvrny, aké sa vám vytvoria v šálke, v ktorej ste si zaliali čierny čaj. To, na čo nezostal rozpočet, však dostatočne zachránil scenárista, ktorý z nich urobil nakoniec prekvapivo celkom zaujímavé bytosti. Kyslé mlieko (resp. zakysanka, ehm???), morská voda, veľká sila a úplne zbytočné kopanie medzi nohy. Kto tento podozrivý fenomén pozná len zo seriálu a nasledujúcich televíznych snímok, bude možno prekvapený z toho, že film, ktorý stál na začiatku, je celkom vydarenou sci-fi buddy movie s presvedčivou ústrednou dvojkou (James Caan a Mandy Patinkin) a poriadnymi hláškami („V preklade to znamená Posratá hlava.“). Scenár ako taký je dosť veľké klišé a rozpočet bol ozaj dosť malý (prekvapivo produkovala Gale Anne Hurd, zvyknutá na stonásobne vyššie rozpočty), ale samotní Lebkáči veľa zachraňujú. Škoda, že sa z občasného vtipu (pozemšťanom v istej chvíli začala dochádzať fantázia a tak Lebkáčov začali pomenovávať VEĽMI zvláštnymi menami) neurobil poriadny running gag. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Nostalgie z dětství, ale Lebkouni pořád fungují. Detektivní linka není nic extra, ale buddy chemie mezi Caanem a Patinkinem šlape. 70% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Myšlenkově nejzajímavější bad alien buddy (TAJEMNÉ ZLO, TEMNÝ ANDĚL, ZLOMEK SEKUNDY). Scénář skoro v každé scéně zkoumá rozdílnost mimozemšťanů a lidí a jejich vztahy, sbližování lidského a mimozemského poldy je náležitě vtipné, Caan a Patinkin jsou ale sympatická dvojka a má to fajn temnou atmosféru. Takže ani moc nevadí, že akce je málo a stejně jako režie je nevýrazná. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Ono je to spíš takové krimi s mutantem, který má koule v podpaží (a proto je to i takový upjatý mimoň), než sci-fi. A už vůbec ne akční sci-fi. V tom to bylo tehdy obrovské zklamání, ale nakonec stejně, ta atmosféra přítomnosti cizáků, kterou jsem si po letech vychutnal až u Districtu 9, měla něco do sebe, i když to bylo legrační, viz například z mléka ožralí emzáci. No, ha ha... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Na základce se mi to hodně líbilo. Žánrová směs akurátní a následující seriál ideální pro nikdy nekončící odpoledne. Ale na rozdíl třeba od Highlandera Lebkouni nepřežili rok 2000. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Fajn dobový priemer s kruto nevyužitým potenciálom. Ale stále omnoho lepšie než veľmi podobný nedávny Bright 6/10 ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Caan hral teda v skvelých filmoch. Teda konkrétne tu sa ani nejedná o kvalitný film ale o skvele zahranú postavu práve Jamsom. James Caan ako drsňácky policajt Sykes dostáva za parťáka jedného z Lebkáčov, ktorý dostal meno San Francisco. Keď som tento film videl prvýkrát, tak som si povedal, že konečne niekoho napadlo sfilmovať, čo by sa asi stalo a ako by to asi mohlo prebiehať, keby na Zemi skutočne pristáli mimozemšťania a prišli by v mieri. Niečo podobné potom nasledovalo v Men in Black, ale to bola komédia. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

James Caan sa rozhodol, že dokým nevyšetrí prípad vraždy jeho parťáka a ďalších podozrivých vrážd v meste, tak bude mať na sebe stále tričko Dallas Cowboys. Našťastie to netrvalo tak dlho, aby jeho okolie muselo odpadávať od smradu. Možno nemenil ani spodné prádlo a ponožky... Alien Nation je jednoduchá metafora na spolužitie s rasami inej pleti na planéte, ako sme to napríklad videli omnoho rokov neskôr v District 9. Scenár je celkom dobrý, prináša zaujímavú zápletku s mimozemskou drogou a na konci jeden slušný zvrat, ktorý ešte spomínanú metaforu umocňuje. A ide tak trochu aj o predchodcu Posledného skauta, hlášky sú občas celkom slušné. Som prekvapený z tunajšieho nízkeho hodnotenia. ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Jeden ze zajímavých sci-fi filmů. Myslím si, že zpracování není zase tak hrozné. Soužití mimozemšťanů s lidmi mi připomíná stejný problém jako multikulturní společnost dnešního světa. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Mimozemšťané řádící mezi lidi jsou možná atraktivním námětem, ale natolik specifickým, že jen velice stěží dokážu brát podobné filmy vážně. Vypadá to, že Lelouchovo Ať žije život (1985) s neobvyklým filosofickým pojetím mimozemské invaze v několika vrstvách zůstává pro mě v tomto směru asi jediná opravdová výjimka. Lebkouni se bohužel berou na můj vkus až smrtelně vážně a tento dojem se u mě nenabouralo ani pravidelné hláškování policejního detektivka v podání Jamese Caana. Ten mě sice dokázal bavit, ale jinak z filmu mám dojem silně nevyužitého potenciálu. Scenáristicky jde ve výsledku o neskutečný bizár (slovy detektiva prostě "oh, shit!"), akční béčko se vším všudy se nevyhne v závěru strašným klišé a filmová 80. léta se tady projevují v tom nejhorším smyslu slova. Naštěstí to má krátkou stopáž a svižný akční spád, takže s vypnutím poloviny mozku jsem to zvládl a při dobré náladě to coby kuriózní žánrovou oddechovku na jedno zhlédnutí mohu částečně ocenit 2 hvězdičkami. 40% ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Na oko to vypadá jako fajn atmosférický 80s akční béčko, ale ve skutečnosti je to debilita s přiteplenýma šišounama nebo wtf. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

V 80. letech byly populární krimi buddy.-movies o dvojicích "hodně odlišnějch poldů, co k sobě najdou cestu". Většinou byl jeden černý a druhý bílý (Policajt v Beverly Hills, Smrtonosná zbraň) nebo Američan a Rus (Rudé horko)... No a tady je jeden bílý a druhý lebkoun, což celou věc trochu háže do sci-fi. Když jsem to někdy po revoluci viděl, dost se mi to líbilo, dneska už bych byl kritičtější, ale na pěkné tři kousky to pořád je. ()

Související novinky

Zemřel herec James Caan

Zemřel herec James Caan

07.07.2022

Z amerického Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve středu večer opustil filmový svět americký herec James Caan, jehož si diváci mohou vybavit ze snímků jako Příliš… (více)

Reklama

Reklama