Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvaačtyřicetiletý spisovatel George Schneider se pokouší dát dohromady po smrti své ženy. Byli spolu dvanáct let, jejich manželství se dalo označit za příkladné, oba se měli velice rádi a byli spolu spokojení. Jenže pak přišlo neodvratitelné a George zůstal sám. Čtyřiatřicetiletá herečka Jennie MacLaineová je po rozvodu také sama. Ani jeden z této dvojice neví, jak se s novou životní situací vyrovnat, ale jejich osamělost nejspíš nebude trvat věčně. Georgův bratr Leo a Jenniina nejlepší kamarádka Faye se o to hodlají postarat. A tak své smutné blízké posílají neustále na nějaké schůzky naslepo, píšou jejich jména do seznamek a vymýšlejí další podobné kratochvíle. Není nutné dodávat, že každá podobná akce končí totální katastrofou. Jenže pak se setkají právě Jennie a George a světě div se, je z toho láska jako trám. Dokonce natolik silná, že po dvou týdnech vířivé romance si oba dokážou představit společný život stvrzený svatebním slibem a líbánky by se měly odehrát na Bermudách. Jenže vynořuje se jistý otazník. Možná někdo, třebaže už je pryč, leží v čímsi srdci natolik pevně, že nedokáže uvolnit nové lásce místo. Nebo snad ano? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Neil Simon umí psát hry a scénáře, které mají přesnou funkční kompozici (asi jako ty hudební skladby na klavír a housle, které zde občas zaznívaly) a hlavně trefné, výstižné a uvěřitelné dialogy. Čistá konverzačka převzatá z divadelního jeviště je na plátně ozvláštěna přítomností sportu a dovolenkovým výletem do exotické destinace. Ze zdánlivého dramatu o krizové situaci ovdovělého spisovatele se dění brzy přehoupne v zábavnou romantickou komedii, která nakonec v druhé polovině zvážní a zastaví se u doposud idylického vztahu plného radovánek v jeho dramatičtějším vývoji. James Caan opět skvělý, jeho "muž na pět minut" má v sobě vtip, charisma i výraznou dávkou uvěřitelnosti, ale nešlo by o stejně skvělý film, kdyby zde Caan neměl vedle sebe rovněž tak výborného partnera i partnerku. Ač nemám stále ten pocit, že bych byl úplně stoprocentní cílovou skupinou tvorby N. Simona (snad s výjimkou jeho netradiční Vraždy na večeři) a pár dialogů v jedné místnosti mezi vedlejšími postavami už bylo na mne ke konci zdlouhavých, ale skoro z každé Simonovy hříčky budu moct vždy na něco velmi pozitivně vzpomínat... v Apartmánu v hotelu Plaza to byla závěrečná "svatební" povídka, zde v Druhé kapitole jsou to především velice vtipné za sebou jdoucí telefonáty hlavní dvojky a jejich následní první setkání. 80% ()

Reklama

bloom 

všechny recenze uživatele

Podobně jako ve svém nejslavnějším kusu Podivný pár se Neil Simon ve Druhé kapitole inspiroval vlastními životními zkušenostmi. Krátce po smrti své první ženy si začal s newyorskou herečkou Marshou Mason, která ve filmu hraje hlavní ženskou roli, tedy vlastně sama sebe. Stejně tak i James Caan byl podle mě do role ovdovělého spisovatele angažován i kvůli menší fyzické podobě se Simonem. Film je opět nabytý ostrými dialogy, které jsou vypalovány s neuvěřitelnou kadencí a to i poté, co přijde tragičtější část tragikomedie. Škoda, že dnes už takhle dobré repliky umí napsat už málokdo... ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Výborný "relationship movie". Skvelá Marsha Mason a vyšperkované dialógy z pera majstra dialógových divadelných hier Neila Simona. Thumbs Up. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama