Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co může být těžší, než čelit ve válce Siouxům? Svádět boj o srdce ženy! Kapitán Demas Harrod dostal náročný úkol. Během krátké doby má ve výcvikovém táboře připravit do služby vojenský oddíl z nových rekrutů. Blíží se totiž rozhodující bitva proti Siouxům, kterou chce ukrutný generál Frederick McCabe vyhrát za každou cenu. Vůdčí silou se má stát 3. kavalérie, která má být obětována ve jménu slavného vítězství. Generál proto povolá také zkušeného zvěda Sola Rogerse, který má pomoct s výcvikem. Jenže se ukáže, že ten se uchází o srdce stejné ženy jako kapitán Harrod. Jak se nakonec milostný trojúhelník promítne do osudu válečné bitvy? V hlavních rolích prchlivých soků v lásce, kteří ale musí spojit své síly, se představili Tom Tryon a Harve Presnell. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (23)

ForzaJuve 

všechny recenze uživatele

Filmy tohoto typu nemusím. Hodinu a půl se nudíte a čekáte, kdy už konečně odjedou do té závěrečné bitvy, která trvá 20 minut. Řešíte milostný trojúhelník, pár rvaček, výcvik a poznáte aroganci a namyšlenost velícího generála, na kterou zákonitě dojel, úplně stejně jako ve skutečnosti slavný generál Custer na Little big Horn. Ale na 3* to asi je. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že neznám předlohu, takže nemůžu ani plně soudit přínos krvavého P. V podstatě to není nic jiného než další variace na Little BigHorn. Kdyby byl film z 50. let, tak bych šel s hodnocením výš, ovšem na dobu vzniku bych čekal trochu sofistikovanější děj i postavy, nemluvě o poselství. Takhle ocením jen závěrečnou bitvu, jež není vůbec špatná. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Arnold Laven a Sam Peckinpah se podíleli na celé řadě westernů, takže s nimi mají bohaté zkušenosti. Také bych řekl, že po řemeslné stránce je film vcelku povedený. Problém nastává u té dramatičtější části. Snímek se zaobírá tím, kterak americká armáda byla schopna nabrat kdejakého pobudu jen aby měla někoho, kdo se nechá dobrovolně zabít. Za to všechno dostávali vojáci mizernou mzdu, jídlo, prakticky žádnou volnost a ještě museli dělat vše, co se zrovna urodilo v mysli kdejakého choromyslného velitele. Zkrátka - ideální práce. Snímek také zachycuje, jak si vojáci užívají ve chvílích volna. Jako každá složka obyvatel, která nemůže dlouhodobě pít se poté, když se k alkoholu dostanou, urvou ze řetězu a začnou se rvát. Nechybí ani prostitutky. S tím vším není zase tak velké překvapení, že i po týdnech výcviku jsou ze všech stále nebojeschopní looseři. Pohled na moře mrtvých je pak více než výmluvný. Já osobně nelituju ani jednoho zabitého Američana, který se podílel na genocidě indiánů. Tato událost zabírá největší část černého svědomí amerického národa. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Rozjuchaný western, kde sa veľká skupina vojakov pripravuje na boj so Siouxami. Medzitým sa bijú v krčme, riešia milostné trojuhoľníky a časom aj vzťah k veliteľovi. Že v roku 1965 vznikne western, kde sa príliš nerieši podstata toho, čo sa vlastne deje (masakre indiánov), ale máme tu klasických urastených vojnových hrdinov a krásne ženy, sa verí ešte menej, keď si pozriete, kto napísal scenár. Na onú slávnu bitku si musíme počkať cca hodinu a pol, ale stojí aspoň za to. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

„Mŕtvy Indián, dobrý Indián“. Peckinpahov scenár, dobrý scenár. Áno, príbeh sa drží tradičnej schémy „vojenských príbehov“ (zostavovanie jednotky, zoznamovanie sa s postavami, výcvik, milostný trojuholník + prehlbovanie priateľstva medzi sokmi, bojové nasadenie, hrdinské obete...), ale bohato to vyvažuje šťavnatými postavami a dobre napísanými dialógmi. Z obsadenia som okrem mladého Jamesa Caana nepoznal ani jedinú tvár, ale herecké výkony sú bez výhrad. K tomu krásne ženy, sem-tam slušná hláška a výborne natočené bojové scény – proste veľmi fajn vojnový western, ktorý (hoci mená sú zmenené) zobrazuje nešťastnú bitku pri Little Big Horn. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (3)

  • Film byl natočen v Durangu (Mexiko) s velkým počtem nasazených a závěrečná bitevní scéna s choreografií na 20 000 akrů (81 km²) země. Jako další lokace pro film posloužily Hereford, Arizona, San Pedro River a Arizona. (Zetwenka)
  • Film je založený na románu „The Dice of God“ od Hoffmana Birneyho (1891–1958). (Zetwenka)
  • Sam Peckinpah nejen napsal scénář, ale byl také původním režisérem. Později byl nahrazen Arnoldem Lavenem. Mimo jiné Peckinpahův dům v Malibu byl během přípravy filmu zasažen požárem a Peckinpah riskoval svůj život, aby zachránil scénář před požárem. (Zetwenka)

Reklama

Reklama