Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co může být těžší, než čelit ve válce Siouxům? Svádět boj o srdce ženy! Kapitán Demas Harrod dostal náročný úkol. Během krátké doby má ve výcvikovém táboře připravit do služby vojenský oddíl z nových rekrutů. Blíží se totiž rozhodující bitva proti Siouxům, kterou chce ukrutný generál Frederick McCabe vyhrát za každou cenu. Vůdčí silou se má stát 3. kavalérie, která má být obětována ve jménu slavného vítězství. Generál proto povolá také zkušeného zvěda Sola Rogerse, který má pomoct s výcvikem. Jenže se ukáže, že ten se uchází o srdce stejné ženy jako kapitán Harrod. Jak se nakonec milostný trojúhelník promítne do osudu válečné bitvy? V hlavních rolích prchlivých soků v lásce, kteří ale musí spojit své síly, se představili Tom Tryon a Harve Presnell. (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

„Mŕtvy Indián, dobrý Indián“. Peckinpahov scenár, dobrý scenár. Áno, príbeh sa drží tradičnej schémy „vojenských príbehov“ (zostavovanie jednotky, zoznamovanie sa s postavami, výcvik, milostný trojuholník + prehlbovanie priateľstva medzi sokmi, bojové nasadenie, hrdinské obete...), ale bohato to vyvažuje šťavnatými postavami a dobre napísanými dialógmi. Z obsadenia som okrem mladého Jamesa Caana nepoznal ani jedinú tvár, ale herecké výkony sú bez výhrad. K tomu krásne ženy, sem-tam slušná hláška a výborne natočené bojové scény – proste veľmi fajn vojnový western, ktorý (hoci mená sú zmenené) zobrazuje nešťastnú bitku pri Little Big Horn. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Druh westernu, kde se střídá dobrá scéna s úsměvnou. Film, který je navíc trošku poplatný době. Námět je určitě hodně objevný, závěr bych teda vůbec nečekal. Jenže když se v první půl hodině objeví bitka Demase a Sola kvůli jedný šťávě, měl jsem pocit, jak kdybych koukal na grotesku a ne na vážnej film. Vše se otočilo závěrečnou akční masovou scénou, která mě na rok výroby dokázala na závěr příjemně překvapit. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Spíše než o western však jde o válečný film z prostředí kavalerie. Děj se skládá z milostného trojúhelníku, výcviku kavalérie, celé řady chlapských rvaček a ze závěrečné bitvy se Siouxy. Peckinpah ve svém scénáři dokázal napsat několik pěkných postav - zodpovědného kapitána Harroda, dobrodružného zvěda Sola, jejich nerozhodnou společnou počestnou partnerku, neposlušného vojína Dugana... Jen ten generál McCabe se chová jako despota, ctižádostivý idiot a veřejně neodhalený masový vrah. Je škoda, že velkému Peckinpahovi nebyla svěřena i režie, protože Arniemu Lavenovi napětí chvílemi mizí a akční scény občas kulhají na jednu nohu; i tak jde ale o lehce nadprůměrný western. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=OCs4lssWaj0 ()

sepp 

všechny recenze uživatele

No nevím, chvílemi dost utahané, pak zase ujašené a nelogické. A ty bitky - metrové mezery mezi pěstmi a obličeji jejích účastníků kamera opravdu nedokázala skrýt. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

S přivřenýma očima jsou to ještě 4*. Slavní jezdci jsou westernem, který ukazuje přípravu rekrutů na finální boj s indiány, kteří tu sice nejsou líčeni jako ti špatní, ovšem divák jim nefandí, jelikož si hrdiny našel v řadách vojáků. Postavy Harrod a Sol jsou sympatické, jejich vztah se postupně vyvíjí a je vedle dalších dílčích příběhů (např. mladého Martina) zajímavý a poutavý. Hudba je zdařilá a jediné, co bych vytknul, je stopáž. 112 minut sice samo o sobě není moc, ale v tomto případě mohl být film klidně o slabou čtvrt hodinku kratší. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Příjemný western. Posedlý generál se hrne do záhuby a bere přitom mladé životy v rozkvětu, zabrání mu hrdinný kapitán vzít i jeho oddíl s sebou do pekla..? ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Rozjuchaný western, kde sa veľká skupina vojakov pripravuje na boj so Siouxami. Medzitým sa bijú v krčme, riešia milostné trojuhoľníky a časom aj vzťah k veliteľovi. Že v roku 1965 vznikne western, kde sa príliš nerieši podstata toho, čo sa vlastne deje (masakre indiánov), ale máme tu klasických urastených vojnových hrdinov a krásne ženy, sa verí ešte menej, keď si pozriete, kto napísal scenár. Na onú slávnu bitku si musíme počkať cca hodinu a pol, ale stojí aspoň za to. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Bez napětí, jen slepenec řady drobných epizod. Celkově utahané, závěr bez pointy. Pokusy o humorné pasáže vycházejí zcela trapně. Herci i výprava to neutáhnou, proto jen dvě... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Americké jazdecké pluky, vyštafírovaní vojaci a bezchybné dámy. Toto nie je taký klasický western, hrdinovia nemajú ksicht začmudený pieskom a prachom. A aj ten dej je taký plochý, v podstate vytŕča skôr romantická linka. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Western z prostředí kavalerie (podle scénáře S.Peckinpaha) klade důraz především na milostný trojúhelník (škoda, že armádní zvěd v podání H.Presnella vypadá jako panák) a nepříliš skrývané generálské ambice, jež zapřičiní závěrečný masakr. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

YOU'RE GOVERNMENT PROPERTY NOW, SON! Slabé. První třičtvrtiny filmu jsou o rvačkách, vojenské buzeraci a milostné zápletce a ačkoliv to zní dobře, tak není, i když Senta Berger zde ve svých 24 letech vypadá opravdu úžasně. Závěrečný boj má přeci jen fantastický vizuální zážitek. Obrovská armáda rozprostřená na široké plání, čekající na útok indiánů nebo závěrečný pahorek pokrytý stovkami mrtvých těl je něco. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Kdyby se tak dlouho nečekalo na finální krátkou bitvu, bylo by to mnohem lepší. Zvlášť kdyby se tvůrci vyhnuli milostnému trojúhelníku. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Tradiční kavaleristický western. Skupina nováčků je cvičená spravedlivým kapitánem, který bojuje o dámu svého srdce se stejně spravedlivým zvědem. Nechybí rvačky, nějaké ty lásky a chlast a ve finále parádní bitva s indiány. Chybí bohužel známější herci a zajímavější postavy, celý film si tak krade relativně mladý James Caan v roli buřiče, který nevynechá jedinou příležitost aby naštval důstojníky. A závěrečná scéna s polem plným mrtvol je opravdu působivá. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Zajímavý western s originálním tématem (na western), dobrým Caanem a s předvídatelným dějem. Celou dobu čekáte na závěrečnou bitvu a je naprosto jasné kdo ji přežije a kdo ne. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Vojenský film - přípravy nováčků na tažení proti indiánům, kde se prolíná výcvik, osobní zážitky a jinými odsuzovaná romantika. Závěrečná bitva natočena ještě "po starém", tudíž bez triků. Mě film potěšil. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že neznám předlohu, takže nemůžu ani plně soudit přínos krvavého P. V podstatě to není nic jiného než další variace na Little BigHorn. Kdyby byl film z 50. let, tak bych šel s hodnocením výš, ovšem na dobu vzniku bych čekal trochu sofistikovanější děj i postavy, nemluvě o poselství. Takhle ocením jen závěrečnou bitvu, jež není vůbec špatná. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Arnold Laven a Sam Peckinpah se podíleli na celé řadě westernů, takže s nimi mají bohaté zkušenosti. Také bych řekl, že po řemeslné stránce je film vcelku povedený. Problém nastává u té dramatičtější části. Snímek se zaobírá tím, kterak americká armáda byla schopna nabrat kdejakého pobudu jen aby měla někoho, kdo se nechá dobrovolně zabít. Za to všechno dostávali vojáci mizernou mzdu, jídlo, prakticky žádnou volnost a ještě museli dělat vše, co se zrovna urodilo v mysli kdejakého choromyslného velitele. Zkrátka - ideální práce. Snímek také zachycuje, jak si vojáci užívají ve chvílích volna. Jako každá složka obyvatel, která nemůže dlouhodobě pít se poté, když se k alkoholu dostanou, urvou ze řetězu a začnou se rvát. Nechybí ani prostitutky. S tím vším není zase tak velké překvapení, že i po týdnech výcviku jsou ze všech stále nebojeschopní looseři. Pohled na moře mrtvých je pak více než výmluvný. Já osobně nelituju ani jednoho zabitého Američana, který se podílel na genocidě indiánů. Tato událost zabírá největší část černého svědomí amerického národa. ()

ForzaJuve 

všechny recenze uživatele

Filmy tohoto typu nemusím. Hodinu a půl se nudíte a čekáte, kdy už konečně odjedou do té závěrečné bitvy, která trvá 20 minut. Řešíte milostný trojúhelník, pár rvaček, výcvik a poznáte aroganci a namyšlenost velícího generála, na kterou zákonitě dojel, úplně stejně jako ve skutečnosti slavný generál Custer na Little big Horn. Ale na 3* to asi je. ()

Reklama

Reklama