Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Měl to být jen další obyčejný víkend. Prodloužený pro jejího syna, který si vyrazil s kamarády, a klidný pro ni, protože co jiného také by ještě od života mohla chtít. Cornelia Hilyard naléhala, aby Malcolm, proboha, už, už vyrazil! Vždyť bude hrozná dopravní zácpa, říkali to před chvílí v rádiu a kromě toho to tak je vždy, když se čeká delší volno. Drahoušek Malcolm je hodný, připravil jí ještě snídani a snesl ji po schodech dolů, zatímco ona pomalu sjížděla výtahem. Tak špatně se jí poslední dobou chodilo! A Malcolm byl vždycky tak netrpělivý, když s ní měl jet z prvního patra dolů do přízemí výtahem. Počká, až odjede, nasnídá se a vyjede zpátky do ložnice, aby si mohla číst. Jednoduchý záměr měl jednu trhlinku – sousedův žebřík, který chvilku potom, co Malcolm odjel, narazil do drátů a přerušil dodávku elektrického proudu do domu. Co se stalo pak, nemohl plánovat nikdo. (dopitak)

(více)

Recenze (10)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Masakr. V podstatě souhlasím s Oskarem. Když jsem si uvědomil, v čem to celé bude vězet, vůbec by mě nenapadlo, že film půjde jinudy, a jak brutální cestou! Když jsem se totiž dovtípil, co se v následující chvíli stane, byl jsem hodně znepokojen. Tím mě ten film dostal! A pak, když postav přibylo, už to tak výborné nebylo. Přesto, i s oceněním výkonu OdH, moc dobrý. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý trilerový námet, ktorý má niektoré vecičky nedotiahnuté, ale väčšinou funguje veľmi dobre. Mladícke trio s psychotickými sklonmi na čele s mladučkým Caanom síce neprináša až také terno, skôr beznádejná situácia, do ktorej sa hlavná postava dostáva. Kupodivu na rok výroby, obsahuje prvky nielen drastickosti (zrazený pes, drastické nehody v závere), ale aj náznakov sexuálnej vášne. Fajn výkon hl. predstaviteľy. Príliš sa nevydarila akurát linka s matkinou "dusiacou" láskou k synovi a z nej vyplývajúcimi akýmisi uvedomeniami, ktoré akoby ani nepatrili do dohoto filmu. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Noblesní starší básnířka žije se synem v honosné losangeleské rezidenci. Protože se zotavuje z nedávné zlomeniny kyčle, mezi dvěma patry domu se pohybuje ve výtahu. Syn je pryč a paní Hyliardová kvůli přerušení elektrických kontaktů ve výtahu uvízne. Nouzový zvonek přiláká jen pouliční sebranku, a tak majitelka bezmocně přihlíží rabování svého domu... Kdyby byl celý film tak jednoduchý jako tento nástin zápletky, pravděpodobně by byl skvělý. Bohužel je přehlcený mnoha dalšími dějovými motivy, tématy, terči kritiky a neuroticky přebíhá od jednoho ke druhému. Od Hodin zoufalství k Mechanickému pomeranči. Dokud film sleduje titulní hrdinku, jak se pokouší různými způsoby dostat ze své nepříjemné situace a zvažuje, jak dlouho v ní může vydržet bez pomoci, je výborný. Pak ale do jejího domu začnou chodit další postavy, plakátové symboly nemocné společnosti. ;-) Pouliční ochlasta přiláká starší prostitutku a oba mají v úmyslu si z domu odnést pár cenných předmětů. Situace se zkomplikuje, když do domu vtrhne tříčlený gang zdrogovaných teenagerů a ti se pustí do násilí a ničení pro samu radost z destrukce. Bohužel, od jisté chvíle je dáma v kleci nejen bezmocná vůči svým návštěvníkům, ale víceméně ponechaná svému osudu i samotným vypravěčem. A protože vetřelci jsou s čestnou výjimkou, ke které se ještě vrátím, zahráni naprosto trapným, karikujícím způsobem, film mě v této části "ztratil" a do konce se mu nepodařilo zcela obnovit můj zájem. Tou výjimkou je James Caan jako hlava té podivné trojice. Nejen že má charisma, které by se dalo krájet, ale je to kromě Olivie de Havilland prakticky jediný herec, který budí dojem, že ví, o čem film je. Jejich společné scény, střet civilizace a městské džungle, slušnosti a hulvátství, ale také strojenosti a otevřenosti, patří k nejlepším místům filmu a přál bych si, aby nebyly tak často přerušovány podružným povykem Caanových společníků. Přelidněný film nemůže nikdy působit dost klaustrofobicky a satira, která si přeje zúčtovat naráz s celým světem, nutně většinu svých terčů mine. Škoda. Takže film není špatný, ale důvodem relativně střídmého hodnocení je vědomí, o kolik mohl být lepší. 60% ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Lady in a Cage sa spočiatku javil ako solídny film, do doby, keď sa objaví trojica mladíkov a tým sa nevytratí celé napätie a atmosféra, ktorú si do tej doby film pekne udržiaval. Niežeby to bol zlý nápad, naopak sa tu rozšíril žáner home invasion, ktorý bol kedysi môj obľúbený, ale od tej chvíle začali na povrch vyliezať chyby, a aj keď sa psychický nátlak hlavnej postavy zvýšoval stále viac, filmom som začal pohŕdať čím ďalej, tým viac. Môže za to najmä nelogické počínanie postáv, neustály krik a vcelku nerealistické správanie ľudí najmä v poslednej tretine. Nechcelo sa mi veriť, že všetci okoloidúci ľudia naozaj ignorovali dianie a správali sa hlúpo, a dúfal som, že to všetko mala byť nejaká sociálna kritika, ktorá sa nakoniec dobre vypointuje. Nuž, záver ma presvedčil o opaku a preto tento film považujem za veľkú hlúposť. Miestami som dokonca uvažoval nad menším hodnotením, ale takto zlú úroveň mala len posledná tretina. Dovtedy to bolo... no, o kúsok lepšie. Nakoniec teda filmu udeľujem dve hviezdy - síce slabé, ale zaslúžené. ()

nmafan 

všechny recenze uživatele

V mnoha směrech nepovedený, přesto zajímavý a odvážný pokus, který rozhodně vybočuje ze svého subžánru šedesátkových "hororů se staršími dámami" svojí (nejen filosofickou) zběsilostí. Méně by v tomto případě bylo více. Ale aspoň je tam ta Olivia. A taky cenná rada pro ty, kdo si kladou otázku "co dělat, čelí-li naše unavená civilizace tyranii lůzy?". Nabídněme 10 000 dolarů! ()

Galerie (37)

Zajímavosti (2)

Související novinky

Zemřela Olivia de Havilland

Zemřela Olivia de Havilland

26.07.2020

Po bouřlivém období, během nějž se oči veřejnosti po letech opět začaly houfně upínat k legendárnímu snímku Jih proti Severu z roku 1939, přichází velmi smutná zpráva. Včera filmový svět opustila… (více)

Reklama

Reklama