Reklama

Reklama

Mnich a ryba

(festivalový název)
  • Francie Le Moine et le poisson (více)
Animovaný / Krátkometrážní / Muzikál / Komedie
Francie, 1994, 6 min

Obsahy(1)

Mnich objeví v jezírku nedaleko kláštera rybu. Propadne posedlé touze ji chytit a zkouší to všemi možnými prostředky. Příběh postupně nabývá symbolický ráz. (Anifilm)

Recenze (15)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Další páně de Wita lehce satirické podobenství na téma lidské pošetilosti a na pohled marného snažení, směřujícího však za odměnu možná až do jakési nirvány... Nebo že by to v realitě byla spíše >nervána< ? ;o] . . . Každopádně jak u mistra de W. zvykem - animace je skvěle vkomponovaná (jo, musíte se soustředit a vnímat!!!... ;-) do rytmů hudby Serge Besseta na motivy sonáty "La follia" italského barokního skladatele, houslisty a dirigenta Arcangela Corelliho (zdá se, že W. má k tomuto skladateli vskutku vřelý vztah ;-) a ve výsledku vytváří jakýsi až žertovně mysteriozní zážitek... - - - P.S. Pro pošetilce k malému úletu zde: http://www.youtube.com/watch?v=CXfCNE5P6tM&feature=related - - - - - (Poprvé viděno 30.6.2011 na YouTube, hodnocení 80., komentář zde jako dvanáctý - 30.6.2011) ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

:) už dávno som nevidel tak milé a presné skĺbenie obrazu a hudby .... a v kontexte biblického "Staňte sa rybármi ľudí" to má možno aj ďalšie "škádlivé" významy ;) ... ale "co se škádlívá, to se rado má" či ako? :) .... a povznášajúci zmierlivý záver je krásnou meditatívnou bodkou za inak veľmi groteskným filmíkom ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Monk and the Fish, ako názov napovedá sa točí okolo ješitného mnícha, ktorému nedá spať modrá rybička okupujúca podivný aquadukt. Cholerická kinetika pána v rúchu, ktorá je dokonale synchonizovaná s klarinetom, necháva nostalgicky zaspomínať na časy grotesky, kedy externý hudobný doprovod tvoril prakticky celú zvukovú časť filmu. Tu to jednducho a krásne funguje a človek nemá inú možnost, len sa celý čas príjeme tlemiť. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

M. D. de Wit tvoří skvělá díla (fakt, že jich není mnoho ponechme stranou) a všechny spojuje jedna věc, která je patrná i zde - jednoduchá, podmanivá, skvělá animace v dokonalé souhře s hudbou (tady je to tentokráte La Folia: Arcangelo Corelli) s dost zajímavým přesahem (ten komentovat nebudu, neb na něj není návodu a jeho (pro někoho možná pofidérní) význam si stejně najde každý sám). Brilantní v každém ohledu, jedna z nejlepších krátkometrážních animací pro mou osobu (od stejného autora považuji za nejlepší Vůni čaje). PS: funkční odkaz jako vždy v diskusi ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama