Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jeho ostré šípy i nebezpečně okouzlující úsměv zastraší každého tyrana v Anglii... Bohatým bral a chudým dával, přesně tak jak to dokázal jen saský šlechtic Robin z Locksley neboli Robin Hood, jak mu říkala jeho zbojnická družina. Jeho král Richard Lví srdce se nevrátil z křížové výpravy do Svaté země, a namísto toho byl zajat vévodovou rakouským. Vlády nad Anglií se mezitím chopil jeho proradný bratr Jan a spolu se svými normanskými stoupenci začal utiskovat všechny Sasy. Robin se však rozhodl proti Janovi a jeho ničemným nohsledům postavit a bojovat proti bezpráví a tyranii i za cenu ztráty vlastní cti… Dobrodružství Robina Hooda z roku 1938 se řadí ke klasikám zlaté éry Hollywoodu, a i přes své značné stáří se těší divácké oblibě dodnes. V mnoha aspektech ovlivnil podobu pozdějších zpracování známého příběhu a udal trendy budoucím filmům dobrodružného žánru. Filmaři na něj neustále odkazovali a také jej i často parodovali. Vznikal nejprve pod režijním dohledem Williama Keighleye, který byl z rozhodnutí studia po natočení několika exteriérových scén vystřídán Michaelem Curtizem, jenž film zdárně dokončil. V roli Robina stanula tehdejší vycházející hvězda stříbrného plátna, charismatický Errol Flynn. Po jeho boku se jako lady Mariana objevila jeho stálá herecká partnerka Olivia de Havillandová (tito dva za svou kariéru hráli pospolu celkem v devíti filmech) a jeho úhlavního nepřítele Guye z Gisbournu ztvárnil Basil Rathbone. Studio Warner Bros., které se do té doby orientovalo převážně na nízkorozpočtové gangsterky, tehdy vsadilo na úspěch svého staršího dobrodružného snímku Kapitán Blood (1935), který také režíroval Michael Curtiz a v němž také hráli Errol Flynn s Ollivií de Havillandovou, a do filmu o Robinu Hoodovi investovalo svou rekordní sumu dva miliony dolarů. Na rozpočtu se významně podepsala i částka za tehdy nákladný, ale dechberoucí třípásový systém Technicoloru, jehož studio využilo vůbec poprvé. Výraznou výpravu doplnil na svou dobu značný počet komparzistů i kaskadérů a také znamenité kostýmy – Ollivia de Havillandová vystřídala hned devět různých šatů a Basil Rathbone celkem sedm, což pro mužskou postavu nebylo tenkrát zrovna běžné. Věrohodnou atmosféru středověké Anglie a Sherwoodského lesa navodily lokace v Kalifornii – natáčelo se v Bidwell Parku a v okolí jezera Sherwood (své jméno získalo právě díky natáčení tohoto snímku i toho z roku 1922). Vzhledem ke skvělému obsazení, dobře odvedenému řemeslu, bohaté výpravě i efektně zvládnutým akčním scénám se z filmu stal kasovní trhák, který vydělal čtyři miliony dolarů a získal tři Oscary – za střih, výpravu a také za přelomovou hudbu, kterou složil vídeňský skladatel narozený v Brně Erich Wolfgang Korngold. (Česká televize)

(více)

Recenze (110)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Klasický hollywodský trhák ze 30. let, skutečné dítko zlatého věku. Má vše, co má správný blockbuster mít - chrabrého hrdinu, krásnou hrdinku, zákeřného padoucha, spoustu akce a soubojů, prostě klasika... ale přiznejme si to, je to už dávno, co tenhle kus vznikl a podle toho to taky vypadá. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Akční blockbuster, model 1938. Hood trochu hapruje, pokud jde o návaznost některých záběrů, ale díky kaskadérským kouskům, každou akci znásobující hudbě a technicolorovým barvám se jedná o slast pro každého milovníka velkých dobrodružství ze staré školy. Nekomplikovaná a také díky tomu nestárnoucí zábava. 80% Zajímavé komentáře: Kass, Falko ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Hrdinný Errol Flynn, půvabná Olivia De Havilland, spousta soubojů a akčních scén ve stylu 30. let. Určitě je to dobrý film, ale dnes už přece jen vypadá trošku méně dokonale, než kdysi. Souboje místy působí skoro legračně, ale přesto je stále na co koukat. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,9miliónaTržby USA $3,981,000Tržby Celosvetovo $3,981,000║ Robin Hood je pre mňa jedna z najobľúbenejších filmových postáv a aj keď jeho príbeh už poznám naspamäť, vždy má majú plnú pozornosť. Errol Flynn ako Robin je pre mňa milým prekvapením, lebo doteraz som s ním ešte nič nevidel a tak ma presvedčil o svojom nadaní, vďaka tej ľahkosti akou túto úlohu hral, ďalej moc zaujmú aj súboje v šerme, či v streľbe z lukom a sú takou ozdobou filmu, rovnako ako niektoré vtipne odľahčené scénky, taktiež aj dramatické výstupy zahrané z hĺbkou. /90%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

A já bláhový si doteď myslel, že scéna s Robinem Hoodem a jeho přiteplenou bandou z prvního Shreka byla parodická. Nebyla. Byla jen věrná svému vlezle rozjuchanému předobrazu. Aspoň, že to zuby nehty zachraňují Basil Rathbone a Claude Rains, kteří jsou tradičně skvělí a nejuchají. Což se krom nich dá říct v celém filmu snad již jen o koních (i když ti si aspoň zvesela pořechtávají). ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejmilejší představení dalšího hollywoodského páru snů Errola Flynna a Olivie de Havilland, k nimž zde nutno přičísti Flynnova dvorního režiséra Michaela Curtize (snad 12 společných filmů). Z amerických rozhodně nejlepší Robin (celosvětově bych hlasoval z čistě osobních důvodů pro Lexe Barkera), jenž nikdy nevybledne - ať svými skvěle zrestaurovanými barvami či romantikou, dobrodružstvím a humorem ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu by to asi nezapadlo, ale fanoušky a zaplacení rozpočtu by snímek hledal dost těžko. Film není vůbec špatnej, humor i nadsázka, romantika a dobrodružství, to všechno tam je v míře hojné. Jenže i přes ne zrovna dlouhou stopáž mi přišel chvílemi docela zdlouhavej. Přesto ale je jasný, že tohle je opravdu kultovní dílko. Pročpak? Protože náhled každého člověka na Robina Hooda je jím poznamenanej. Kdo nikdy neslyšel o Robinovi, zeleně oděným chlapíkovi se špičatým kloboukem a dlouhým červeným pérem v něm, se zelenejma kamašema a s knírkem (ano, skutečně s knírkem, kterej se však Kosťovi na tváři moc nevyjímá a tak ho tam odstranil). Toto je to nejklasičtější zpracování a tak veškeré další vychází z něj, kde by byl Robin Johna Cleese ze Zlodějů času? Co by byl Robin ze Shreka? Nic. Toto je skutečný Robin, žádný akční hrdina, ale romantický dobrodruh, milovník, Errol Flynn. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Krásně zpracování klasického tématu o Robinu Hoodovi, který bohatým bral a chudým dával. Ta barevnost je úžasná. Errol Flynn je Robin Hood k pohledání. Mladý, pohledný, udatný, prostě hrdina, jakého si člověk zamiluje. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Příjemně pestrobarevný příběh (ve všech ohledech). Je sympatické, že na konci třicátých let v Hollywoodu neměli problém s hrdinou vraždícím jak na běžícím pásu... Škoda toho začátku, kde se musel schematicky každý s každým potkat - působí to trochu otravně. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám, jak se mi to nelíbilo už na počátku 90. let, když běžel v TV cyklus s Errolem Flynnem. Jsa tehdy ještě pln dojmů ze slavného seriálu, tahle čistá cukroušková punčošková varianta v pastelových barvách (hele, už jsem pochopil co to je, pořád jsem si představoval barvy postelový), kde se největším dobrodružstvím stává čekání, zda bude mít Robin správné mikádíčko, nemohla uspět. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Dnes už spíš pohádka k pousmání, než akčně-dobrodružný trhák. Najdete přemíru barev, gentlemanskosti a na konci jednoho mrtvého(!) záporáka. Z podání Kevina Costnera alias Robina, se myslím Errol Flynn otáčí v rakvi:) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Takto si predstavujem jednoduchého spasiteľa chudobných a jeho dobrodružné činy. Je pravda, že novšie spracovanie s Costnerom je síce atraktívnejšie, no v jednoduchosti je krása. Bez pomoci výraznejších trikov, čistokrvná zábava, šermiarske a lukostrelecké výkony, kúsok romantiky a happyend ako hrom. Ale tá ďalšia absencia britskej produkcie ma zaráža. 80%. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Glorious Technicolor. Tady o nic jiného nejde :) Fairbanksův Robin z roku 1922 potřeboval koncem 30. let aktualizaci jako sůl, tak nastoupil Errol Flynn a bylo vymalováno. Ale stejně nejlepší herečkou je Una O'Connor a nechává všechny ty klasiky Olivii de Havilland, Basila Rathbonea a Claude Rainse daleko za sebou. #LFŠ ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Čo si budeme klamať, tento typ filmov starne asi najrýchlejšie. Ale ak sa človek naladí na správnu strunu, tak to môže byť stále veľmi dobrá zábava. 8/10 ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Velké romantické příběhy v době vzniku zvuku a barev.filmu byly mnohem verohodnejsi, než-li dnes. Příjemný velkofilm s tehdejší mužskou legendou E.F. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Tenhle film nemá ten řízný drive a tah na branku jaký by současnou akcí odkojený divák čekal od dobrodružné látky s tradiční známkou "Robin Hood". To ale pro milovníky klasické hollywoodské kostýmní podívané jistě nemusí být na závadu. Dost možná právě naopak. Hravost, šarm a elegance zde totiž nechybí. "Robin Hood" pánů Curtize a Keighleyho obsahuje všechny ingredience, jež byly a jsou téhle legendě z Nottinghamského hrabství a okolí Sherwoodského lesa vždy vlastní. Rovněž samotný Robin v podání E. Flynna splňuje všechny předpoklady, které jsou na jeho roli kladeny. Má správně lišácký výzor, vyzařuje z něj urozenost, chrabrost a pro důvtip a lstivost nejde nikdy daleko :). Krásné 4*, už jen pro ty oči Olivie de Havilland... ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Klasická hollywoodská pohádka, kde dobro plácá zlo přes zadek a jednotlivé scény a jejich choreografie jen přetékají energií a pohybem. Skutečně to náramně uteče, obraz je čistý a nádherný a hlavní hrdina chlapák každým coulem, tudíž ani tolik nevadí dost kostrbatá návaznost záběrů a nemohoucnost záporných aktérů. Být svět nalajnovaný podle takových příběhů, měli bychom se nejlépe. 85% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Definitívne spracovanie legendy v nádherných farbách Technicoloru a so skvelou akciou okorenenou dobrou dávkou humoru a pravdaže s úžasným Errolom Flynnom. ()

Reklama

Reklama