Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán Královského námořnictva Lt. Cmdr. Bolton (James Caan) ztratil v bitvě s německou lodí svoji ponorku a padesát mužů. Nyní je mu přidělen speciální úkol: má vycvičit posádek miniponorek, které mají za úkol zničit německý křížník Luddendorf, kotvící v norském fjordu... (Pohrobek)

Recenze (14)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Příklad řemesla v kategorii válečný film, jehož komponenty (až klišé) jste viděli už stopadesátsedmkrát (and counting) - kromě kratochvil žabích mužů za druhé světové a především skutečných britských miniponorek třídy X a dějového mixu několika jejich reálných akcí u břehů Norska do jedné filmové. Váš pocit z té hodiny a půl bude záviset na tom, jak máte rádi válečné filmy, v kombinaci s tím, kolik jste jich už viděli. U mě osobně je to na šedesát procent, protože to působí jako poctivě natočený kus práce bez nějakých bombastických efektů. ()

LOVIT 

všechny recenze uživatele

3 hvězdy jsou možná moc, ale hodnotím celkem kladně poměrně zdařílé zpracování ponorek, co už se tak přehlédnout nedá je blbost němců a odhození náloží s tím, že se ponorka zvedla o x metrů a vrazila do kýlu Tirpitze... od čeho sou balastní nádrže a pak také blbost v podobě toho že armádní potápěči opravdu nepoužívali aqualungy s odpouštěním vydýchaného vzduchu do vody to by bylo po překvapivé akci jedna dvě. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Kapitán Bolton v podání tradičně výborného Jamese Caana není černobílým hrdinou ani tyranem: kapitán je povýšen a pověřen k novému výcviku, ale trápí ho svědomí nad ztrátou válečné posádky 50ti mužů... nařizuje novým svěřencům drsný výcvik směřující až k zoufalému vyčerpání vojáků, ale současně s neustálým kouskem pochybností čelí absurdním pokynům ze strany nadřízence. O to víc mě zamrzelo, jakým pro změnu doslova figurkovitým a plochým způsobem tvůrci zobrazili (byť naštěstí pak jen na malém prostoru) německé protivníky. Vcelku jsem viděl dost zdařilé válečné drama, které načrtává hutné morální dilema stejně jako popis skutečných událostí, oplývá na svou dobu velmi obstojnými akčními i podvodními scénami. Příběh je odvyprávěn svižným způsobem, díky čemuž mě vůbec nenudil a pohltil, avšak většina slabin se podle mě odvíjí z poměrně krátké stopáže a výjimečně bych si tady přál alespoň půlhodinu navíc. Během nedlouhých 90ti minut se film naplněný komorním dramatem jedince, velkou napínavou akcí a zároveň i snahou popsat skutečné události na pozadí války asi nemůže úplně rozjet do patřičné hloubky ve všech směrech, v rámci nichž by si to zasloužil. *** V jiném komentáři je poznámka, že na vašich dojmech bude hodně záležet, kolik podobných filmů jste dosud viděli... britských i jiných válečných filmů jsem tedy viděl dost, ale s filmem odehrávající se po většinu dobu v ponorce mám tu čest asi poprvé (nepočítaje Zemanův Vynález zkázy z úplně jiného žánru). Můžu být o to více zvědav, do jaké míry mě zaujmou ty další a novější v čele se slavnou několikahodinovou německou Ponorkou, pokud se na ně odhodlám. Zatím tady slabší 4*. [70%] ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Pitomost v duchu Tuctu špinavců, Kam orli nelétají a spol. Sice založeno na skutečné akci minipomorek X5 až X10 proti bitevní lodi Tirpitz, ale podobně jako řadě jiných filmařů se i tvůrcům tohoto fláku zdálo, že skutečnost je třeba trochu dotvořit, zakčnit, zkrátka zblbnout. Škoda, nebýt to taková kovbojka, byl by to mnohem lepší film. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Krásný příklad jednoduchého válečného filmu, průzračného od začátku do konce, se všemi klišé svého žánru. Hlavním hrdinou je kapitán ponorky, který se musí vyrovnávat se ztrátou své bývalé posádky. Těžko říci, jestli se Caanovi tuto postavu trochu vystihnout podařilo, každopádně v druhé polovině snímku se dost ztrácí a jeho problémy už příliš rozvíjeny nejsou. Akce je dost nijaká, speciální efekty chudé, Němci jsou tu neuvěřitelně pitomí, až je jich člověku líto. Film ale uteče celkem rychle a James Caan má jistou dávku charizmatu. Hodně nenáročné, ale dívat se na to dá. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Film je natočen podle skutečných událostí, které se odehrály během druhé světové války. Autoři čerpali z odtajněných dokumentů britské vlády. (jarjarbinx)
  • Ve filmu je německá bitevní lod' Lindendorf, která se ve skutečnosti jmenovala Tirpitz. Přejmenována byla pouze pro potřeby natáčení. (jarjarbinx)
  • Ponorka X – 1 je pojmenován podle „trpasličích“ ponorek s označením X, které měli za války za úkol napadat hlavně zakotvené bitevní lodě. (jarjarbinx)

Reklama

Reklama