Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán Královského námořnictva Lt. Cmdr. Bolton (James Caan) ztratil v bitvě s německou lodí svoji ponorku a padesát mužů. Nyní je mu přidělen speciální úkol: má vycvičit posádek miniponorek, které mají za úkol zničit německý křížník Luddendorf, kotvící v norském fjordu... (Pohrobek)

Recenze (14)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Příklad řemesla v kategorii válečný film, jehož komponenty (až klišé) jste viděli už stopadesátsedmkrát (and counting) - kromě kratochvil žabích mužů za druhé světové a především skutečných britských miniponorek třídy X a dějového mixu několika jejich reálných akcí u břehů Norska do jedné filmové. Váš pocit z té hodiny a půl bude záviset na tom, jak máte rádi válečné filmy, v kombinaci s tím, kolik jste jich už viděli. U mě osobně je to na šedesát procent, protože to působí jako poctivě natočený kus práce bez nějakých bombastických efektů. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Krásný příklad jednoduchého válečného filmu, průzračného od začátku do konce, se všemi klišé svého žánru. Hlavním hrdinou je kapitán ponorky, který se musí vyrovnávat se ztrátou své bývalé posádky. Těžko říci, jestli se Caanovi tuto postavu trochu vystihnout podařilo, každopádně v druhé polovině snímku se dost ztrácí a jeho problémy už příliš rozvíjeny nejsou. Akce je dost nijaká, speciální efekty chudé, Němci jsou tu neuvěřitelně pitomí, až je jich člověku líto. Film ale uteče celkem rychle a James Caan má jistou dávku charizmatu. Hodně nenáročné, ale dívat se na to dá. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Pitomost v duchu Tuctu špinavců, Kam orli nelétají a spol. Sice založeno na skutečné akci minipomorek X5 až X10 proti bitevní lodi Tirpitz, ale podobně jako řadě jiných filmařů se i tvůrcům tohoto fláku zdálo, že skutečnost je třeba trochu dotvořit, zakčnit, zkrátka zblbnout. Škoda, nebýt to taková kovbojka, byl by to mnohem lepší film. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

James Caan a ponorky ma presvedčili. Výcviková prvá tretina nebola zlá, ale ocenil by som, keby som sa z nej niečo zaujímavé dozvedel. Akčných scén tu mnoho niet, vlastne iba jedna, kde nemecké komando výsadkárov chce zničiť ukryté ponorky. Pri záverečnej zaujímavej akcii a prestrihávaní oceľových sietí som uvažoval nad štvrtou hviezdou, ale nakoniec priemerné, ale stále slušné tri torpéda. 60%. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Kapitán Bolton v podání tradičně výborného Jamese Caana není černobílým hrdinou ani tyranem: kapitán je povýšen a pověřen k novému výcviku, ale trápí ho svědomí nad ztrátou válečné posádky 50ti mužů... nařizuje novým svěřencům drsný výcvik směřující až k zoufalému vyčerpání vojáků, ale současně s neustálým kouskem pochybností čelí absurdním pokynům ze strany nadřízence. O to víc mě zamrzelo, jakým pro změnu doslova figurkovitým a plochým způsobem tvůrci zobrazili (byť naštěstí pak jen na malém prostoru) německé protivníky. Vcelku jsem viděl dost zdařilé válečné drama, které načrtává hutné morální dilema stejně jako popis skutečných událostí, oplývá na svou dobu velmi obstojnými akčními i podvodními scénami. Příběh je odvyprávěn svižným způsobem, díky čemuž mě vůbec nenudil a pohltil, avšak většina slabin se podle mě odvíjí z poměrně krátké stopáže a výjimečně bych si tady přál alespoň půlhodinu navíc. Během nedlouhých 90ti minut se film naplněný komorním dramatem jedince, velkou napínavou akcí a zároveň i snahou popsat skutečné události na pozadí války asi nemůže úplně rozjet do patřičné hloubky ve všech směrech, v rámci nichž by si to zasloužil. *** V jiném komentáři je poznámka, že na vašich dojmech bude hodně záležet, kolik podobných filmů jste dosud viděli... britských i jiných válečných filmů jsem tedy viděl dost, ale s filmem odehrávající se po většinu dobu v ponorce mám tu čest asi poprvé (nepočítaje Zemanův Vynález zkázy z úplně jiného žánru). Můžu být o to více zvědav, do jaké míry mě zaujmou ty další a novější v čele se slavnou několikahodinovou německou Ponorkou, pokud se na ně odhodlám. Zatím tady slabší 4*. [70%] ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ponorkovy film, ktory sa zaobera miniponorkami. To su jedny z mala ponoriek, ktore ma nebavia a tento film to znova potvrdil. Prvu hodinu sledujeme tuctovy trening okoreneny nejakymi tými nezhodami medzi namornikmi a kratkou epizodkou s nepriatelskymi parasutistami. No a potom konecne dôjde aj na misiu, ktora je dost tuctova. Ziadna velka taktika sa nekona. Proste z ponorky vyjde potapac, aby urobil v protiponorkovej sieti dost velku dieru cez ktoru sa ponorka dostane a nasledne nakladie bomby pod ciel. Zdramatizované to je len tym, ze z troch miniponoriek sa spät nevratia vsetky a nejaku z nich dostanu zli nackovia. Ale vzhladom na to, ze postavy sú nevyrazne, tak mi to bolo jedno. Takze vysledkom je absolutny priemer, ktory nicim prilis nezaujme. Snad len tymi miniponorkami. Ale ako vieme, s malymi ponorkami velke divadlo neurobite. 5/10. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Veľmi podobné o niečo staršiemu britskému filmu Nad námi vlny, ktorý rovnako pojednáva o výcviku vojakov do akcie v malej ponorke, ktorí majú zneškodniť nacistickú loď v severnom Atlantiku. Ponorka X-1 (mysteriózne znejúci názov je iba skratka experimentu 1) je však o niečo lepšie natočený film, hlavne čo sa týka akcie, samozrejme farebnej kamery a vďaka charizmatickému americkému prišelcovi - J.Caanovi. Čo sa týka dramatických situácií, je ich pomenej a aj tie sú dosť jednoduché a chýba im napätie. Vypichnúť sa dá napr. akcia Nemcov na základňu v Škótsku. Hodnotenie: 60% ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Technicky hodně slabý snímek. Alespoň že na drsného velícího důstojníka Caana se dá koukat. Příběh kanadských ponorkářů je pak ohraný jak starý flašinet. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

No to bylo teda dílo. Televizní ořez, televizní look, laciná výprava skládající se z jedné místnosti, doku a bazénu s modýlkama a střílečka s paragánama utopená v temnotě. K tomu naprosto nulové postavy a herci včetně nezajímavého Caana s traumatem o kterém se nic nedovíme a víceméně nuda. Válečný film o ponorkách prostě nemůže točit televizní režisér za nulový rozpočet, pak to vypadá takto. Jediné co mě jakžtakž bavilo pár podmořských scén (odstraňování miny), jinak katastrofa. ()

pend 

všechny recenze uživatele

Film technicky poplatný době vzniku. Nečekejte žádné extra speciální efekty, nepřátelé jsou patrně neuvěřitelně naivní. ()

SNCF 

všechny recenze uživatele

Na dobu vzniku je to velmi povedený film o zapomínaném tématu. Ano, němečtí výsadkáři se zřejmě při seskoku uhodili do hlavy, ale jinak je to dobrý film a podle mých znalostí i velmi věrný dokumentům o těchto akcích. ()

LOVIT 

všechny recenze uživatele

3 hvězdy jsou možná moc, ale hodnotím celkem kladně poměrně zdařílé zpracování ponorek, co už se tak přehlédnout nedá je blbost němců a odhození náloží s tím, že se ponorka zvedla o x metrů a vrazila do kýlu Tirpitze... od čeho sou balastní nádrže a pak také blbost v podobě toho že armádní potápěči opravdu nepoužívali aqualungy s odpouštěním vydýchaného vzduchu do vody to by bylo po překvapivé akci jedna dvě. ()

Reklama

Reklama