Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Stárnoucí kriminalista obdrží zajímavý hovor a jede z nudy hlášku proklepnout s mladším kolegou. Na místě je čekají části těla různě naaranžované po vile, a na zahradě dva hroby, z nichž jeden je určen staršímu kriminalistovi a druhý jeho bývalému kolegovi, který zavinil smrt čtyř šestnáctiletých studentů při jednom únosu na škole, a určený také psycholožce, která měla s aférou co do činění. Postupně vrah vyrábí náhrobky i pro další, kteří do tehdejší hrůzné záležitosti byli zapleteni. (honajz)

(více)

Recenze (15)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

1.serie: Identita psychouše je prozrazena cca v půlce, ale to nic nekazí na zážitku. Scénář si mistrovsky hraje s postavama, nešetří nápady a režie umí nastolit atmosféru. Bohužel má to jednu obrovskou vadu. Hlavní psychouš mě přijde jak Chuck Norris, všechno zvládne, všechny přelstí, vždy má štěstí, postupně mě tenhle stereotyp začal hrozně nudit, policajti občas zpackaj něco takovým způsobem, že i Pat a Mat by to zvládli lépe (např.: utok psychouše na auto s profeserem ) a celý napětí mě někdy tak tři díly začalo být u prdele, protože to bylo pořád dokola. Naštěstí poslední díl je hodně dobře promyšlený a vytáhl seriál na tři hvězdy. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Seriály z produkční stáje HBO jsou až na menší výkyvy stálicí na poli kvalitní podívané. Argentinská sekce dala sbohem stereotypu o natvrdlých telenovelách a vyrukovala s temnou kriminálkou, jíž jí mohou závidět široko daleko. Není to svým způsobem žádné terno, výrazové prostředky jsou totiž víceméně odkoukané od severoamerických kolegů, ale v tomhle případě je primárním prostředkem, jak diváka zaujmout, chytlavý děj. Vrah s pečlivě promyšleným plánem, policisté vinni vlastním svědomím a tíživá hutná atmosféra všude kolem, která je načichlá cigaretovým kouřem a uklidňována antidepresivy. Nikdo z přítomných vlastně není bez viny, ale sympatie si získají. Od unaveného Renza, přes nekompromisní blonďatou drsňačku Marinu, až po mrazivě se usmívajícího Bruna. Neměl jsem potřebu sjet to za dvě noci, ale přemýšlení na téma ‚co a jak?‘ jsem mezi jednotlivými díly věnoval času docela hodně. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Everyone is guilty. Nejlepší (mini)série k nám pravidelně přicházejí zpoza velké louže ze stáje HBO. Stará známá pravda. Tentokrát to však není z "jůesej", ale z argentinské odnože HBO, což mile překvapí. Ovšem, že se tak uděje v takovém stylu, tak toho bych se nikdy nenadál. Všechna kladná nej co vás napadnou tu jsou, žádné podstatné neabsentuje. A to by jeden řekl, že žánr psycho thilleru o vrahovi, který si rád zahrává s policií, již nemá od boomu v devadesátých letech co nabídnout. Chyba lávky. Něco tak syrového, skvostně zahraného, každou větou plně sloužící celku, napínavého (pravda, někdy za cenu ignorování logického postupu vyšetřování, ale to k tomu tak nějak patří) a atmosférického, aby jeden pohledal. Navíc jde o nejzahulenější pohyblivé obrázky co znám. Vůbec bych se nedivil, kdyby naprostá většina rozpočtu padla pouze na cigarety. Těch kartonů co se v každé epizodě spotřebuje, to muselo s ovzduším v Buenos Aires řádně zamávat. Ovšem ty postavy chápu. Sám jsem byl většinu epizod tak napjatej a vyklepanej, že bych si na uklidnění i já (ze své pozice zásadového nekuřáka) nejraději jednu zapálil. Jediné mínus celého seriálu je znatelný úbytek kvality v druhé polovině (úbytek kvality = z toho nejlepšího široko daleko na "pouze" sakra kvalitní). Chování postav je již hodně na pováženou, policejní logika si někdy bere dlouhou dovolenou a ani se už moc nekouří. Ovšem poslední dvě epizody to s jistotou navrací díky promyšlenosti a vyhrocenosti (něco takového nikde jinde neuvidíte) na původní pětihvězdičkovou stezku. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

/ 1 séria / - Len zriedka kedy sa vydarí námet o sériovom vrahovi, kedy divák pozná jeho identitu takmer od úvodu. Uznávam, že je v tejto dlhočiznej, za mňa zbytočne premrštenej sérii o 2-3 epizódy, dostatok zvratov, či celkom prekvapivých okamihov. Lenže odstupom času je to až neskutočne trápne, ako všetci chytajú "Jánošíka", ktorý volá žandárom častejšie, ako Vám "automat" spokojnosti zákazníka z "VÚB-čky", pričom chytá svoje obete ľahšie, ako "ŠK Slovan" svoje posily za hranicami Slovenska. Každému podľa chuti, no kým prišiel záver, už mi bolo v podstate úplne jedno, či ho chytia alebo nie. Z pohľadu horor žánru, áno, objaví sa pár pasáží, kedy divák spatrí nejaké to gore, no poväčšine je pohľad kamery tak či onak odvrátený. O napätí, temnej atmosfére v pravom slova zmysle, ktorá by vyvolávala zimomriavky, ba dokonca strnulý pohľad na obrazovku, taktiež nemožno nehovoriť. A tak sú pre mňa "EPITAFY" čisto priemernou záležitosťou. ()

JAn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I love that you smoke, Renzo. Skrytá perla mezi seriály. Argentinská temná pecka, která ani na okamžik nepoleví. Důmyslně vystavěný hon na vraha, který se pyšní precizně napsanými postavami, charismatickým záporákem a jedinečným finálním vypointováním. Samotná atmosféra a oblaka kouře, která sevřou i díváka, jsou natolik hutné, že by se sakra daly krájet. Nemám, co bych vytknul. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Já, jakožto filmový milovník bezbřehého a nesmyslného násilí jsem si tuto kriminální argentinskou telenovelu užil a doporučuji jí všem, kteří mají rádi velké množství filmového kečupu, protože ve dvou sériích se seznámíme se dvěma sympatickými sériovými vrahy, kteří nenosí žádné poťouchlé masky, ale jsou to doslova obyčejní lidé na kterých byste jejich obsesi nepoznali. Mrtvoly jsem nepočítal, ale v každé epizodě na nás minimálně jedna krvavá potvůrka vyskočila a to potěší každého diváka, kterému dělá dobře utrpení jiných. Jo, holt někdo sbírá známky, někdo má svou sbírku motýlů a někdo si našel zálibu v zabíjení lidí. No prostě, každej jsme jinej, někdo je makovej, někdo je tvarohovej a někdo je marmeládovej. Přiznám se, že toho moc o Argentině nevím, samozřejmě znám pár ukňouraných nekonečných romantických telenovel, rád se zakousnu do šťavnatého argentinského bifteku, zazpívám si pár dojemných songů s nesmrtelně krákající Evitou a po deseti točených vyzvu nějakou Dorotu, aby si se mnou zapařila argentinské tango. Co se týče těchto dvou kriminálních případů, tak jsem byl celkem překvapen originalitou a prováděním vražd, ale hlavně následným vyšetřováním neschopné policie a přehlížením důležitých stěžejních důkazů, protože to co tady předváděla argentinská policie mi hlava nepobrala, protože policejní sbor dělal botu za botou a to včele s argentinským opáleným Belmondem, kterýmu bylo hned všechno jasný a díky tomu občas umírali i lidé, kteří by normálně neumírali a to hlavně v jeho okolí. To samé jeho nová blonďatá kolegyně, která mi zase svým vzhledem připomínala Brutální Nikitu a která to v hlavě neměla rovněž v pořádku. Při přijímání k policii tam asi nedělají psychotesty, protože tyto dvě neřízené střely podělali na co šáhli a bylo to občas i zábavné, ale občas i nudné, že měl člověk pocit jako by se zastavil čas, přesně jak to bývá v nudných nekonečných jihoamerických telenovelách. U obou případů bylo vše vysvětleno a mně nezbývá než pochválit tvůrce za příjemnou zábavu a také, že jsem se tam nemusel dívat na nějaké teploidní bukvice, takže můj zadek zůstal po celou dobu sledování tohoto televizního počinu v klidu. Je pravdou, že se tam párkrát objevila lesboidní eskapáda, ale nic tak drastického po čem bych nemohl usnout. Takže si zazpívejme Don't Cry For Me Argentina a pak společně ohodnoťme tento seriál minimálně 70%. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Některé věci mi na seriálu nesedí, ale jsou to drobnosti (proč nezkontrolovali, odkud vrah volá každému na mobil?), ale celkově to má dost temnou atmosféru i kameru (horor to ale rozhodně není :-)), velice dobrou hudbu, která tu atmosféru jen umocňuje, a příběh není až tak nelogický, jako třeba u seriálu 24 ;-) ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Uvítal by som keby tu niekto z päťhviezdičkových hodnotiteľov napísal niečo o deji. Pretože ja som sa to snažil sledovať na MARKÍZE a žiaľ, nepochopil som doteraz v čom by mala byť ukrytá kultovosť tohto "diela". A horor ??? CHA CHA. (2.1.2009) ()

Magyar 

všechny recenze uživatele

Chudší bratr Kriminálek New York, Miami, Las Vegas. Jen lampy na pitevně jsou zaprášenější a vyšetřovatelé pupkatější. Někdy ani tohle autentičtější dojem nedělá. Podprůměrný seriál. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Nie je to zlé, na pomery Argentíny je to kvalitné..lenže...má to pre mňa strašne silný vzhľad telenovely..herci hrozne prehrávajú a ak neprehrávajú tak proste nehrajú. Hlavná postava je bývalý policajt ktorý je znovu policajt a je na stope skutočne beštiálne prefíkanému vrahovi ktorý vykonáva rituálnu krvavú pomstu. Kopec vecí je dobre..ale vadí tomu kvantum logických prehmatov...ak ste na zozname vraha ktorý už vraždil a evidentne nemieni prestať čo urobíte ? a ak ide po vašej ženskej priateľke ktorá žije sama s malým dieťaťom ..čo urobíte ? necháte ju normálne pracovať a žiť samú napriek tomu,že na okolo vraždí ľudí a aj policajtov ako na bežiacom páse....toto a mnoho iných chýb to zhadzuje veľmi dolu..čo je škoda...vrah je fakt démon...skutočne to má premyslené a jeho motivácia je uveriteľná...dokonca ho hrá herec ktorému som to aj veril a bol asi jediný ktorý v tomto seriál aj skutočne hral...zvyšok je malá katastrofa...kamera..strih nástup dramatickej hudby je čistá telenovela z južnej Ameriky...škoda toho..napriek tomu idem skúsiť druhú sériu. dávam 70 % prvá séria. ()

danny_21 

všechny recenze uživatele

Zpočátku zajímavé kriminální podívání, poté už pád do průměru i díky tomu, že chování hlavních postav a především vraga je někdy na facku. Druhé série ještě o kousek niž - 60 % ()

RobbieM@N 

všechny recenze uživatele

Pro někoho znuděného americkou tvorbou přínáší Epitafios mnoho nového. Důraz klade na co nejvěrnější vyjádření emocí hlavních postav, má opravdu nesmírně hutnou atmosféru, která postupně ještě více zesiluje. Scénář často překvapí jak chytře a umně je napsaný, za celých 13 dílů mi nepřišlo, že by Epitafios působili jakkoli nerealisticky, což je jednou z jeho nejsilnějších zbraní - všechny události a dialogy jsou přirozené a výborně se dohromady propojují. Také se vyhýbá většině obyčejných klišé. ()

hony23 

všechny recenze uživatele

Argentinci se pod křídly HBO opravdu vytáhli! Hlavně první série nabízí špičkovou krimi, kde nechybí nic. Na jedné straně slizký zabiják, který si libuje v brutalitě a na cestě za pomstou tvoří svým obětem jeden náhrobek za druhým. Na straně druhé charismatický policista Renzo, jehož náhrobek už je také připraven. A když později přibyde i svérázná policistka Marina se zálibou v ruské ruletě, vše začne směřovat ke skvělému finále, ve kterém není vítězů a kdy mráz přebíhá po těle. Druhá série je bohužel o poznání slabší. Renzo s Marinou se potýkají s dalším sériovým vrahem, do toho však řeší i každý své problémy a děj trochu ztrácí spád. Navíc do vyšetřování vstupují těžko uvěřitelné postavy, jako je jasnovidec odhalující příští oběti, nebo policista s nadměrně vyvinutým čichem. Hodnocení: 1.série 95%, 2.série 70 % ()

Upiri kralik 

všechny recenze uživatele

Trochu o zápletce. První řada: pět let před začátkem dějství seriálu zajme profesor střední školy čtyři studenty bez úmyslu jim něco udělat, jen chce být vyslechnut. Zásah policie se však zvrtne a všichni čtyři uhoří zaživa. Vrah, jehož motivace je postupně odkrývána (a to mistrovsky) v průběhu děje, začne zabíjet všechny, kdo s příhodou měl něco společného, a dělá to náležitě veřejně. Posledními mají přijít na řadu policista Renzo Marquez, který kvůli pocitu viny za způsobenou tragédii odešel od policie, a psychiatrička Laura Santini, která se zapojila do vyjednávání s profesorem. Druhá řada: tentokrát chytají vraha s rozdvojenou osobností, který chce "dokončit práci". Jedinou stopou je psychiatrický pacient, který dokáže předvídat vrahovy kroky. Atmosféra obou řad je téměř hororová a ačkoliv identita vraha jde snadno domyslet už od 2. nebo 3. dílu a později je ukázána explicitně, nijak to neubírá na napětí, protože to hlavní v seriálu jsou spíše démoni lidí, kteří jsou případem zasaženi - jejich minulost se promítá do celého dění...Seriál dobře ukazuje zranitelnost člověka proti psychopatovi, který nevnímá svou vlastní vinu, ale dobře ji vycítí u všech ostatních, to je dost ze života. Skvělí herci, dobré myšlenky. Strhnu však hned dvě hvězdy: jednu za logické nesmysly, kterých je fakt, ale fakt hodně, a pár z nich už v komentářích zaznělo. Pár dalších: otec Renza, bývalý policista na vozíku, se dovtípí, že si vrah pro něj přijde, ozbrojí se pistolí a vyčkává. Zavolá připravené posily, aby si na vraha počíhaly, nebo jej aspoň střelí a znehybní? Ne. Vymění s ním pár výhrůžek v nejhorším hollywoodském stylu, vytáhne telefon a dostane kudlu do ramene. Hned na začátku vrah vykope hrob s náhrobkem pro Lauru, který všichni vidí. Když pak Lauru unese a oznámí, že brzy přijde na řadu, pošle Renzo na hřbitov aspoň přepadovku? Ne. (Víc nepovím - je to úplný závěr seriálu). Druhou - za absolutně nesympatického hlavního hrdinu. Jedná absolutně proti logice, je zlý na svoje podřízené a totálně pasivní. Ti vrazi, aspoň v první řadě, mají oproti němu aspoň styl....Za shlédnutí určitě stojí, ale spíš z pohledu psychologického dramatu - kriminální zápletka mi přišla fakt pochybná. ()

F_Sanchez 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Než jsem začal sledovat, myslel jsem si, že to bude jen další obyčejný krimi seriál. Seriál je ale dost odlišný od ostatních, hlavně amerických, kriminálek. Nevím, zda je to jen jinou mentalitou jihoameričanů, ale já jsem si sledování neskutečně užíval. Psychicky nevyrovnaného policajta, který se po zbabraném případu živí jako taxikář a po tom, co mu zabijí kolegu se vrátí zpátky, aby chytil jeho vraha, to už jsme mohli vidět v mnoha jiných filmech či seriálech, ale policajtku hrající ruskou ruletu jen tak někde neuvidíme. Seriál se dost zaměřuje i na osobní život hlavního hrdiny a jeho problémy nejen s láskou a prášky. Je to trochu jako kriminálka říznutá argentinskou telenovelou :-). Děj je však svižný, často dochází ke zvratům, některé jsou logické, jiné už méně. Vrah, který má do detailu promyšlený plán pomsty, je po celou dobu o krok napřed. Je to hra kočky s myší, kdy se stále více frustrovanější policajt snaží chytit psychopata, který má vždy ještě jedno eso v rukávu. Herecké obsazení je vynikající, hlavně Julio Chávez po celou dobu neskutečně válí. Pro mě velké překvapení, které nemůžu ohodnotit méně než 5 hvězdami. Nyní se chystám na druhou sérii. ()

Reklama

Reklama