Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životní příběh folkového zpěváka Woodyho Guthrieho, který zpíval o radostech i strastech amerického národa během velké hospodářské krize. Příběh snímku Cesta ke slávě se odehrává ve 30. letech 20. století, kdy americkou společnost sužovaly následky velké hospodářské krize. Prudký nárůst nezaměstnanosti a pokles produkce zásadně ovlivnily životy obyčejných lidí. Mnoho z nich mělo problém zajistit své rodině alespoň ty základní jistoty, jakými jsou bydlení a jídlo. V podobné situaci se tehdy ocitl i pouliční zpěvák a muzikant Woody Guthrie, který bývá považován za zakladatele amerického moderního folku. Děj snímku vychází z Guthrieho autobiografické knihy a odehrává se v době, kdy se připojil ke skupině kočovných farmářů mířících do Kalifornie. Věřil, že se mu tam podaří zajistit lepší budoucnost pro svou manželku a dvě malé dcerky. Ve společnosti vyděděnců, kteří se protloukají životem a snaží zachovat zbytky důstojnosti, nakonec dobrovolně strávil několik následujících let. Své zkušenosti otiskl ve svých písních, které věnoval těm, které během svého putování americkým venkovem potkal. Ve svých písních zpíval o všedních radostech, ale i tehdejších sociálních a politických problémech, které reflektovaly bídu a mizerné pracovní podmínky... Životopisné drama režiséra Hala Ashbyho bylo v roce 1977 oceněno dvěma Oscary v kategorii kamera a adaptovaná hudba. Ocenění za nejlepší kameru získal významný americký kameraman Haskell Wexler, který během natáčení poprvé využil steadicam. Jedná se o zařízení, které umožňuje natočit hladké a plynulé dynamické záběry. Hlavní roli Woodyho Guthrieho ztvárnil David Carradine, díky jehož znamenitému hereckému výkonu vynikají folkové písně, které dokázaly v těch nejtěžších chvílích spojovat americký národ. (Česká televize)

(více)

Recenze (36)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 2 : Kamera, Hudba - A + 4 nominace: Nejlepší film, Kostýmy, Střih, Scénář - A . . . . . . . . Zlatá Palma - výběr ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Kinematografická význam Cesty ke slávě možná začíná u prvního použití steadicamu v celovečerním filmu (zasloužený Oscar pro Haskella Wexlera, který odolal pokušení a se zvídavostí malého dítěte nezjišťuje, co všechno ta hračka umí), ale rozhodně u něj nekončí. Klasicky, pro podobnost s Hrozny hněvu se chce napsat „fordovsky“ střižené životopisné drama nabízí také asi nejvýraznější filmovou roli Davida Carradinea (čili Bill nebyl jeho první) a bezva hudbu samotného Woodyho. Při jejím poslechu jsem uvěřil, že měla moc stmelit lid a i v těch nejtěžších časech vdechnout život jejich skomírajícím radostem bytí. Guthrieho přínos bývá neprávem napresován do balíčku „inspirátoři Boba Dylana“. Ten chlápek dokázal mnohem víc, než být múzou jistému mnohem slavnějšímu hudebníkovi. Buď věřte, nebo se přesvědčte na vlastní oči. 75% ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Great slice of Americana a sedmdesátkový masterpiece, Vynikajicí "životopisný" film, který kdovíproč nemá takové jméno jako jiné, známější Ashbyho filmy. Autentický, fantasticky nasnímaný (a vůbec to není o tom prvním steadicam shotu) a skvěle zahraný. 197 hodnocení je opravdu velká bída, ale ono se není zas tolik co divit, když je v pořádné kvalitě dostupný až nyní. Takže napravujte. RIP Hal Ashby, RIP Haskell Wexler, RIP David Carradine. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Vandrácká folková legenda a cenný pohled do poměrů vykořisťovaných chudin za dob prašných bouří a velké hospodářské krize. Nejde o klasické dějeplné bio, tempo slabší, film je podobně duchem volný jako jeho hlavní postava - zde Carradine super volba. Pasáž na cestě z Texasu do Kalifornie moc pěkná. (f*ck commies) ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Vždycky u tohoto typu filmů přemýšlím, proč měli ti muži ženu a děti - ono to nejde skloubit. Buď budete držet hubu a krok a vydělávat a živit rodinu nebo bojovat za práva dělníků, ale pak raději bez té rodiny. Protože pravdu má jak ten zpěvák, tak jeho žena a nemůžete se postavit na stranu žádného z nich. Ti lidé to měli tenkrát těžké a písničky i postoj Woodyho Guthrieho pro ně musely hodně znamenat. A navíc byly moc dobré. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tých pár hodnotných filmov, ktoré Ashby stačil nakrútiť stoja za to, pretože (zatiaľ) ani jeden odo mňa nestratil hviezdičku. A preto ľutujem, že ich nebolo viac. Ako nie je ľahké dosiahnuť životné ciele nás vo filme veľmi vierohodne presviedča David Carradine s toľkým hereckým entuziazmom v roli folkového speváka, že by vystačil aj na tri filmy. Niekedy nestačilo k úspechu v hudbe mať pekný ksichtík a občas sa trafiť do tónu. Neľahký, no o to srdečnejší príbeh, dokonalá, podmanivá hudba, ideálny záver. Čo viac si môže divák priať. 90%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Najviac sa zhodujem s uzivatelom Kimonom, ktory tvrdi, ze keby film bol aspon o tristvrte hodinu kratsi, bol by to vynikajuci film. Tiez sa mi zdali niektore sceny zdlhave, nudne, hlavne na zaciatku filmu a to je dovod, preco davam 3*, inac by si tento film vdaka zaujimavej teme o hospodarskej krize tridisiatych rokoch zasluzil odomna vyssie hodnotenie. Okrem dvoch Oscarov bola Cesta ke slave nominovana aj za najlepsi film roka 1976, avsak vitaznym oscarovym filmom sa vtedy stal ROCKY (1976) so S. Stalloneom... 23.12.2010 _______ David Carradine - (Woody Guthrie) +++ Ronny Cox - (Ozark Bule) +++ Melinda Dillon - (Mary - Woodyho manželka / Memphis Sue) +++ Gail Strickland - (Pauline) +++ John Lehne - (Locke - manažér rádia) +++ Randy Quaid - (Luther Johnson) +++ Elizabeth Macey - (Liz - Johnsonova manželka) +++ Adaptovaná hudba: Leonard Rosenman +++ ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Jeden z mojich najobľúbenejších filmov. Pamätám si ako som raz nemal čo pozerať a na stanici MGM som natrafil na tento film. A úplne ma dostal. V tej dobre som Davida Carradinea ani nepoznal. Bolo to asi okolo roku 2002. Davida Carradina preslávila predovšetkým úloha bojovného mnícha v seriáloch Kung Fu, prípadne úloha Billa v ostrej jazde Quentina Tarantina Kill Bill. Ale vrchol svojho hereckého umenia dosiahol v inom titule. A dokonca bol za neho nominovaný na Oscara. Dvoma cenami Akadémia ovenčenej biografické dráma Cesta ku sláve, v ktorom Carradine stelesnil hlavnú úlohu, je príbehom Woodyho Guthrieho, muzikanta a spoločenského aktivistu, ktorý je dodnes považovaný za jedného z najväčších folkových bardov v dejinách Spojených štátov. V 30. rokoch, v čase Veľkej hospodárskej krízy, cestoval krížom krážom Amerikou a spieval o všetkom, čo jeho krajinu trápilo, bez toho aby sa nechal akokoľvek zväzovať cenzúrou či upätou morálkou. A preto ho tiež ľudia a predovšetkým potom tí, na ktorých depresia doľahla najsilnejšie, milovali. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Už dlho som nevidel film, ktorý by mi v tom dobrom zmysle slova pripadal tak americký. Ashbymu sa totiž podarilo zobraziť, čo to tá Amerika bola, keďže je to historický film. Taktiež nám ukazuje, v čom tkvela sila a prínos Nového Hollywoodu. Žiadna pevná dejová štruktúra, ak sa raz začne spievať a brnkať na gitare a všetkých to začne baviť, tak po prvej pesničke nasleduje druhá a po nejakom dialógu zase tretia niekde inde. Iba škoda, že mi táto hudba nič nehovorí a príliš som nechápal ani to zlato vo Woodyho hlase. K Hroznám hnevu sa tu už Cesta k sláve prirovnávala, ale ak ste túto starú klasiku videli, tak vás táto asociácia chtiac nechtiac musí napadnúť. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nekonečne dlhý životopisný film o ceste Woodyho Guthrieho k uznaniu a sláve počas veľkej hospodárskej krízy. Pretože žáner country obľubujem asi tak, ako naše ľudovky, čiže nijako zvlášť, nemôžem tomuto filmu nadeliť viac, ako tri hviezdičky. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Film mi svojou témou, t.j Svetová hospodárska kríza, a jej následky, pripomenul iný, ale oveľa prepracovanejší snímok Johna Forda z roku 1940 s názvom The Grapes of Wrath, ktorý patrí medzi moje najobľúbenejšie filmy vôbec. Tento, pod taktovkou, taktiež skúseného Hala Ashbyho sa venuje tomuto problému, prostredníctvom speváka Woodyho Guthrieho, človeka s túlavými topánkami, ktorý väčšiu chvíľu doma neobsedí, má na pamäti pomôcť svojej rodine, aby predišla chudobe, tak sa jedného dňa podujme, odísť smerom na západ, do slnečnej Kalifornie, kde chce skúsiť šťastie, a preraziť pomocou svojho speváckeho talentu, pričom počas tejto cesty, stretáva množstvo ľudí... Najmä by som povedal, že vidí všade okolo seba občanov, ktorých postihla strašná chudoba, preto sa rozhodli premýšľať o hromadnom EXODUSE z domova, niekde, kam by mohli začať odznova, ale koľkokrát bývali vykorisťovaní... A on sa im snažil pomáhať... Je to určite pozoruhodný filmový počin, ktorý som chcel už veľmi dlho vidieť, a to kvôli zvedavej a oscarovej kamere, majstra Wexlera, ktorého nadovšetko uznávam, či hereckému výkonu s prekvapivým stvárnením v podaní Davida Carradineho, ktorého mám maximálne zafixovaného, ako Billa z Kill Billa, alebo Kwai Chang Caina zo seriálu Kung Fu : Legenda pokračuje, takto som dozaista prekvapený, čo sa v ňom skrývalo... Najhoršie na filme, je jeho tempo, jeho dĺžka, jeho štýl, kde tieto prvky mi moc nesadli, preto hodnotím takto. No, podotýkam, že nevidieť film, by bola škoda. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Námět skvělý, filmové zpracování z hlediska kamera, hudba, kostýmy, střih, scénář také, ale ta neúměrná délka 142 min je na škodu. Spousta záběrů je dlouhých, nezáživných a pro diváka nudných. Po počátečních 45 minutách se v příběhu vlastně nic podstatného neudálo. Ten snímek mohl být zpracován na polovině své minutové délky a byl by vynikající. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Je to takovej obyčejnej film, skoro až moc obyčejnej, a přesto bylo jeho sledování neobyčejně silným zážitkem, čím to? že by hal ashby magic? V 70. letech Ashby netrefil vedle ani jednou. ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Portrét folkového speváka a bojovníka za práva robotníkov Woodyho Guthrieho je poctivo nakrútená biografia mixnutá s roadmovie a sociálnou drámou. Filmu dominuje suverénny výkon Davida Carradina v hlavnej úlohe, ktorému som bez problémov uveril jeho kreáciu. V menšej úlohe sa civilnejším výkonom predstavil aj Randy Quaid. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Hal Ashby byl skvělým režisérem a možná je škoda, že nedostal víc času na to, aby natočil další filmy. Na druhou stranu už zase tolik možností nedostával. A stejné je to i s Davidem Carradinem, který zde naplno ukazuje skvělé herecké schopnosti. Sociální kritika a drama, životopis, ale to všechno podáno s láskou, s klidem a mírem a písní na rtu. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Celkom slusny film, ktory stoji na D. Karradinovi /Kill Bill 1 a 2/, tematicky to cerpa z Velkej Hospodarskej krizy 1929 - 1937. 75 % ()

danecek24

všechny recenze uživatele

34. Zlatý Glóbus za rok 1976 - nominace (4) - Nejlepší film (drama), Nejlepší herec (drama) - David Carradine, Nejlepší režie - Hal Ashby, Objev roku (herečka) - Melinda Dillon ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Woody Guthrie. Můžete si ho vážit ... pro jeho postoje. Můžete ho obdivovat ... protože jim zůstal věrný. Ale těžko si ho představit jako životního partnera ... protože nejste jeho prioritou - vy ani vaše děti, tudíž vám nemůže být oporou ... protože se narodil s toulavou krví, která mu nedovolí zůstat s vámi - na jednom místě. Nicméně z jeho příběhu téměř hmatatelně cítíte prach všech cest, kterými prošel ... a bídu země zaslíbené, do níž se vydal. Kapitalismus nikdy neměl přehnaně přátelskou tvář - pokud se o ni snaží, nedělá to z dobré vůle, ale protože k tomu byl donucen ... těmi, kdo pro něj pracují - zpravidla na těch nejnižších pozicích ... protože je pořád ještě POTŘEBUJE. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nezodpovedný rojko na ceste za lepším životom, aj keď má úplne inú predstavu, čo je to ten lepší život. Zákonite tak schytáva facky od spoločnosti i od života. Fajn vykreslená velká hospodárska kríza, v 70. rokoch vedeli filmy dobre vystihnúť atmosféru oných čias, ale priznám sa, celý čas som čakal, ako dopadne jeho pobyt v Kalifornii, aby som potom zistil, že tá lepšia časť bola už v Oklahome, prípadne na ceste z Oklahomy. Folkové pesničky sa dali prekusnúť, len keby ich nebolo počuť tak často. Filmu priťažila aj poriadne dlhá stopáž. ()

Reklama

Reklama