Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová producentka Eliška Fuchsová a režisér Jakub Wagner natočili v koprodukci s Českou televizí a firmou Sipral dokumentární film Profil, který je portrétem architekta Jana Kaplického. Jan Kaplický patří k nejproslulejším architektům českého původu, kteří žijí a pracují v cizině. V Praze vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou, v roce 1968 odešel do Velké Británie. Spolupracoval se světově proslulými architekty, například s Renzem Pianem, Richardem Rogersem a Normanem Fosterem. V roce 1978 založil vlastní kancelář Future Systems, o deset let později se jeho profesionální partnerkou stala Amanda Levete. V průběhu 80. let společně rozvíjeli vizi možné budoucí architektury a stali se jedinou britskou společností, která pracovala pro NASA. Jedinečná zkušenost a práce pro kosmický výzkum a znalosti materiálu i technologií ovlivňují praxi Future Systems dodnes.

Jan Kaplický je držitelem mnoha ocenění, z nichž nejznámější je nejprestižnější britská cena za architekturu Stirling Prize za stavbu Lord's Media Centra na londýnském kriketovém stadionu. Nedávno uveřejnil The Independent přehled nejvýznamnějších moderních staveb na světě. Jan Kaplický je v něm zastoupen dvěma stavbami Lord's Media Centrem a obchodním domem Selfridges v Birminghamu. Realizace Future Systems lze nalézt v Evropě, Asii i Americe, jejich projekty byly publikovány ve více než třiceti zemích světa. Kancelář si vydobyla respekt projekty i realizacemi, které se chovají šetrně k životnímu prostředí, aniž by rezignovaly na hledání nových forem architektury.

Dokument Profil se natáčel ve Velké Británii, v Praze v Národním technickému muzeu a na Ořechovce, kde Jan Kaplický bydlel. Na trh byl film uveden tiskovou konferencí a slavnostní premiérou za účasti architekta Jana Kaplického 2. prosince 2004 v kině Světozor v Praze. Během slavnostní premiéry bylo pokřtěno i DVD filmu, obohacené o fotografie a realizace Jana Kaplického. Film je přihlášen do soutěže na Košickém festivalu Arch Film a na festivalu Finále Plzeň. Česká televize uvede dokument Profil na jaře 2005. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

neneka 

všechny recenze uživatele

Už jen kvůli Janu Kaplickém musím ty 4 hvězdičky dát a jsem moc zvědavá, jak se Olze Špátové podaří dokončit Oko nad Prahou. Tento dokument mě vlastně před těmi 5 lety ve větší míře J. Kaplického objevil; to, co z něho vždy vyzařovalo, charisma, skromnost, moudrost, radost ze života, to se jen tak nevidělo a já byla jeho osobností, když následně jsem již jeho práci sledovala pečlivěji, v tom nejlepším slova smyslu zasažená hluboce, takže ať je tento dokument kvalitou, jaký je, hlavně že vůbec vznikl a je. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

No tak je to amatérské video, no, ale s tak zajímavým obsahem, na který jinde v televizním programu nenarazíte (mně tedy tyto podstatné informace pro diskuzi o národní knihovně v tomhle médiu chybí), že jsem místo toho, abych šel spát, nemohl vypnout televizní přijímač, koukal se až do konce a pak ještě v noci a druhý den přemýšlel o tom, co všechno tu pan Kaplický říkal a ukazoval. A takhle má správný televizní dokument přece fungovat... ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Vcelku chápu, že mladý pán Wagner vzývá starého pána Kaplického. Jenom nechápu, proč tomuto >homevideu< říká "dokument". - - - P.S. "Tvořivost je podstatnou součástí každé lidské bytosti. (Jan Kaplický)" . . . No, tak tak nějak, Jakube... - - - P.P.S. Aby jasno bylo - igi B. není adorantem Jana Kaplického, leč ARCHITEKTURU má rád a líbí se mu vcelku jeho stavby - čili myslí si, že mistrem navržená a v soutěži (snad tedy čestně) vítězná novostavba na Letné by se měla realizovat v plném rozsahu a smyslu tohoto projektu. Každopádně by si pan architekt zasloužil (skutečně) dokumentární film o jeho životě a tvorbě. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Jen pro začátek – Kaplický je světoznámý architekt, projektující ve Velké Británii. Založil společnost Future sytems. Známé je například jeho nákupní centrum Selfridges v Birminghamu. Tento dokument je dílko vhodné spíš do televize než na velké plátno, ale myslím, že jako jeden střípek z cyklu GEN by to nebylo špatné. Autoři se snaží předkládat divákovi spíš Kaplického myšlenky a kontroverzní názory, se kterými často nemůžu jinak než souhlasit – třeba scéna, kde chodí po parcích a docela ostře kritizuje některé lavičky, které se v zájmu co největší líbivosti nesmyslně vrací někam do 19. stoletíaž si říkám, jsou ty myšlenky až tak kontroverzní? Není tenhle dojem z nich způsoben Kaplického mluvou, která je naplněna sebedůvěrou a jistým pocitem ublížení ze strany Česka? (kde od šedesátých let nic nepostavil) Kaplický je osobnost velice zajímavá, a film by se o něm dal natočit jistě i delšía lepší. Pod názvem Profil jsem si představil něco, co zahrnuje všechny aspekty této osobnosti – stručně, výstižně, ale uceleně! Tento profil nabízí všemožné myšlenky, sice zajímavé, ale pro diváka neznalého architektova života asi moc přínosný nebudesnad změní jeho nahlížení na svět, na lavičkysnad. Ale nestálo by za to alespoň letmo zmínit proč Kaplický opustil Československo, nebo za jakých okolností? Myslím, že by to bylo logické. Když už posloucháme vyprávění o tom, jak těžko se takovému emigrantovi z počátku žije, bylo by dobré i vědět proč tak musí žít Příčina a následek. K dobru dokumentu bych rád přidal, že se podařilo natočit pár opravdu hezkých, vtipných chvilek, které z jinak věčně kritizujícího člověka, vedoucího válku proti nevkusu (nechci aby to vyznělo jako kritika! Naopak!) dělají lidskou bytost. Jako pomník významného architekta to je ale málo ()

SLOTH 

všechny recenze uživatele

nebyt tak stupidni hudby ktera v tomto dobrem dokumentu znela po celou jeho dobu sel bych na 5 hvezd ovsem tento "jazz ze supermarketu" cely koncept totalne potapi ()

Borec3 

všechny recenze uživatele

Rozhodně inspirativní pohled pokorného staršího pána, který shodou okolností nahlédl do tajů "světa bez pravého úhlu". ()

Rami 

všechny recenze uživatele

Tento "dokument" - nebo spíš profil - jsem viděl už několikrát a vždycky na mě dýchnul svojí lehkostí, s lehkostí vánku v korunách stromů obestavěných cihelnými a šedivými kvádry. To je pro mne tento "dokument" a zároveň i Jan Kaplický. Tento snímek není strohým dokumentem, který by prezentoval strohý výčet staveb postavených J. Kaplickým. Ani se nerýpe v jeho soukromém životě či minulosti. Neklade mu otázky, na které nechce odpovídat. Naopak, vyzývá ho k odhalení několika málo svých myšlenek. V podstatě se jedná jen o příjemné představení člověka překypujícího tvůrčí energií a vlastním názorem. A to se mi líbí. Nevím jak koho, ale mne u architekta zajímá především jeho vize a né s kým chodil v mládí, kolik má nemanželských dětí, či nekonečný výčet budov jím navržených. Možná si tento profil mnozí pletou s historickým dokumentem o 1. světové válce. ;-) Rovněž se mi líbily střih, hudba i kamera odpovídající charakteru dokumentu a osoby o níž pojednával. ....Řekněte ne zkostnatelým filmům stejně jako nenápaditým hranatým budovám bez duše či věcem, co jsou jen náhražkou historicky cenných předmětů (přičemž s nimi nemají nic společného)..... :-) ()

Bratr 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si přečetl zdejší komentáře a začínám se bát o svůj vkus. Dokument se mi líbil. Naprosto jsem byl oslněný hudbou a slovem a díky tomuto jsem ochoten odpustit ostaní nedostatky. Nesnáším totiž sterilní, bezlidské, snímání architektury, a tak mi přišlo živelnější pojetí vlastně jako osvěžující. ()

sendisis 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděla tento film, říkala jsem si, že by se dal natoči úplně jinak, ale tím nechci říct, že je natočen špatně. Jsou to názory jednoho z nejúžasnějších lidí české kultury. Jan Kaplický je architekt, vizionář, milovník, demokrat. Jeho stavby jsou obdivuhodné a snad ho docení budoucí generace lépe, než to dokážeme my. Z tohoto profilu je cítit, jak se pan Kaplický cítí neuznáván ve své vlasti, kde ho a jeho práci prakticky nikdo nezná, což je velká škoda. Vyslovuje svoje názory s jasným přesvědčením, tak jak to upřímně cítí. Dává nám je jen tak, bez zbytečný příkraz a diplomatických omáček kolem, za to a za mnoho víc si ho vážím a obdivuju. ()

janipoly 

všechny recenze uživatele

Komentář Ramiho říká vše podstatné. Já jen dodám, že dokument přesně zachycuje náladu tvorby pana Kaplického i jeho osobnosti. Postmoderna se ke Kaplickému hodí. Díky bohu, že to není natočený stylem, jaký by si asi nějací zde představovali... ()

Reklama

Reklama