Reklama

Reklama

Nepřemožitelné zlo

  • Španělsko Frágiles (více)
Trailer

Dětská nemocnice Mercy Falls má být zavřena a mladá sestřička Amy (Calista Flockhart) je povolána, aby pomohla s přestěhováním pacientů. Brzy ale zjistí, že v nemocnici je něco divného. Něco, z čeho mají děti strach. Říkají, že se to skrývá ve třetím patře, které je už mnoho let zavřené. Amy odhalí hrozivé tajemství a ví, že je jen na ní, aby zachránila děti před zlem, které jim nechce dovolit z nemocnice odejít… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (258)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nejlepší horor, který jsem v poslední době viděl. Neskutečně atmosférická záležitost (sledováno v noci o samotě) se strhujícím koncem, která mě navíc ani chvíli nenudila (jak jsem tak trochu čekal). Herecké výkony jsou velmi dobré (i děti) a strašidlo působivé. Potěšil mě i závěr, který je někde na pomezí happy-endu a bad-endu. Tento neznámý film mohu jenom doporučit, pro hororového fanouška takřka nutnost. Absolutně nechápu, jak tomuto může někdo dát jenom jednu hvězdičku. PS: Ten, kdo vymyslel český název, je idiot. Horror movie of the year ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Pomalý rozjezd a šlápnutí vedle v obsazení Calisty Flockhart vyrovnává intenzivní finále (pan Skleněný z Vyvoleného by měl radost). Balagueró dokáže i s průměrným scénářem dost. 70% ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Fragile je neprávem podceňovaný a nepříliš známý film. Klíčem k jeho síle je úžasná atmosféra, která postupně roste od úvodních vteřin, a v závěru už giganticky bouří. Té hojně napomáhá výborná hudba. Ač Fragile není vysloveně děsivý, nejlépe si ho určitě užijete po tmě se svojí přítelkyní (popřípadě schoulená/ý po boku přítele). Herecké obsazení je vskutku vyrovnané a vynikající, v čele s výbornou a velice přesvědčivou Calistou Flockhart. Klasicky duchařský příběh je překvapivě nápaditý, s velmi uspokojivým závěrem. Vážně příjemné osvěžení hororového žánru. No a taky by si ho neměl nechat ujít nikdo, kdo chce slyšet Calistu říkat "Shit!". :-) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Mala som zostať v Madride.“ Podobne, ako predchádzajúci horor talentovaného španielskeho režiséra Jaumea Balagueróa (TEMNOTA), aj NEPREMOŽITEĽNÉ ZLO (strašný preklad) dopláca na slabší scenár. Zato tiež ponúka zaujímavú príležitosť pre inak väčšinou nie príliš talentovaných hercov. Nevraviac o nádhernej atmosfére: hoci snímka zanecháva smutný melancholický dojem, ponúka tiež sériu riadne "nepríjemných" scén a výsledkom je najortopedickejší horor všetkých čias o hrôzostrašnom mechanickom dievčati, zlomených srdciach, opustených dušiach, smutnom svete a potrhanom ľudskom tele. Neviem, či mi pomohlo, že som film pozeral hlboko po polnoci sám doma, kým vonku nariekala zimná meluzína, ale dostalo ma to. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Nový Raimi? Ale ne. Jaume Balagueró se ubírá na velmi kvalitní rozcestí ve směru k hororovému prvku, který diváka naprosto ďábelsky zasáhne, silně otiskne a ovlivní. Velká budoucnost v tomhle žánru. Mě nejvíc dostal v REC a ZATÍMCO SPÍŠ. Tohle jsou teprve začátky, které ale v žádném případě nejsou slabé - naopak tu už něco začíná tušit, co lze v budoucnu očekávat (kvalitu). FRÁGILES je důmyslným a vybudovaným hororem, který má bohužel slabší scénář, ale za to dobrou atmosféru, která diváka škrtí za krk napětím. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Jaume Balagueróho si začínám čim dál tim víc oblibovat. Frágiles je jeho další moc povedenej horor, kdy se tentokrát zaměřil převážně na mysteriozní a mrazivou atmosféru a musim teda říct, že mě zase dostal, takhle dobrou duchařinu jsem už dlouho neviděl, obzvlášť závěr je velká hororová a duchařská chuťovka, kterou jsem si užil se všim všudy. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Film s docela starosvětsky budouvanou atmosférou, tedy jen málo střihů, brutality a krve (když se ovšem někde objeví, působí mnohem silněji), staví se tu hlavně ze začátku na tmě, zvucích a semtam nějaké té hýbající se věci. Na celkovém dojmu se podepisují příjemní herci (Ally Mc Beal jsem nechtěl zabít, to je samo o sobě úspěch) a především dětí, které byly ve filmu hodně sympatické. Moc hezká byla scéna, kdy se dívají na Sněhurku. Kol a kolem námět není nijak originální, ale celkový dojem z filmu je velmi dobrý. BTW kdo vymyslel ten megadebilní český distribuční název? ()

choze 

všechny recenze uživatele

Nenápaditě inscenovaný stokrát omletý příběh s nepříliš sympatickou hrdinkou, který dostane grády až na konci, kdy se objasní šťavnaté prokletí špitálu a ukáže se solidní bubáčisko připomínající japonské Samary a spol. První půlka je ale těžká nuda a český distribuční název noční můra. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Španělských hororů jsem moc neviděl, Fragile je vlastně teprve druhým. A to hororem překvapivě (vzhledem k debilnímu českému distribučnímu názvu, jaké to překvapení) kvalitním, s příjemně studenými kamerovými filtry, deštivým anglickým počasím, Ally McBealovou neříkající jen shit, ale mnohokrát i fuck (zdravím Toma), hutnou atmosférou a bezchybnou hudbou. Mnohokrát ohraný příběh je podán ve spojení s právě onou nádhernou hudbou, díky čemuž i tato obehraná písnička zní jako nová. Prostředí starých opuštěných nemocnic a nejrůznějších ústavů ja velice rád, tady jsem dostal jen jedno patro, na druhou stranu i to patro ke 4* tentokrát stačilo. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Od Balagueróovho posledného počinu je to zlepšenie. Celý film ma sprevádzal pocit veľmi kvalitného, no stále len štandardného príbehu. Duchársky príbeh už dnes len tak neoslní každého a tak som len čakal, čo ponúkne záver. Ten nesklamal, ale ani úplne neohúril, zamrazil síce poriadne ale pointa ma neoslovila a tak zostanem len pri kvalitnom nadpriemere, navyše s konečne pozerateľnou Calistou Flockhart. 70%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý horor zo španielskej produkcie. Má dosť dobrý príbeh o sestričke, ktorá prijme dočasnú prácu v nemocnici na detskom oddelení, pretože má byť v najbližšej dobe uzavrená a pacienti presťahovaní, ale už čoskoro si začne uvedomovať, že nie je všetko v poriadku, čo už pocítili aj iní pacienti, ale aj predchádzajúca sestrička a súvisí to s druhým poschodím, ktoré je už dlhé roky uzavreté a zanedbané. A tak musí sestrička odhaliť tajomstvo, ktoré toto druhé poschodie ukrýva, inak hrozí nebezpečie jej, ale aj ostatným. Spracovanie nie je najhoršie, ale sklamalo ma. Podobné zápletky mám rád a všetko, čo tu súvisí s tým hlavným sa vydarilo, v rámci žánru je to výrazne nad priemerom, ale úroveň filmu zhadzuje priemernosť všetkého ostatného. A toto platí celú prvú hodinu, všetky dôležité scény sú kvalitné, ale tá výplň, ktorá samozrejme zaberá väčšinu času ma až tak moc nezaujala a film upadá do mierneho nadpriemeru, takže stále sa na to bez problémov pozerá, no skutočne to zaujme len občas. Ale to sa našťastie zmení poslednú polhodinu, kedy tých priemerností výrazne ubudne na úkor toho dôležitého a tak škoda, že na podobnej úrovni nebol celý film. Po hororovej stránke som veľmi spokojný, páči sa mi výborná atmosféra, viaceré situácie sú aj slušne napínavé, hlavne preskúmavanie uzavretého poschodia má svoje hororové čaro a jednotlivé hororové scény sú síce väčšinou krátke, ale pomerne rozmanité a rozhodne zaujmú. Chválim aj postavu ducha, ktorý si vie získať rešpekt a navyše to aj celkom prekvapí, síce to nie je práve výraznejšie originálne, ale nedopadne to tak, ako sa dá spočiatku očakávať. Herecké obsadenie nie je zlé, síce Calista Flockhart to sama nedokáže dostatočne utiahnuť, ale napomáha jej charizmatický Richard Roxburgh alebo aj postava dievčaťa. Réžia a technická stránka sú výborné, Jaume Balagueró už dlhodobo dokazuje, že s týmto žánrom nemá problém. Rád by som dal lepšie hodnotenie, v rámci žánru sa určite nejedná o žiadny priemer, ale nanešťastie tá výplň medzi hlavnými scénami nie je dostatočná, vo väčšine podobných filmoch je zvládnutá lepšie a tak to celkovo vyjde len na tento lepší priemer. 66% ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Nepochybně zajímavý nápad spadá do takové té hororové klasiky. Ta může v ideálním provedení slavit opravdu velké úspěchy. Bohužel to zdejší bylo o něco slabší. Abych začal drobnými zápory, tak nikdy není příliš vhodné, pokud do filmu obsadíte vzájemně si velice podobné dvojice, či dokonce trojice. Člověk pak namísto vychutnávání si parádní atmosféry, spíše uvažuje koho právě zahlédl před chvílí na obrazovce. O něco horší již byla vcelku absurdní premisa, proč se vlastně vůbec nějaké strašení odehrává. I tak jsem to stále viděl stále na čtyři hvězdy. To co však odpustit nemohu, že ačkoli na mne zvolené téma obvykle zabírá, tady prostě příliš nefungovaly napínavé momenty a strašení bylo povrchní prostřednictvím lekaček a hlasité hudby. Uznávám však, že tomu můžou být na vině nedostatečné efekty doby. Film je to dobrý, ale očekával jsem prostě víc. 69% ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Protetický koslivec ve skříni zla aneb psychotická Ally s děsně vážnou tváří... Někdy je čisté zlo tak blízko, že se mu dobrovolně vydáváme napospas, tak, jako Frágiles minutu po minutě přebírá plnou kontrolu nad divákovo pozorností. Je nadevší pochybnost, že Jaume Balagueró rozumí strachu, protože se ho nebojí (spolu)prožít. Při vyprávění netlačí okatě na "pilu", dává si na čas a krmí lačného strávníka náznaky zaobalenými do zájmen jako NĚCO nebo ONA - a tahle hororová mluvnice děsí. Kameraman Xavi Giménez navíc mistrně zvládá užítí prostoru i světla, tma je dráždivě zelená, hustá a vazká jako pryskyřice. Roque Baños míchá hudebně tradiční (hororové) motivy se (zne)pokojivě intimním klavírem, charatery postav i herecké výkony jsou překvapivě přímé a sugestivní (hlavně u toho děvčátka v podání Yasmin Murphy) a k tomu všemu ještě ten (ne)skutečně napínavý závěr (!!!) Už dlouho jsem neprožil toliko bizardní těšení se na konfrontaci s tváří a podobou zla. Frágiles je nenápadný horor s nápadně strhující atmosférou. Ortopedická noční můra s prozaicky lidskou pointou. [final rate: 75%] ()

JAn 

všechny recenze uživatele

Did Simon come back? Balagueró umí strašit půvabným, (nad)přirozeným způsobem. Přestože opakovaně používá jedny a tytéž postupy a podobné motivy, dokáže to nenápadně a zároveň s takovou intenzitou, že pokaždé dosáhne svého a nikdy v divákovy nevzbudí dojem recyklace sebe samého. Nebýt toho zbytečného uříceného závěru a přehršelu cgi efektů, bez váháni bych šel s hodnocením výš. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci pozabudnutý horor s chudučkou Calistou Flockhard od Španielskeho drtiča prevarených klišé nebojácneho sa nehollywoodskeho ukončenia (rozumej unhappy endu) čo predviedol už vo svojom Darkness, no tentoraz si odpustil tie nechutné ľakačky a namiesto toho prišiel s poriadnou hororovou atmosférou vizuálne úchvatného opusteného tajomného poschodia nemocnice a s poriadne krutým monštrom deťom lámucim kosti. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Mám ráda horrory, zvláště pak takové, kde hlavní roli hraje atmosféra. A té má "Fragile" na rozdávání. Tma, zneklidňující zvuky, skvěle gradovaná hudba, správné prostředí - kdo potřebuje víc, aby se v noci sám doma u sledování filmu bál? Kdo tvrdí, že tento film nemá s hororem nic společného, zřejmě jej sledoval za slunečného dne s partou chechtajících se puberťáckých kamarádů. Kdo potřebuje "hrůzostrašné" obludy a hektolitry krve? Mně se tenhle horůrek dokonale trefil do nálady, a přestože není bezchybný, rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co jsem v tomhle žánru měla příležitost vidět. 90% ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

V tomto případě jsem čekal něco víc. Dlouho je to poměrně nuda. Pointa filmu by ušla, ale hodně scén je divných. Ke konci se to aspoň trochu rozjelo. Prostředí staré nemocnice je parádní a co teprve horní patro, kde se schovává Šarlotka. Sice docela ujetá, ale napínavá podívaná s fajn herečkou v hlavní roli. 55% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

V tomhle špitále straší! Amy je magor na práškách, páč jako sestra selhala. Nyní nastupuje do nemocnice na ostrově, která se právě stěhuje. Měla by to být tedy služba na pár dní, které se ale promění v noční můru nejenom proto, že má noční směny. Chodbami nemocnice se courá neklidný duch, jehož viděla dívka Maggie. A také ošetřovatelka Susan, jíž kvůli tomu ruply nervy, a práci tady zabalila. Amy cítí, že se něco děje. Tajemství se ukrývá ve druhém patře (ne ve třetím!), kde ani výtah nestaví. Mimochodem scéna s výtahem měla pěkné napětí. A když Amy zjistí, že mrtvé z druhého světa vidí většinou jen ti, co mají brzy zemřít, na klidu jí to rozhodně nepřidá. A tak do sebe sype prášky, hysterčí a snaží se strašení přijít na kloub. Špitály jsou hned vedle blázinců a sklepů nejoblíbenější místa pro rejdy nakrknutých duchů. A tenhle zuří hodně! Tak, až dětem praskají kosti! Solidní atmosféra, absence vlasatých bubáků a zvrat na konci mě donutili, abych po letech přidal jednu hvězdu navíc. Je sice blikající a vzdálená, ale je. ()

Související novinky

Další hororový talent?

Další hororový talent?

20.01.2005

Něco podobného tady už bylo. Jeden nenápadný režisér, jeden nápadný úspěch a pak následný úspěch komerční. Tenhle se jmenuje Jaume Balagueró a pochází ze Španělska. Specialista na tajemno se… (více)

Reklama

Reklama