Reklama

Reklama

Poslední traper

  • Francie Le Dernier Trappeur (více)
Francie / Kanada / Švýcarsko / Německo, 2004, 94 min

Obsahy(1)

Francouzský dokumentarista Nicolas Vanier putuje po těch nejmrazivějších krajinách jako jsou Sibiř, Laponsko, Aljaška a samozřejmě Kanada, kde podnikl skutečnou bílou Odyseu - 8 600 km přes Aljašku. Na této cestě se setkal s mužem, který ho inspiroval k natočení filmu Poslední traper. Padesátiletý Norman Winther žije se svou indiánskou ženou Nebraskou uprostřed kanadské divočiny. Zdá se, že je poslední, nebo jeden z posledních skutečných traperů. Má své psí spřežení, kterým loví i jezdí pro zásoby. Svůj dům si postavil vlastníma rukama a doufá, že se nebude muset přesunovut dál na sever, aby unikl hlučné civilizaci. Žije v rovnováze jak s přírodou tak sám se sebou. Má svou vlastní filozofii, své zásady. Ve filmu, který je na pomezí dokumentu a hraného filmu, představuje sám se, stejně jako jeho žena i přátelé, s nimiž se setkává jen zřídka. Traper není jen obyčejný lovec, je to (jak praví naučný slovník) potulný lovec lovící kožešinovou zvěř. Takový je Norman Winther. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (121)

predators 

všechny recenze uživatele

Stokrát viděný severský dokument o přežití v nehostinné oblasti, především v zimě. Jj, raději na toto nenahlížet jako na plnohodnotný film, protože lidi nejenže divně mluví, ale i hrají. V podstatě nic vás nepřekvapí, takže se nabízí medvěd, prolomení ledů, zima a zase zima, ještě brutálnější zima, no a krásná příroda. To je to, co se musí vyzdvihnout, ale od toho jsou tu chlapci z National Geographic a spol., tak to raději přenechme jim. 40% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

"Jestli je to naše poslední sezona, proč sis dal letos se srubem takovou práci?" Nicolas Vanier ukázal život Normana Winthera jak s jeho krásou, svobodou a oddaností přírodě, tak i s nekonečnou pakárnou v podobě mrazu, neustále se někam propadávajícího psího spřežení a dřevorubců, kteří tu svobodu neúprosně otesávají. Ukázal ho pomocí nádherných obrázků (hodně moc), příjemné hudby (méně) a nějakých těch moudrých průpovídek - z toho ovšem netřeba míti strach, poslední traper moralizuje zhruba stejně, jako (dosaď jméno staršího příbuzného) na návštěvě - povinně a přímočaře. Netouží povýšeně poučovat, chce si jen povídat o divočině, trapeřině a úctě k přírodě. Norman Winther je starý paličák, který věří, že takové pouto má smysl. Škoda, že jemu podobných už tolik není. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Romantický film (rozumej romantiku medzi človekom a prírodou) kdesi v končinách Aljašky, ktorý rozpráva komorný príbeh, vlastne ani nie príbeh, skôr každodenný život trapera - lovca so saňami ťahaných psami. Život to nie je z nášho pohľadu jednoduchý a pohodlný, práve naopak, napriek tomu však neskutočne krásny a cieľavedomý, prinášajúci pokoru voči prírode. Spracovanie, musím sa priznať, mi pripadalo až príliš dokumentaristicky. Nevravím, pre niekoho to určite má svoje čaro, ja by som však radšej čakal filmovejší záber. Mám rád oba typy filmov, dokopy podľa mňa ale veľmi nejdú. Filmová hudba bola ale krásna. Hodnotenie: 70% ()

conery1 

všechny recenze uživatele

" Volám sa Norman, narodil som sa tu a inde by som žiť nevedel. Páči sa mi toto prostredie pretože je rýdze, prosté a môžem si tu žiť svojim tempom a keď zabijem zviera, poviem mu prečo. Vysvetlím mu čo urobím s jeho kožou a mäsom. Neprosím ho o odpustenie. Poďakujem mu. " Nádherný príbeh o prírode, o jednom z posledných ľudí, ktorí sú jej súčasťou. Očarujúce zábery Skalistých Hôr poslednej " bašty " nedotknutej prírody. Dokedy ? " Keby si každý bral z prírody len to čo potrebuje, bolo by pre všetkých a ani príroda by neutrpela." ()

Bohnice05 

všechny recenze uživatele

Po tomhle filmu mám chuť se vybodnout na veškerou techniku a civilizaci a jít žít na Aljašku. Postavit si srub někde v horách a vydávat se do severních plání, kde bych se mohl projíždět se smečkou psů, odkázaný jen na ně a na sebe. Žít lovem a být naplněn krásným pocitem souznění s někdy krutou, ale krásnou přírodou. Jistě asi chápete, že mi ten film učaroval. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Všetky psy, ktoré chová Norman Winther, sú plemena sibírsky husky. (Laslo)

Reklama

Reklama