Reklama

Reklama

Robert Langdon je expert na náboženskou symboliku. Během autogramiády své knihy v Paříži je policií požádán o spolupráci při vyšetřování vraždy hlavního správce Louvru, Jacquese Sauniera, se kterým se měl toho dne setkat. Saunier, kterého střelil albín Silas, totiž před smrtí popsal své tělo i podlahu kolem sebe podivnými symboly. Robert se je snaží kapitánu Fachovi vyložit, objeví se tu však policejní kryptoložka Sophie Neveu, která Roberta tajně varuje, že ho Fache hodlá zatknout za vraždu. Pomůže mu uprchnout a společně s ním se pustí po stopách Saunierových šifer. Vyjde najevo, že zavražděný muž byl dědečkem Sophie a podle všeho patřil k tajné organizaci Převorství sionské, která po tisíce let ukrývá a chrání tajemství svatého grálu. Mezitím Silas, který na pokyn biskupa Aringarosy a vlivné církevní organizace Opus Dei také pátrá po grálu, zjistí, že ho Saunier oklamal a svedl na falešnou stopu. Robert a Sophie uniknou kapitánu Fachemu, posedlému jejich zatčením, a podaří se jim získat da Vinciho šifrovací přístroj kryptex, ukrývající údajně tajemství grálu. Spojí se s britským historikem a milionářem Teabingem, se kterým pokračují do Londýna, kde je čeká nejedno nebezpečí, ale také šokující pravda o tajemství grálu. (TV Nova)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (1 465)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ron Howard nepochopil, že Šifra mistra Leonarda je komerční dílo, které se naprosto nezakládá na pravdě. To je na ní zábavné, proto se líbí. Místo toho předstupuje vážný film, který si hraje na učebnici dějepisu. Tom Hanks, jeho paruka ani Audrey Tautou nedělají během filmu nic víc, než že předvádí zběsilé závody mezi uměleckými díly, občas se zastaví, aby mohl Robert Langdon za dramatického hudebního doprovodu (opět přehánějícího Hanse Zimmera, který si pustil své předchozí soundracky a spíchnul tuhle libozvučnou, ale neoriginální hudbu) vysvětlit několik z prstu vycucaných historických faktů. Navíc ten zvrat! Nerad srovnávám knihu s filmem, ale k uvolněné atmosféře knihy se to hodilo... ve filmu to působí jako pěst na oko. Šifra je průměrný film, který vyloženě neurazí, ale myslím, že leckdo čekal víc... včetně mě. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Jestli je pro někoho doslovnost kvalitou, jedná se o velmi kvalitní film. :o) Knížka má takový spád, že vcelku úspěšně dokáže při prvním čtení zamaskovat logické nesmysly a směšnost dějových zvratů, bohužel utahaný film nezakryje nic. Hanks i Tautou nemají co hrát a jsou velmi necharismatičtí, jediným oživením je McKellen, který sice přehrává, ale aspoň baví. Bettany byl k smíchu, Molina naprosto nevýrazný, Reno je k pláči. Všechno je to vina scénáře, který naprosto zoufale bezinvenčně přepisuje scénu za scénou. Opravdu škoda času. P.S. Jestli se Howard někde přeci jen prokázal jako schopný filmař, je to v závěrečné krátké scéně v Louvru. Ale i tady na celkovém dojmu má velký podíl Zimmerova hudba. ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele

Knížka je slabota, brnkající na strunu dávno diskutovaných otázek, která byla po měsíce ležákem. Tím nemyslím to, že by s ní bylo možné zapít mastný oběd, ale fakt, že dlouhé měsíce ležela na pultech knihkupectví takřka bez povšimnutí, než jisté církevní kruhy spustily povyk. Dodnes přemýšlím, zda nebyly s Danem Brownem nějak smluvené a nešábli se o výdělek z prodeje. Jinak si nedokážu vysvětlit masovou hysterii rozpoutanou kolem knihy, která nejen nepřináší nic nového, ale navíc je nudná a překombinovaná. Pokud si chcete přečíst něco o konspiračních teoriích (kterým se zde ovšem dává dosti na frak), přečtěte si Foucaltovo kyvadlo od Eca, pokud byste rádi něco kontroverzního o Ježíšově osobě, sáhněte po Kazantzakisově (a Kristově) Posledním pokušení. Tohle je ztráta času, která je ještě k tomu nezábavná plus obohacená o nevýrazného Toma Hankse a Audrey Tautou (po Philadelphii, Forrestu Gumpovi a Amelii je mi zatěžko uvěřit, že by tihle dva byli schopní svou práci tak odfláknout, ale stalo se). Já beru, že herectví je kromě umění taky práce a příležitost k výdělku, ale dávat tak okatě najevo, že si prostě odpracovávám honorář, snad nebylo nutné. Leccos zachraňují Reno, McKellen, Bettany a Molina, ale ani ti nezvládnou zázraky. Navíc Hanks přijal roli v další adaptaci Browna - Andělé a démoni. Nechť nad námi andělé bdí, kvůli podobným snímkům to budeme hodně potřebovat. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Bublina splaskla. Nebo ne? Já jsem to udělal chytře: začal jsem číst knihu těsně předtím, než jsem měl jít na film. Za čtyři dny jsem se dostal do poloviny (čte se to rychle) a právě proto mě první půle filmu nudila. S druhou půlkou už to bylo lepší, ale také žádná sláva, navíc scénář (debilní dějové zvraty, zbytečná doslovnost) sráží skoro úplně všechno, což nemohu říct o režii, která mi tak strašlivá nepřipadla. Nejpodstatnější je ovšem fakt, že ten snímek je neuvěřitelná blbost (třeba umělecká licence, obraz, se bere jako vodítko k historii, po čemž se ovšem nesmíme divit Brownovi), ale to tady bylo řečeno již mockrát, takže nebudu zbytečně rozebírat už proprané, snad jen, že i některé věci v knize lze (i bez znalostí symolololololologie) odhadnout a nejlepší, nejněžnější, velice smířlivý a vlastně jediný okamžik, který se mi na filmu líbil, byl ten, kdy Langdon poklekne. 50%. No a to už by snad, Ježíši (ale ten je v tom ještě víc nevinně spíš by se slušelo zvolat "Browne!"), mohlo stačit, ne? ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Zpočátku zajímavé ale od půlky už jen nudné a nudné. Tvůrci vaří z vody a snaží se pořád nečím šokovat diváka ale vůbec se jim to nedaří. Těch všemožných hádanek a hlavolamů se po hodině divák přejí a film už jen ztrácí tempo. Ron Howard je skvělý režisér. Ovšem kvalita tohoto snímku není ani poloviční oproti jeho geniální Čisté duši nebo Těžké váze. 55% ()

Galerie (68)

Zajímavosti (57)

  • Když Robert Langdon (Tom Hanks) říká Sophii (Audrey Tautou) heslo k otevření kryptexu, v překladu pro český dabing TV Nova je chyba v hláskování. Langdon říká „A-P-P-E-EL“. To by se nejednalo o APPLE, nýbrž APPEL. (Robbi)
  • Uvedení filmu všude po světě provázely demonstrace katolíků. V Thajsku si vynutili zkrácení závěrečné části o 10 minut, zatímco v Sýrii, Jordánsku, Egyptě a Libanonu se z ohledu na církev film nepromítal vůbec. Indičtí křesťané se uchýlili k hladovkám, zatímco australská církev vytvořila internetové stránky, které měly dle jejích slov odvážná tvrzení z filmu "uvést na pravou míru". (Divočák)
  • Celosvětová premiéra proběhla 17. května 2006 na filmovém festivalu v Cannes. (Varan)

Související novinky

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

22.06.2017

Hollywoodem tenhle týden otřásl odchod Phila Lorda a Chrise Millera od sólovky Hana Sola. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je propustila měsíc před koncem natáčení, jelikož se jejich vize začala… (více)

Koho čeká Inferno s Langdonem?

Koho čeká Inferno s Langdonem?

19.02.2015

Šifru mistra Leonarda ani Anděle a démony nepotkaly moc příznivé ohlasy. Po finanční stránce ale oba filmy mocně zabodovaly, takže není divu, že uvidíme pokračování. V adaptaci dalšího románu Dana… (více)

Toma Hankse čeká Inferno

Toma Hankse čeká Inferno

27.08.2014

Pokud znáte knižní tvorbu Dana Browna, mělo by vám být z nadpisu všechno jasné. Šifru mistra Leonarda a Anděly a démony bude na velké plátno konečně následovat další dobrodružství symbologa Roberta… (více)

Symbol je ztracený, ale našel režiséra

Symbol je ztracený, ale našel režiséra

22.10.2011

Ron Howard, který natočil Šifru mistra Leonarda a Anděly a démony, se na třetí langdonovku vykašlal kvůli adaptaci westernové fantasy Stephena Kinga „Temná věž“. Tu mu ale studio Universal nakonec… (více)

Reklama

Reklama