Reklama

Reklama

Na plovárně

(pořad)
Talk-show
Česko, 1998, 923x26 min

Režie:

Jan Hojtaš

Scénář:

Marek Eben

Hudba:

Marek Eben

Účinkují:

Marek Eben (moderátor), František Němec, Hana Maciuchová, Robert Redford, Karel Gott, Marie Rottrová, Liv Ullmann, Terry Gilliam, Ester Kočičková (více)

Obsahy(1)

Televizní talk show Na plovárně se objevuje na obrazovce hlavního programu České televize už od roku 1998. První díly byly natočeny v prostorách zrekonstruované pražské "občanské plovárny" (odtud název). Poté se natáčení přesunulo do příjemného prostředí klubu Avion. Tady nalezl štáb plné pochopení, skvělé zázemí a klid pro práci. Natáčení plovárny není časově omezeno a po sestřihu jeho vysílací podoba činí cca 25 minut. Nejedná se o žádnou bulvární nebo investigativní žurnalistiku, ale o klidné a milé povídání se zajímavými lidmi z celého světa. Tato skutečnost je podepřena osobou hostitele, kterým je velká hvězda obrazovky České televize, pan Marek Eben. Marek je znám jako herec, muzikant a především jako TV presenter. Jeho milé, inteligentní a seriozní vystupování mu vyneslo nesmírnou popularitu a je hlavním důvodem skutečnosti, že za celou dobu trvání "plovárny" nabídnuté natáčení nikdo neodmítl. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (21)

  • Čestmír Kopecký v roce 2023 vzpomínal, že Plovárna byla "jedním z pořadů České televize, který přežil můj odchod v roce 1999. Sešel jsem se s Markem Ebenem před Savarinem, venku u stolečku v kavárně. Poprosil, jestli si může vzít černé brýle a dobře udělal, protože nás všichni kolemjdoucí očumovali. Režisér Ivo Paukert ho angažoval, v té době jako celkem méně známého herce z Ypsilonky, za moderátora pořadu TýTý, ve kterém se oprostil od rádobyvtipných můstků a la brněnští herci na Českých lvech. Předávání provedl jako seriozní, faktický inteligentní mladý muž. U kávy před Savarinem jsem ho rovnou zaskočil otázkou: "Když byste si mohl vybrat, jaký pořad budete v ČT chtít dělat ?" Popsal mi celkem přesně podobu pořadu Na plovárně, hodně postavenou na rozhovorech se světovými filmových hvězdami z Karlovarského festivalu, doplněných zajímavými domácími osobnostmi. Bára Dlouhá k němu udělala znělku - zadání bylo aby se lišila od ostatních elektronických znělek, kterými tehdy ČT sjednocovala program. Tenhle pořad slaví 900. pokračování. Použil jsem starou dobrou radu producentům: někdy stačí nepřekážet." (NIRO)
  • Desítky let byl Ebenovým spolutvůrcem pořadu herec Petr Vacek, který překládal rozhovory zahraničních hostů do češtiny. (sator)
  • Autoři pořadu pošilhávali po znělce z písně Bobby McFerrina – „Don't Worry Be Happy“. Když se ale dozvěděli cenu, couvli. Pořad měl za 14 dní startovat a Eben byl požádán, zda by nedodal něco svého. Stihl to, jak už dnes víme. Jeho znělka otevírá pořad již 20 let. (sator)
  • Rozhovor s bluesovou legendou, kytaristou Johnem Mayallem, označuje Marek Eben za „nejstrašidelnější“ za existenci Plovárny. Muzikant odpovídal jedním, dvěma slovy na cokoliv, co mu Marek připomněl z jeho kariéry a v podstatě všechno popřel nebo řekl, že to bylo jinak. (sator)
  • V úvodní znělce vlají vlajky na budově doleva, ale projíždějící parník má vlajku doprava. Není to chyba, protože vlajka na pohybujícím se plavidle (natož na jiném rychleji se pohybujícím vozidle) ukazuje směr tzv. zdánlivého větru. Čili tato scéna by za určitých podmínek mohla být reálná. (Brtniik)
  • Několik desítek rozhovorů bylo vydáno knižně. Ve zvukové podobě na CD vyšly u vydavatelství Lotos. (Zdroj: wikipedie.cz)
    (Kmotr76)
  • Nejvyšší sledovanost měl rozhovor s Dagmar Havlovou, který 12. prosince 2002 zhlédlo 894 tisíc diváků. (Zdroj: wikipedie.cz) (Kmotr76)
  • Moderátor do pořadu úmyslně nezve aktivní politiky. S těmi jsou dělány rozhovory až po ukončení jejich aktivní činnosti. (Zdroj: wikipedie.cz) (Kmotr76)
  • V roce 2013 byl natočen 500. díl. (P. J. D.)
  • Televizní pořad získal svůj název podle nově zrekonstruované Občanské plovárny, kde se také natáčely první díly. Ačkoliv se pořad přesunul po několika dílech do klubu Avion, název mu zůstal stejný. (P. J. D.)

Reklama

Reklama