Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednotlivé příběhy divácky atraktivního televizního seriálu Záchranáři dávají nahlédnout do života mužů, záchranářů horské služby, kteří denně nasazují své vlastní životy, pro záchranu obětí hor. Autenticita vyprávění těchto příběhů ze současnosti je dělá přitažlivými, zajímavými a uvěřitelnými. Pro natáčení, dramatických příběhů záchranářů, využili tvůrci prostředí méně známých lokalit Vysokých Tater, které vytváří atraktivní kulisu seriálu. Hlavními hrdiny seriálu jsou profesionální i dobrovolní členové záchranné horské služby. K největším osobnostem patří Tibor a Peter, známí jako nerozluční kamarádi. Mezi záchranáře by rád patřil i horský nosič přezdívaný Ťava, ale opět se mu jeho přání nesplní: nový člen přichází z Bratislavy a jmenuje se Martin. Zúčastňuje se první záchranné akce, při které je hned konfrontován s krutostí hor.
Jednotlivé časti:  1.-Vidieť kamzíky
2.-Noc na zrkadlovej stene
3.-Paradoxy
4.-Sprisahanie žien
5.-Biela tma
6.-Sila k životu (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (54)

Marigold 

všechny recenze uživatele

V současné seriálové produkci nebyli Michálkovi Záchranáři vůbec marným pokusem – uprostřed násilně stylizovaných a na hlavu postavených panoptik dokázali zapůsobit určitou autenticitou a drsností, která místy bohužel přecházela do tak dobře známé násilné didaktičnosti (zejména co se bilancování s aktuálními spoelčenskými fenomény týče). Malé příběhy obyčejných lidí dokázaly probudit zájem, navíc vizuální stránka díky tatranským vnadům dokázala překlenout i slabší místa ve scénáři. Co však překlenout nedokázala, byl příšerný český dabing, který ubíral Záchranářům na věrohodnosti a vyhrocenější emoce pohřbíval některými ochotnickými výkony. Nicméně v kontextu současné kvality jsou Záchranáři skutečným vrcholem... ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

.........Vzhledem k tomu, že sám jsem aktivní horolezec a filmů s touto tématikou je u nás žalostně málo, o to více jsem očekával spuštění seriálu v čt....Nerad bych se opakoval, ale vše zde již do puntíku přesně napsal kinej.....Z celého 6ti dílného tatranského projektu by v zásadě zbyla nádherná kamera a vystříhaný 30 min. úžasný dokument z Tater. Rozehrávání životních osudů a ateliérových historek na několika frontách, dialogy, někdy jak vyšité z německé seriálové produkce. Popravdě řečeno, chtělo to více profesionálního přístupu k celému tématu, jaksi to nechat uzrát, uležet a místy doladit. A poté to nakonec natočit. Mimochodem, největší "zásluhu" na tom všem měl Jiří Křižan, který tomu dal nejvíce na prdel........... OHLASY z našich horolezeckých kruhů : .....1. díl *** VIDĚT KAMZÍKY *** Horydoly: Drsní chlapi mluví z obrazovky spisovně, ale kvůli autentičnosti občas prohodí nějakou sprosťárnu. Vtip o zlomeném kokotovi, když Slovák upadne na záda, musel vyznít ve slovenštině určitě lépe, než česky. Drsní chlapi zkoušejí nové kamarády ze znalostí anatomie. Co to má mrtvá holčička šedého za hlavou..? Mozek.. ! Drsní chlapi se dlouho sprchují... Vykulený blonďák to předvádí na kameru nesnesitelně dlouho. Jestli byl oblečený, není známo, protože jsme viděli jen jeho hlavu. Drsní chlapi protahují děj na blbostech. ..Na neskutečně dlouhém intru má asi největší zásluhu scénárista Jiří Křižan. Nuda...nuda....šeď! ......2. díl *** NOC NA ZRCADLOVÉ STĚNĚ *** Horydoly: Drsní chlapi od horské lezou čistě, bez přidržování skob a karabin, bez pomoci lana. A to i když jde o život. Místo páternosteru ze dvou lan pro prvolezce a jümarování dalších členů záchranného družstva předvádějí v noci za mrznoucího deště a při boji o život dvojice paragliderů své sportovní schopnosti. Do toho scénárista namíchal osvědčené ingredience: jeptišky... hysterku...opilce a chlapskou rivalitu. Nenesitelně dlouhý záběr na vrtulník s podvěsem v mracích může soutěžit s nesnesitelností intra prvního dílu. Ale proč to ve filmu nenechat, když už byl vrtulník zaplacený....., že? ......3. díl *** PARADOXY **** Horydoly: Drsní chlapi nás paradoxně pobavili. Asi proto se tento díl jmenoval Paradoxy, jiný důvod nás nenapadá. Například rozhovor na cintoríně u Popradského plesa zněl přibližně takto. Chlap od Horské: "Poezie smrti vám neříká nic? (ironicky)" Osudová žena: "Ale říká. (tajuplně s povzdechem, asi něco skrývá)" Nebo druhý rozhovor někde ve skálách. Další chlap od Horské: "Jsi skvělá. (s profesionálním odstupem)" Osudová žena: "Ty jsi skvělý. (zamilovaně)" Všichni zachraňovaní jsou vylíčeni jako dementi - vysokohorští turisté nelezou těžké výstupy (neumětelové) a bikeři kouří trávu (fůj). Záchranářům při tom jde o život: "Bude to téměř nemožné.. !" prohlašuje jeden z dvojice nejlepších. Druhý potom slaní pětadvacet metrů, z toho asi třetinu vzduchem na rovnou travnatou plošinu...:-)) ......4. díl *** ()

Reklama

meave 

všechny recenze uživatele

Mne sa tento seriál páčil. Možno iba preto, že Tatry vidím málokedy, ale napriek tomu som si s chuťou pozrela každý ďalší diel. Je to jednoduché rozprávanie, ktoré sa, myslím, ani netlačí medzi vážnejšie žánre. Českých bratov musím poľutovať za šialený dabing - to bol jediný dôvod, prečo som si to na četke nepozrela znovu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Průměrný česko-slovenský seriál. Za ty otřesné české postsynchrony/dabing měli ale někoho vyhodit z práce! A proč se to vůbec ze slovenštiny dabuje? To jako slovenština není v Česku ,,jazyk splňující požadavek základní srozumitelnosti z hlediska státního jazyka"? Ten, kdo o tomhle rozhodl, by se měl chytit za nos... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Pro obyčejné diváky jsou Záchranáři jen jedním z dalších seriálů. Já mám ovšem k horám velmi blízký vztah, a tak se na ně dívám celkem rád. To ale neznamená, že je nesoudím objektivně. Vladimír Michálek je výborný režisér a tak nechápu proč zápletky tohoto seriálu jsou tak laciné a kýčovité. Herecké výkony jsou dost slabé a vrtá mi v hlavě, že tak zkušený režisér nedokázal vybrat lépe. Ale kamera je nádherná, záběry hor jsou dechberoucí. Hudba, na to že je seriálová, je také vydařená. A na akčních scénách, kdy je horská služba v akci, se mi líbí, že jsou téměř realistické. Bohužel, když to sesumíruju, vychází mi z toho, že tvůrci dokázali z gigantcikého potenciálu tématu dostat minimum. Tento seriál je živoucím důkazem toho, jak dabing zabíjí kvalitu. Stačí přepnout v duálu na slovenštinu a vše je hned mnohem lepší. Ten rozdíl je opravdu velmi markantní. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Poradcem při natáčení byl jeden z nejlepších slovenských horolezců, člen horské služby Peter Šperka, který si v seriálu několikrát zahrál - turistu, záchranáře i zachraňovaného. Šperka byl zabit v červnu 2013 v Pákistánu, když při expedici na Nanga Parbat jejich stanový tábor přepadli členové hnutí Taliban. (cheyene)
  • Scény na skále točili opravdoví horolezci (převážně členové Tatranské horské služby). (cheyene)
  • Názvy štítů, potoků a dolin byly záměrně změněny. Chata pod Rysmi tu vystupuje jako Gáletova chata. (cheyene)

Reklama

Reklama