Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví o věčném rozporu mezi rozumem a citem, o dvou podobách lásky, duchovní a tělesné, o možnosti přátelství mezi mužem a ženou, tak, jak o ní píše ve své stejnojmenné básni Robert Graves. Tvůrci přiznávají, že jeho příběh je tak trochu "červenou knihovnou", že základní téma je jakoby z románu pro služky. Avšak podle scenáristy je to jen "ironické východisko", protože životní situace filmové postavy je vážná a plyne z ní řada paradoxních situací, které jsou tragické i zábavné a inklinují k černému humoru. Režisér Hřebejk a scenárista Jarchovský tentokrát zvolili syrové vyprávění v příběhu mladé ženy, která prožívá ne příliš šťastné manželství s drsným mužem, když potká jeho andělský protiklad, staršího emigranta. Seznámí se s ním přičiněním manželovy nelegální činnosti. Zatímco muž sedí ve vězení, žena odjíždí i s dětmi a novým přítelem do Itálie. Ale vztahy nejsou jednoduché, ani jejich řešení. Po mužově propuštění z vězení a po smrti své matky se i žena s dětmi vrací domů... Vedle hlavních rolí milostného trojúhelníku v podání A. Geislerové, J. Abrháma a R. Luknára ve filmu podaly výborné výkony J. Brejchová a E. Vášáryová (matka a tchyně), kterým skvěle sekundoval J. Schmitzer (manžel hrdinčiny matky). (Česká televize)

(více)

Recenze (530)

milaneg 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc, chvilku jsem byl rozpačitý, nakonec mě výsledek potěšil...! Výborná volba opravdových herců je nejsilnější stránkou filmu!! ()

Oonika 

všechny recenze uživatele

Úplně jsem zapomněla, že jsem film už jednou viděla. To by mohlo tak ve zkratce vyjádřit můj názor. Nicméně... Příjemně mě překvapila hudba od Radůzy. na druhou stranu absolutně nechápu použití písní, které byly napsány pro film jiný (Once). Ostatní filmová hudba mi přišla moc násilná, místy až zastiňovala příběh samotný. Mně osobně herecké výkony moc nenadchly, skoro žádnému z herců jsem jeho roli nevěřila. Vyjma Jiřího Schmitzera, ten byl jako ryba ve vodě :) Doufám, že tentokrát už nezapomenu, že jsem to viděla a nebudu se koukat po třetí. ()

kratina 

všechny recenze uživatele

Vcelku banální zápletka a v ní trochu nejistá Aňa Geislerová – hrát jako obvykle tu svou citově okoralou mrchu nebo se zkusit víc, ehm... položit do role zranitelné citlivky? Tento nepříliš chytlavý příběh vytahuje nad průměr jen herecký koncert Jiřího Schmitzera, ze kterého ta zapšklost a sobectví přímo kapou. Já tomu říkám (i když to možná zní trochu divně) nádherně zahraný hnusák! ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Mám tenhle film moc rád. Civilní, zručně natočený a výborně obsazený... a těch pár chybiček mu rádi odpustíte... ()

kraval 

všechny recenze uživatele

Solidní drama s dobře napsanými a dobře zahranými charaktery (obzvláště Schmitzer zde působí trochu jako Rudolf Hrušínský ve Spalovači mrtvol), jež ovšem má nějaké mouchy. Za tu nejvýznamnější bych pak považoval povětšinou kýčovitou, melodramatickou a rušivou hudbu. ()

Ceberus 

všechny recenze uživatele

Pretty Woman a český Richard Gere znovu ukazují padesát odstínů společenského postavení a jednoduchý fakt, že je-li nápadník dostatečně bohatý, vše je v naprostém pořádku. Atraktivní Aňa prodává film hned dvěma a půl sexuálními scénami, až jsem měl ve dvou momentech obavy, aby se film nesnažila obdobně prodat i její filmová dcera (strýc v koupelně a později imitující bratr). ()

matynka 

všechny recenze uživatele

Stále ti stejní herci, stále to stejné téma. Film je moc fajn, ale pouze v případě, že je to první a poslední film, který od Hřebejka uvidím. Ve srovnání s ostatními je slabší a neubráním se nařčení, že vzhledem k ostatním Hřebejkovým filmům je to všechno zkrátka a jednoduše "na jedno brdo". ()

KdG 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem blbost. Komedie to nebyla v žádném případě, Pár scén s Jirkou Schmitzerem je jediné na šlo koukat. Geislerka mě přesvědčila o tom že hrát opravdu neumí resp. umí pouze jednu polohu. Abrahám a Brejchová byli v pohodě. ()

winstonik 

všechny recenze uživatele

Tento film vie sakramentsky priviesť do rozpakov. Chvíľami vidíme dokonalú kópiu typického rodinného šialenca, ktorého hrá bravúrny Schmitzer, chvíľami parádne nahlúplu pipku v tradične dobrom podaní Geislerovej, ktorú však "vyvažuje" nie veľmi presvedčivý Luknár, plytká postava Marcelinej matky a totálne odfláknutá postava Josefa Abrháma (Panebože, to malo byť čo? Pokus o Deus ex Machiina?). Chvíľami film graduje, inokedy zas padá na rôznych nelogických následnostiach deja. Taký... polotovar, ktorý mohol byť Príbehmi obyčajného šialenstva v podaní H&J, ale "nedorazil". Škoda nezaradenia scény s politickým monológom Schmitzera, možno si ho vychutnať na DVD. ()

Lengyel 

všechny recenze uživatele

Po Horem Pádem som nemal chuť na žiaden film z tvorivej dielne Hřebejk&Jarchovský. Krásku som nevidel v kine, ale až teraz na DVD priloženom k denníku. A nakoniec som to prežil - dokonca mám pocit, že som videl poctivý film, aký na Slovnesku nik nevie nakrútiť - páčila sa mi Malířova výtvarná kamera, herecký výkon Jiřího Schmitzera a celkový ten krok bokom od trpkej komédie. Nakoniec to bol ale scénár, ktorý pripbrzdil Hřebejkovu zručnú réžiu - čiernobiele postavičky, množstvo silených scén a poslabších dialógov. S prižmúreníými očami hodnotím 4 hviezdičkami. Dokonca som načerpal odvahu aj na Medvídka... ()

Erian 

všechny recenze uživatele

Z tohohle filmu mi bylo smutno a úzko:( Ne, že by se Hřebejk nějak výrazně mýlil, ano i takové věci se dějí, a ten, kdo miluje víc, to vždycky šeredně odnese....ale zatímco v předchozích svých filmech nám servíroval tragikomické příběhy, které nás potěšily, utěšily a v této době tak vzácně vykouzlily úsměv na rtech, ač v srdci žal, tak teď svou syrovostí a odhalováním nepravostí zbytečně moralizuje a ukazuje nahou pravdu, která bolí. Asi jsem pokrytec, když vyžaduju od filmu pozlátko, ve kterém by byl film byť sebekrutější umně zabalen....ne, tak to není, dokážu zkousnout pravdu v lecčems a podívat se ji do sebenestvůrnější tváře, ale vztahová etuda tohoto typu mě vždycky rozesmutní. Jako již tradičně Hřebejk spojil několik navzájem provázaných osudů dohromady...leč výsledek působí přesto rozháraně. Zloba a zášť lidí tady vyvěrá na povrch v každém ze záběrů a násilnost a pokřivěnost charakterů je zbytečná....prsa Ani Geislerové, ač mají své kvality, nebyla nutná, stejně tak ani divoká sexuální zvrácenost vztahu s Luknárem...od Hřebejka čekám cit a něhu a ne variaci na Pornografický vztah. Tenhle film prostě mrzel....Hřebejk se odklonil od svých srdečních témat a zvolil metodu léčby šokem, v Medvídkovi pokračuje s obdobným scénářem....je to škoda, starý dobrý Hřebejk byl lepší. ()

leftfield 

všechny recenze uživatele

Vidím, že hodnocení tohoto filmu je dosti rozporuplné. Já sám se chtě nechtě musím přidat k táboru těch, kteří film chválí. Samozřejmě, že divák který čeká Pelíšky nebo komedii podobného typu možná odchází z kina zklamaný, každopádně přátelé, nebyl by to smutný pohled na režiséra, který se zamotal v začarovaném kruhu a teď nám servíruje stále stejný žánr jak na běžícím pásu? Poděkujme panu Hřebejkovi (a panu Jarchovskému) za to, že to tak není. Kráska je opět skvělým kouskem filmařiny, přestože je už jmenovaným Pelíškům na hony vzdálena. A nedá mi to abych si nerýpnul do názoru kleopatry, podle které je film zaplněn množstvím nevěrohodných, nepřirozených a prázdných slov. Podle mě je to přesně naopak, dialogy mi připadaly naprosto skutečné. Ale není právě v tom krása filmu? Co divák to názor .... já Krásku v nesnázích rozhodně doporučuji. ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Další film, u kterého mě nemusí mrzet, že jsem si ho nechal ujít v kinech. Nějaký celkový smysl se mi těžko hledal, leccos tam bylo jen naznačeno a občas mi to přišlo nevěrohodné, i když dialogy sem tam byly "ze života". Co mě přimělo, abych neodešel od obrazovky, byla postava Jiřího Schmitzera, která obzvláště v jeho podání byla vskutku kouzelná, záblesky hořkého humoru a také hudbení motiv (nikoliv ten od Hansarda), který mě vcelku zaujal. Ale ruku na srdce - celkově nic moc. ()

Alojs 

všechny recenze uživatele

A co? A nic. Hřebejk se zabydlel v současnosti, s osvědčeným tvůrčím mančaftem a... bohužel... příliš mu to nesvědčí. Jak už padlo, na vině je příběh. Ten tu prakticky není. Minimálně ne v takové váze, aby korespondoval s délkou. A nic na tom nezmění ani zatraceně skvělý Schmitzer. ()

Související novinky

Darabont a King opět spolu

Darabont a King opět spolu

08.02.2007

Frank Darabont ještě nedokončil svůj nejnovější projekt a už se rozpovídal o svých budoucích plánech. V nynějších dnech pokračují přípravy na jeho další film The Mist, který vychází z novely mistra… (více)

57. ročník Německého Berlinale odtajněn!

57. ročník Německého Berlinale odtajněn!

01.02.2007

Už před několika týdny proběhla médii zpráva o účasti českého filmového hitu Obsluhoval jsem anglického krále v hlavní soutěži německého Berlinale. Ovšem až včera byl konečně odtajněn officiální… (více)

Reklama

Reklama