Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví o věčném rozporu mezi rozumem a citem, o dvou podobách lásky, duchovní a tělesné, o možnosti přátelství mezi mužem a ženou, tak, jak o ní píše ve své stejnojmenné básni Robert Graves. Tvůrci přiznávají, že jeho příběh je tak trochu "červenou knihovnou", že základní téma je jakoby z románu pro služky. Avšak podle scenáristy je to jen "ironické východisko", protože životní situace filmové postavy je vážná a plyne z ní řada paradoxních situací, které jsou tragické i zábavné a inklinují k černému humoru. Režisér Hřebejk a scenárista Jarchovský tentokrát zvolili syrové vyprávění v příběhu mladé ženy, která prožívá ne příliš šťastné manželství s drsným mužem, když potká jeho andělský protiklad, staršího emigranta. Seznámí se s ním přičiněním manželovy nelegální činnosti. Zatímco muž sedí ve vězení, žena odjíždí i s dětmi a novým přítelem do Itálie. Ale vztahy nejsou jednoduché, ani jejich řešení. Po mužově propuštění z vězení a po smrti své matky se i žena s dětmi vrací domů... Vedle hlavních rolí milostného trojúhelníku v podání A. Geislerové, J. Abrháma a R. Luknára ve filmu podaly výborné výkony J. Brejchová a E. Vášáryová (matka a tchyně), kterým skvěle sekundoval J. Schmitzer (manžel hrdinčiny matky). (Česká televize)

(více)

Recenze (530)

Wulfhere 

všechny recenze uživatele

Po nepřestávajícím a rostoucím znechucením nad současnou českou tvorbou, se jeho další růst alespoň na chvilku zastavil. Na tohle se alespoň dalo koukat. Schmitzer je vynikající a při jeho proslovech jsem nevěděl, zda mám jeho postavu milovat nebo nenávidět, Abrhámovi to sluší a Anička je prostě překrásná. Mám pro ní slabost, to nezastírám. :-) Nicméně, nemohu se v hodnocení přehoupnout nad 3*, protože na víc nemá. Příběhově to není žádná sláva a pár opravdu povedených scén nenahradí silný příběh. Doufal jsem, že shlédnu drama kořeněné humorem, ale dramatických okamžiků tam příliš nebylo. ()

Bohulib 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděl v kině, celkem se mi to líbilo. Nedávno to dávali v televizi a na druhé shlédnutí jsem si uvědomil, co předvádějí Jana Brejchová a Jiří Schmitzer. Klobouk dolů. ()

onde 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo ovšem jedno z největších utrpení, co jsem minulý rok viděl. Tak dlouho jsem se tomu filmu vyhýbal, ale nakonec mi to nedalo a dal jsem mu šanci, bohužel, doteď toho lituju. Od tohoto snímku mám k Hřebejkovým filmům lehkou averzi a snažím se jim co nejdéle vyvarovat. Scénář u tohoto veledíla je opravdu tragédie největšího kalibru, kombinace s dementním sci-fi příběhem, kterému neuvěří ani malé dítě, dává smrtící koktejl. Všechno podtrhuje otřesná Anna Geislerová (za tohle dostala Lva?)... No nevím. Nedoporučuju nikomu. Jediné pozitivum: Jiří Schmitzer! ()

FireBlader 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na pokroucený charaktery lidí, co se na první pohled zdají charakterní, mě mile překvapil. Propracovaný scénář postupně dodává větší a větší hloubku filmu, režie se na podání taky citlivě podílí, herecké výkony na jedničku a hudba je zkrátka perfektní. Celkově bomba na nedělní večer na ČT1. Přecejen jsem se však občas neubránil pocitu, že jsou povahy postav účelně přepokroucený. Ale třeba jsem jen přílišnej idealista a o lidech mam lepší představy... :-) ()

TommmyT 

všechny recenze uživatele

Toto se mi skoro vubec nelíbilo. Je zde ale zajímavá jedna věc. Člověk si uvědomuje že to má dobrou režii, dobrou kameru atd - Hřebejk je asi druhý nejlepší současný řežisér u nás po Janu Svěrákovi a Malíř asi druhý nejlepší současný kameraman u nás po Smutným - ale příběh mě vůbec nezaujal. Když už jsem v tom pořadí, tak Jarchovský je u nás asi druhý nejlepší současný scénárista po Zdenkovi Svěrákovi ale i přesto každý má slabé chvilky. Když to vezmu do detajlu u tohoto filmu, obdivuju že zde Jarchovský dokázal popsat tolik stránek aby to dalo na celovečerák, ale námět, některé scény (zejména sexuální) a zkrátka příběh jako celek mě absolutně nezaujal. A pak to ani dobrá řežie či dobrá kamera nezachrání. ()

surprise 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré, pakliže né výborné. Řekl bych, že filmový příběh je třeba hodnotit pod úhlem etického až náboženského hlediska. Jak se v životě chovat, o co svá rozhodnutí opírat, na čem nejvíce záleží? Je na tom lépe ten, který má jako svůj background podivnou sektu (Vášaryová) nebo ten který tam mám jenom sám sebe (Schmitzer)? A o co svou dobrotu opírá bělovlasý anděl (Abrhám)? ()

Vořežprut 

všechny recenze uživatele

Jeden z lepších filmů poslední doby. Abrahám stělesněná cnost a facka jak od Růžičkové :-). Jednoznačně nejlepší je ovšem postava Richarda, ten byl tak slizký a tak otravný až se mi vlastn líbil. ()

Bartson odpad!

všechny recenze uživatele

Co to jako mělo býti? :-) Krásku v nesnázích si nepředstavuju jako běhnu, která uteče za korunkama. Doufám, že si z tohohle filmu vezme příklad co nejvíc lidí, ať se tu máme jako v dobytčáku, kde jsou na prvním místě kulaťoučké korunky :-). Vrátit se po takové chvilce z vězení, tak tu zrzavou krávu proplesknu a sešlu na ní kouzlo nikdy nekončícího průjmu :-). ()

Johgas 

všechny recenze uživatele

Skvěle zahraní slizouni v podání pánů Schmitzera a Hrušínského. Vlastně všichni dobře hráli - i Brejchová, Vášáryová, Abrhám, dětské role....nicméně děj na mě působil trošku nevěrohodně...bezva hudební doprovod. ()

dauby 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je ponurý, což by zase tolik nevadilo, ale znovu se na něj rozhodně koukat nebudu. V podstatě všechny postavy, kromě Josefa Abrháma, jsou buď divné nebo nesympatické, což je jistě záměr. Zřejmě měl film ukázat, jak jsme my Češi všichni prolhaní a zkažení. Trochu prvoplánové a dost povrchní. Celkově tuctový a nezajímavý film. ()

migl 

všechny recenze uživatele

Geislerová vo svojej tradičnej roli,vlastne si ju ani neviem predstaviť v inej roli ako pokryteckej štetke.Evžen Beneš(Abrhám) ako pán dokonalý a ostatné postavy sú dosť nudné a nezáživné,ale na druhú stranu vykresľujú našu mentalitu,vyčúranosť,sobectvo,pokrytectvo ()

dave91 

všechny recenze uživatele

Malinko rozpačitý začátek.Ale to bývá dost často.Pak to mělo docela spád a musím se přiznat ,že jednotlivé postavy mě docela vtáhly a tak nějak jsem se ztotožnil s jejich rolemi.Herecké výkony byly na vysoké úrovni.Včetně mladistvých. ()

Fracek 

všechny recenze uživatele

Skvělý Jiří Schmitzer, jeho sociální poloha mezi zdravou, někdy i oprávněnou kritikou ostatních a hulvátským vysíráním je famózní. Emília Vášáryová a její duchovní vyzařování na pokraji fanatizmu umí pohladit po duši .... Jan Hrušínský jakoby hrál sám sebe a to zcela na jedničku, není co vytknout. Aňa Geislerová skvěle zahrála slepici, Jana Brejchová dokonalá jako trenažer pro pana diabetika. Malý Adam Mišík by mohl hrát v Sám doma, jednoznačně skvělý. Takže shrnuto dobrý zážitek. ()

JeyeK 

všechny recenze uživatele

Pokud bych se chtěl dívat na bandu jedovatých lidí utápějících se ve svém tragickém životě, tak vyhlídnu z okna. 20 % ()

Sa.sa 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět o chtíči, vztahu, penězích, zajištění a rodině.... Dobře fungující směsice všeho co si člověk může přát... ()

nudlis 

všechny recenze uživatele

Na jedný straně duo Hřebejk+Jarchovský - pánové umí, to je bez debat, i když jim v posledních letech dochází dech. Na druhý straně stabilně namyšlená "kráska" Geislerová (fakt kráska, jo? chachacha). Kdyby bylo obsazení hlavní role jiný, hned bych dal víc. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Pouštět se na tenký led rozboru chování, pohnutek a myšlení mladé ženy - toť věc, na které se dají snadno vylámat zuby. Což se také tak trochu stalo i u tak úspěšného tvůrčího dua. Ale jen trochu. Balancoval jsem na čtvrté hvězdě, ale nakonec se zbaběle přiklonil k většině. ()

Související novinky

Darabont a King opět spolu

Darabont a King opět spolu

08.02.2007

Frank Darabont ještě nedokončil svůj nejnovější projekt a už se rozpovídal o svých budoucích plánech. V nynějších dnech pokračují přípravy na jeho další film The Mist, který vychází z novely mistra… (více)

57. ročník Německého Berlinale odtajněn!

57. ročník Německého Berlinale odtajněn!

01.02.2007

Už před několika týdny proběhla médii zpráva o účasti českého filmového hitu Obsluhoval jsem anglického krále v hlavní soutěži německého Berlinale. Ovšem až včera byl konečně odtajněn officiální… (více)

Reklama

Reklama