Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví o věčném rozporu mezi rozumem a citem, o dvou podobách lásky, duchovní a tělesné, o možnosti přátelství mezi mužem a ženou, tak, jak o ní píše ve své stejnojmenné básni Robert Graves. Tvůrci přiznávají, že jeho příběh je tak trochu "červenou knihovnou", že základní téma je jakoby z románu pro služky. Avšak podle scenáristy je to jen "ironické východisko", protože životní situace filmové postavy je vážná a plyne z ní řada paradoxních situací, které jsou tragické i zábavné a inklinují k černému humoru. Režisér Hřebejk a scenárista Jarchovský tentokrát zvolili syrové vyprávění v příběhu mladé ženy, která prožívá ne příliš šťastné manželství s drsným mužem, když potká jeho andělský protiklad, staršího emigranta. Seznámí se s ním přičiněním manželovy nelegální činnosti. Zatímco muž sedí ve vězení, žena odjíždí i s dětmi a novým přítelem do Itálie. Ale vztahy nejsou jednoduché, ani jejich řešení. Po mužově propuštění z vězení a po smrti své matky se i žena s dětmi vrací domů... Vedle hlavních rolí milostného trojúhelníku v podání A. Geislerové, J. Abrháma a R. Luknára ve filmu podaly výborné výkony J. Brejchová a E. Vášáryová (matka a tchyně), kterým skvěle sekundoval J. Schmitzer (manžel hrdinčiny matky). (Česká televize)

(více)

Recenze (530)

fannah 

všechny recenze uživatele

Herecky skvěle obsazené, myšlenka zajímavá. Jenže ten film celou dobu avizoval úplně něco jiného než ve skutečnosti je. Nedostali jsme ani vypočítavou mrchu ani její využívání hodného člověka. Všechno je to přirozený vývoj postav který tím taky ale postrádá hlubší zápletku. Nejlepší scéna je Abrham a Hrušínský před domem. ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Mohli byste mi laskavě vysvětlit, proč se o tomto filmu říká, že je to komedie?! Připomeňte mi prosím aspoň jeden okamžik, kdy jste se zasmáli! Mám pocit, že tento film je naprosto zcestný - sice vidíme osudy různých lidí, různé společenské organizace (jehovisty, zloděje aut), ale prostě klišé děj, kdy je žena utiskovaná a nešťastná a kouzelný dědeček, který unikl před komunismem do západní země, jí náhle vysvobodí, protože mu nezáleží na penězích....tohle nebyla komedie a jsem zklamaná ()

Davered 

všechny recenze uživatele

Jsem presvedceny, ze byt to film z jakekoliv jine zeme, je to tu v cervenych cislech. Holt ale je (nebo alespon pred deseti lety bylo) v kurzu na vsechno ceske si a priori nasazovat tmave bryle (nebo, slovy jedne z postav, proste "picovat"). V hlubsim smyslu jsou ta nizka hodnoceni ale zrejme asi dusledkem nedostatku sebereflexe, nebot zrcadlo ktere KRASKA nastavuje ceske spolecnosti je az neprijemne blizke realite. Naprosto mimo misu jsou tak predevsim vyhrady k scenari a postavam. Verohodnejsi dialogy a trojrozmernejsi postavy (jez vyvolavaji casto naraz pozitivni a negativni emoce) si jen tezko prat. Kdo z vlastniho zivota nepozna takovehu Risu nebo Marcelu? Duraz na realismus zjevne nekteri divaci zamenili za dramatickou bezkrevnost ("je to o nicem"). I prave pro tento realismus je pak skatulkovani do cervene knihovny vrcholem ignorantsvi. KRASKA snese srovnani s tim nejlepsim z moderniho evropskeho filmoveho realismu. Snad si to nekdy vic Cechu pripusti. ()

mustafa 

všechny recenze uživatele

Celkem naivní příběh, dalo by se napsat že je to skoro jako příběh o popelce, která našla svého prince. Jenže na druhé straně film otevírá témata známá ze všedního života a to například smrt blízké osoby, finanční problémy, rodinné neshody. Narozdíl od Horem pádem, které se zabývalo "tíživými" problémy Česka ze široka. A to je to, co se mi v Krásce líbilo. Postavy řešily problémy, které jsou známé nám všem. Bohužel docela hodně mě rozčilovaly postavy Macháčka či Hrušínského. Myslím, že Jarchovský s Hřebejkem se měli vyvarovat tradiční komediálních scének, které se týkají hlavně postav výše zmíněných. Ty komediální repliky působily ve filmu dost rušivě. Celkově vlastně ani nevím, jak moc se mi ten film líbil. Dá se v něm najít hodně kladů(skvělé herecké výkony), zároveň lze ale také dost věcí kritizovat (výše). Asi se budu rozcházet se všemi těmi kritiky či jak je nazvat- Kráska je pro mě zatím nejhorším Hřebejkovým filmem. Filmem, který mě ovšem hodně zaujal a svým způsobem je nadprůměrný a hezky se na něj koukalo:-) Ty necelé dvě hodiny utekly hodně rychle, vůbec jsem se při sledování nenudil. ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

Tak pro mě je to nejlepší film od dvojice Hřebejk-Jarchovský od Pelíšků a Pupenda. Příběh snad i uvěřitelný, i když takhle charakterní člověk, jakého hrál pan Abrhám by se zde asi těžko hledal. Anne Geislerové to moc slušelo, i když její nejlepší role to určitě nebyla, naproti tomu Jiří Schmitzer svou roli zahrál bezchybně. Takovýho "slizáka" bych nechtěl potkat. A zapomenout nesmím na pohodový soundtrack, protože výběr hudby se tvůrcům povedl. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Jakési móresy podivné ženštiny Geislerové. Nelíbí se mi podobné smýšlení žen, ovšem těžko říci jak bych se v této situaci chovala já, kdybych se v ní octla. Ovšem jako žena dospělá, logicky uvažující a z velké části také milující konstatuji, že ne tak, jako hlavní postava. Jistě je nemilé přijít o bydlení a o muže, který si mezitím odpykává trest ve vězení a mít na krku dva caparty. Je to situace, ve které je třeba mít oči otevřené a rozumně uvažovat minimálně za tři. Kdybych měla vyjmenovat věci, které se mi na podivném "dilematickém" filmu nelíbily, tak bych tomu musela věnovat značné množství času - a to je velká škoda. Začnu tedy klady: první film kde mi tak nehorázně nevadili Jiří Schmitzer (do konce života si zapamatuji scénu, kdy čůrá do bazénu) s panem Janem Hrušínským, protože šílená absence toho pověstného kouzla, pro které sledujeme filmy mě nutila si na každé postavě najít něco pozitivního. Ač nerada opět přiznávám, že filmy Jana Hřebejka jsou pro mě naprostá španělská vesnice, a že se jim budu nadále snažit vyhýbat. ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Podprůměrný, ba přímo špatný film, který je dobrý tak nanejvýš na jedno použití. Čím víc se tvůrčí duo Hřebejk - Jarchovský snaží být vážnější, tím víc jsou viditelnější chyby, které u čistokrevných komedií, jako třeba Pelíšky, jsou nepodstatné či omluvitelné skutečně vydařenými vtipy. Jarchovský však v tomto případě totálně selhal, neumí napsat skutečnou postavu, zato sklouznout ke karikaturám mu jde velice dobře - jasným příkladem nechť poslouží naprosto trapná a plochá postava tchýně v podání Vášáryové, jejíž přítomnost na plátně jenom otravuje. Příběh stojí za starou belu (navíc korunovaný naprosto debilním koncem - WTF?) a tak jediným pozitivem zůstává pár vydařených fórků, zejména díky postavě Jiřího Schmitzera. Ostatní vtípky jsou však většinou dost laciné a smrdí tu snaha se zavděčit co největší skupině diváků. Hřebejk by se mohl vzpamatovat, aby neskončil jako Troška. Jinak hodně se toho člověk dozví z mnoha rozhovorů s tvůrci a herci, ve kterých si přečte jak se výsledná podoba scénáře neustále měnila - pak to má nějak vypadat. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Nesouhlasím s tak hlubokým poklesem Hřebejkovy tvorby, jak tady mnozí hlásají. Šel jsem na film s očekáváním něčeho jako Horem Pádem a ani jsem nečekal, že Kráska tento předchozí titul hravě strčí do kapsy. Samozřejmě na tom mají hlavní váhu neuvěřitelné herecké výkony, ale také několik velmi silných okamžiků ve scénáři. Možná to je červená knihovna, ale také v mnoha ohledech působivý snímek, uvěřitelný, dojímavý a taky plný nezapomenutelných scén (těch s J. Schmitzerem). Prostě mi Kráska nadlouho uvízla v hlavě a takové filmy si vysoké hodnocení zaslouží. ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Jestli tohle měla být nějaká reflexe téhle doby, tak nevím jestli žiju ve stejném světě jako duo Hřebejk Jarchovský... jediné co je pozitivní jsou herecké výkony, zejména Jiří Schmitzer je nepřekonatelný... ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Pro me se teda zadne velke zklamani nekonalo,ale ani zadne velke prekvapeni... zase takova prijemna ceska tragikomedie ze zivota s paradnimy hereckymi vykony... zejmena Jiri Schmitzer a jeho uchylny Richard je vazne perfektni... Poctive ctyri hvezdicky a Hrebejk pro me nadale zustava soucasnym tuzemskym reziserem cislo jedna... ()

Tirion 

všechny recenze uživatele

Kvalita je v podání dvojice Hřebejk-Jarchovský asi zaručena. Přesto ta kvalita scénáře dobou opadla a někdy je vidět, že autoři neměl občas "co napsat". Ale přesto je to kvalitní zábava. Schmitzer je excelentní, Geislerová taky, Brejchová a Abrhám už méně a to nemluvím o Vašáryové a Luknárovi, jejichž role doplatili na scénář. Ke kvalitě filmu přispívá i dobrý výběr songů. Takže dávám 3* a to za občasný "úlet" od scénáře a za tuctovost. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Pohodova letni ceska komedie. POvedeny dej s povedenymi situacemi, krasnou Kocurovou a vybornou Geislerovou. Staci to na 4 hvezdy... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nebýt naprosto geniálního hereckého koncertu Jiřího Schmitzera, tak je tenhle film vlastně o ničem a jen je to podtržení mého názoru na českou produkci. Prostě české drama, které sice celkem věrně popisuje ty postavičky, které nejsou nepodobné skutečným lidským chováním, spíš naopak, ale nic to nemění na tom, že tomu filmu chybí cokoli jiného. Lidské drama, jen jedno z dalších. ()

jajinka 

všechny recenze uživatele

Naprosto nesouhlasím se všemi negativními ohlasy.. Za poslední dobu jeden z těch lepších českejch filmů, kam se na to hrabou nějací Krokodýli, Experti a podobné pokusy, které se na českého diváka valí ze všech stran. Není postaven na jen rádoby vtipných scénácha a dialozích, ale sám humor vyplývá z děje a postav.. já osobně se bavila asi 95% filmu, což na komedii beru jako velký úspěch.. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

39letý Jan Hřebejk a 40letý Petr Jarchovský odvedli, co se od nich očekává. 1) Hlavní postavy, matka dvou dětí Marcela (30letá nevýrazná Anna Geislerová), její manžel Jarda (41letý nijaký Roman Luknár) či její nápadník emigrant Evžen Beneš (67letý unylý Josef Abrhám) předvádějí svou obvyklou hereckou polohu snadno zaměnitelnou za mnoho jiných dřívějších (a budoucích) rolí. Jako by si Hřebejk řekl, že týpků na zabití je ve filmu dost a zvolil pro hlavní postavy "normální" výkony._____ 2) Příběh sám je poněkud nanicovatý, jediné, co opravdu stojí za pozornost, jsou vskutku božské týpky: otčím Richard (skvělý 57letý Jiří Schmitzer), fanatická tchýně Libuše (64letá Emílie Vašáryová), ukňouraná matka Zdena (66letá Jana Brejchová) či vychcaný kazatel Havlík (vpravdě slizský 51letý Jan Hrušínský). ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Hodně nepovedený komeční film, který si hraje na umění. Asi vůbec nejhorší snímek z dílny Hřebejka a Jarchovského. Zoufale nudný scénář, vyprázdněný děj versus křečovité postavičky. V retrokomediích Pelíšky či Pupendo to fungovalo, ale jakmile chce duo Hřebejk & Jarchovský hrát dramatičtější noty, na plátně defilují jen zoufale křečovité figurky. Pro příběh, který si dělá ambice kritizovat nešvary dnešní společnosti, je to absolutně nevhodné. 2/5 ()

YURAyura odpad!

všechny recenze uživatele

0/10 - jednim slovem: zbytecne. V bonusovym materialech k "Pejme pisen dohola" Jarchovsky se smichem podotknul, ze ho nejaky mlady tvurce obvinil z toho, ze po sve prvotine oba dohromady nenatocili uz nic dobreho. Neni to ale moc k smichu, ale je to pravda a tento blivajz je toho dalsim dukazem. Jedina vec, co zaslouzi po zasluze pochvalit je Schmitzer, ten je fakt bozi, ale vsechno ostatni je hruza nudici bezmala dve hodiny. Obloukem se tomu vyhnete... ()

BobStClar 

všechny recenze uživatele

Žádný zázrak se nekonal ale Hřebejk si drží pořád vysoký standart, Schmitzer je bůh. A za hudbu od Hansarda by si film zasloužil klidně hvězdicku navíc. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Jirka Schmitzer rulez! Jeho neuroticko přivychcaná figurka je k popukání. I ostatní herecké výkony jsou kvalitní, příběh solidní, ale celé je to takové pomalé, místy zdlouhavé, těžkopádné a příliš melancholické. 70%. ()

Související novinky

Darabont a King opět spolu

Darabont a King opět spolu

08.02.2007

Frank Darabont ještě nedokončil svůj nejnovější projekt a už se rozpovídal o svých budoucích plánech. V nynějších dnech pokračují přípravy na jeho další film The Mist, který vychází z novely mistra… (více)

57. ročník Německého Berlinale odtajněn!

57. ročník Německého Berlinale odtajněn!

01.02.2007

Už před několika týdny proběhla médii zpráva o účasti českého filmového hitu Obsluhoval jsem anglického krále v hlavní soutěži německého Berlinale. Ovšem až včera byl konečně odtajněn officiální… (více)

Reklama

Reklama