Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zasněženým vysokohorským údolím projíždí skříňový automobil označený nápisem Spoje. Posádku vozu tvoří řidič a ozbrojený zaměstnanec poštovní ostrahy. Do blízkého JZD vezou zaměstnancům tři čtvrtě milionu korun. Náhle se před řidičem objeví osobní vůz. Před jeho koly bezvládně leží ženská postava. Řidič vystoupí z vozu. V tom okamžiku jej skrytý útočník uhodí obuškem do hlavy. Vzápětí z opačné strany zazní výstřel, který otvírá dramaticky vypjatý příběh, jehož další děj se odehrává ve vlaku jedoucím silvestrovskou nocí. Mezi cestujícími je totiž trojice pachatelů s lupem a za každou cenu hodlá dojet do cíle. Dokáže se průvodčí Emil ubránit násilí i finanční nabídce, které na něj číhají? Hlavní roli televizního filmu režiséra Jiřího Svobody vytvořil Lukáš Vaculík. (Česká televize)

(více)

Recenze (69)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Starý český kriminální a detektivní filmy mam rád a při hodnocení mam tendenci nad nějakejma chybama přivřít oko, ale tohle se mi teda moc nelíbilo. Sice hodinka se dala vydržet, ale nějak nevim, za co vůbec rozdávat hvězdičky. Celý je to strašně naivní, herecký výkony nic moc a hraje k tomu strašná, stále se opakující hudba. Na konci aspoň přišlo nějaký překvapení a trochu mě pobavily ty dobový reálie. Škoda, že je tam Vaculík neseřezal jako Steven Seagal. To by byla větší prdel. 40% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Této noci v tomto vlaku, úplatkářů čelím tlaku… Vzhledem ke své podnikavosti se průvodčí Vaculík musel v ročních výdělcích pohybovat někde mezi Zagorkou a Jakešem, ale teď má v silvestrovských kupé jiné starosti. A když nejsou po ruce Seagal, nebo JCVD, co řeší teror na kolejích podstatně razantněji, musí si poradit po svém.. Nezáživná kriminální story, u níž jsem si přál zatažení za záchrannou brzdu závěrečných titulků (i přes krátkou stopáž) mnohem dřív, než přišlo, což vzhledem k žánrovým schopnostem autora považuji docela za škodu. Jinak je zjevné, že kolem roku 1984 by jste rozeznali Přeučila od Michaela Ironsidea jen prostřednictvím rozcvičky mluvidel, protože "Lodyha, děloha, pic", to by ta hvězda hollywoodských vedlejších rolí zcela určitě nedala.. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Zajímavé prostředí a téma kriminálky o jednom přepadeném autu a lůžkovém vlaku, dovedu si představit, že kdyby se za kameru a psací stroj postavili lidé, kteří budou schopnější než kostka pomerančového želé, nemuselo by to dopadnout tak blbě. Ono je to totiž napsané tak hrozně, že každá věta zní jako kdyby byla stvořená pomocí náhodného generátoru nesouvisejících slov (ano, i samotný generátor je náhodný!) a řemeslně to nepůsobí tak blbě jen díky tomu, že vzhledem k prostředí vlaku bylo prostředí poněkud stísněné a vyžadovalo trochu jiné úhly snímání. Chci remake z CK mocnářství od Jirky Stracha, Howgh. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Co si pamatuji, nic extra. Klasika, ale v originálně pojatém prostředí, kde se vše nakonec vyřeší.. Kdo z pasážérů nočního rychlíku je pachatelem krádeže velkého obnosu peněz z poštovního vozu, při kterém pachatelé postřelí jednoho ze strážců převozu. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Noční rychlík se řítí zasněženou krajinou ze Slovenska do Prahy... Silvestrovská noc k tomu a ozbrojené přepadení poštovní Avie (ne distributore, nebyl to skříňový Robur). Aby toho nebylo málo vlakvedoucí Luki Vaculda hodlá shánět prachy na bydlení jakkoliv a tak si vezme do vozu domácí samohonku, to až zavřou jídelní vůz a cestující se budou se zelenejma stovákama s Hradčanama trousit za ním zda něco nemá... Celé to bylo (až na tu kriminální zápletku) o tom, jak se jezdilo na dálkových štacích s naším Národním dopravcem za socíku. Šmělilo se všude a dát si ohřívanou sekačku v nádražním bufíku byla leckdy odvaha... Krom dobobových reálií, které stojí za to, film spíše působil lacině až hloupě. Hlavně když došlo na gangstery. Co bilo do očí byl pokaždé venkovní záběr na jiný projíždějící rychlík i fakt, že se chvilku točilo když vlak stál i když jel. Pražce ale jako podkres drnčely jak zpívá Mirek Hoffmann v Oranžovém expresu pořád.. důdlaj důdlaj dů dá... Také ty neustálé návštěvy lůžkových kupé všech a všemi, to nebylo obvyklé ani tenkrát... :-) . Divák uvidí i dnes už zaniklou železniční policii v modrých uniformách ... Jak říkám, jako retro dobré. ČD s mohutnými státními a ne vždy fér dotacemi naštěstí od těch dob ušly resp. spíše ujely pořádný kus cesty a tak dnes už nikomu při snaze na rychlo získat kupé nemusíte cpát pětikilo s partyzány... Ono už ani naštěstí neplatí. Oproti studiovým TV inscenacím té doby to ale bylo díky prostředí celkem originální. Dávám tedy za 2 plné porcelánové hrnečky Johniho Walkera. * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Na téhle detektivce vlastně není dobře vůbec nic, trapná zápletka, ještě trapnější odhalení pachatelů, neskutečně špatně hrající Vaculík, katastrofální zvuk a nesmírně diletantská režie. A nad to ještě tradičně příšerně se tlemící a nezadržitelně přehrávající Přeučil. Je to krátké a má to slušnou hudbu, jiné klady mne nenapadají. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Málokdy tenhle televizní film dávají, ale přijde mi velmi dobře napsaný i natočený. Sevřenost času a děje i místa, kde mají různí lidé různé důvody, proč neříkat průvodčímu pravdu - a on sám má také máslo na hlavě. Samozřejmě každého napadne, že lupiči, kteří v úvodu filmu přepadli poštovní vůz, jsou ve vlaku taky. Spousta drobných peripetií jen ústrojně doplňuje hlavní zápletku, a dá se říci, že jde o jeden z mála kriminálních příběhů, jenž by měl při větším rozpočtu světové parametry. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Nechtěně zábavná klaustrofobická krimi blbůstka se solidním repetitivním hudebním doprovodem jak z ňákýho taliánskýho "džala" ty jo, což evokuje i v roli Vaculíkovy nastávající pochybná hvězda pochybných filmů Zora Ulla. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Slušně „vyježděný“ průměr. Kriminálka, která jistě neurazí, ale ani dvakrát nenadchne. Pravdou však je, že Vaculík a Svatopluk Skopal si vedli docela dobře. Já se u tohoto příběhu i bavil (jasně je tam pár do očí bijících blbostí – chtěl bych vidět, jak si každý může lozit do každého kupé – osobně bych se hned zamkl) a otravných postav viz (magistra Kudláčková - Jana Synková – respektive její postava v tomto filmu byla úplně na ránu). Největší ostudou však bylo, že Vaculíkova filmová přítelkyně byla Zora Ulla Keslerová a já ji nepoznal, až podle titulek…(inu zrovna nepobíhala polonahá mezi kanibaly)… ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Kriminální příběh celý se odehrávající v jedoucím vlaku. Lukáš Vaculík, coby průvodčí, si přivydělává drobnými službami cestujícím. V průběhu cesty se dostává do svízelné situace, kdy musí krýt lupiče velkého balíku peněz. K jeho velkému údivu se jedním z lupičů vyklube jeho dobrý kamarád, v podání Svatopluka Skopala. Díky duchapřítomnosti Marie, lásky Lukáše Vaculíka, banda přichází o peníze a vzápětí je dopadena. V našich podmínkách velice dobře natočena kriminální povídka. ()

Magyar 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mě fascinovalo, jak se do jakýchkoli dveří vstupovalo uprostřed noci bez klepání a bez vyzvání. A nikomu to nevadilo. Záhada. Jinak jako detektivka nic moc. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Škoda, že to nebylo ještě mnohem zamotanější. Prostředí bylo originální. Omezený prostor jedoucího vlaku zřejmě nedával tvůrci moc příležitosti k rozvinutí příběhu. Některé postavy byly úplně zbytečné a jiné byly zajímavé. Bohužel mi to celé přišlo nemastné a neslané. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Hodně naivní detektivka s mladým uchem Lukášem Vaculíkem hrajícího naivního vlakového průvodčího Emila, jehož osud je kýčovitý až běda. Celkové zpracování včetně scénáře a režie je nedotažené a místy až hloupé. Postavy se chovají tak, že to hlava nebere a místo dramatických okamžiků se z nich stávají situace nechtěně humorné. Atmosféru tak nejvíc tvoří vlakové prostředí, kde se téměř celý příběh odvíjí. Zaujme role Zory Ully Keslerové jako servírky v jídelním voze (i když její postava kýčem taky pěkně hýřila) a synťácká hudba Jozefa Revalla, která se ale občas vykrádá hudebními motivy z jiných Svobodových filmů. Hodnocení by bylo asi na dvě a půl, ale přesto zaokrouhlím na 3. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Příběh, hudba, vyznění... všechno je to celkově poplatné době. Těžko teď někdo natočí něco podobně jednoduchého, jako byla tahle jízda vlakem. Zkrátka dřív stačilo málo..., vemte si třeba jen "Malého pitavala"; to jsou zápletky dnes již úsměvné, ale na tu dobu to nebylo natočené vůbec špatně a tak nějak to zkrátka bylo. Celkem tedy vcelku zajímavé. Jako bavící se a slavící cestující bych se svezla hned. Jinak už bych hrabala po té záchrané brzdě mnohem dřív, aby se celý vlak nestačil dostat do tak přiblblého konce. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Ve vlaku se toho může stát opravdu hodně. Sledujeme příhodu postavy Lukáše Vaculíka, která stihne být mimo průvodčího též detektivem, šmelinářem, pinglem. Tvůrci to asi tak nezamýšeleli, ale my dnes můžeme mimo sporý detektivní příběh sledovat též to, jak (ne)fungovalo socialistické hospodářství a co nenabízel trh, nabízeli na černo různí "živlové". Téměř bez napětí, s jedním lehkým zvratem, úsměvnými záporáky, poměrně lehce předvídatelné, s rychlým koncem. Nebýt zajímavých cestujících, ani tento film by nebyl nikterak zajímavý. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Slusny televizni film, ktery zaujme mistem nataceni (temer cely film se odehrava ve vlaku) a dobre zvolenou hudbou Jozefa Revalla. Zapletka nicim vyjimecna, atmosfera 80. let z filmu sala, dobre vyobrazeni, jak si pruvodci pomaha ruznymi uplatky a sluzbickami. Skoda nevyraznych hereckych vykonu. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Drsnější kriminálka z 80. let. Překvapil Václav Mareš v záporné roli...ty jeho změny v hlase a chování, super. ()

Reklama

Reklama