Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Viktor Preiss v televizním zpracování historického románu Aloise Jiráska z doby obrození. Děj hry je zasazen do konce 18. století, do doby plné touhy po svobodě. Nový tajemník vévody Zaháňského Hlasivec usiluje o obrození českého jazyka a zrušení roboty. Vévoda obdivuje učení J. J. Rousseaua a zpočátku přeje Hlasivcovým snahám, ale dvorní intriky ředitele panství na čas potlačí uskutečnění ušlechtilých záměrů. Do děje vstupují i vesničtí písmáci, kantoři a jako jejich protiváha prázdní dvořané. Ve druhém plánu tu mladičká komtesa prožívá milostný románek a znuděná vévodkyně chvilkový flirt. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Další z Jiráskových historických národně zaměřených románů z 19.století. Příběh ukazuje, jak museli kdysi vlastenečtí nadšenci vybojovat spoustu reforem, aby svět dospěl od feudalismu až k demokracii. V žádném případě bych v tomto díle nehledala komunistickou ideologii, jak je zde naznačováno, protože ve spojení s osobou Aloise Jiráska to snad ani nejde. Pokud by ke zrušení roboty v roce 1848 nedošlo, nevím jak by se dnešní pohodlná mládež smiřovala s prací na panském. Ještě, že byli naši předkové bojovnější než my. Navzdory tomu, že se jedná o televizní inscenaci, je to herecky skvěle obsazené i zahrané, na výpravě se nešetřilo a pochválit je třeba i hudbu, kostýmy a propracované dialogy. Líbilo se mi to a vedlo mě to i k zamyšlení nad časy, kdy se budou s odstupem hodnotit dnešní filmová díla jako podbízivé a době poplatné agitky. Snad se toho nedožiju. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Když proti duchu doby nic nesvedeme, raději duchu doby pomáháme. Podřezáváme větev, na které sedíme, protože víme, že je jí souzeno stejně spadnout. Je to velmi vlastenecké, trochu naivní a příliš idealizované, ale také výborně napsané a skvěle zahrané. Martin Růžek a Věra Galatíková jsou ve svých rolích vskutku charmants. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Kouzelné nahlédnutí do naší historie, na dvoře se krásně pletichařilo, před vévodou tajilo vše, co se nehodilo „do krámu“ a kdo byl nepohodlný, končíval v žaláři.. Touha po svobodě, zrušení roboty, vlastenectví, prostě Jiráskova nota.. Martin Růžek a Věra Galatíková úchvatní, no a mladý Viktor Preiss jako nový tajemník báječný, líbilo se mi to.. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Děj mi přišel dost naivní, skoro bych řekl pohádkový (klasická zápletka s hodným vládcem, kterému zlí služebníci brání, aby byl spravedlivý na sprostý lid). Po herecké stránce Růžek a Galatíková výborní, Preiss taktéž OK, ale v některých méně hlavních rolích to nebyl až takový zázrak (Vašinka, Potměšil). ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Skvěle vystižený Alois Jirásek doby zralého osvícenství; i to je součást jeho uměleckého záběru. Buditelská nota, která je patrná i v televizním, uměleckou kvalitu literární předlohy ještě zesilujícím, je výborný scénář, režie i herecké obsazení. Historické se pojí s dobovou všednodenností. Je to nedoceněný šperk naší národní identity a současně i evropský vhled. Skrytý dobový protirežimní osten se při bližším vhledu dá rovněž zjistit. Vždyť hlavním tématem je postupný nástup občanství. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Ve filmu je zmíněno jméno českého spisovatele a vlastence Václava Matěje Kraméria, který byl zakladatelem Českého nakladatelství Expedice. (Winster)

Reklama

Reklama