Reklama

Reklama

V chudé chalupě bydlí krásná Ľubka (E. Leimbergerová) se svou ovdovělou matkou (K. Magálová). Děvče je jako obrázek, ale do práce se jí příliš nechce. Maminka totiž za ni všechno udělá. Dcera je pro ni tím největším pokladem a nechce, aby se namáhala prací. Nejdůležitější je, aby se dobře vdala. Na první hospodské tancovačce mohou na Ľubce všichni chlapci oči nechat. Nejvíc se líbí mladému pekaři Jakubovi (M. Igonda). Když ji však požádá o ruku a přinese jí darem chleba, který sám upekl, Ľubka ho odmítne. Je pyšná, samolibá a pekař se jí zdá příliš obyčejný. Chtěla by za muže boháče, který by jí darem přinesl zlatý chléb! Jednoho dne se její přání vyplní. Ale, jak to tak někdy bývá, splněné přání nemusí ještě znamenat šťastný život. A na to si Ľubka musí přijít sama… (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Pro mě překvapivě dobrá pohádka pro dospělé. O hodnotách lidského života, které ale ne každý chápe a dodržuje. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Bylo by to za tři, protože dívat se na to přese všechny spíše mušky než mouchy vskutku dá. Ale dávám čtyři, pro ten chleba. Je v něm schována pointa - nezatracujme všední věci, jsou nezbytné a krásně jednoduché a když člověk pozná nedostatek, ke svému překvapení zjistí, že jsou to právě ty obyčejné věci, co mu nejvíce chybí. A o téhle proměně a poznání je tahle pohádka. Jak si s tím poradí? Nu obstojně. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Zlatý chléb není tak špatná pohádka, že by si zasloužila čtyřicet dva procent. Problém vidím třeba hned na počátku. Charakter Lubky totiž prochází změnami. Chvíli to totiž vypadá, že by pracovat chtěla, ale její matka jí brání. A pak najednou touží jen po zlatě a bohatství. Další mírnou vadou na kráse je délka. Škoda, že pohádka není krapet kratší. Filmová délka jí nesvědčí. Naopak oceňuji, že je pohádka natočena mimo studio a že Marko Igonda hraje konečně taky jednou kladnou postavu. "Mládenci sem budou chodit jako včelky za medem.," řekla matka. A to je trochu zvláštní přirovnání, protože pokud vím, tak včely med vyrábějí a nevyhledávají ho.A ještě jsem zaznamenal, jak na konci pečou společně s Jakubem chléb, strčí ho do trouby, on Lubku pohladí a chléb v mžiku vytahují. Zřejmě dobrá pec a světový rekord v pečení je na světě. Nechybí poučení, ale bohužel při své délce působí pohádka lehce mdle a nezáživně. ()

fannah 

všechny recenze uživatele

Na silvestra ráno jsme tohhle viděli :-D nevšimli jsme si že je to slovenská pohádka, páč jsme mysleli že je východoněmecká, a tak sme všecky dialogy překládali do němčiny.. moc zábavná akce, ale pohádka nic moc teda :-D ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama