Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Tři povídky velikána české moderní literatury Karla Čapka ze sbírky "Povídky z druhé kapsy" jsou příběhy s tajemstvím, ve kterých se řeší záhadné kriminální případy. Nevystupují v nich velcí detektivové ani slavní zločinci, jen obyčejní lidé, ale o to nejsou jejich vášně, city a zločiny menší. Vyprávějí především o záhadách lidské duše - o sběratelské vášni, o zločinu všedního dne a o zločinu z minulosti, který se vyjeví díky neumlčitelnosti svědomí. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Schlierkamp k tomuto seriálu (2)

Smrt barona Gandary (1990) (E02) 

Československý televizní film natočený podle povídky K. Čapka zabývající se vyšetřováním vraždy barona Gandary, zámožného muže, hochštaplera, hazardního hráče a údajného mezinárodního špiona. Vyšetřováním byl pověřen kriminální rada Pitr (V. Brodský), který je znám svými neobvyklými metodami, jež se zejména vyznačovaly hledáním pachatelů v rodinách obětí nebo v rodinách jejich služebnictva jako v případě zastřeleného barona. Jeho kriminalistické metody působí na jeho podřízené inspektora J. Teplého a L. Nešlehu zpátečnicky a stává se tak terčem posměchu. Také jeho kolega kriminální rada Mejzlík v podání J. Abrháma se dívá na Brodského metody blahosklonně a s úsměvem. Když však vyjde najevo, že vraždu skutečně spáchal synovec baronova zahradníka M. Vladyka, který dokonce vytáhl při zatýkání na kriminalisty zbraň, stává se skromný rada Pitr centrem všeobecného obdivu, neboť šel po pachateli najisto. Dovolil bych si upozornit na málo známého L. Nešlehu, jehož usměvavá tvář a herecký výkon mě velmi zaujal. V malých rolích baronova služebnictva se objevil majordomus L. Kostelka, vrátný M. Štibich či hospodyně B. Holišová. Krátké, pouze půlhodinové televizní zpracování Čapkovy povídky od režiséra P. Háši na mě zanechalo dobrý dojem, především díky jednoduchému a srozumitelnému příběhu a také díky velmi kvalitnímu hereckému obsazení. ()

Závrať (1990) (E03) 

Československý krátký televizní film natočený podle povídky K. Čapka vyprávějící o tom, že potlačování psychického traumatu může vyústit do fyzických zdravotních problémů. Bohatému továrníkovi Gierkemu (V. Brabec) se po vystoupání na vrchol Eiffelovy věže začali projevovat pocity závratě, které neustaly ani po návratu domů. Po neúspěšné léčbě se v jeho domě objeví psychoanalytik Spitz (P. Kostka), nadšený složitostí tohoto případu, a ten se snaží odhalit příčiny továrníkových potíží, které se musely odehrát v minulosti a byly jako nežádoucí vytlačeny. Různé indicie poukazují na to, původ Gierkeho problémů, které byly nečekaně spuštěny pohledem z výšky, souvisí se způsobem smrti jeho první ženy, kterou zapříčinil. Jakmile byl původ potíží diagnostikován, závrať jako zázrakem zmizela, ovšem neumlčitelnost svědomí a pocit viny za vraždu ve starém pánovi zůstal a ten se nedal žádným způsobem vyléčit. V roli Gierkeho sestry se objevila J. Jirásková a v roli druhé mladé manželky, která požádala Spitze o odbornou pomoc, se ukázala I. Svobodová. Krátká, ani ne půlhodinová televizní inscenace od mého oblíbeného P. Háši mě dostatečně zaujala nejen svým příběhem, ale i obsazením, avšak víc než průměrného hodnocení nedosahuje. ()

Reklama

Reklama