Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mondénní baron Gandara byl zastřelen v zahradě své přepychové vily. Případu se ujme komisař Pitr (V. Brodský), detektiv ze staré školy, který se jinak zabývá každodenní kriminalitou. Jeho kolegové se chytají za hlavu, protože vědí, že zavražděný baron měl styky z nejvyšších kruhů, splétaly se kolem něj milostné vášně – a že proto nemůže jít o běžnou vraždu. To vše ale neodpovídá Pitrovým osvědčeným vyšetřovacím metodám, na něž má vliv i nedostatek fantazie. Pitr řeší vraždu starými způsoby a skutečně – dopadne vraha, a to i přes nedůvěru kolegů… (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Já jsem ten největší trouba na direkci. Stejně primitivní jako ten vrah..." Televizní "jednohubka" s výtečným Vlastimilem Brodským v roli policejního rady Pitra, muže, který podle svých vlastních slov, "nemá ani ždibec fantazie ani důvtipu, přesto jde nakonec najisto... Námět Karla Čapka je sám o sobě skvělý, ač tu vlastně ani nejde o nějaké policejní vyšetřování. Zaujme hlavně dialog mezi radou Pitrem a komisařem Mejzlíkem (výborně jiskrnný Josef Abrhám), kde Čapek ukazuje na dva zcela odlišné přístupy k policejní práci. Jeden z detektivů má "romantický vkus" a ve všem vidí nějakou záhadu a kriminální senzaci, pro toho druhého je každý případ zas jen "obyčejná loupežná vražda." Kdo z nich bude mít asi pravdu? ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Československý televizní film natočený podle povídky K. Čapka zabývající se vyšetřováním vraždy barona Gandary, zámožného muže, hochštaplera, hazardního hráče a údajného mezinárodního špiona. Vyšetřováním byl pověřen kriminální rada Pitr (V. Brodský), který je znám svými neobvyklými metodami, jež se zejména vyznačovaly hledáním pachatelů v rodinách obětí nebo v rodinách jejich služebnictva jako v případě zastřeleného barona. Jeho kriminalistické metody působí na jeho podřízené inspektora J. Teplého a L. Nešlehu zpátečnicky a stává se tak terčem posměchu. Také jeho kolega kriminální rada Mejzlík v podání J. Abrháma se dívá na Brodského metody blahosklonně a s úsměvem. Když však vyjde najevo, že vraždu skutečně spáchal synovec baronova zahradníka M. Vladyka, který dokonce vytáhl při zatýkání na kriminalisty zbraň, stává se skromný rada Pitr centrem všeobecného obdivu, neboť šel po pachateli najisto. Dovolil bych si upozornit na málo známého L. Nešlehu, jehož usměvavá tvář a herecký výkon mě velmi zaujal. V malých rolích baronova služebnictva se objevil majordomus L. Kostelka, vrátný M. Štibich či hospodyně B. Holišová. Krátké, pouze půlhodinové televizní zpracování Čapkovy povídky od režiséra P. Háši na mě zanechalo dobrý dojem, především díky jednoduchému a srozumitelnému příběhu a také díky velmi kvalitnímu hereckému obsazení. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vítězství poctivé práce nad ledabylým fušerstvím. Stokrát osvědčených zkušeností a pracovních postupů nad senzachtivými pokusy na všechny na strany. Vítězství umírněného, klidného a prostředního Vlastimila Brodského nad elegantním, moderně postupujícím Josefem Abrhámem! Aneb asi nejlepší a nejvtipnější Čapkova povídka v perfektní televizní úpravě s nepřekonatelným Vlastimilem Brodským. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Smrt barona Gandary je jednou z 24 povídek z knihy „Povídky druhé kapsy“, která vyšla v roce 1929. (hendrich6)

Reklama

Reklama