Reklama

Reklama

Do lesíčka na čekanou

  • angličtina The Forester's Song (festivalový název)
Animovaný / Krátkometrážní / Poetický / Hudební
Československo, 1966, 9 min

Obsahy(1)

Známou lidovou píseň Brdečka zfilmoval hlavně proto, aby vynikl poetický talent malíře Františka Brauna, naivisty a Trnkova blízkého spolupracovníka. Snímek umně kombinuje moderní výrazové kinematografické prostředky s insitním uměním a s láskou se navrací k půvabu pozdního rakousko-uherského kýče. Ve filmu se znovu opakuje téma lásky a smrti nahlížené s melancholickou ironií. (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (17)

Lima 

všechny recenze uživatele

Morytát, namalovaný naivní výtvarnou formou z pera Trnkova spolupracovníka Františka Brauna. Jestli znáte takové ty kýčovité obrázky na talířcích, které si naše (pra)babičky věšeli do kuchyňky, tak jste v obraze. Dneska něco podobného děla malíř Vojkůvka. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Fór je v tom, že toto není parodie, ale věc sama. Do lesíčka na čekanou an sich, se vším všudy. (Na okraji snad nebude nezajímavé osobní svědectví, že ačkoli jsem s úvodní slokou na tisíckrát důvěrně obeznámen, mimo jiné z několika českých filmů, o jejím pokračování jsem až dosud nic nevěděl.) K příběhu říkám jediné: Přímo na komoru - prostě myslivec. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Je to vlastně klip vyvedený v staromilských obrázcích, ale z propojení zpěvu a výtvarného vyjádření na mě vždycky šla mrazivá hrůza a tíseň, která se mi vybaví i po letech, jako teď, když si na to vzpomenu. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Snímek s minimalistickou animací je inspirován nejen známou lidovou písní s tragickým vyústěním, ale především výtvarným projevem naivisty Františka Brauna, spolupracovníka Jiřího Trnky. Brdečka tu uplatnil svou poetizaci kýče, spjatou s melancholickou ironií. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

další klasika české výtvarné školy. Naivní až kýčovité provedení dokonale ladí se známou lidovou baladou. Lepší 3 hvězdičky pro tento hudební klip ;-) [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Krátký film Do lesíčka na čekanou je ironickou poezií. Jiří Brdečka a výtvarník František Braun s cynickým výrazem zaujetí zneužívají chrámovou vznešenost zpěvu Jiřího Janouška k nezbedným hrátkám s velkolepě osudovým omylem romanticky zamilovaného myslivce. Zfilmovaná lidová píseň Do lesíčka na čekanou má rytmicky synchronizované odlehčení, absurdita života nedává častěji názornější příklad. Stylově osvěžující to ironie! ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

inu, myslivec, to nemohlo dopadnout jinak. Působivé ztvárnění legendární písně silně stupňují scénky se zvířátky (koroptev, skákající jelen, ale hlavně smrtihlav!). ()

sulek 

všechny recenze uživatele

Tenhle krátký film jsem viděla už dávno, ale výjevy z něj si pamatuji dodnes. Tehdy na mě působil opravdu ponuře. Možná, že po jeho shlédnutí v současnosti bych hodnocení změnila, několikrát jsem už tohle zklamání zažila, ale zatím nemohu jinak a dávám pět. ()

Předseda 

všechny recenze uživatele

Podobné moritáty plní černé kroniky dnes a denně. Myslivec zastřelí zcela náhodou nepříjemného souseda případně jenom jeho otravného psa. Někdy však, jako v tomto případě, míří i do vlastních řad bližních svých. Viz spoiler v galerii. ()

juvelinokivi 

všechny recenze uživatele

Když jsem tenhle film viděla jako malá, měla jsem z něj špatné sny, pořád jsem měla před očima dvě srdce bloudící mezi záhony se zelím. Teď, když jsem snímek znovu po letech shlédla v rámci cyklu "Mistři českého animovaného filmu", zjistila jsem s údivem, že se jedná vlastně o parodii - a opravdu vynikající parodii - na srdceryvné písně. Výtvarník: F. Braun ()

Reklama

Reklama