Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film se odehrává v roce 1870. Skotský lékař Jamie Dodd spolu s cestovatelkou Elenou van den Ende putují do rovníkové Afriky, aby pátrali po původu člověka. Nakonec zde odchytí dva Pygmeje, které přivezou zpět do Edinburghu, podrobí je zkoumání a umístí je do místní zoo. Jamie je zprvu přesvědčen, že nalezl chybějící evoluční mezičlánek mezi člověkem a opicí, velmi brzy ale zjistí, že oba zajatci jsou jen obyčejní lidé. Na jejich záchranu však už nezbývá příliš mnoho času. Velkolepé kostýmní drama režiséra i u nás známého filmu Indočína zobrazuje nejen nástup moderní biologie na západních univerzitách, ale také pokřivené přesvědčení naší společnosti o nadřazenosti bílé rasy. Film zahajoval loňský filmový festival v Berlíně. (Febiofest)

(více)

Recenze (21)

cab 

všechny recenze uživatele

Pribeh z konce 19. stoleti, kdy vedec Jamie (Joseph Fiennes) se snazi zajmout potencionalni chybejici clanek v evolucnim vyvoji cloveka. Podari se mu zadrzet dva Pygmeje a po presvedceni tamnejsich autorit je bere sebou do Anglie na podrobnejsi zkoumani. Po par dnech je presvedcen, ze nejsou tak primitivni, jak si zprvu myslel. Bohuzel stejne presvedceni nezdili jeho kolegove zenouci se za slavou. Originalni namet v dlouhem ponurem vyvoji je dobry nanejvys jako dokument k ucebnicim do skol a navic vse se pokazi bez jiskry zakoncenym happy-endem nudnym jako Brno. Krasa exterieru a anglicti herci mi nestaci. 40% ()

Hadža 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si ze po chvili film vypnu,nebot zkoumanim pygmeju jsem nehodlal travit vecer,ale postupem casu se zacal rozvijet celkem zajimavy pribeh o zaslepenem usili vedcu za kazdou cenu ochotnych prosadit sve verze lidskeho vyvoje a osudem domorodcu ,nasilim dovlecenym do chladneho skotska.Postavy se chvilemi sice chovaji neracionalne,pygmejove si rychle zvyknou na pokusy,ale jinak koukatelny film se zajimavym tematem. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Dojemné, smutné, ale i úsměvné a milé - snad jen trochu dlouhé. Příběh, ve kterém se staví lidskost proti vědě 19. století, ovlivněné darwinismem, která se snaží najít článek mezi člověkem a opicí za každou cenu a tehdejší vědecká sympozia vytvářela takřka inkviziční tribunály, odsuzující kohokoliv, kdo b chtěl jejich domeček z karet rozbourat. Nádherné exteriéry a kvalitní obsazení s Kristin Scott Thomas a Josephem Fiennesem v čele dotváří velmi dobrý dojem z celého filmu. 85% ()

elle 

všechny recenze uživatele

Chvílemi nadprůměrný film. Film dokumentuje část historie stále trvajícího zoufalého pátrání některých vědců po nalezení mezičlánku mezi člověkem a opicí. Pygmejové mají dnes své poslavení mezi lidskou rasou jisté, ale zde byli dva z nich podrobeni skutečně obludnému výzkumu skupiny tří ambiciózních badetelů. Film je docela slušnou ilustrací toho, že vědci nemají k šílenství často daleko, zvlášť když opotřebujíí na své dálnici vedoucí k úspěchu a slávě brzdy zvané svědomí, sebereflexe, soucit a úctu k pravdě a druhým. Nikdo z bílé rasy zde není po celou dobu trvání filmu zcela v právu a při smyslech, ale alespoň někteří zúčastnění přijdou v průběhu k rozumu. Film je opravdu kostýmní podívanou s potencionálně silnou myšlenkou, ale vše je příliš zředěno v složitém vývoji tahanic okolo toho, kdo bude na párku "divochů" vydělávat a trochu se tak ztrácí jednotící myšlenka. Postavy, ač skvěle obsazené, jsou napsány zmatečně a jejich jednání často nedává smysl. V jedné chvíli se tito badatelé ostýchají prohlédnout gynekologicky mladou pygmejku, ale jinak s ní neváhají jednat jako s opicí nebo kanárkem. Udivující byl i poměrně chatrně vystavění vztah mezi Jamiem a Pygmeji, jeho vzrůstající pochybnosti a rozkol s přáteli. Scénář by potřeboval učesat a film prostříhat. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tento typ filmů vyžaduje dle mého názoru jistou znalost dějin a vývoje historie. Nelze na ně nahlížet dnešní optikou a to píšu jako jedinec z generace kdy se běžně Afričanům říkalo černoši a nikdo to nepovažoval ani za hanlivé ani za rasistické označení jiného etnika. Pokud by tento film sledoval nějaký současný aktivista a bojovník za lidská práva, mohl by mu způsobit možná i smrt. Ano, v těch dobách se civilizovaní běloši z ,,civilizované'' Evropy na svých výpravách moc civilizovaně nechovali (bráno dnešním měřítkem) ač to sami tak necítili. Povězme si něco o roku 1870 a té době. Holanďané, Angličané, Španělé a další objevují další a další místa, která byla dosud na mapách nezakreslená. Ze svých výprav vozí rostliny, zvířata a samozřejmě i domorodé obyvatelstvo. Většina zájmu je čistě vědeckého, ale našli se i tací, kteří rovnou počítali s vystavováním svých ,,chovanců'' čistě kvůli svému zisku. V roce 1859 přišel Ch. Darwin se svojí převratnou teorií o původu druhů čímž způsobil poprask nejen v církevních kruzích, ale řada vědců se začala ptát je-li tomu tak, kde je ten chybějící článek ve vývoji člověka. Archeologie byla ještě v plenkách a nebyly k dispozici ke zkoumání nálezy prvních prapředků lidí z oblastí Afriky. Na konci devatenáctého století i v civilizované Evropě žila většina lidí na úrovni středověku. Topilo se v ohništích a kamnech, řada měst neměla kanalizaci a pro většinu obyvatel bylo cestování nedostupné. Ti štastnější a movitější párkrát navštívili nějaké to větší město, ale cestování mezi zeměmi se týkalo jen nejbohatších. Lidé ale byli dychtiví po informacích, knihy, noviny, muzea.. To vše tyto informace zprostředkovávalo a samozřejmě cestovatelé vracející se ze svých objevitelských cest se svými ,,úlovky'' byli vítanou senzací obzvláště pokud se jednalo o nějaký nový objev. A o tomto je náš film. Musím říci, že se divím (opět) zdejšímu chabému hodnocení. Já si jej užil v každé minutě. Krásná Kristin, Fiennes (mám raději jeho bratra, ale tady mi vůbec nevadil) i Bonneville s Glenem hráli parádně. Do toho parádní interiéry a exteriéry Královského muzea, zámku kdesi ve Skotsku i samotná Afrika, zkrátka bylo nač koukat. Příběh je velice silný a měl mnoho silných momentů. Člověk dneška jen kroutí hlavou nad tím jak byl před 150 lety někdo schopný uvažovat a jak se chovat. Jenže to je ta chyba. Ti lidé si to tehdy neuvědomovali. Ohmatávali cestu lidského poznání. Někdy velice hrubě a za cenu obětí nevinných, ale taková byla doba. Film mi připomněl podobný snímek jménem Černá Venuše (2010) jehož děj se odehrává v roce 1815... Dávám za 4 šípy. * * * * ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama