Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kvůli pátrání po tajemstvích knihy, kterou napsal jeho otec, se renomovaný psychiatr vzdává své akademické kariéry. Nechá se zaměstnat v ústavu, kde otec pracoval, a kde zřejmě čerpal námět pro sepsání této slavné dětské knihy. Doufá, že tam odhalí všechna její tajemství a i roli, kterou v ní představuje on sám. Dobrodružný výlet do minulosti začíná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Místy příliš zvučný snímek. Nicméně kvalitně odvedený výkon ze světa lidské psychiky. Nádherná příroda a kouzlo, které s sebou přináší do našich srdcí i duší. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle byl příjemný snímek o psychiatrovi (Aaron Eckhart), který se v dospělosti jako terapeut vrací do sanatoria, kde se léčil jeho otec (Nick Nolte). Ten byl slavným spisovatelem hlavně díky pohádkové fantasy knize Neverwas, kterou pro Aarona napsal a v níž je jeho syn hlavním hrdinou, který pomůže zachránit království za Mechovou horou. Vzpomínky na dětství a na tátu nutí psychiatra přerušit slibnou kariéru a vrátit se na bolestně známá místa. Ke svému úžasu tam potká pacienta Gabriela, schizofrenika, který s nikým nemluví a kterého si již 40 let předávají psychiatrické ústavy. Ten nejen naváže s Aaronem kontakt, ale dokonce tvrdí že v sanatoriu na něj celou dobu čeká. Je totiž králem království za Mechovou horou a potřebuji pomoci porazit armádu Nohsledů. Aaron si nejprve myslí, že se Gabriel ztotožnil s příběhem knihy jeho otce a realitu zaměnil s prožíváním příběhu z knihy, posléze ale zjistí, že vše je jinak a Gabriel, že by mohl být skutečným králem.... ---- Jak zde někdo napsal, příběh plyne pomaličku, je lehce kouzelný a lehce fantasy a záleží jen na vás, zda se jím necháte unést do krajiny Neverwas nebo nikoliv. Hudba i podzimní lokace (zejména lesní) byly opravdu krásné a i herecké výkony byly na velice vysoké úrovni prakticky u všech. Nejkrásnějším a vskutku pohádkovým pro mně byl však Ian v roli Gabriela! Zkrátka, celé to bylo velmi milé mně tomu však něco málo chybělo. Snad nějaké logičtější vysvětlení na závěr ohledně Gabriela a záchrany království. Film mi připomenul také hezkého - Krále rybáře. Dávám tedy 3 cukry v sáčku. PS. Jinak obsah od distributora je teda fakt o ničem...otec tam nepracoval, otec se tam léčil. * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi milé prekvapenie. Nečakal som nič, no dostal som celkom príjemne strávený filmový čas. Mám rád podobné námety - hľadanie úniku z reality do fantázie napríklad ako tomu bolo v prípade snímku Most do Krajiny Terabithia (2007) alebo snímku Faunov labyrint (2006). Tento film síce kvalít uvedených dvoch príkladov nedosahuje, no prekvapil ma pomerne slušnou úrovňou emotívnej stránky a celkovým, pocitovo príjemným vyznením, ktoré sa dostavilo predovšetkým na záver. Taká fantasy pohodovka pre snílkov a romantické duše, tí si prídu na svoje. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

predators 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film je tak trochu bláznivý, nejen role herců(hlavně Ian MacKellena), které myslím zvládli na výbornou, ale pocity z něj mám trochu smíšené. Možná je to tím, že stále na něco čekáte a čekáte a ono to přijde až v poslední čtvrt hodině. Ale určitě film nenudí, občas vás okouzlí krásná příroda a hudba též stojí za poslechnutí. Jen těsně to není na 4*. 70% ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Vím, že na většině místech jen v téhle malé republice nikdy nebudu, natož na téhle planetě. Na jeden lidský život, na jeho délku je to nemožné. Co je ale na hlavním hrdinovi kladné, tak je ten fakt, že jde za tím, za čím by jiníé nešli. A my můžeme jít s ním. Jeho poutí. Koho tahle cesta neláká, ať se nedívá. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Anotácia k filmu vyzerala sľubne. Lenže sľubne vyzerajú aj hamburgery v reklamách na "mekáča". V skutočnosti ide o umelohmotný surogát - a to už nehodnotím iba chuť hamburgerov, ale voľne prechádzam k filmu. Už to, že tvorcovia zverili úlohu psychiatra Aaronovi Eckhartovi, s jeho kukučom švajčiarskeho lyžiarskeho inštruktora, nás malo varovať. Všeličím ďalším: počnúc výberom lokácií a nasvietením scén nekončiac, vytvára Stern skôr ilúziu blízku fotkám z lifestylových magazínov či katalógov cestoviek. Prípadne rodinných filmov, v ktorých ešte aj temné stránky života vyzerajú ako čerstvo rozbalená vianočná kolekcia. Jedno však tomuto filmovému gýču uprieť nemožno. Pravdivosť názvu. Áno, ja som sa po dopozeraní Sternovej snímky cítil naozaj ako "tam, kde som nikdy nebol". P. S. Nepochybujem o tom, že už len vďaka účasti Iana "Gandalfa" McKellena sa bude filmu v požičovniach /aj na ČSFD/ dariť a moje skúpe dve hviezdičky s jeho ratingom nijako vážne nezakývu. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Nikdo si neumí představit, jak strašně blízké mi to bylo. Krásně ztvárněný příběh lidské představivosti a představě o způsobu žití. Ian McKellen mě opět ohromil. Je to herecký génius a ikona, kterou nosím hluboko v srdci. Jeho závěrečný moment byl dojemný a inspiroval mě k mnoha myšlenkám. Jenom bych z popisu vyškrtla to "mysteriozní", tento žánr zde skutečně nefiguruje. A s tím fantasy bych byla velmi opatrná ;), třeba s Narnií se to z hlediska fantazie nedá srovnat. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Pod vedením neznámeho režiséra Joshuau Michaela Sterna, ale zato s naozaj hivezdnym obsadeným vzniká film o návrate do bájnej krajiny s priblblým a obohratým názvom Neverwas, vymyslenej spisovateľom, ktorého syn ani otcovu knihu nikdy nečítal. Celý film je však strašne o ničom, neoriginálny prístup režiséra presne sa držiaci šablóny formuje príbeh úplne bez šťavy a potrebného kúzlo, ktoré by si zaslúžil a nič veľké sa nepokúšajú ani herci. Možno najviac zaujme Gandalf, ktorý tu chovanec psychiatrického ústavu pôsobí, zo svojou tvárou asi najpresvedčivejšie - dokonalý blázon. Film má neozaj veľmi zaujímavú (a svojim spôsobom aj divnú) farebnosť, vznikajúcú nasvieteným a až hlavne presvietením interiérov, čomu som až tak veľmi nechápal, pretože vizuálnu stránku to nijak výraznejšie nezlepšuje. Za najlepšie odvedenú sa dá označiť príjemná klavírna hudba Philipa Glassa, dávajúcu snímke pohodovú atmosféru, zvýrazňujúcu tiež to, že v celom filmo akoby o nič nešlo. Na 2* určite nie je, skôr tak 2,5*, ale mal som veľký problém film dopozerať nakoľko 100 minút vyznievalo skôr ako 200. Dobre vystihol Nick Tow. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Je to tak trochu pohádka a trochu smutný příběh a zároveň i romantika. Navíc zde hraje úžasná Brittany Murphy a v neposlední řadě i moje oblíbená Vera Farmiga, která tu bohužel má pouze úplně malinkou roličku. ()

Mikita 

všechny recenze uživatele

Vystihující komentář: predators, T2, HOODY. Opravdu kouzelná hudba i celá atmosféra. Milé televizní překvapení, které mě svou nenápadností zaskočilo a ráda jsem film dokoukala. Mělo to opravdu své "čaro". Jen mě udivuje popůlnoční vysílací čas. Škoda, protože snímek má co nabídnout. A tak, když Nick Nolte obejme svého syna a krajina potemní, tušíte, co přijde a vy doufáte, že závěr bude opravdu z říše fantazie. A to se mi líbilo, racionální myšlení šlo na chvilku stranou a zůstala jen víra v pohádky a pěkné konce. V černobílý svět, kdy jde snadno rozeznat dobro od zla. Ve svět, kdy tatínky nezabíjí zakéřné choroby, ale hrdinské činy. 75% (Scénář i režie by chtěli ještě vypilovat.) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pomalé a nudné. Jako pedagog vím, že nejlépe se věc naučím, když ji učím druhé. A tak i psychiatr prostřednictvím svých pacientů léčí i sám sebe. ()

Mr.Pumpkin 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že mě Neverwas mile překvapil. Je to příjemný film s krásnou hudbou, kouzelnou atmosférou a kvalitními hereckými výkony. Obzvlášť Ian McKellen je opět výborný. 75% ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

Sikovny pribeh, ako zladit meta pribeh, pribeh v pribehu do pribehu ako takeho, t.j. vymysly a skutocnost vlastne jedno su. Problem je vsak v spracovani, aj ked je to maly film, ma mnohe neduhy sucasnej americkej kinematografie, na drobne detaily sa proste kasle, a tak necudo, ze neverim, ze hlavy hrdina je skutocne psychyater a ze skutocne ma psychicke problemy, neverim, je to prilis klisovite a gycove. skoda. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Takže zkusím vyjmenovat žánry, které by se daly přičíst tomuto filmu: psychologicko dramatická životopisná retrospektivní fantazy pohádková detektivka s romantickou náladou. A výsledek přitom vůbec není blbý, ba naopak nečekaně příjemný. Nejvíce oceňuji propletení dvou příběhů a také barvy a paprskové světlo. Tento film je asi svým charakterem (mají-li filmy charakter) nejblíže k Faunovu labyrintu, ale pokud mám vybrat mezi nimi, rozhodně dávám přednost tomuto snímku - Tam, kde jsem nikdy nebyla. ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Příjemný film z prostřední silně ovlivněném fantasy knihou, kde Ian McKellen podává výkon zblblého Gandalfa a zbytek mu statečně sekunduje. ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Prirovnani k Terabithii je na miste, jo, tohle je rekneme dospelejsi verze. Jen mirne dejove prekombinovana. A ty hudby je taky trochu moc a jeste vic podtrhuje sladkobolnost celyho filmu. Ale konec moc milej. ()

Reklama

Reklama