Reklama

Reklama

Fantomas I: Ve stínu gilotiny

(festivalový název)
  • Francie Fantômas - À l'ombre de la guillotine (více)

Obsahy(1)

Celkem pět filmů natočil Louis Feuillade o králi zločinu Fantomasovi. Předlohou mu byly šestákové romány Pierra Souvestra a Marcela Allaina, kterých od roku 1911 vyšla celá řada. V prvním příběhu (Ve stínu gilotiny) je pátráním po záhadně zmizelém lordu Belthamovi pověřen inspektor Juve. Nejprve najde mrtvolu a pak ve spolupráci s novinářem a přítelem Fandorem dopadne vraha. Dočká se Fantomas spravedlivého trestu? (wero1000)

(více)

Recenze (15)

pursulus 

všechny recenze uživatele

Fantomas nekomediální.¬         Poznámka: Toto opoznámkování i mé (zprůměrované) hodnocení je za celou řadu Allainova-Feuilladeho "Fantomase". Vysvětlení, proč hodnotím více snímků jako celek, lze nalézti na mém profilu v úvodní části "O hodnocení".¬                 Uživatelé filmmovier a Wacoslav1 ve svých opoznámkováních nešetří chválou na v jejich očích umné a napínavé filmové vyvedení Allainova Fantomase L. Feuilladem, schopným a ve své době známým režisérem. Já chválou spíše šetřím, dávám přednost rozmyslnému posouzení, při kterém za často musím chtě nechtě odsunouti své city stranou.¬                 Ne jinak tomu je u řady Feuilladova Fantomase. Dal sérii do vínku opravdu dosti "umu a napínavosti", — ale přes hranice svých tehdejších možností se nedostal, němý film a použité dramatické postupy nemohou konkurovati snímkům pozdější, ozvučené aery. Nad to, vzpomenu-li 'Upíra Nosferatu' v režii také Francouze F. Murnaua z r. 1922, neubráním se dojmu, že Murnaův převod Stokerova románu je po dramaturgické stránce vystaven poznatelně lépe, takže Feuilladův Fantomas se mezi špičkovou dobovou tvorbu filmovou řaditi nebude. Při vší úctě k výkonnému profesionálu Feuilledovi.¬                 To, co obdivuje uživ. Wacoslav1, totiž že starší podoba Fantomase je prosta komediálního pojetí Fantomase z 60. roků min. stor. francouzského režiséra A. Hunebelleho, a tudíž že lépe vystupuje bezcharakternost padouchova, je, myslím, připomínka nemístná: brak se totiž dá vyjádřiti dobře právě posunem do karikatury nebo komediálnosti; vyzdvihnouti brakovost Allainova Fantomase se jím použitými prostředky Feuilledovi nepodařilo (a ani to myslím nebylo jeho záměrem, což však je spíše na úkor jeho podání).¬                 Celou pětidílnou řadu Feuilledova "Fantomase" více méně nekolísavé kvality hodnotím za 3 * s přihlédnutím k tehdejšímu rozvinu filmového umění; bez tohoto přihlédnutí bych musel jíti o něco níže. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

První filmovaný Fantomas ze série co vím tak 5 dílů. Tenhle dopadl nejlépe ale abych byl upřímný tak mě ani jeden díl vyloženě nezvedl ze židle. Je to sice příjemně strávená hodinka ale i tak mi přišlo že se tvůrci snaží do filmu vecpat věci které se moc nehodí. Nicméně jako kus historie je to více než slušné. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Prvý z piatich pokračovaní mysterióznych príbehov o Fantomasovi. Nekorunovaný kráľ francúzskeho podsvetia je našim divákom známy skôr v odľahčenom žánri s Funésom a Maraisom v hlavných úlohách. Romány Pierra Souvestra a Marcela Allaina však nemajú s komédiou nič spoločné, skôr naopak. Takto to pochopiteľne pojal aj legendárny Louis Feuillade a natočil sériu na pokračovanie, ktorá ho nesmierne preslávila. Všetky filmy boli v roku 1998 zreštaurované Gaumontom a okorenené dobrým hudobným doprovodom Cataloque Sonimage. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Několik klasických dílů ze série romanů o Fantomasovi jsem četl a byl jsem uchvácen. Ačkoliv je to opravdu brak jako vyšitý, nechybí mu orvotřídní budování napětí, humoru a hororových prvků, Fantomas jako skutečně ďábelský padouch a Juve jako velmi schopný a nápaditý policajt. A celé to mám nějak mnohem radši, než Funésovskou sérii, kterou miluju nade vše. První Fantomas ze série z let 1913 - 1914 je věrnou adaptací románu, ze které si ale samozřejmě nechal jen to nejdůležitější, protože věřte nevěřte, ony ty knihy jsou poměrně rozsáhlé. A i do filmu se přeneslo vše, co jsem vyjmenoval výše. Je k neuvěření, jak moc dokáže více než sto let starý film nadchnout a zaujmout zajímavou zápletkou a výborným hereckým obsazením v čele s ultracharismatickým Reném Navarre. Výborně to odsýpá, je to vážně prvotřídně napínavé a nechybí ani špetka humoru. Navíc do toho hraje naprosto fenomenální hudba, která naprosto úžasně podtrhává celkovou atmosféru, hlavně teda v úvodu a na konci (viděl jsem verzi od Gaumontu z roku 1998, takže nevím, jaké tam jsou rozdíly). A na závěr samozřejmě nechybí luxusní cliffhanger jako prase, i když nutno dodat, že tady to dopadlo o poznání šťastněji. Vynikající záležitost a nejspíš i povinnost. 95%. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Fantomas v této první filmové verzi ještě nemá typickou modrou masku. I když tak úplně masek prostý není, má jich ovšem víc a střídá je - tu se objeví jako poslíček, tu jako aristokrat... A aby divák náhodou nebyl zmatený, raději všechny své inkarnace na samém začátku roztomile představí. Ano, "roztomilé" je zřejmě slovo, které by tuto stařičkou verzi příběhů o charakterním zločinci mohlo nejlépe popsat. Akční či napínavá tato kriminálka příliš není, tempo je naopak až legračně pomalé - když někdo jede výtahem, sledujeme jeho průjezd postupně všemi patry a podobně. Kuriozita je to tedy zajímavá, ale pro dnešního diváka příběh, ve kterém policie málem popraví divadelního herce namísto skutečného pachatele, už zřejmě není. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • První natočený film o Fantomasovi. (M.B)
  • Kvůli detailnímu zobrazení procesu vylupování pokladen, rozřezávání okenních tabulí nebo odšroubování čepů jedoucího vlaku byl film zakázán policejním prefektem z důvodu adorace zločinu a navádění publika. [zdroj: FNŘ 2010] (hippyman)

Související novinky

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

07.07.2021

Od pátku 6. 8. až do čtvrtečního odpoledne 12. 8. 2021 nabídne Filmovka cestu historickým, současným a česko/slovenským filmem. Do srdce Slovácka opět zamíří hvězdy stříbrného plátna, s nimi dojde na… (více)

Reklama

Reklama