Reklama

Reklama

Americké monstrum

(neoficiální název)
  • USA Q (více)

Obsahy(1)

Aztécký bůh Quetzalcoatl ohrožuje New York v podobě obrovského létajícího ještěra. Na střeše mrakodrapu Chrysler se usídlí monstrum a drsně začíná zabíjet místní obyvatelstvo. Po jeho stopách mu jdou M. Moriarty (The Stuff) a neméně známý D. Carradine (Kung-Fu: Legenda pokračuje). Asi nejpůsobivější scéna se odehrává na střeše onoho mrakodrapu (že by další X-tá pocta King Kongovi?), kde nestvůra ze vzduchu likviduje členy ozbrojeného komanda jednoho po druhém. Tento film byl jeden čas uváděn na satelitním vysílání pod názvem "American Monster". Jde o nízkoropočtový film se stop-motion triky, které jsme mohli vidět o rok dříve v Souboji Titánů. (gwangi)

(více)

Recenze (17)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Q (American Monster) s oblibou vysílali v 90. letech na německém satelitu. I já ho tenkrát zastihnul a jako smradovi se mi tenhle film hodně líbil. Fantasy horor vypráví o létající příšeře, která ve svých pařátech unáší obyvatele New Yorku a hnízdí v Chreyslerově mrakodrapu. Dnes už těžce naivní béčko od Larryho Cohena už sice trochu ztratilo ze své působivosti, ale kouzlo, díky parádním trikovým sekvencím, se mu upřít nedá. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Průměrný osmdesátkový béčko a celkem zábavný levný monster film. Neměl jsem po pravdě o jeho existenci vůbec tušení. Na doporučení vegetola.mp jsem se k tomu dostal a určitě nelituji. Pobavil jsem se slušně má to všechno co má podobný film z podobné doby mít. Po trikové stránce je to na tenhle druh snímku naprostá špička, jenom velká škoda, že ta příšera je na scéně jenom minimálně a pokud zrovna neničí okolí, tak je to dost velká nuda z mega stupidními dialogy kterou bohužel ani ta atmosféra doby ve které to vzniklo nevytrhne.50% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Menej ohyzdnejšie triky robil dokonca aj Karel Zeman v 50. rokoch. Toto bola čistá tragédia a strop estetickej odpornosti. Aj by sa dalo viac-menej odpustiť, no ani neviem kedy a či vlastne vôbec som za posledné roky videl po dejovej stránke väčšiu debilinu ako Q. Nadprirodzená entita opereného hada aztéckeho pôvodu menom Quetzalcoatl sa usídlila v strešných útrobách ikonického newyorského art deco skvostu menom Chrysler Building, ktorého veľkosť je skoro taká ako veľkosť kopuly samotného mrakodrapu, podotýkam. Tento operenec dni-noci lieta ponad ulice Manhattanu a jeho obyvateľom pravidelne každodenne odhrýza hlavy a/alebo ich odchytáva do svojho hniezda. Samozrejme, ako inak, nikto nič nevidel. Okrem, prirodzene, okrem nášho hlavného hrdinu, bývalého feťáka, ktorému z toho úplne jeblo. V pozadí taktiež úraduje aj aztécky kult, ktorý vykonáva rituálne vraždy, no film samotný sa mu venuje menej ako ja v tejto vete, takže tu to utnem. Tejto príbehovej stupidite však môžem vďačiť za faktor, kvôli ktorému som film videl opakovane – je preplnený zábermi z výšky, najmä preletovými, na celý Manhattan a jeho mrakodrapy, ale aj interiérov lobby Chrysleru. Ako dôvod postačilo. Čo ma ale najviac mrzí – až teraz zisťujem, že existuje aj Shout! remaster, ktorý vyzerá vynikajúco, čo znamená len jedno – že toto hovno si budem musieť pozrieť aj do tretice... (x / x) (x) (x) (12.10.2023) (3.11.2023) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na námet je Q až prekvapivo normálny film. Triky sú asi aj na svoju dobu nie zrovna dokonalé a "hororové" scény fungujú lepšie, keď vidíme iba tiene alebo len časť z netvora. Finále je potom klasické guilty pleasure. Scenár pracuje s viacerými postavami, čo má za následok fakt, že tajomnému kultu sa venujeme iba minimálne, v centre pozornosti je jeden sympatický lúzer v skvelom podaní Michaela Moriartyho. Z hľadiska logiky je film príjemne smiešny, nikomu sa nechce hľadať hniezdo, radšej za túto informáciu venujú špičky mesta milión dolárov hlavnej postave. Vo finále proti takejto veľkej hrozbe nebojuje armáda a neprichádzajú vrtuľníky či stíhačky, ale zbrane berú do rúk odvážni njújorskí policajti. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Už na začátku je vydět že jsme v zábavných 80 béčkových letech. Larry Cohen je zdařilý režisér, který ale děsně špatně umí zkombinovat zábavu a velkou nudu. Scény s ještěrem jsou perfektní, ale když na řadu přijde nějaký vyšetřování či "kriminálnický život", přichází nuda kterou nezachrání ani Carradine. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Opravdu hodně dlouho jsem tento film hledat, až se mi před časem konečně poštěstilo. Očekávání bylo velké, mám rád monster horory, nestvůra nevypadala vůbec zle, stejně jako popisky k filmu a navíc tu hraje hlavní roli David Carradine. Bohužel musím říct, že při naskočení závěrečných titulek, mnou projely dosti nepopsatelné emoce. Na tohle jsem se tak dlouho těšil? Největší slabinu vidím v samotném scénáři. Jeho autor se snažil do příběhu skloubit hned tři dějové linky, které do sebe měli pěkně zapadnout a divák si je měl rovnoměrně užívat. Bohužel jsem si opravdu užíval jen ty scény, ve kterých útočilo okřídlené monstrum. Zbytek tvořili jen zdlouhavě nudné dialogy a ochotnické herecké výkony. K mé obrovské smůle se tu však kecalo podstatnou část filmu, takže jsem se několikrát přistihl, jak znuděně koukám po časomíře. Především mně pak zklamali herecké výkony Carradina a Moriartyho.Speciální efekty jsou rovněž na velice průměrné úrovni, ale zas nabízí typicky béčkovou podívanou, která jako jediná se mi líbila. Jeho útoky jsou různorodé, takže nás nečeká žádný stereotyp. Někomu je urvána hlava, jiného rozdrtí pařáty, někdo je mrštěn do hlubin – no prostě pestrobarevná zábava. Díky tomu se alespoň na kratičký okamžik vždy objevila hororová atmosféra a menší dávka napětí. Jinak se totiž musíme spokojit s dosti odměřenou detektivkou. Ve které snad stojí za zmínku už jen ty rituální vraždy a kuchání nožem. Opravdu jsem od Q čekal mnohem lepší podívanou, ale s přivřeným okem tomu přece jenom dám průměrné hodnocení. 50% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Béčkový ´´monster´´ film, s príkladnou žánrovou atmosférou a na svoj rozpočet, aj celkom obstojnými trikmi. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,MNE JE ĽAHŠIE ZAVRAŽDIŤ DÁKE MONŠTRUM, NEŽ NEJAKÉHO BOHA." __ Tento mnou dlhoočakávaný film sa mi podarilo vidieť v slabej VHS kvalite so nepríliš vydareným jednohlasným českým dabingom, kedy prekladateľ často predkladal nemecký text neúplne a voľne. Práve takáto skutočnosť výrazne poznamenáva celkovú kvalitu videného a v budúcnosti by som si film radšej pozrel s titulkami. Celkovo ide o námetovo nevšedné a istým spôsobom veľkorysé béčko, ktorého nedostatky sú jednak v slabšom scenáristickom rozvití dvoch vedľajších dejových línii (krádež diamantov a vražedný kult), a takisto v nižšom rozpočte, kvôli ktorému je akcia pomerne málo atraktívna. V priaznivejšom prípade by som si vedel predstaviť zapojiť napr. do záverečnej konfrontácie s ,,Q" - namiesto lacnými samopalmi vyzbrojených policajtov - armádu, kde by mali zastúpenie aj vrtuľníky. Stop-motion animácia je na pomerne slušnej úrovni, v tej dobe a za daných podmienok nešlo trikovú zložku spracovať vo výrazne lepšej kvalite. Napriek všemožným spomínaným výčitkám a nedostatkom (absencia policajnej logiky ako spomína v 2. bode užívateľ ,,pepua" alebo prekvapivo nevýrazný David Carradine) je ,,Q" béčkom, ktoré si dokáže získať divácke sympatie. (64. hodnotenie, 9. komentár k filmu) ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Tohle Cohena očividně bavilo více, než ten nešťastný Salem. I když si na special quest star Quetzalcoatla v plné parádě počkáte dobrých 85min.+bejbátko, což může býti pro někoho zkouškou trpělivosti. Já jsem se bavil, takže v mém př. ani ne. Objeví se zde mimo klasického Cohenovce M.Moriartyho (který mě zde připadal velmi hubený a s jakousi počinající pleškou, čehož jsem si v jiných mistrových počinech nikdy nevšiml:) i několik dalších známých tváří. Včetně Billa, který zde byl a nebyl. Po shlédnutí...pochopíte. Zkrátka, tohle už byl Cohen, jak ho znám. Pokud by ovšem neměl hl. protagonista napsanou tak divnou roli, u které jsem nevěda, zda se mi má líbiti, či tu postavu s chutí vylískat, šel bych možná i na 4. Paleček nahoru za ten klasicky B 80tkový konec. Akorát netuším, co tím chtěl autor říci, páč většinou jeho filmy něco o něčem sdělují. Tohle je ale s velkou pravděpodobností, jen odpočinkový úlet. Už vidím ten remake.:))) ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Kvůli několika opravdu velkým nelogičnostem v ději nemohu jít s hodnocením víš než na 3*. 1.: Jak je možné, že si nikdo z obyvatel New Yorku nevšimne velkého poletujícího monstra nad městem? 2.: Jak to, že policii nenapadne hledat hnízdo na střechách nejvyšších budov, jestliže nějaký mizerný zlodějíček, který nikdy neopustil N. Y. tvrdí, že ví, kde má ono monstrum hnízdo i s vejcem a chce za to milión dolarů, přičemž mizí především dělníci z výškových budov a z nebe padají části lidských končetin? Je škoda, že si tvůrci filmu nepohlídali průběh děje důsledněji, protože příběh zajímavý je a i po jiných stránkách film kvality určitě má. Takhle mi z toho vychází sice zábavné béčko, ale podruhé se na to nejspíš již nepodívám. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmové nepodarky, pretože niektoré kúsky sú občas tak zlé, až sú svojim nechceným humorom jednoducho dobré a človek sa pri nich pobaví. Q je však psychiatrický prípad samí o sebe. Bolo to tak zlé a vtipné, že už to nebola vôbec sranda ale utrpenie... A to tam hrá jeden z mojich najobľúbenejších hercov.. David Carradine známy ako Bill z Tarantinovho kúsku KILL BILL. Písať dlhé opisy o nelogických momentoch by bolo na vééľmi dlho. Je to neskutočná hovädina a pritom to nieje úplne najlacnejšie béčko už podľa vizuálnej stránky a efektov na svoju dobu, aj monštrum bolo dosť zábavné a hlavne veľké... Problém tkvie v tom, aspoň z môjho pohľadu to tak vyzeralo, že sa tento film snaží byť aspoň trocha originálny oproti ostatným kúskom podobného formátu, a to monster movie, Tento môj výrok ide síce proti umeniu ako takému ale radšej by som videl úplný štandard podľa predlohy ako sledovať tento zúfalý pokus o mysteriózny thriller o hneve bohov. Nejaká Aztécka fanatická skupina oživí nejakého boha, čo je práve to monštrum a celý film sa krúti okolo vyšetrovania, respektíve to monštrum tu hrá iba druhé husle. Čo je šoka lebo nič iného zaujímavého tu divák nenájde. Stratil som zbytočne hodinu a pól svojho života. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

THIS GUY IS NOT DIE EASILY! Škoda, že film se tak dlouho vleče, protože konec je úplná pecka. Úplně jsem cítil jak se mi zrychlil tep. Scéna na mrakodrapu, kde neohrožený policejní sbor pálí z Chryslerovi kopule samopaly Smith & Wesson M76, je naprostá senzace. Závěrečné zúčtování v bytě, jen podtrhuje závěrečný tah na bránu. Škoda dvou prvních promarněných třetin. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k námětu nejde čekat zázraky, takže jsem je ani nečekal, ani nedostal. Film v podstatě klasické monster movie béčko z padesátých let, jen natočené o třicet let později. Toporní herci, šroubované dialogy, mizerné efekty - však to znáte. V černobílé verzi se lecos z nedokonalostí ztratí a filmy z té doby mají své vlastní kouzlo. Bohužel tenhle takový luxus neměl. Barva a vědomí že tohle vzniklo ve stejném roce jako Blade Runner a Star Trek II, mu udělaly medvědí službu. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Obrovský lietajúci jašter z aztéckej mytologie si lieta po New Yorku a náhodne loví do svojich pazúrov nič netušiacich obyvateľov metropole. Po jeho stopách sa vydáva David Carradine a na stopu tohto podivného tvora ho nasmeruje jeden magor, ktorý zhodou náhod vie kde jašter sídli. Stop-motion triky sú na svoju dobu obstojné, kameňom úrazu filmu je ale ubíjajúca nuda a hlavne celková béčkovosť filmu. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Achjo, na tenhle film jsem se opravdu těšil. Od filmu s obřím létajícím monstrem jsem čekal zábavu ve stylu 50. let. Jenže nudař Cohen místo toho servíruje rutinní kriminálkou v hlavní roli s děsivě nesympatickým zlodějíčkem a stejně tak nesympatickým poldou v podání Carradina. Monstrum většinu filmu není vidět, stejně jako pořádné vraždy. Až finále, kde na vrcholu mrakodrapu bojují policajti s obřm ptákem je celkem slušný. Ovšem ty triky na rok 1982 nic moc. Staře a nudně působící film, který mohl být mnohem lepší. ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Najprv to vyzeralo na solídne zábavné béčko, keď tam plastelínový stop-motion pterodrak odhryzával robotníkom hlavy, unášal opaľujúce sa kozatice a z neba na ľudí pršali údy a krv. Plus mŕtvoly stiahnuté z kože, ktoré po sebe necháva aztécky kult a vyšetruje to David Carradine. Film je natočený dreveno kŕčovitým spôsobom plným smiešnych hereckých výstupov, ale najviac ma rozosmievalo to srandovne prehnané chrúmanie keď potvora niekoho žrala. Mohli k tomu ešte pridať nejaké to mliaskanie a grganie a spadol by som od smiechu zo stoličky. To je všetko v poho, viac človeka naštve tá nálož nudy čo sa rozprestiera skrz väčšinu stopáže, nekonečné drístanie o hovne a mentálne príhody labilného kriminálnika. Vážne som mal pocit že to trvalo aspoň tri a pol hodiny, behom ktorých som obrástol pavučinami. Nakoniec ma z tisícročného spánku ešte prebudila záverečná bitka, kde zásahová jednotka strieľa po oblude z okien Empire state Building a ona ich na oplátku odhadzuje v podobe srandovných animovaných panáčikov. Napokon sa ukáže že jedno vajce ostalo, ale to je fuk. Ubrať tak 100 percent nudy a niečo by z toho bolo. ()

Reklama

Reklama