Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kyjevská Rus, konec 10. století. Po smrti vládce Kyjevské Rusi Svjatoslava I. vypukl bratrovražedný boj mezi jeho syny. Z něj vychází vítězně Jaropolk. Oleg je mrtev a mladý kníže Vladimir prchá do Švédska. Zde během let shromáždí vojsko vikingských žoldáků a v jeho čele se vrací, aby dobyl Kyjev a sjednotil říši. (Bohemia MP)

Recenze (160)

verbal 

všechny recenze uživatele

Kníže Svjatoslav měl dva syny a jednoho bastarda. Všichni tři to byli době poplatná násilnická hovada, a tak není divu, že hned poté, co papá vystrčil kopyta, brutálně se mezi sebou semleli o to, kdo bude náčelníkem Ukrajiny. Zatímco se Oleg a Jaropolk vzájemně mydlili, bastard s příznačným jménem Vladimir emigroval do Švédska, odkud si přitáhl bezskrupulózní a ještě hovadštější bandu Vikingů, ukázal tehdy již jedinému žijícímu bratrovrahovi Jaropolkovi, zač je toho temný středověk, a stal se neomezeným majitelem Veliké Rusi. Načež bývalý zapálený pohan kvůli udržení moci jasnozřivě prohlédl, nasoukal se do prdele Byzanci a přitáhnul do země nejhorší morovou ránu všech dob zvanou křesťanství, protože roztříštěné heretické kulty neuměly nikdy to stádo ovcí tak krásně masově ovládat. Jeho jmenovec, současný car Vladimír, bývalý zapálený agent KGB a nyní po prudkém názorovém prozření pravičák jako poleno, co však naprosto, ale naprosto bezelstně strčil hlavu zpět do lůna pravoslavné církve, neboť byl dozajista neochvějně přesvědčen, jaké je to dobro, se rozhodl dát lidu velkolepý historický příklad, téměř analogický vlastnímu počínání. A báťuška rozhodně nešetřil, svatořečení mu ve sbírce stále chybí. Vzniknul tak kurevsky velkolepý spektákl „Jak byl pokřtěn Kyjev“, po technické i herecké stránce v každém detailu vypydlený k dokonalosti, který ovšem disponuje poněkud, řečeno odborně, pičoidními bitvami. Pečeněhové sice byli skoro mongoloidi, ovšem od téměř dobytých hradišť by snad bez příčiny z ničeho nic neodtáhla ani armáda downů. Ale také je možné, že scénárista se střihačem jen dost neúměrně experimentovali se samohonkou, o čemž by svědčila i přinejmenším diskukokotabilní návaznost některých scén. Globálně je to ale skutečně velkopanská podívaná, srovnatelná s nejvýpravnějšími holyúdskými počiny, vcelku špinavá a brutální, jíž však dost ubližuje digitální kamera a ten zbuznělý Čurila Kenovič v hlavní roli, jež ji vtiskávají tak trochu umělohmotnou homopatinu. Nezbývá, než doufat, že si tento Fico vezme příklad ze svého velkého vzoru, taky chytí za gule těch pár zbylých maďarských Babitchů, kteří se ještě nevydali vykrádat Evropu, a nechá konečně natočit nějakého pořádného Červenáka. Třeba v Bivojovi bylo vynikající prase! Nejdříve ale ať dá pro jistotu upálit Deanu Horvátovou, aby zase náhodou nepřinutila toho svého senila ukájet své umělecké ambice. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Naozaj veľkolepý film, na ktorom je vidieť každý investovaný milión rubľov. Ohromné davové scény, hradiská, lode, obetiská s modlami starých bohov, prepracované interiéry, kostýmy, zbroj a zbrane – z toho všetkého priam prechádza zrak. Celý film je parádne natočený a ozvučený, digitálne omaľovánky sú veľmi dobré a dokonca aj ten počítačový tur, ktorého lovia v úvodnej scéne, znesie porovnanie s tým najlepším od ILM. Príbeh pôsobí uponáhľaným a zároveň roztriešteným dojmom, miestami má dokonca problém s nadväznosťou scén – skrátka vyzerá, ako keby tie dve hodiny zostrihali z cca 6-dielneho seriálu. Kvôli tomu výrazne trpia motivácie postáv, vývoj postáv a vzťahov nie je dostatočne prekreslený a uveriteľný. Herci sú bez problémov, najmä hlavný hrdina a predstaviteľ radcu a pobočníka Svenelda, ktorý zároveň slúži ako rozprávač príbehu. Čo mi vo filme dosť veľmi chýbalo, je akákoľvek zmienka o Slovanoch a ich bohoch. Tá slovansko-varjažská dynamika sa nerieši. Staré ukrajinské kmene sa vôbec nespomínajú. Pohanskí žreci sú od začiatku zobrazení ako nesympatickí, zákerní, neustále sfetovaní a krvilační blázni. Vladimíra nazývajú cudzincom a dokonca sa ho pokúsia zavraždiť. Napriek problémom so scenárom a jasným prvkom ruskej propagandy je film povinná jazda pre všetkých milovníkov historických filmov, je to pastva pre oči a môžeme len snívať o tom, že by niekedy vzniklo čosi podobné trebárs o Pribinovi alebo Svätoplukovi. 7/10 ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby Celosvetovo $26,981,000▐ výprava, kostými, kamera a aj súboje na dosť dobrej úrovni ale dejovo strašne nesúrodé, vydržal som len do polovičky filmu /50%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,STŮJTE PŘI MNĚ!“… /// Rusáci se s tím vážně neserou. Místo zákulisních intrik a keců, všichni všechno vyřešej s rukama vod krve. Ruská historie, to je krev, špína a pohanství. V tom je síla filmu. Bohužel v tý jednoduchosti se vobčas ztrácím. Vadí mi zbytečnosti, jako úvod s nesympatickou digitální příšerou, zpomalovačky a animace (jak kopí prochází tělem). Nevadí mi, že cca vod půlky ubyde krve a dozvíme se víc o Vladimiru Sviatoslavichi Velikým. Zajímavej historickej příběh, kterej srážej sami tvůrci. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu kusy podle skutečnosti. 2.) Nasrala mně snoubenka a nevím, jak se s tím vyrovnat. 3.) Thx za titule „M7797M“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Dlouho očekávaný biják od Ivanů sice neobstál kvality traileru, ale stále se jedná o parádní podívanou z prostředí vikingů, která nepočítajíc seriály( Last Kingdom, Vikings) nemá téměř konkurenci. Vizuálně se jedná zřejmě o nejlepší záležitost, kterou kdy Rusové natočili. Veškeré barvy, prostředí, kostýmy a celá výprava bere dech. Herecký cásting se také povedl, akce je docela dost a je správně drsná, přehledně natočená a velkolepá. Vytýkám snad jen delší stopáž a né příliš zajímavé story, které mě nevtáhlo,tak jak jsem očekával, ale přesto klobouk dolů. 75% ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Na docenenie potrebujete tak akurátnu mieru znalosti Nestorovej kroniky. Nie veľa aby vám nevadili snahy vybieliť zločiny fornicatora maxima tým, že to za neho urobili iní a nie málo aby ste chápali kto je kto a prečo robí čo robí a prečo je tam kde je. Vizuálno a výprava na výbornú, politično skôr súčasné ako autentické. 8/10 P.S. Na druhýkrát to dáva oveľa väčší zmysel. A aby ste pochopili historickú posadnutosť Rusov Krymom - tak Korsuň je na Kryme. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Jak na více řádků nějak chytře napsat, že to byla píčovina? To je oříšek, co oříšek to je přímo kokosák na steroidech, ale tak my rákosky zvládneme vše, tedy i nadávat na Vikinga. Začneme příběhem. Žili byli tři bratři - jak díra do sněhu vychcanej Jaro/léto/podzim/Zima-polk , krutě tupej Oleg a prcající ééé prchající Vladimír. Oleg umí sice sejmout bizona, ale jinak natáhne bačkory asi do deseti minut od začátku a to ještě mega trapnou smrtí, že být tam, tak chčiju smíchy, co to bylo za debila. Takhle jsem si tu scénu pustila 3x a ve zhuleném stavu dostávala kolosální záchvat smíchu pokaždý, když žuchnul z tý lávky. No to je fuk, zbejvaj dva bráchové. Ten co polyká roční období stejně často jako mrdku spolubojovníků a utečenec, bastard, znásilňovač, budoucí bratrovrah, kozomrd, budoucí křesťan a vůbec ultra čurák Vláďa, kterej dorazí se svojí armádou cca pěti vikingů. Jo a nějakou holotou z okolí. Dělá si nároky na spojení s jedním vocasem (ne, že by ho chtěl píchat do prdele, chce se s ním spojit proti JLPZ-Polkovi) a co je lepší pro utužení dobrých vztahů, než svatba s vocasovou blonďatou dcerkou, která během filmu ukáže vše a má tak jediná moje sympatie? Buddhožel, blondýna ho nechce, Vláďa se nasere, pozabíjí vocasův lid, bloncku, před vocasem a jeho manželkou, vopíchá a pak je sejme. Jí řekne, že jí bude milovat a hned máte romantiku jako hrom. Chvilku na to lstí sejme i Polikače a zůstává tak sám. Jenže okolí ho místo jako borce vidí jako kolosálního trapáka, levobočka, holou prdel a tak podobně. Vláďa si tak chce lidi získat stejně jako politici před volbama a když to vezmu kolem a okolo tak kromě akčních scén je to celý tak strašně debilní, že kdybych si těch 133 minut strkala ovladač do prdele a pálila se žehličkou na blizně, tak to bude větší zábava. Jedna hvězda za blonďatou kurvu a tomu, kdo vybral do hlavní role přitepleně vyhlížejícího Vláďu přeju kopanec do koulí kanadou. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ti křesťani to mají fakt jednoduché. Trocha olejíčku, jedna svíčka, okázale se vyplakat a pšá, jejich duše je čistá jako pramenitá voda, jak to Vladimírovi předvádí pan křtitel. Bůh nás totiž miluje (proto nás křížkem navštěvuje, jak praví staré přísloví). Tak čím to, že pak křesťani vesele válčili, vraždili a co se tak při takových taženích dělá dál, i s posvěcením církevních autorit. To mi vážně chtějí namluvit, že se křestem něco mění? Ne, jedna z mála filmových replik, kterou bych podepsal, padla na konci filmu od Svenelda. Lidi se nemění. No, tak co k filmu samotnému. Výprava do posledního detailu propracovaná, kostýmy, zbroje, zbraně, interiéry i exteriéry. Ano, takhle nějak to skutečně mohlo vypadat. Jenže děj je strašně zkratkovitý, události deseti let vypráví jako kdyby se odehrály během roku, a to ještě ne moc přesně, Vladimírovi notně zdvihá charakter a občas není úplně jednoduché se v těch přeskocích v čase a změnách postojů orientovat. Jak už tu bylo uvedeno, působí to jako sestříhané z mnohem většího celku (mimochodem, v mé verzi byly i vystřižené scény a všechny mi přišly lepší, než to co bylo ve filmu). Skoro mám chuť dát jen dvě sluníčka, navzdory několika nepopiratelným (zvláště řemeslným) kladům filmu. A vůbec, já je dám. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Rusi sa rozhodli natočiť poriadny historický veľkofilm, čo sa im vlastne aj podarilo, len škoda, že nakoniec zlyhali v tom, v čom ani vôbec nemuseli. Kvalitné filmy tohto žánru si kľudne vystačia aj s jednoduchším scenárom, tak veľká škoda, že v podobnom štýle sa neniesol aj Viking. Príbeh je dosť prepracovaný a veľkolepý, ale prišiel mi, akoby bol zostrihaný z nejakej minisérie a niektoré dôležité časti chýbali. Kvôli tomuto síce o nejakých hluchých miestach nemôže byť ani reči, tu sa v tých dvoch hodinách toho udeje toľko, ako bežne v celom seriály, takže tempo je poriadne dynamické, ale celé to pôsobí poriadne nekompaktne a každú chvíľu som musel premýšľať, o čo práve ktorej postave ide, prípadne, kto je práve s kým, lebo toto sa neustále menilo. A tiež nie som moc spokojný s tým, akým smerom sa dej začne uberať v poslednej tretine, takýto film si zaslúži niečo lepšie, než kresťanskú agitku, aj keď pozerať sa na to stále dá. A preto som mal čiastočný problém aj s postavami, s obsadením nemám najmenší problém, všetky dôležité postavy mi prišli dostatočne charizmatické a dobre zahrané, páčilo sa mi aj ženské duo, ale keďže som sa často strácal v ich motiváciách, prípadne sa s nimi vôbec nestotožňoval, k nikomu som si nedokázal vytvoriť lepší vzťah. Ale po ostatných stránkach už môžem našťastie len chváliť. Akcie zase nie je až tak moc, ale všetky sekvencie sú perfektne natočené, technicky prvotriedne zvládnuté, veľkolepé, ideálne drsné a s dostatkom výborných momentov. Všetky bojové scény ma dosť bavili, pričom poteší, že sa často venujú útokom na hradby a vrcholom filmu je rozhodne obrana pevnosti proti kočovníkom v strede filmu, tu som už bol miestami nadšený. Ale celý film je technicky špičkovo zvládnutý, kamera, efekty, výprava, masové scény, lokácie, tu sa nedá nič vytknúť. A aj hudba sa mi páčila. Takže ma určite trochu mrzí, že nemôžem hodnotiť lepšie, chcelo by to prehľadnejší scenár a postavy, ale inak som veľmi spokojný, tých kladov je tu tak veľa, že sa Viking rozhodne pozrieť oplatí a možno aj opakovane, pri ďalšom pozretí by som sa už orientoval určite lepšie. 69% ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Polorodí bratři, synové Svjatoslava I. se, eufemisticky řečeno, neměli příliš rádi. Nebo, napadá mě, naopak měli a v duchu ´co se škádlívá, to se rádo mívá´ pracovali na tom, jak se vzájemně definitivně uškádlit. Jak Vladimira vnímám víc jako postavu literární než historickou, tak mi tady byl sympatičtější jako barbarský násilník, než v podobě Bohem osloveného uvěřivšího budoucího světce. Rognědě se vůbec nedivím, vzhledem k okolnostem člověk skoro lituje, že její atentátnický pokus nebyl úspěšný. Irina mě iritovala a ve svém počínání mi připadala umělejší, než ten digitální zubr na začátku. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Od úvodu drsné, chladné, bezcitné, akoby to samotní severenia natočili. Jedinou výtkou sa tak v mojich očiach stáva nezmyselne dlhá stopáž, či zbytočne prekombinovaný príbeh. Každopádne, veľmi slušný historický film od bratov Rusov. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Prototyp zábavné kraviny, kde se nešetřilo na výpravě, ale zřejmě proto už nezbylo na papíry pro další verze scénáře, protože ten je, mírně řečeno, pitomý jako lobotomizovaný křeček, co vede Arménský klub přátel Ordinace v růžové zahradě. A je to hrozná škoda, protože rublů se utratilo hodně a film je prostě sympatický. Ale scénář, který působí jako slepenec tří slabších dílů z Vikings, postrádá nějakou pořádnou gradaci na konci a popravdě, poslední půlhodina je asi nejslabší. Jenže... Jsou tam Vikingové a rusácí, co mají hodně ostrejch seker, to ke štěstí stačí (o=´ ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Vizuálna stránka filmu (kostýmy, výprava, kamera) a aj bitky sa veľmi podarili. To je predovšetkým najväčšie plus ruského Vikinga. Lenže príbeh, dialogy a dokonca ani hlavný hrdina ma moc nezaujal, a tým pádom sa to celkom ťažko pozerá keď sa miestami nudíte, pretože tu chýbajú dobre postavy ako soľ. Veľká škoda, ale užil som si aspoň tie bitky, ktorých bolo viac ako som si myslel. 70% - 3* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nejsem zcela zběhlý v dějinách Ruska, Ukrajiny a prvních kontaktů tehdejších vládců se světem křesťanským. Myslím, si však, že film nijak nevybočil z mých hrubých znalostí dějin tohoto období. A hádat se o to, jestli Igor byl ve skutečnosti Jevgenij přenechám lepším znalcům. Těch se tu dle komentů našlo dost :-). Mohu tedy film hodnotit z čistě subjektivní stránky a musím uznat, že se moc líbil. Počátek středověku nemohl být temnější. Neustálé nájezdy kohokoliv, obětování starým dávným božstvům na obětištích, nemoci, hlad, neúroda... Asi nebylo snadné si tehdy žít ten svůj obyčejný život a ani velmožové to neměli jednoduché. Nevím kolik film stál, ale muselo to být hodně. Vše vypadá skvostně. Chalupy, hradiště, první města.... Jako vesmírný koráb s ufouny pak musela působit na místní kmeny válečná loď z Konstantinopole... Znovu se klaním římské civilizaci a jejímu odkazu i když počátky křesťanství nebyly také žádná pohádka. U řady záběrů jsem vůbec nechápal kameru jak to mohlo být točeno a pevně doufám, že to všechno byl podvrh na divákoci od zručného grafika, protože jinak ve filmu muselo zařvat několik desítek koní a stejně tak lidí... Vrcholem byly žoldáci Vikingové se svými Berserkry... brr.. Když do vašich bojujících řad vlítl zdrogovanej chlápek s vlčí kůží na hlavě s palicí v ruce, musel to asi být fakt mazec... Ne vždy jsem úplně chápal o co ve filmu jde, což mne trochu mrzelo. Vizuálně to však bylo naprosto dokonalé a od plného počtu hvězd to dělil jen krůček. Házím tedy z hradeb 5 zapálených kol a Rusům opět tleskám. * * * * ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená kremelská vyprávěnka Kterak kníže Vladimír k Ježíškovi přišel, aneb konec pohanů na Rusi. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Bohatý rozpočet je tu poznať. Po technickej a výpravnej stránke ide naozaj o výborne odvedenú prácu. Nadchli ma aj jednotlivé bitky a naturálne dobové zobrazenie života vtedajšej spoločnosti - špina, krv, surovosť... Čo sa týka dejovej linky, autori sa tu miestami nepochopiteľne a úplne zbytočne odkláňajú od historických reálií, ich zachovanie by nijak neuškodilo atraktivite samotného príbehu. Veď väčšinou je aj tak skutočnosť dostatočne zaujímavá aj bez rôznych prikrášlení. Len ako perlička, Vladimír I. bol celkom kanec. Mal 6 manželiek, ktorých mená sa poznajú a ešte niekoľko ďalších, o ktorých nie sú žiadne záznamy (ale ich deti sú známe). Dokonca podľa viacerých prameňov jedna z nich mala byť Češka. Celkovo veľká spokojnosť, za poslednú dobu v tomto žánri to najlepšie z Ruska. Nechápem to nízke hodnotenie, snímok si červené čísla s prehľadom zaslúži. 80/100 ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Skvělý trailer a vizuál, ale poněkud plošší příběh. Sofistikovanější komentář, až někdo udělá titulky, jinak zatím (po prvním zhlédnutí) to lepší, co může historický žánr nabídnout. Jo a ten digitální býk, nebo co to vlastně bylo, to bylo trošku mimo. ()

Reklama

Reklama